Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR kochana - a gdzie nie jest????? naprawde myslisz ze za granica jest lepiej? tak jak w kazdym kraju - sa gorsze rozwiazania i sa lepsze :D

pewno mi sie nie bedzie podobac - ale pomijajac polityke bo nie ma takiego kraju zeby rzad byl super i kochajacy "podwladnych" i vice versa - w kazdym kraju rzad mloci Kowalskich. Nie bedzie mi sie podobala mentalnosc u wiekszosci ludzi - ale co zrobic, nie beda mi sie podobaly schodki w zalatwianiu, bede cholernie tesknic za zwyklymi sprawami, nawet za naszymi szerokimi drogami, autostradami, za pewnymi sklepami, za widokami, shit, nawet za koliberkami - i tak by liste pisac bedzie dluga. Ale podeszlam do tego realnie - mam lat ile mam i mlodsza nie bede, to samo M, pracowac sie nam nie chce juz :p sprzedajac chalupe mam kase na postawienie nowego domu - zero kredytow, za gotowke, mam kase na dlugie lata, mam dochod z mieszkania w Lublinie ktore wynajmujemy, mam dochod z firmy tutaj - ktorej nie zamykamy - jednym slowem leze do gory brzuchem i kwicze. Zero dlugow, pozyczek. Co prawda zero polskiej emerytury bo w Polsce nigdy nie pracowalam, ale za iles tam lat przyjade tutaj i zloze o wczesniejsza kanadyjska.

Zostajac w Canadzie - nie ma szans na takie zycie. Zycie tutaj jest bardzo drogie, podatek od domu zabojczy i co roku w gore idzie, rachunki coraz wieksze, dom nawet nie wiem czy splace zanim nie umre. Ratruje mnie to ze ceny domow jak szalone poszly w gore , za ta cene co teraz moge sprzedac mialabym domow 3 wtedy co kupilam.

TAR co innego zaczynac zycie od nowa, ale my go zaczynac nie bedziemy, mamy zamiar byc na super wczesniejszej emeryturze - strasznie to glupio brzmi po polsku

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7913159

Mika najpierw powiedzial ze tak bo wiadomo - obcy kraj dla niego , ale kilka dni temu zapytal czy bedzie do nas mogl przyjechac :rolleyes: mysle ze zaczal przezuwac ze sam tu nie chce byc. Tak wiec kombinuje taki dom postawic zeby mial swoja czesc - jakby co.
https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7913482

powinnam isc do ogrodniczego i sie wydrzec na babe jak sie ona na mnie wydarla rok temu :cool:

kupilam kilka japonczykow ale na jednym mi najbardziej zalezalo bo kutafon 200 dolcow mnie kosztowal ;) no i zmienialam powoli donice na takie z odlane z betonu. Mieli takie jakie chcialam - rozne rodzaje i ksztalty co mi pasilo. Wiec pytam babki w sklepie czy sa na tyle wytrzymale ze on mrozu nie pekna, ona mnie pyta co bede sadzic mowie ze japonczyka - jak sie nie rozedrze ze japonczyk nie przezyje w zimie, mowie ze na zime idzie do shedu (szopki) ktora bedzie ocieplona - ta sie dalej wydziera, ludzie patrza co sie dzieje - normalnie babie odwalilo a ja stalam z japa rozdziawiona :cool: koniec koncow sie odwrocilam na piecie bez slowa i poszlam, donice i tak kupilam.

Szopki w koncu nie ocieplilismy, japonczyk wyladowal w donicy - ale potraktowalam ja jako oslonka bo korzenie nie wychodzily, wsadzilam do szopki, podlalam raz w grudniu, raz w lutym i kit - przezyje to przezyje, nie to baba miala racje!

Japonczyk ma przepiekne liscie na kazdej galazce :popcorn: nie zdechlo nic.

zielony japonczyk tez pieknie wypuscil, jedynie najmniejszy japonczyk marnie wyglada i podejrzewam ze zima nie miala z tym nic wspolnego.

jesli uwazaja ze japonczyki nie maja szansy przezyica - po co je sprzedaja?? i po co sie na kogos wydzierac? jak juz zakwitnie w calosci, znaczy jak juz bedzie mial duze liscie, zrobie zdjecie i pojde jej wsadze pod nos ;)

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7913501

kolo 9 rano mowie do M jak siedzielismy na kawie na ogrodku - ciekawe czy Oriole w tym ropku sie pokaze - bo byly raz tylko w zeszlym roku, pierwszy tez raz co je na oczy widzialam. Juz jakis czas sie zabieram za zrobienie picia bo koliberki tez sie pokazac moga lada dzioen - sprawdzam mape i coraz blizej, wczesnie w tym roku.

Oczywiscie zabrac sie nie moge, ale ambitnie poidelka juz wymyte leza i sie susza :rolleyes:

przed 11 slysze na ogrodzie - Oriole :jawdrop: to sie nazywa miec czuja!!!

niestety nie zdazylam wyjsc, odlecial, moze pamietal poidelko z zeszlego roku. Szybko zrob ilam picie i studze, ale znajac moje dziurawe szczescie juz nie pokaze sie :bash:

maja bardzo specyficzny glos na wolanie, zdaleka poznac.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7913554

niepotrzebne, ale sie sprzydadza jak cholota sie zwali :p znaczy Mloda z przedszkolem :rolleyes:

Pestka masz super wysoki sufit, jak to jest z ogrzewaniem? jak trzyma cieplo, bo wiadomo ze spyla w gore, masz podlogowke tez? czym ogrzewasz? salon i kuchnia beda otwarte, troche sie tym martwie

ps. tyle sypialni juz na planie jest, nie ze sama wsadzilam

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7914726

Spyla do góry i to mocno. Na gorze jest dużo cieplej niż na dole.

