Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

idealnie by bylo dodac 30 cm (5 do wyspy i 25 tu gdzie lodowka bo sa krzeselka)

ale to takie idealnie-idealne zeby bylo idealnie po Tar-owatemu :D

bo ja miedzy blatami mam 60 cm tylko bo chcialam jak najwieksza wyspe wcisnac i dolozylam jedna szafke, ani razu sie nie zawadzilam i nawet bojler wyszedl i inne meble.

dla mnie jest ruday, wpada w palete czerwonych i nie jest neutralny. Czyli bedziesz musiala grac z kolorami zeby dobrze wygladalo.

No jasne ze mozesz nowego KA kupic (osobiscie nie lubie kolorowych-landrynkowych) .

Twoja kuchnia i zrobisz kolory jak uwazasz :D

Nam sie moze nie podobac, ale z Joana mamy inne gusta kolorystycznie jesli chodzi o kuchnie i nami sie nie przejmuj, a my se pogadac mozemy :p

osobiscie mi sie podoba to zestawienie co teraz Ci malowalam. Ale to ja :D Z natury nie lubie kolorow duzo i jestem monokolorystyczna, obojetnie czy w domu czy w szafie :cool:

zabieram sie zaraz za ta nowa wyspe u Ciebie , zajeta troche bylam. Pokaze potem tez moja z wyspa na druga manke.

oj tam to nie jest rudy, bardzo nieokreslony kolor na zywo zachwyca nawet mnie a wiesz ze ja co do kolorow to ograniczona jednak jestem (szary, grafitowy, kamienny) wiec skoro on mi sie podoba to musi byc czad :lol2:

a serio pasowalby wtedy KA czarny, grafitowy, złocisty, szampański, waniliowy, miedziany, kakaowy, espresso wybor spory. mrrrr, juz to widze:p

teraz mam zwykly czerwony i tez pasuje do grafitu. ale sprzedac nie problem jakby co.

Gdybyś wybrała ten corten, to na ściany bym poszła też w grafit, tak jak szafki i zabudowa też grafit. Wtedy ten blat będzie najbardziej wyeksponowany. I to już moja wyobraźnia ogarnia. I zgrywa mi się z Toba, a KA czarny

caly czas ten corten tez mi po glowie chodzi. one na zdjeciach nie wygladaja tak zaczepiscie jak w rzeczywistosci. obmacywalam na wszelkie mozliwe sposoby. jesxcze musze z mokrą sciereczka pojechac i zobaczyc jaki poslizg:lol2: tak wybieralam panele, musialy byc łatwe w myciu. mialam kiedys takie ze meczylam sie jak potepiona tak ciezko mop po nich latał. wiecie ja jestem praktyczna do bólu. :cool:

szerokosc od okapu:

blat + przejscie + wyspa + przejscie + zabudowa + sciana + spizarka

65 + 95 + 95 + 95 + 65 + 10 + 130 = 555

to sa wymiary ze bedzie wygodnie i szeroko na rozmiar ktory masz teraz. Ale mysle ze brakuje ciupek, mozesz dodac?? a jak tak to ile mozesz dodac? Bo zapas trzeba miec. Na wszelki wypadek badz zalezy jaka gruba scianke chcesz miedzy zabudowa a spizarka.

Wyspe zrobilam na 95 (ja tutaj w domu mam 112), jakby byla na 100 byloby lepiej. Ale moze styknie??????

Nadal jest dluga na 230 - z dlugoscia to mozna tam poszalec.

pomysle, te wymiary bardzo sensowne, zabilas mi cwieka. na pewno wezme to wszystko pod uwage. bo teraz ta kuchnia jest miodzio:yes:

7-BEA1962-C860-44-B8-9-DA3-25-F513-B0-C163.jpg

E1-E3-D56-D-E04-C-4793-884-D-C123590-CC29-E.jpg

35736740-5-FE0-4078-990-E-2-A6-E00924-B6-B.jpg

dzieki stara, wyszlo za.....scie :hug: podoba mi sie i mam nad czym myslec

idealnie by bylo dodac 30 cm (5 do wyspy i 25 tu gdzie lodowka bo sa krzeselka)

ale to takie idealnie-idealne zeby bylo idealnie po Tar-owatemu :D

bo ja miedzy blatami mam 60 cm tylko bo chcialam jak najwieksza wyspe wcisnac i dolozylam jedna szafke, ani razu sie nie zawadzilam i nawet bojler wyszedl i inne meble.

no ba, toz ja sama jak ten ideal, juz szczegoly dogram jek bedzie osteczny projekt domu. Wiesz Mania my obie od d...y strony najpierw projektujemy wnetrza a potem sciany domu. tak robilam z obecnym domem i wyszlo super. moze to jest jakies rozwiazanie na projektowanie. nie dopasowywac sie na sile do tego co mamy w projekcie tylko najpierw zrobic to co nam potrzebne a potem reszta. ja teraz tez nie mam takich szerokosci. pomiedzy wyspa a zlewem jest ok 75 cm i dwie osoby moga dzialac i swobodnie przejsc. 95 cm to juz luksus

Edytowane przez TAR

Piekna jest ta kuchnia. A corten na szafkach i scianie z lodowka i piekarnikami szalenie by mi sie podobal :D.
Ariater, no niestety az taka forsiasta nie jestem zeby dawac tez na szafki spieki cortenowe, nie ta liga zamoznosci :lol2: i tak juz mocno sie zastanawiam jak wyskrobac na blaty i sciane. :cool:, bo lekko licząc ze 20 tys. wyjdzie

Bardziej uporządkowana przestrzeń teraz.

