Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Joana, teraz pamietam kuchnie - pamietam ta zabudowe kolo lodowki z maszyna do kawy i zegar na polce bo mi sie podobal - dalej podoba :yes:

to nie masz jeszcze okapu, znalazlas wzor jaki chcesz?

kranik tam bedzie pasowal.

a kolor scian jaki zrobic chcesz?

powiedz mi z czego masz te fronty na szafkach i czy zdaja egzamin i gdzie kupowalas, bo chcialabym wlasnie takie cos, zeby bylo shaker ale lakierowany - latwiej czyscic.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania, ja mam fronty z lakierowanego mdfu. I jestem z nich bardzo zadowolona. Są łatwe w utrzymaniu, ja mam te frezy płytkie, więc nie zbierają kurzu. No i zależało mi żeby to była cała taka ramka, bez widocznych łączeń. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ;)

Mania ja bym ci radziła szukać wykonawców na miejscu, zebrać kilka ofert i porównać. Będzie nas dzieliło trochę km, dla niektórych nieopłacalny transport. Jak będziesz chciała to poszukam kontakt do naszego. Tylko nie mam pewności czy on się nadal tym zajmuje.

Co do okapu, to ja muszę mieć wyciąg, taki na filtry, bo nie mam jak wypuścić do wentylacji. Nie zrobiliśmy tego, i nie pytaj dlaczego ;)

Kanap mam wszystkie stare, ale w salonie chcemy zmienić i w sumie przez internet się boję. Ja chcę z szerokimi miękkimi podłokietnikami, na których głowę można położyć. A takie to już trzeba spróbować. Tar ma fajne kanapy, mogłabyś wstawić w sumie linka. Pamiętasz pytałam cię o nie.

Kuchnie chce malować na taki sam jak w salonie, a właściwie jak teraz hol malowałam, bo to ciut inny . Delikatny szary, taka biel złamana szarością

Joana bede miala straszny problem z kuchnia. Kuchnia bedzie duza plus dojdzie spizarnia ktora bedzie ciaglascia kuchni (butler's pantry tzw) wiec musza byc takie same szafki. a samo AGD bedzie duzo a jeszcze kuchnie robic na zamowienie to sie zakopie. Mam teraz Ikeowskie Bobdyny i jestem mega z nich zadowolona, tymbardziej ze zabilam wyglad Ikei i nikt nie wie. Sa super do mycia bo maja pol-lakier. Niestety maja wade - nie sa biale, sa off white, a nawet w krem wpadaja a ja chce biala. DO tego dochodzi czekanie na kuchnie na zamowienie a nie wiem czy bede miala cierpliwosc czekac. Wiem ze sie krzyk podniesie ale rozwazam zalozenie Ikei znow, tyle ze bialej. Musze podjechac i obejrzec. O ile Bobdyny sa mocne i zadnych wgniotow nie ma tak wiem ze reszta to sieczka i wgnioty beda.

Jesli mam wybrac - wole lepsze AGD i to co chce niz kuchnie za masakratyczne pieniadze. Drzwiczki zawsze potem moge sciagnac i zrobic na zamowienie nowe jakie chce.

Ciagle patrze na to ze nie tylko dom musimy przerobic ale i wiecej i mi na tym tez zalezy, gdzies musze oszczednosci poszukac.

w sobote poki co podjedziemy do sklepu gdzie kupowalam swoje agd i obejrze kuchenki, Smega miec nie beda ale maja Bertazzoni.

Ze Smega mialam czajnik pamietacie? oddalam go szybko taki wstretny byl.

z sof z ktorych bylam zadowolona to

Modalto (tyle ze kontakt z nimi czasem utrudniony na maxa, trzeba szukac dystrybutorów) ale mebelki ładne i bardzo wygodne, dobrej jakosci.

