Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Wpadlam tylko na chwilke i niestety to moj ostatni wpis w tym roku - w pedzie. Od wczoraj mam juz czesc rodzinki i zadyma w domu.

Jutro zwala sie reszta juz. Na szczescie mam tyle sypialni i lozek ze nie musze sie wynosic z mojego duzego wyra i oddawac :yes:

Doriko - choinka tak naprawde nie jest at tak mono, sa tam roze, fiolety, troche nawet rdzawego zlota - niestety sama widze ze ani na fotkach ani ani na filmikach tego dokladnie nie widac. na zywo, w calosci - jak najbardziej.

No i pasuje do calego kominkowego i wystroju na kominku.

Kopa kolorem czerwonym daje mikolaj, chociaz kombinuje jak mu zamienic ciuchy na "pod choinke".

paczki tak, zlaly zie, ale pisalam o tym papierze ze znalezc nie moglam , wiec jest jak jest, moze sie uda za rok?

Pestka......to i tak Ci zazdroszcze tych tancow. Ja niestety nie bylam od hmmm....wstyd powiedziec, ale ostatni raz jakies 8 lat temu??:mad:

A szpilki? kiedys moje codzienne buty, odkad poszly mi dyski w kregoslupie nie nosze :mad: chyba ze na zasadzie - ide z wizyta, kuper wioze w samochodzie, buty sciagam w gosciach :yes: Strasznie tesknie za szpilami!!!

Kubelko slicznie Ci dziekuje :yes:

Dziewczyny bo nie bede miala jak tu wlezc az po Nowym Roku , chcialam KAZDEJ w kupie i KAZDEJ z osobna zlozyc zyczenia wspanialych swiat, milej atmosfery, MALEGO PRZYTYCIA ale objedzenia sie :yes: A na Nowy Rok udanej zabawy chocby pizamowej i wszystkiego NAJLEPSZEGO NA NOWY ROK , skonczonych projektow, duzo nowych pomyslow, wykonczenia i udekrowania domow.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MANIU I WSZYSTKIE POZOSTAŁE KOCHANE DZIEWCZYNY!

Chciałabym Wam podziękować za przyjęcie do tak zacnego grona i życzyć wszystkiego naj, naj, naj. Wielu inspiracji i ciekawych pomysłów, cierpliwości i zapału przy realizacji projektów oraz do osób Wam w tym pomagających;). No i oczywiście wspaniałych prezentów. Jako, że nie mam uprawnień do wklejania "skaczących Mikołajków" i innych tego typu cudaków dodaję linki moich ulubionych świątecznych piosenek, żeby było bardziej nastrojowo.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Maniu, z opóźnieniem, ale pokazywałyście wszystkie takie cuda, że muszę i moje świecidło pokazać. U Ciebie, bo jesteś inspiratorką :) przedsięwzięcia.

Choinkę ubrałam na ostatnią chwilę i już nie miałam kiedy wejść na forum. Poświątecznie zaś padłam fizycznie, więc dopiero dziś pokazuję moje świecidło – świerk srebrny (jednak nie sosna, bo przyjaciółka nie miała kiedy pojechać i pokazać co mają ściąć). Miał być 3 metry, a przywieźli tyle, że jeszcze po ucięciu 70 cm, żeby nasadzić gwiazdę, zostało metrów od pyty. Bez wysokiej drabiny z dostawką nie dałam rady sięgać. Założyłam 800 światełek :) i postanowiłam nie używać siatek, tiuli i masy innych dekorów. Trochę dlatego, bo wielkość mnie przerosła, a trochę, bo w trakcie zaczęłam się bać, że przesadzę, popsuję. W sumie wykorzystałam tylko szklane sople, kryształki migdałowe gładkie i rżnięte oraz przezroczyste bombki. Wyszło wg mnie zaskakująco fajnie.

Zdjęcia niestety słabe, bo iPhonem po ciemku tak wychodzi, ale coś tam widać.

No, więc z najlepszymi życzeniami na Nowy Rok. Do Siego Roku 2016

2015_12-28grudzien-IMG_3841+42w.jpg

IMG_3851w.jpg IMG_3861w.jpg IMG_3871w.jpg IMG_3843w.jpg

Klik prawym klawiszem myszy i „view image” i jeszcze się powięszy :)

PESTKA........mam tylko to do powiedzenia: :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Bardzo dobrze ze nie nalozylas nic innego na choine! Wyglada ......C U D O W N I E ! ! ! !

Jak sopelki ! Jak oblodzona! Przepiekna!!

A wyglada jak 5-6 metrowa!

Drugie :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop: to jak zobaczylam kawalek domu. Dlaczego tego nie widzialam????

Jak sie strona otworzyla zanim przeczytalam myslalam ze to swiateczna wklejka i zdjecie z jakiegos magazynu - TY MASZ TAKI DOM..??:jawdrop::jawdrop:

TY MASZ TAKA BIBLIOTEKE??:jawdrop::jawdrop:

Sufit booooooskiiii!!! jak mi sie takie zawsze podobaly! a te ksiazki?? dobilas mnie kobieto ide beczec do kata - moje odwiezne marzenie :bash:

Pokaz wiecej please!!

Myslalam ze bede zakopana i zero czasu ale dzis mam jeden wolny dzien i wolna chate wiec wpadlam - teraz to tylko zazdroscic Pestce ;)

Przedwczoraj i wczoraj znow wydalam kase, na cos co bedzie uzyte dopiero za rok na nastepne swieta, ale wszystko odrazu po swietach dali na 50% przeceny to nawet sie nie zastanawialam, tymbardziej ze zawsze to chcialam ale zawsze bylo za 100% i mi sie nie usmiechalo tyle wydac.

Czesc juz dzis przyjdzie - wyedy porownam czy takie jak na fotkach. czesc musze odebrac, czesc przyjdzie po Nowym Roku.

Na pierwszy ogien kupilam takie dwie:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/71084444086800p__2_zpsenpxblwx.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/71084444086800p__1_zpszlciljjn.jpg

Zadowolona, bo wysokie. I co? pare godzin pozniej dostalam @ ze przeczesali cala Canade i w zadnym sklepie juz ich nie maja ;) Owszem, wszedzie sa za rozsadna cene ale duzo mniejsze, a te wysokie sa drogie. Ale ze mieli drugie jeszcze to wzielam te:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/65788744086817p_zpswanfmguz.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/65788744086817p__2_zpsbuihc0n7.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/65788744086817p__1_zpsy9ovij6u.jpg

Tamte wybralismy ze wzgledu na donice kwadratowa - bardziej stabilna, ale w sumie donice mozna kupic osobno i przelozyc je. I w sumie sie ciesze ze drugie wzielam - maja i szyszki i listki jeszcze na galazkach, ta pierwsza nic nie miala.

Znow musieli czesac caly kraj. Wiec jedna znalezli niedaleko bo jakies 80 km odemnie ale druga idzie z New Brunswick a to jest ponad 1600 km odemnie :rolleyes:

Tak ze jedna ma dzis przyjsc (oby!!) a druga jutro (moze).

Kupilam je bo jak pisalam nie bedziemy juz duzej choiny ubierac na dworzu bo za wielka bedzie. Te dwie chce postawic po obu stronach drzwi.

Jak kupilam kreciolki w planie bylo je tak zasadzic, ale w koncu je zasadzilam przed oknem, przed gankiem. Przedwczoraj juz je zawinelam bo mielismy burze lodowa. Z tymi nie bede sie martwic czy lod czy deszcz leci z nieba i tak beda stac pod dachem.

Maja okolo 1.50 metra wysokosci a takie chcialam.

No i cieple swiatla.

Bo jak pisalam - zmieniam swiatla na cieple z bialych.

Do tego wiec dokupilam dwa jelonki, tym razem neonowki.

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/65788844090401p_zpsu3fsoege.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/70440444090418p_zpsf7kn6ox1.jpg

latwiejsze do chowania na caly rok bo plaskie, z tamtym moim udreka bo delikatne i sie sypie, trzeba rozkladac, na swieta skladac, kokardy czerwone puscily farbe i zafarbily.

Moze jutro jade odebrac te drzewka , kupilam ostatnie, wykupione wszystkie!

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/030539030438_ca_zps8upmtnes.jpg

trzy w kupie beda slicznie wygladac, sa waskie, najwieksza ma tez 1.50 metra.

Za rok na swieta postawie je w saloniku z TV,

Po Nowym roku ma jeszcze przyjsc to

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/804606522177_ca_zps0onragje.jpg

pomyslalam ze zamiast stawiac druga choinke postawie to w kacie w jadalni - przeciez mam dwie kolumny!

a na schody badz na drzwi dwie nowe girlandy juz ze swiatelkami tez:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/szlachtowska39193/887628026816_ca_zpsqhifslaw.jpg

ciekawe czy beda takie pelne .

Tak ze kupowanie po swietach sie oplaca na takich przecenach. Biale drzewka i girlandy byly 75% na przecenie.