I zazdrosze Tar i współczuję, ekscytujący a jednocześnie mega wyczerpujący etap przed nimi.

mnie tez sie podoba. ja nie mam problemow z remontami, wyborami, "tym etapem" byle ogarnąć terazniejszosć: projekt, pnb, przylacza i wykanawce i w tzw. miedzyczasie przeprowadzke i papiery z tym zwiazane. reszta obleci. jak bedzie woda, ogrzewanie, tynki i posadzki to moge i na betonach mieszkac. do wykonczenia minimum rok, jest wiec czas na zalatwienie wszystkiego byle nie zbaczac z tematu. teraz mocno rozkminiam pomy ciepla i tak naprawde waham sie pomiedzy dwiema.

Wiesz Mania my obie od d...y strony najpierw projektujemy wnetrza a potem sciany domu. tak robilam z obecnym domem i wyszlo super. moze to jest jakies rozwiazanie na projektowanie. nie dopasowywac sie na sile do tego co mamy w projekcie tylko najpierw zrobic to co nam potrzebne a potem reszta.

I to jest wlasnie wlasciwe podejscie. Najpierw poukladac wszystko, tak jak odpowiada i pasuje do stylu zycia, potem dostawic sciany i przykryc dachem. I wtedy bedzie dobrze.

Ariater, no niestety az taka forsiasta nie jestem zeby dawac tez na szafki spieki cortenowe, nie ta liga zamoznosci :lol2: i tak juz mocno sie zastanawiam jak wyskrobac na blaty i sciane. :cool:, bo lekko licząc ze 20 tys.

A szkoda :rotfl:. Chetnie bym zobaczyla fotke z taka kuchnia.

Cos mi cytaty nie wychodza. Mialy byc w jednym poscie, i ten mial byc pierwszy. Nic to...

ja naprawde mam nad czym myslec czy polwysep i wieksza spizarka, czy wyspa i mniejsza spizarka. nie ukrywam ze wizualnie od strony salonu koreluje mi bardziej polwysep ze wzgledu na sciane spizarki. ale wyspy uwielbiam, zreszta mam teraz i jest to super rozwiazanie. Byle tylko nie byla to wyspa ze zlewem czy do gotowania. Teraz mam z wyspe z plyta i wkurza mnie wiszacy okap. przyscienny zabudowany to jest to i na stowe taki zrobie. tylko teraz musze kilka dni przemyslec ktore rozwiazanie, no i ze starym pogadac w koncu to tez jego dom bedzie ;):cool:

Tar, co ci mam powiedzieć? Drogo kurcze. Ja to robię tak, że zazwyczaj obserwuje cenę, a nóż widelec spadnie. Ja teraz na ciuchowe i bytowe str nie wchodzę. Można powiedzieć, że jestem zatowarowana ;) ale nowe czarne oficerki by mi się przydały ;)

Teraz tylko Antkowi kupiłam kurtkę, żal było nie brać z 290 na 150 przeceniona. A z dwoch zimowych, co sie śnieg do nich nie czepia wyrósł. I buty śniegowce mu jeszcze muszę sprawdzić. Boje się szukać żeby mi coś w oko nie wpadło. Bo kocham też, tak jak i torebki :)

tia poczekam i kupie 30% drozej albo przynajmniej w tej samej cenie - taki polski czarny piatek:lol2::p juz kilka razy widzialam, ze podwyzszaja cene, zeby w czarny piatek obnizyc do zwyklego poziomu, takie to u nas sa promocje czy wyprzedaze. smiechu warte. niby chcemy wzorowac sie na innych i jak zwykle nie wychodzi ;)

TAR - mowisz ze zalezy ci na sciance od salonu (tam gdzie ksiazki chcesz), zamiast dumac - wez sobie tasme i zobacz na scianie. Z tym nowym planem masz

zabudowa + scianka + spizarka = 205cm. Ze stara masz ta scianke na 235. To wez sobie jak mowie i idz zobacz jaka roznica - nawet jej nie odczujesz na scianie i nadal masz 2 metry na polke z ksiazkami. To nie jest mala sciana!

Teraz mam sciane na drodze przez co wyspa jest dosunieta do sciany - nie mam wolnostojacej (przez sciane) ale tez nie mam polwyspu jak Joana chce czy jak planowalas bo nie laczy sie z zadnym blatem. Przez to mam "dance floor" na srodku kuchni - za duzo miejsca nieuzytego. Mowie Ci z wlasnego doswiadczenia - za duzo wolnej podlogi w kuchni bez sensu, lepiej miec wyspe na srodku.