Porzadne i wygodne sofy i da rade cene strawic: https://livingroom.pl/

Przyzwoite wygodne szwedzkie sofy i fabryka w Polsce, ceny jak poprzednio: http://www.burhens.com/ourfurniture/

Gala Collezione: https://meblolux.com/981-sofy

Mega wygodne ale i ceny wyższe:

https://iwchome.pl/

https://www.italmeble.pl/

https://www.momastudio.pl/

https://primaverafurniture.pl/

to tak na szybko, jak sobie cos przypomne to dopisze.

Ostatnio w Agata meble mieli niezle sofy ale tam to trzeba pojsc osobiscie, bo na stronie nawet1/10 nie ma

Edytowane przez TAR

Przypomniałaś mi, italmeble. Fakt, ale ceny wysokie.

Mania, ty porównaj ceny ja ci mówię, bo może u was bardziej się opłaca Ikea niż na wymiar. Ale u nas już nie musi tak być. Znam ludzi co mają Ikea i bardzo ładne są. Ale też i znam takich co na zamówienie im wyszło taniej.

Popatrzę na te linki sama też.

Póki co u nas wróciły infekcje po tygodniu przerwy.Mlody mi leży z gorączką

Mania, ja mam fronty z lakierowanego mdfu. I jestem z nich bardzo zadowolona. Są łatwe w utrzymaniu, ja mam te frezy płytkie, więc nie zbierają kurzu. No i zależało mi żeby to była cała taka ramka, bez widocznych łączeń. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ;)

Mania ja bym ci radziła szukać wykonawców na miejscu, zebrać kilka ofert i porównać. Będzie nas dzieliło trochę km, dla niektórych nieopłacalny transport. Jak będziesz chciała to poszukam kontakt do naszego. Tylko nie mam pewności czy on się nadal tym zajmuje.

Co do okapu, to ja muszę mieć wyciąg, taki na filtry, bo nie mam jak wypuścić do wentylacji. Nie zrobiliśmy tego, i nie pytaj dlaczego ;)

Kanap mam wszystkie stare, ale w salonie chcemy zmienić i w sumie przez internet się boję. Ja chcę z szerokimi miękkimi podłokietnikami, na których głowę można położyć. A takie to już trzeba spróbować. Tar ma fajne kanapy, mogłabyś wstawić w sumie linka. Pamiętasz pytałam cię o nie.

Kuchnie chce malować na taki sam jak w salonie, a właściwie jak teraz hol malowałam, bo to ciut inny . Delikatny szary, taka biel złamana szarością

ja mialam dac linka do moich sof? cos mi umkneło :D sofe widzialas na zywo i na fotach domu co w linku ci wysłałam :D

te moje sa mega wygodne i byly tanie, naroznik 2,97 x 2,97 z szufladami i ruchomymi zagłowkami, tkanina 4 grupa kosztowal nas ok. 4 tys. ale ich nie ma na stronie, musze znależć nazwe. Agata Meble ma wielu producentów, dlatego lepiej u nich ogladac i wybierac.

znalazlam dwie sofy ktore mi sie podobaja jak narazie. Ale na szybcioraszka patrzylam.

Joana - jesli sie zdecydujesz na pot filler pamietaj kup taki co ma dwa zawory do zamykania (czyli dwie zamykajace raczki) tak jak ja mam - zawsze jak jedna uszczelka by puscila to drugim zamkniesz.

a dwa - dlaczego mowisz ze na wymienne filtry okap? nie zrobilas czego? otworu? a co za problem dziure na rure na zewnatrz wywiercic? Dom masz z bloczkow pewno, prad masz juz tam widze gniazdko jest. Zaden problem i proste.

