Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

M wczoraj skonczyl scianki, niestety dzis sie okazalo ze jest tak jak myslalam i woda co po ulewie sie zebrala przecieka. Niezbyt sie tym przejmuje bo guma do srodka idzie ale wole zeby nie przeciekalo, w kazdym badz razie cement za swierzy byl i w kilku miejscach mam strumyczki. M pojechal z Mlodym po nastepne torby cementu bo wczorajsze 10 co przywiozlam - za malo. Wysypuje naokolo.

Skimmer dzis zaklada. I wlasnie zatkanie dziury naokolo. Troche kopania jeszcze bedzie na rury. Nie wiem czy bede miala gume zalozona w tym tyg. Ale M wygonil chlopakow samych do pracy i wzial wolne do niedzieli to wiecej sie zrobi.

odkurzacza jeszcze nie probowalam. Narazie go zlozylam. Poki co jade na malym Mlodej.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

praca powoli sie posuwa do przodu.

Poniewaz jak pisalam M sie wtedy zlenil i nie zrobil tyle co powinien - nie moglismy zewnatrz pomalowac - tym takim czarno gumowym co sie fundamenty maluje zey nie przeciekalo. Za duzo mokrego, za duzo gliny ktora bedzie schla tygodniami albo miesiacami. Wiec zrobilismy to od srodka.

IMG-8866.jpg

na zewnatrz duzo zementu wlal, po 2 dniach juz prawie nie lecialo. A lecialo tylko spodem.

skrecanie skimmera z przedluzka.

IMG-8869.jpg

IMG-8871.jpg

IMG-8876.jpg

IMG-8883.jpg

IMG-8882.jpg

przedluzki sie nie daje jak jest naturalne oczko jak ma TAR czy Gosik, bo gore mozna ladnie kamieniami czy czyms innym przykryc, ale u mnie trzeba bylo zeby byla wylewka naokolo. Na ostatnim zdjeciu widac ze go wsadzilismy z boku zamiast naprzeciw. Plan sie zmienil bo sie okazalo ze bym musiala zrobic bardzo wysoki chodnik i wtedy zabic sie mozna. Daje sie albo narzeciw wylewek albo tak jak wiatr wieje. Akurat wyslo w tamtym miejscu. Tam bedzie wy;ewka - tu sie plany zmienily ale napisze potem.

guma od rana sie grzala na sloncu, nie trzeba bylo z suszarka sie bawic na szczescie

IMG-8898.jpg

Material

IMG-8932.jpg

guma i znow material - na scianke gdzie idzie druga scianka

IMG-8935.jpg

zeby miec plaskie rogi guma jest zalozona "na koperte"

IMG-8937.jpg

i stawianie drugiej scianki

IMG-8951.jpg

M tez zrobil przymiarke zeby zobaczyc jak bedzie na ta wyskosc co chcemy

IMG-8949.jpg

wczoraj tylko jeden pasek scianki zrobil, dzis ja sprawdzalam - ani sie ruszy, tak sie przykleila do materialu. Teraz jak pisze wlasnie wzial sie za robote i robi dalej.

a tu zdjecie bonus - pojechalismy wczoraj wywalic w koncu pikarnik bo mi miejsce zajmowal w garazu, przy okazji moje drzewo - a dokladnie korzen z kawalkiem pnia co scielam. No i wyobrazcie sobie ze drzewko z niego sie zrobilo :p stalo w garazu, w ciemnicy, nie podlewane przeciez bo na wywalenie - puscilo galazki :p

mozna by wkopac gdzies i by bonsai byl . W polowie lipca go wykopalam i tak sobie wyroslo.

IMG-8900.jpg

a teraz co sie zmienilo

pamietacie bubblery co kupilam? No wiec Fedex w US mi je zgubil :sick: Kase oddali i mialam drugi raz kupowac i zrezygnowalam. Oczko bedzie w jasnych kaflach i jest duzo glebsze niz stare bylo - jakbym pociagla rury do tych bubblerow byloby je za bardzo widac. Wiec ich nie bedzie :sick: szkoda bo je chcialam - na starym mialam tez, ale tam widac rurek nie bylo.

druga zmiana - przez to ze dopiero w praniu wyszlo jak krzywy ogord mam i skimmer z boku wyladowal - cala tamta strona gdzie skimmer bedzie wylana wylewka z betonu, na rowno, czyli ta strona bedzie rowna z fontanna i psy beda musialy uwazac. Czyli plan sie zmienil prawie caly - nici z mojego kamiennego ogrodu i tych kamieni tez nie bedzie naokolo - wyladuja w oczku i bedzie jak w starym. Jednym slowem caly ogrodek bedzie betonowy. Lepiej dla mnie zgarniac liscie.

Ja tam nie mogę się doczekać finału :)

U nas upał 36 w cieniu było. Całe sadzenie czeka aż trochę odpuści :( I teraz, Mania, mogłybyśmy się licytować która ma większą rozpierdziuchę w ogrodzie :lol2::lol2::lol2: Tak mam przed oknami salonu.

IMG_3690w.jpg

Fakt, widok fajny, ale to tylko strasznie przerośnięta nawlocią łąka. Tyle, że jest nadzieja, że za mojego życia nic się tu nie wybuduje. Czasem facet z sąsiedniej wsi wypuszcza ty stadko koni, bo właścicielka łąki mu pozwoliła.

