Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

nierozumiem ?? o jaka utylizacje chodzi? czy ja cos na ten temat napisalm? nie.

ja tylko stwierdzilam fakt ze w Polsce uwielbiaja "pozbyc sie problemu" i zaoszczedzic kase na kontener. Na zasadzie ' "bierzesz ze wszystkim albo spadaj".

ani slowa nie napisalam , ani nie nazekalam ze musze placic ja. Chodzilo o co innego.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokaż o jakim ogrodzeniu mówisz,bo ja też przymierzam się do nowego ogrodzenia... To co mam przeżyło swoje... Słupki murowane w 1998r.z cegły z odzysku zaczęły się sypać a drewniane przęsła też wołają o wymianę i co ciekawe cześć ogrodzenia była robiona 9 lat temu gdy zabrali mi kawałek podwórka ale tamte murki sypią się bardziej niż te stare...

Podobają mi się te bloczki ogrodzeniowe ale przy tej ilości nie wiem czy dam radę finansowo...

ja robie takie boki, tyl i czesciowo front. wysokosc podmurowki 35 cm, i panek 152 cm

image;s=1000x667

a dojade potem tego typu pelnym

image;s=640x480

i pomiedzy dam albo cegle z odzysku albo takie gladkie tylko antracytowe jak elewacja (zalezy od ceny ostatecznej)

image;s=3264x1836

po konsultacjach z 50 metrow takiego pelnego zeszlimy do 26 metrow wiec i cenowo troche lepiej nam wyjdzie

U mnie słoików było grubo ponad 100. Bliżej 200. Tych pełnych.

Mania, przestałam odkręcać, bo nie dawałam rady. Słoik do góry dnem, śrubokręt pod pokrywkę i pyk. Wszystkie wyniosłam koło kompostownika, nawet kilka dni stały do góry nogami na kompostowniku. Zakrętki do żółtego worka, słoiki do zielonego.

Pan zabierający śmieci poprosił żebym mniej szkła ładowała bo ciężkie. Sami na PSZOK też woziliśmy. W tym roku nie wystawiłam na wsi ani jednego worka ze śmieciami. Hurt już za nami :wave:

Pojedyncze opakowania zabieram jadąc do domu.

Od wiosny zaczną się odpady budowlane.

powidla sliwkowe napewno bym nie marnowala do bigosu lub marunowania, tylko na chalke, ale te sloiki to mi tak po cichu daj za plecami, bo ogorki i buraczki to M zaraz wyzre - zanim ja zdaze sprobowac :sick:
ja sie boje, ze jak ty sprobujesz to tez mi spizarnie zechcesz oproznic, sa takie dobre, ze jak otwieram sloik to caly musze wciagnac a ja nie ogorkowa jestem

wszystko bedziemy mialy inne! Inny dom, inne wnetrza, inny wystroj - nawet plot inny :lol2::lol2:

zaraz swoje wkleje co ja chce

i bardzo dobrze, niech kazdy robi jak jemu jest dobrze i w jakich klimatach sie czuje

tyyy mam tez marynowane grzybki w occie jakby co. na parapetowe sie wszystko nada:lol2: ja juz ci pisalam ze te po luku wjazdy sa piekne, tez bym zapraszajacy wjazd zrobila ale my tylko 8 metrow od drogi sie odsuwamy z domem. mialam do wyboru 6, 8 lub 10

Mika dobra, ale muchy byly??? i co tam jeszcze mozna walnac w ten kompostownik? trzeba to mieszac?

tu sobie poczytaj

https://www.ekologia.pl/dom-i-ogrod/abc-ogrodu/kompostownik-w-ogrodzie-budowa-i-prowadzenie-kompostownika-jaki-kompostownik-wybrac,24024.html

ja bede miala tez kompostowniki, z dobrze prowadzonego kompostownika muchy nie wylatuja i nie smierdzi, jest duzo dzdzownic przerabiajacych, warto tez dorzucic z ziemi jak znajdziesz plus nawet uzyc jakichs srodkow ekologicznych ulatwiajacych i przyspieszajacych proces kompostowania apotem takim dobrem podsypujesz pod warzywka.