Jak zakladalismy kominek na dole w jaskini, mimo ze wneka na niego przez buildera byla zrobiona tak dziury nie wywiercili. A sciany na dole sa z lanego betonu nie bloczki i grube bo w koncu to trzyma dom. Zawolalismy Nicka bo akurat mial wiertlo na takie dziury do okapow, kominkow, suszarek itp czyli duze- elwgancko nam dziure w tym betonie wywiercil. Wiec nie rob na wymienne tylko dziure wywierc :p

Joana za te granatowe sofy co chwilowo stoja w sypialni i w drugiej sypialni, tez je widac na zdjeciach kosztowały 2300 za szt. z Modalto własnie. Niebo a ziemia jesli chodzi o jakosc tych z Agaty. Wypelnione pianka memory, wygodne, material duzo lepszy. W porownaniu do innych sof ceny mileli dosc przyzwoite. Wzielabym i od nich naroznik ale akurat nie bylo takiego, ktory mi wymiarowo podpasowal. Ale w nowym domu kupie albo od nich albo w livingroom (dawny mebelplast - mialam tez od nich sofy w mieszkaniu, zarabiste) albo zaszaleje i wydam 20 tysi na wloskie sofy w IWC lub italmeble :cool::lol:

Te Burhensy tez niezłe, fabryke maja w poblizu, bylam tam w sklepie firmowym, sofki przadnie zrobione i cena nie zabija. Ikei wiecej nie kupie. Wlasnie mam do sprzedazy nieuzywana sofe z ikei , te z pokoju gościnnego ;)

Nigdy nie miałam sof z Ikea, wystarczy mi ich widok u znajomych. My zamawialiśmy kiedyś do mieszkania wersalkę, na takim rynku gdzie przyjeżdżają producenci tacy mebli. Jakieś śmieszne pieniądze za nią płaciliśmy. To było chyba z 8 lat temu. Wiecie, że do dziś nic się z nią nie dzieje? Znajoma sprzedawała dwu letnie sofy z Ikea, jak pokraki wyglądały.

Te granatowe mi się właśnie u ciebie podobały, bo do gościnnego muszę zmienić. Ten pokój wogole muszę do września zrobić. Bo to taki gabinet bardziej. Antek ma w nim biurko, a za rok do pierwszej klasy. Chce żeby miał w tym pokoju miejsce do nauki, żebym nie musiała na górę latać ;)

ooo to trzeba mu ładny i przytulny pokoj zrobic, w przyjaznym otoczeniu nauka lepiej wchodzi niz w jakims bezosobowym pomieszczeniu. jakbys chciala mebelki to swietne dla dzieciakow ma Vox meble (mnie sie osobiscie podobaja, widzialam u kolezanki), seria Young, 4 You, Spot (te mamy w salonie ale sa tez elementy dla dzieci) i bardzo porzadne, czesciowo drewno a czesciowo płyta tyle, ze dobra jakosciowo

Ja nie chcę robić tam typowo dziecinnego pokoju. Raczej taki jak napisałaś przytulny, ale gabinet ;) chcemy tam przenieść też wszystkie nasze dokumenty. Wstawić mała kanapę, mam tam teraz taka starą, która rozkłada się do przodu, a musimy poszukać czegoś co zajmuje mniej miejsca po rozłożeniu.

Powiem ci szczerze że nie lubię dziecinnych mebli, nawet teraz Antek u siebie na górze, gdzie śpi i się bawi nie ma. Tam mam kallaxy z Ikea, jasne i w nich pudła, albo szuflady czarne. Taki bzik mój, może przez to że wiem już jak szybko dziecko wyrasta i wolę coś co jest uniwersalne bardziej.

Ale meble o których mówisz znam, ładne.

a ja znow o okapie

tak wyglada po miesiacu nie mycia

IMG-1201.jpg

wynosze na dwor i pryskam smierdziuchem do mycia piekarnika (tak samo kratki zeliwne myje), na 10min zostawiam

IMG-1202.jpg

bez szorowania wsadzam do zmywarki i ani sladu nie ma, jak nowka

IMG-1225.jpg

i sie swieci jak psu klejnoty

IMG-1241.jpg

reszte (metalowe czesci i pot filler) przecieram szmatkami do czyszczenia stali nierdzewnej ktorych na lodowke uzywam i caly tluszcz schodzi. Granit jest polerowany wiec jak ze szkla zlazi.

i teraz pytanie TAR : masz transformator do swojego KA - jest glosny???? bo nie wpadlam, a M dzis wpadl na pomysl ze okap tez do transforera moze byc podlaczony, sek w tym ze nie wiem czy to dodatkowy halas robi?????

mam transformator ale nie tem maly pizdryk tylko skrzyneczka, kiedys pokazywalam. Glosny nie jest ale prądożerny. nie wiem czy pamietacie jak pisalam, po podlaczeniu do tego malego transferka jak wlaczyłam KA to sie tylko zesmrodzil i spalil od razu. naprawa mnie kosztowala 300 zł. dlatego kupilam potem transformator grzmot, za to dziala i nie widac go za robotem.

ja swoje filtry tez psiukam takim srodkiem i potem do zmywarki. to najmniejszy problem. te okapy domowe bez rynienek strasznie szybko sie syfia. teraz mam walec i nie mam tyle czyszczenia ale ten wczesniejszy to normalnie porażka, jobami rzucalam przy kazdym myciu, do tego w okolicy oczek ledowych ściekał tłuszcz i przeciekal przez okap - tragedia. a wszystko niby dobrze podlączone, wyrzut zrobiony idealnie. okap tak mocny, ze chuderlaka by zassal a do bani. za to wizualnie byl śliczny ;)

dlatego teraz kupie sobie ten co pokazywalam z falmecu z odprowadzeniem tłuszczu do rynienki. i filtry wlasnie tez takie kasetowe a nie te klasyczne.

pokaze Ci cos, to jest problem jesli chodzi o male pizdryki

image-1.png

mamy zupelnie inne HZ bo az 60, a reszta swiata 50HZ. Jesli transformator jest do kitu i nie przelacza HZ to wlasnie sie urzadzenia pala.

no niestety Falmec dla mnie odpada, okap chce zabudowany caly jak mam teraz a Falmeki maja guziki na wierzchu. No i jeden z nich bezczelna naklejke ma. Nie da sie tego ani obudowac ani nic a nie bede sie spindrac zeby myc i wycierac.

TAR mysle o transformerze tez ze wzgledu na silnik - wszedzie gdzie sprawdzilam w Polsce zeby kupic to kupa plastyku na silniku, ten w moim jest w stalowe kapsule no i zero elektroniki. Ma dzialac a nie miec bajery ktore sie moga schromolic. Na upartego jakby cos poszlo gwarancja jest na 5 lat to moga nowy silnik wyslac. Znalazlam transformatory z przelacznikami nie tylko na napiecie ale na HZ wlasnie.

cyknij fotke swojego i zobacz czy jest jakas naklejka z danymi jak mozesz - please :D

to jedyna zecz ktora chce wziasc, KA kupie nowego w PL, swojego sprzedalam. Wiem ze M chce zabrac swoj sprzet bo drogi w Polsce (kolumna i woofer) i na tym koniec jesli chodzi o elekroniczne. Kompy same sie przelacza nie musze miec skrzynek tylko kable zmienic.

ok. wysle ci fote albo znajde linka do tego transformatora. nie ma zadnych bajerow,skrzyneczka z rączka, ciezki jak piorun. i ma wlasnie to co potrzebuje plus odpowiednia moc do silnika mojego KA

taki okap jak masz to jedynie na zamowienie, tyle ze silniki w tych okapach sa mocno glosne. przy produkcji restauracyjnej nikt na to nie zwraca uwagi ale w domu bedzie huczec

a zanim ja sie wybuduje to moze zrobia tego falmeca bez guziczkow a na dotyk, chociaz mi to ani troche nie przeszkadza :D moga byc guziczki, ten na dotyk wlasnie sie schrzanil:lol2:

a jesli chodzi o sofy - mam tez problem. Ogolnie wole skorzane bo od zawsze skora byla, ale psy zaczely mi niszczyc bo wskakuja - a niecierpie kocykow na kanapach. Wiec teraz chcialam materialowa a M dalej skorke chce :sick:

Materialowa tez latwo nie jest znalezc bo nie na wszystkich da sie material zmienic :sick:

na dodatek dwie 3-jki potrzebuje.