Mika zdjecia sa zludne - banan spokojnie wejdzie :rolleyes:

ale nie bedzie banana, bo powiedzialam M ze banan ok, ale gdzie ja go bede trzymac? bedzie ;ezal na wodzie i [sul widok czy mam zawalic sobie szopke? Powiedzial ze dla dla Steve'a i Sahary - kupili swoj [ierwszy dom i juz maja basen na ogrodzie, wprowadzaja sie teraz pod koniec miesiaca. Ja mam fajne lezaczki wodne ktore sie sklada w fajne koleczko, miejsca nie beda zajmowac.

Mlody ma prawie 2 metry, a jeszcze kupa miejsca

IMG-8948.jpg

nie zwracajcie uwagi na M, on i Mlody maja tendencje wystawiania mi paluchow jak robie zdjecia ;)

ciag dalszy roboty

Pestka, nikt bardziej nie czeka na final niz ja. Ale wklejam bo moze sie komus sprzydac jak zrobic takie bajorko, wszedzie sa "przepisy" na normalne oczka, ale na takie bardziej formalne nie ma nigdzie ;) Mimo ze jestem na polskim Muratorze to w googlu je pokazuje, a wsadze jeszcze na Pin'a.

scianka zostala postawiona, dziury wywiercone.

IMG-8963.jpg

IMG-8965.jpg

6 baterii na okraglo bo M nie ma zadnej wiertarki na kabel. Balismy sie czy nie spali sie wiertarka. Latwo nie szlo przez to bloczki. Jeszcze ich nie zalal z gory, bo jakby zalane byly to kaplica.

zaczal klasc warstwe cementu, ten jest inny - ma dodatek epoxy, zeby byl twardszy i zeby woda go nie wyplukiwala.

IMG-8969.jpg

ciekawe czy dwie warstwy wystarcza czy bedzie trzeba 3.

tu wczoraj po skonczeniu

IMG-8974.jpg

a tu dzisiaj rano - juz sie zaczal robic szary, ale jeszcze nie wysechl wiec do konca nie wiem jaki kolor betonu bedzie

IMG-8980.jpg

tu Mlody mi palucha wyciagnal, musialam fotke obciac ;) rura do wylewek i od przelania czesciowo zalana w betonie, potem zasypalismy kamieniami. Na to bedzie beton szedl a tam gdzie pompa z drzewa podnoszone.

IMG-8972.jpg

Super ta fontanna będzie. Ja bym z niej nie wychodziła, gdybym miała taką. Dziś prawie 40 w cieniu było.

Mania, ja mam tyle drzew, że ciąć jesienią będę, bo za gęsto miejscami. No, i trochę za dużo cienia mi się porobiło tam, gdzie wolałaby mieć słońce. Sadziłam za ciasno, a one tak się rozbuchały, że jedno drugiemu przeszkadza.

Mika, sama nie wiem, Chinole niscy sa :rolleyes: to byl najgorszy pokaz, beznadziejne ciuchy, a nogi kazali mu ogolic. Ten projektant to nie wiem czy cos sprzedaje??

Fontanna fakt - czasochlonna i kosztowna, nie wiem ile razy juz bylam po beton w sklepie bo dowoze po 6 toreb i ciagle brakuje ;) Ale najdrozsze byly wylewki, swiatelka, pompa. No ale, jak ja cos wymysle....;)

Czy mi sie znudzi? nie :no:

stara tez mi sie nie znudzila, tylko stala w zlym miejscu i stanela mi na drodze postawienia scianki od sasiadow (gdzie hustawka jest). Na poczatku pamietam ze chcialam ja w tym miejscu gdzie teraz ta stoi ale sie balam ze mi ogordek zawali, potem zalowalam ze jej tam nie postawilam - dalej by stala i bym nowej nie robila. A teraz patrz, duzo wieksza zrobilam.A wlasciwie M robi z Mlodym bo ja siedze i dyryguje tylko.:wiggle:

narazie przerwa, M do pracy wrocil i ma tydzien zawalony po pozne godziny, nie wiem czy sie uda na tyg wylac podloge. Tak normalnie juz by mozna wlewac wode, no ale kafle maja isc wiec znow sie przedluza. Pytalam sie wczoraj M czy skonczymy zanim hortensje z tylu zaczna przekwitac??? Juz prawie polowa sierpnia, dlugo sie nia nie naciesze.

no i jeden minus to taki ze na zime cala wode bede musiala spuszczac - przez to ze kafle beda. Zeby nie popekaly jak beda mrozy i odwilze.

Edytowane przez mania1220

dla Gosika

jedna strona (kawowy poranny kacik) - z tej strony mi zawsze zacina, brakuje jednej deski. Przedtem byly drewnane shutters jak pamietasz, plotowe deski. Deska do deski - nic nie przemaka i nie leci. Widac kawalek zaluzji.

IMG-8998.jpg

druga strona nadal nie wykonczona

tam idzie zasloniecie tylko gora - dom z tylu nizszy niz moj - slonce po oczach rano swieci i deszcz zacina, bedzie tylko kawalek zasloniete jak wyrysowalam

IMG-8999.jpg

nie wiem czy pamietasz moje gazebo - w nim tez scianke postawilam bo by wszystko mokre bylo, iles tam lat stalo - sofy zawsze suche byly.

A jesli chodzi o siwtalo - mam 3 lampki, dwie stolowe male i jedna podlogowa

Edytowane przez mania1220