Poza tym salon, hall i kuchnia mają razem jakieś 85 m2 i to jest otwarte. Do tego mamy otwarte na poddasze jak na atresolę, więc tym bardziej ucieka.

Podlogówkę mam klasyczną w łazience na parterze – rurki wodne pod płytami trawertynu 1,5 cm grubości. I to jest super, bo prawdziwy kamień jak się nagrzeje, to oddaje ciepło jeszcze przez parę godzin. W kuchni już tak fajnie nie jest, bo tak zwykłe płytki na podłodze. W salonie jest podłogówka niekonwencjonalna – rurki grzejne leżą w przestrzeniach między legarami, na ktorych mam zwykłe dechy. Jak to wymyśliłam, to nikt tego nie robił. Teraz kładą w bardzo podobny sposób w halach sportowych.

Generalnie nie polecam jeśli ma się dzieci, bo tekiej kubatury nie ogrzejesz zimą jak by należało. Nam nie przeszkadza, bo przecież nie siedzimy non stop w salonie. Chyba, że oglądamy filmy, a wtedy w kominku buzuje i jest okey.

Ogrewanie mamy z kotła pelletowego. Ciut mniej ekonomiczne niż ecogroszek (węgiel), ale za to czysto jest w kotłowni.

Powiem ci, że jak bym miała kasę to zbudowałabym teraz dom wokół komina. Jak białoruską chatę. Są w PL zduni, którzy potrafią zbudować takie piece (albo pieco-kominki) na drewno, że 25 kg (jeden załadunek na dobę) ogrzewa dom 200 m2. I na dodatek są bardzo ładne.

Gaz drożeje, prąd też... Uważaj jaki dom budujesz.

Są różne rozwiązania na ogrzewanie: pompy ciepła (kilka rodzajów), ogrzewany fundament, podczerwień.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7914751

Pestka, jak go pytalam jakie zakladaja powiedzial ze gazowe, ale mu mowie ze nie ma tam gazu - niestety ludzie sie boja nowych wydatkow i sie nie zgodzili ;) to na wsi jest wiec stara generacja ;) powiedzial ze mozna na butle stojace badz zakopane i zaczal cos mowic o jakichs rurkach ze musza byc widoczne itp - NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM :bash: jakie rurki? znaczy nadal bede miala grzejniki?

jedyny dom ktory po przerobkach mial wszystko co chce i wyszedl mi taki jak wtedy co rysowalam, ale salon i kuchnia otwarte w gore i antresola tez. Przelecialam tysiace domow i nie trafilam na to co chce, a jak bylo to za drogie, nie chce wielkiej chalupoy budowac bo na co mi.

to co mam nalozyc - bo na polskich technikach sie nie znam - w salonie i kuchni zeby w nogi nie pizdzialo? czy to prawda ze jak jest podlogowka nie powinno sie dywanu klasc? Kominek bedzie chajcowal ciagle, ubolewam ze nie gazowy i trzeba bedzie paprac sie ;) nie zalezy mi na zapachu prawdziwego ognia, gaz daje ogien tez i grzanie. Ale ciagnac propan z butli do kominka to majatek strace, szczegolnie w zimie.

i jak to z ta klimatyzacja w Polsce, TAR wiem co masz, ale czy takie ustrojstwo z motorem trzeba kupowac za kazdym razem do pomieszczen gdzie chce? jak dam w salonie - popkoi nie schlodzi, antresoli nie schlodzi - musze caly kopmlet kupowac? nie ma tak ja mam? jedna kobyla na zewnatrz i rurami idzie?

zaczynam sie powoli gubic.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7914766

Pestka mam jeszcze takie pytanie bo w kominkach siedzialas (siedzisz?)

z tylu bedzie kotlownia, czy dupe kominka moge wsunac do kotlowni? czy taka bryla ma mi stac na srodku pokoju. Sa jakies przepisy na to?

chce miec plasko i koniec

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7914786

teraz jesli bede sie znowu budowac to tylko pompa ciepla powietrze woda, ogrzewanie podlogowe i fotowoltaika. Pestka, na rachunkach przy FW mozna sporo oszczedzic. Gaz wbrew pozorom nie wychodzi drogo w porownaniu do proponowanych śmieciuchow (wiem bo mam gaz i jestem zadowolona) W zyciu nie robilabym ogrzewania na groszek czy pelet. Do tego musisz miec miejsce na skladowanie, cala maszynerie i trzeba przy tym chodzic, podsypywac, dzwigac. gdzie takie cos na stare lata? Ogrzewanie powinno byc bezobslugowe, nowoczesne i w miare ekologiczne na ile sie da. W tym wypadku gaz czy pompa ciepla sa najlepsze. Kominki dla mnie to przezytek, piesn historii, nie lubilam, nie lubie i nie polubie, jak w kilku domach rozpala to smrod w calej okolicy. Zreszta za chwile i tak zabronia stosowac.

Mania mozesz zamontowac jedna klime i kanałową i rozprowadzic kanalami po pomieszczeniach. a mozesz tez taką, ktora ma 1 zewnętrzna i w pomieszczeniach klika wewnętrznych jednostek.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1418/#findComment-7914921