Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

A wiesz, ja tesknie za moja glediczja (wole mowic sunburst :lol2:), niestety musiala isc, na fontanne trzeba bylo ja przesunac a juz nie mialam miejsca bo rosla strasznie szeroko, i rosla jak glupia, dwa razy w ciagu jednego sezonu ja podcinac musialam zeby chodzic mozna bylo.

tez mi kilka drzew polamalo, teraz znow moje deby pilary bede obserwowac, bo one liscie na wiosne dopiero gubia, jak sniegu napada, albo deszcz duzy - uginaja sie. Raz jedna galaz tak wygielo ze zajelo mu pol roku sie wyprostowac.

"ja tego pewnie tego juz nie zobacze, to co sie bede przejmowac"...tak grychalm smiechem ze az M sie na mnie jak na glupia popatrzyl :lol2:

ehhh zazdroszcze tych posiadlosci wielkich co macie, ja juz nie mam co ani jak posadzic, wyczerpalam limit miejsca :sick:

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR, skąd wytrzasnęłaś Ussuryjskiego. Bardzo chcę i nie mogę znależć :(

Mój fuksiasty nabytek czerwcowy, czyli wiąz 'Jacqueline Hiller' ma się super. Jak go sadziłam miał dobrze widoczną korę na większości gałązek. Teraz wygląda jak oblepiony listeczkami.

2020_06-02czerwiec_WIAZ-'Jacqueline-Hiller'_IMG_6901.jpg

Umierającej wejmutki, którą widać w lewym górnym rogu już nie ma. J nieźle się namordował wyciągając karpę korzeniową. Została dziura. Posadziłam w to miejsce 2 kaliny:

2020_10-15październik_KALINY-Burkwooda-i-Amerykańska-IMG_4611.jpg

Amerykańską na pniu, która przebarwiła liście na oranżowo czerwono i Burkwooda, która część liści ciągle ma i masę pąków kwiatowych.

2020_10-15październik_wieczor-w-ogrodzie-IMG_4621.jpg

Mam też nowe niespodzianki wśród traw. Byłam w odwiedzinach u Magnolii. Zawiozłam jej zakupy ze szkółki i wróciłam obdarowana dużą obiedką szerokolistną oraz kilkoma siewkami tej trawy i piękną piórkówką Red Head.

2020_10-15październik_OBIEDKA+PIORKÓWKA-'Red-head'-IMG_4596.jpg2020_10-15październik_MISKANTY-IMG_4591.jpg

Zobaczcie jakie ma olbrzymie kitki :) (Zdjęcie w następnym wpisie)

Rabaty przed oknami salonu nie obsadziłam, bo właśnie wychodzę z kwarantanny covidowej. Dopadło mnie i moją Kaśkę. Na szczęście przechorowałyśmy „lekko” i obyło się bez szpitala. Także kilkaset sadzonek traw i bylin upchnięte w skrzyniach warzywnych czeka do wiosny.

Tyle u mnie.

Mania, akwarium masz jak cudne, co nie przeszkadza, że wkurza mnie ten niebieski. No i kłopotów z tym tyle, że szok.

TAR, skąd wytrzasnęłaś Ussuryjskiego. Bardzo chcę i nie mogę znależć :(

moge ci dac namiary ale juz nie ma, chyba wzielam ostatniego, Galgasia kilku osobom podala namiary, wiec wykupione na pniu. to moj secondi ussuryjski, ten ubiegloroczny jest troche wiekszy

TAR, widziałam u Godlewskich w ogrodzie pokazowym 2 super sosny: pinus nigra 'Green Tower' i pinus jeffreyi 'Joppi'. Pierwsza wąziutka kolumna dorasta tylko do 10 m. U Godlewskich po 10 latach od posadzenia ma jakieś 6 m i średnicę 80 cm na całej długości. Przemek mówi, że się zatrzymała i już nie przyrasta w wysokość. Joppi jest wielopniowa i ma cudowne miękkie długaśne igły, 25 cm.

moge ci dac namiary ale juz nie ma, chyba wzielam ostatniego, Galgasia kilku osobom podala namiary, wiec wykupione na pniu. to moj secondi ussuryjski, ten ubiegloroczny jest troche wiekszy

:( Cóż póki co mam mandżurskiego w zastępstwie

:( Cóż póki co mam mandżurskiego w zastępstwie
ja czekam na info od zaprzyjaznionej pani kiedy dostanie kolchidzkie, ponoc wieksze egzemplarze beda, moze uda mi sie porozumiec zeby przetrzymala mi do wiosny i przywiozla razem z bukami, planuje wziac od niej przynajmniej 1 duza sztuke. caly czas nie wiem jaki zestaw zrobic, brzoza-buk, grab-buk, buk-buk, brzoza-brzoza

Kolekcjonerka jesteś :) Ja kilka dużych drzew i krzewów karczuję tej zimy. Za gęsto, za ciasno i za ciemno pod drzewami. Ale część wymieniam na inne, mniejsze, mniej zacieniające, wolniej rosnące. Przy okazji wprowadzę kolor na drzewach :)

Znasz tę stronę http://www.klony.info/klony/klon/74/

Kolekcjonerka jesteś :) Ja kilka dużych drzew i krzewów karczuję tej zimy. Za gęsto, za ciasno i za ciemno pod drzewami. Ale część wymieniam na inne, mniejsze, mniej zacieniające, wolniej rosnące. Przy okazji wprowadzę kolor na drzewach :)

Znasz tę stronę http://www.klony.info/klony/klon/74/

Pestka co poczac :D poluje jeszcze na deba Cristata (zakochalam sie w nim w Wirtach) i chwilowo nie mam wiekszych zachciwanek, pora obsadzic doly, mam jeszcze 2 miejsca gdzie szmata nie sciagnieta, od frontu i od wschodu. no i jedna rabata cala do przebudowy jak i rabaty przytarasowe a potem zrywam trawnik :D:lol2:

Miło popatrzeć na te wszystkie kolory, u mnie za oknem -3 teraz.

moge jeszcze co nieco pokazac jak Mania sie nie wscieknie:D