Od dupy strony? niezupelnie chociaz to tak wyglada :D Poniewaz to ma byc nowe budowane i chce sie konkretna kuchnie trzeba znac konkretne wymiary zeby wiedziec co i jak wejdzie, a jak dochodzi wyspa - tymbardziej, bo sa potrzebne te odleglosci miedzy blatami. U mnie dodatkowo chodzi o zabudowe szafek gdzie okap - maja wyjsc rowno, musza pasowac, najlepiej jakby wszystkie byly rowne - tak jak mam teraz, kazde drzwiczki patrzac na wprost sa rowne i nie burzy mi to obrazu. W planie musialam powiekszyc kuchnie bo zle mi wychodzilo i jak np wszystkie wyszly (drzwiczki) po 40cm tak ostatnia bez sensu wychodzila 60 - widac bylo strasznie i mnie denerwowalo, musialam wiec sciane rozsunac szerzej z jednej strony ze zamiast jednej 60tki weszly 2 - 40tki ale jednoczesnie na dole takie same stoja, i na koniec wyszlo mi po rowno - 5 szafek z kazdej strony tego samego rozmiaru. Musialam planowac jak je rozwiesic bo kuchenka wolnostojaca na 120 ale okap na 150, wiec znow granie szafkami zeby sie zgralo wizualnie. Wiec nie jest to takie do konca od dupy strony.

Jesli chodzi o wyspe - to musisz wiedziec od poczatku jak architekt bedzie robil bo musi "prad rozprowadzic". Nie chcesz potem kuc posadzek zeby kable ciagnac. W wyspie na mus gniazdko, najlepiej dwa. A jak chcesz winiarke pod spodem - tymbradziej potrzebne. Ja tutaj tez ciaglam kable, ale u mnie prosciej bo drewnana podloga i sie dziure wywiercilo i kable na dol pociaglo do skrzynki z korkami, ale mam 2 gniazdka plus podlaczenie pod piekarnik na gruby kabel czyli mocniejszy prad niz 110. W Polsce trzeba to zaplanowac odrazu bo beton na posadzcce bedzie. I serio, namawiam na gniazdka w wyspie! milion razy juz uzywalam i ciagle uzywam.

wiec jak widzisz, planowanie na zas moze duzo ulatwic. Dla mnie to jedyny powod planowania kuchni bo ma byc zrobiona przez architekta pod wymiary szafek i wyspy zeby wyszlo to co chce i ladniej wyglada. Na kuchni najbardziej mi zalezy a reszta bede "wciskac" :p

TAR bedzie budowac 3ci dom, a ja bede kupowac 3ci KA mikser :lol2:

tymrazem chcialam w Polsce kupic zeby sie nie bawic w kostki (inny prad:sick: temu swoj sprzedalam ostatnio). No ale co wchodze - tego co ja chce NIE MA :sick: mam nadzieje ze sie pokaze, bo jak nie to bede zmuszona tutaj kupic i kostke niestety :sick:

kolory tez wycofali i jesli kupie ten co chce bedzie w graficie jak moj blender i opiekacz. Bo ja tylko z dwoch kolorow biore KA zawsze - srebrne badz grafitowe. Nawet bialego nie lubie :lol2: a o kolorowych zapomnijcie :lol2:

O gniazdkach i pradzie mnie akurat nie musisz pisac, to akurat wiem, teraz na wyspie przeciez tez mam gniazdo chowane, prad do plyty . takze to jasne. ale musze tez lampy dac nad wyspe, lubie duuuuzo swiatel.

Powiedz mi czy ty moszesz mi zrobic upload tych 2 wersji z wyspa i polwyspem zebym zassala je u siebie, rysowanie w tym programie dobija mnie masakrycznie. A bym chetnie sobie pododawala lampy i pobawila z kolorami..

Generalnie jestem ostatnio w czarnej d. z czasem i zalatwianiem wszystkiego a do tego praca:sick: przestaje ogarniac. Dzis biuro projektow mnie po prostu zabilo oferta na prosty projekt domu, bez wododtryskow, zwykla bryła prostokątna. Komus sie niezle poprzestawialy klepki. I czekalam tydzien na zrobienie oferty. To jest jakas paranoja. Dziewczyny 50 tysi za projekt domu parterowego ok. 160 m2 to dzisiejsze realia czy moze ja juz jestem poza skalą?

nie wiem ktore chcesz dokladnie i w jakim formacie? te co na @ poslalam zle?

obojetne ktory, byle jeden z wyspa drugi z polwysppem. chodzi mi nie o pliki z wizkami a o pliki do wgrania. widzialam w programie, ze mozna wygenerowac plik i potem go wgrac. tak probowalam z jpgiem z painta. ale mozna wygenerwac plik programowy i moglabym popracowac na twoim gotowcu. rysowanie od poczatku mnie rozwala:sick: