Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo ładny kwiat! Kupowałaś stacjonarnie, czy w necie (za link wdzięczność :))? Nie wiem, jak zachowa się ten materiał spryskany lakierem. Oprócz zmiany barwy, materiał też może się pokurczyć.. Ja miałam bombki, więc nie było takiego dylematu. Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł z pomalowaniem miejsc, gdzie tego brokatu jest najwięcej bezbarwnym lakierem do paznokci, albo popsikanie żelem w sprayu Hegron. On jest bardzo mocny i klejący. Może on da radę? Wypróbuję zaraz na swoich brokatowych wstążkach ;)

Tomkowa na allegro kupiłam, na priva Ci wyślę.

Ja nie bede niczym pryskac. Brokatu zawsze jest duzo i na kupie i nie ma sensu - pod spod klej badz lakier i tak nie wejdzie, przy rozbieraniu badz rozkladaniu za rok odleci - bo brokat pod spodem nie bedzie przyklejony i przez to nie ma sensu. Na kwiaty tez nie chce pryskac bo na zime je skladam zeby do pudelka weszly. Z klejem moze byc roznie. A nie wspomne juz o choice . Kleje sa dobre na male czasteczki jak koronki, koraliki i krysztalki.

A wiesz, ten do materialu (koronek itp) to nie taki, to inny klej. jak kiedys go znajde - jak go nie wyalilam to pokaze.

Kropelka w Pl to tak jak tutaj Crazy Glue. Jedne sa geste inne leca jak woda wiec trzeba uwazac.

ja sie pobawilam naklejaniem i sie mi znudzilo. :p

No i bombki typu "shabby" z koronkami itp nie sa moim gustem. Temu tez koralikowe i z krysztalkami tez wyladowaly w pudle.

Dzis sie mecze nadal z drzewkami i krzakami. Zeszlej zimy duzo potracilam takie mrozy byly, zawijam wiec dokad dostane. Juz mnie lapy bola, ale od jutra zimno sie zaczyna i sniegi z deszczami i nie chce marznac.

Jak pocudujecie z bombkami to prosze o wklejenie. Zawsze mozna popatrzyc na cos ladnego :yes:

ps. Chinska dzielnica byla, jest i bedzie.

Polska dzielnica niestety sie rozpadla juz. Malo co sklepow zostalo a i Polacy sie rozpierzchli stamtad. Duzo starej emigracji tam mieszka jszcze takiej powojennej ale mlodych juz nic , ida na nowe domy i na obrzeza miasta, albo jak ja - uciekaja z wielkiego miasta . Chociaz tez na wies nie ucieklam (mimo ze tak mowie) bo tu mam okolo 140 tys ludzi. Ale na szczscie moje osiedle jest na totalnym zad****u gdzie nie ma nawet autobusow i do pierwszego trzeba isc 1 km a naokolo same lasy.

Podobno jacys Polacy mieszkaja na moim osiedlu ale nie interesuje sie tym gdzie :):)

jestescie jedyna spolecznoscia polska ze sie zadaje ha ha

Edytowane przez mania1220

Aaaa....my tu o choinkach na swieta a wiecie co?? wiecie ze nadal zrywam poziomki??? i nadal sa duze i soczyste??? wczoraj now stalam przy krzaczkach i jadlam! nigdy bym nie pomyslala ze tak dlugo beda - mimo ze juz mielismy i snieg i przymrozki. Pomyslec - nasionka w Biedronce kupilam i takie malpy wydatne! :yes:

Jak to się nazywało (?) Roncesvalles ? Roncze Wały :rotfl: Pamiętam jak mnie wkurzało, że Polacy stamtąd nie mówili dobrze ani po polsku ani po angielsku, mieszali oba języki. Nie rozumieli, że ich status w Kanadzie, poziom życia, praca zależą w ogromnym stopniu od znajomości języka. Ale poznałam też takie rodziny, które doskonale się wkleiły w społeczeństwo Kanady. Mieli świetną pracę, np.: anestezjolożka i konstruktor ekranów sferycznych; para architektów, ona wnętrzarka, on konstruktor; reżyser i scenografka, która zdobyła sobie pracę robiąc uliczny pokaz klipsów i kolczyków wykonanych z guzików :)

Myślę, że dobrze, że nie żyjesz tzw. polskością kanadyjskich czy amerykańskich Polaków.

U nas dziś cały dzień ciepły i słoneczny o 17, po zachodzie słońca wciąż było 11 stopni. Cieszę się, bo nakupiłam szaloną ilość cebulowych i bylin i nie mogę się z tym pozbierać. Posadziłam już 150 tulipanów botanicznych, 100 żonkili, 100 irysów, 200 cebulic syberyjskich 80 czosnków ozdobnych i jeszcze mi zostało 250 krokusów. Mam nadzieję, że jutro skończę. Oprócz tych cebulek posadziłam nowe lawendy, jeżówki, rudbekie, rozchodniki, bodziszki, sasanki, funkie, ułudki wiosenne, czosnki niedźwiedzie i perovskie. Wszystkiego po kilka sztuk, ale to i tak robi sporą ilość.

Oczywiście doszło kilka krzaczków także :) A jeszcze będziemy przesadzać kilka brzózek.

U mnie poziomki, też nadal owocują. Nawet jakaś malina się znalazła, a truskawki skończyły się dopiero miesiąc temu.

E tam. Cebulki np. sadzi się co 7 do 10 cm jeśli chcesz uzyskać większą barwną plamę. A byliny mają u mnie być zadarniaczami, więc też nie mogę zbyt luźno. Niech to wszystko zakwitnie na wiosnę :yes: Edytowane przez pestka56

Masz już plan-projekt?

Pamiętaj, że i cebulki i byliny dzieli się pod względem czasu kwitnienia i sadzenia na te, które sadzone jesienią zakwitną wiosną i te, które sadzone wiosną zakwitną latem lub jesienią.

Świetne cebulki i sadzonki dostarczają cebule.pl i sadowniczy.pl. Oba sklepy prowadzą przedsprzedarz i warto się u nich zarejestrować. Dostaniesz info o trminach rozpoczęcia sprzedarzy. Wtedy trzeba szybko zamawiać. Czekanie z zamawianiem wiosennych do wiosny zaowocuje brakiem wyboru. To samo z jesiennymi. Ja swoje zamówiłam w lipcu.

Sylwia, spróbuj zamówić jeszcze teraz na cebule.pl Cebule-i-Klacza-Jesienne_Hiacynty . Oni potrafią w 2 dni przysłać kurierem. Jakbyś dziś zamówiła, to najdalej w poniedziałek będą.

5 sztuk fioletowych masz u nich za 5 zł. Inne kolory też tanie