Wiecej nic nie kupowalam i nawet nie jezdzilam po sklepach bo wiem ze bym wiecej wydala a mam tego juz duzo, czesci nawet nie zalozylam. Tyle styka. A mi sie micha cieszy ze wyrwalam za niska cene wszystko co kiedys planowalam. Po swietach portfel cienki :rolleyes: liczylam - prezentow kupowalam dla 13 osob .

Wy sie dopiero co napajacie choinkami a ja juz niedlugo rozbieram swoja. Niedlugo znaczy na weekend. Sasiadka juz rozebrala swoje przystrojki i choinke 3 dni temu, dla mnie za szybko. Do Nowego Roku musi postac.

Ależ czekałam, aż się odezwiesz :wiggle:.

Ja Ci zazdroszczę Twojego domu, ogromnie. Masz ten komfort, że układasz wszystko na miejsce i jest jak wymyśliłaś. U mnie wszystko dzieje się na bieżąco, ciągle zmienia, bo chociaż dom stoi kawał czasu, to kilka lat nie robiliśmy nic. Mieliśmy taką zapaść finansową, że zastanawialiśmy się nad sprzedażą. Dopiero od tego roku zaczęliśmy wykańczać i oczywiście ,jak to jest gdy się mieszka w remontowanym domu, wszystko wędruje i nic nie zostaje zrobione do końca od razu. Przerzucamy się z pracą z wnętrza do wnętrza i wszystkie rzeczy też tak wędrują. Na Święta kawałek domu został nieco uporządkowany, ale całego w życiu w tym stanie jak nie pokażę. Dlatego nie widziałaś :( Bardziej pokazywać mogę ogród, bo tam już prawie wszystko jest na swoim miejscu.

Dom był wymyślony pod ten salon i z powodu książek. Dlatego ma 7 x 8 m. Całą 7-metrową ścianę zajmuje biblioteka i jeszcze kawałek tej ściany z oknami. Reszta książek będzie mieś miejsce na antresoli poddasza.

Dawno temu zobaczyłam taki sufit, katedralny, u Jacka Czeczota, architekta w jego dworku odbudowanym z całkowitej kamiennej ruiny, która była kiedyś chyba oborą w Gnojnej pod Mszczonowem.

Jak Cię to interesuje możesz poczytać i zobaczyć:

http://www.weranda.pl/archiwum/298-2012-04/14139-kamienny-spichlerz-projektanta?cid=-1

Tu masz po angielsku http://mymessinia.com/oikos-iii-rebuilt-granary-gnojna-poland/

Zakochałam się w suficie i kominku. Kominek w takiej formie dawno mi przeszedł, zaś sufit mamy zrealizowany w połowie. W połowie, bo nasz dom zanim zdołałam zaprotestować wybudowano tak, że krokwie zostały zakryte ociepleniem. Teraz musimy na naszym deskowaniu na skosach położyć imitację krokwi co nie jest takie proste :(

Zakupy zrobilaś, że d... urywa :)

Edytowane przez pestka56

Pestka, u siebie oniemiałam, jak pokazałaś choinkę, ale teraz, oglądając u Mani więcej fotek, zachwyciłam się po stokroć mocniej :) Wygląda prze-pię-knie!! Ogromna choinka z oblodzonego zamku Królowej Śniegu :) Jestem zachwycona!!

Maniu, na widok Twoich sprawunków urwało mi to, o czym wspomniała Pestka :lol2:

Myslalam ze bede czekac do poznego wieczora a tu niespodzianka! czesc juz przyszla.

tu jelonki - swiatlo jest cieple jak na pierwszym zdjeciu

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/xxx/IMG_7711_zpse4b2xkhe.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/xxx/IMG_7710_zpspr74if02.jpg

sa fajne, mozna je na druga strone tez przelozyc, mozna je tez powiesic - np. mam fajna pusta sciane od garazu :rolleyes:

Nie mialam nigdy neonowek wiec nie wiem jak dlugo to ustrojstwo poswieci , ale jak padnie to najwyzej zaloze tasmy ledowe.

a tu choineczka - jest dokladnie taka jak na zdjeciu! bo czasami zdjecie sobie a real sobie. A tu dokladnie to samo. Nie rozlozylam ladnie galazek bo chcialam tylko sprawdzic czy swieci. Napisali online ze swiatelka na baterie :eek: wiec myslalam ze trza bedzie normalne zalozyc, okazalo sie ze SA normalne. Ale doloze wiecej.

Donica jest solidna i ciezka - beton albo cos w srodku, nie przewroci sie.

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/xxx/IMG_7720_zpsczdmrgal.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/xxx/IMG_7717_zpsesdbc5nr.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/xxx/IMG_7719_zpsi58widpc.jpg

Rozklada sie tak jak kazda choinka - na 3 czesci, donica osobno. Malo miejsca zajmuje w pudelku. COOL:)

Najlepsze ze postawilam w jadalni kolo witryny i sie mi tam bardzo podoba. Jakby tam tak dwie postawic, jedna po jednej, druga po drugiej naprawde extra by wygladalo. Poczekam az druga przyjdzie sprawdze.....no i mnie kusi zeby jeszcze dwie kupic no bo jakby tak te tu a drugie na dwor? hmmm...pomysle, w koncu jeszcze ta niska w donicy idzie.

Wszystkie choinki sa do uzytku i w domu i na dworzu, wiec moge nimi jezdzic w te i wewte .

Z zakupow po-swiatecznych jestem zadowolona :)

Ta w niskiej donicy i girlandy dzis poslali.

Jak napisałam u domkowej, popadłam w samozadowolenie, że tak mi się udała i mogę sobie pokonkurować z Wami :wiggle:

Maniu, Ty to masz oko do zakupów i drugie oko do pomysłów.

NIE BECZ, bo ja się też rozpłaczę, że u mnie ciągle nie tak jak sobie wymarzyłam-wymyśliłam, a Ty masz dom cudownej urody :)

Pestka cudna ta choinka - jak dla mnie ideał :jawdrop::jawdrop::jawdrop: muszę koniecznie sopelków dokupić.

WItaj w klubie, u mnie też krokwi nie ma :( musiałabym o nich pomyśleć na etapie projektowania domu, bo dach mam specyficzny, bez ścianek kolankowych, bez okapu... ale imitacji chyba nie będę dawać. Cieszę się, że mam deski, bo od zawsze bardzo nam się podobały.

Mania cudne te zakupy, muszę popatrzeć czy na ganku wcisnę donice, a jak nie to przy schodach, mam takie niskie szerokie murki, kule ładnie by się tam wpasowały. na razie chyba oszczędzamy i kupować nic świątecznego nie będę. w sumie nie chce mi się :p:P

też choinkę zaraz robieram, chyba w poniedziałek, bo już mnie irytuję... chociaż szkoda trochę.... :(

Julki choinka w doniczce o dziwo ładnie się trzyma (muszę zrobić jej fotkę kiedyś). Pestko co z nią dalej zrobić, do piwnicy? podlewać-nie podlewać. Nie gubi igieł nie puszcza pączków. w zeszłym roku miała śliczną jodłe w doniczce i zdechła w ciągu kilku dni od kupienia :( teraz ma jakieś badziewie pospolite, ale drzewek w ogrodzie nigdy za dużo :lol2:

pozdrawiam poświątecznie :bye:

Pestko, zarąbista Twoja choina!!

cudowna... oby jak najdłużej cieszyła oczy!

zasługuje na całą sesję fotograficzną, a nie tylko zdjęcia z fona :cool:

mogę sobie tylko wyobrazić jak dostojnie błyszczy.... cud-miód ci się udała :)

wszystkiego dobrego dziołchy na Nowy Rok :hug:

oby wam się spełniły i małe i duże marzenia i żeby wam miłości nie brakło!!

zdrowie niech wam/nam dopisuje, dobry humor nie odpuszcza, a życzliwi ludzie niech garną się do Was jak pszczoły do miodu :D

Oby nam się wiodło (każdemu wedle potrzeb)

:hug:

Mania, zakupy świetne!!!

ja bym nie chowała :D

wręcz przeciwnie! wystawić, postawić, przetestować :wiggle:

Edytowane przez Catti

Ja tam będę płakać tylko dla towarzystwa Mani :yes:

Emi, te atrapy u mnie muszą być. Kładliśmy deskowanie sami i na łączeniach, szczególnie w rogach, nie wyszło idealnie. Trzeba to zasłonić. A atrapy będą z desek - 3 deski klejone tak, by uzyskać przekrój U.

Choinkę najlepiej do garażu jeśli nie jest ogrzewany. Dobrze by było, gdyby miała troche światła. A jeśli nie masz takiego miejsca, to zrób jej „kołdrę” wokół donicy i aż pod dolne gałęzie – styropian dość grubo nawet 5 cm i owiń całość jakim worem materiałowym, albo agrowłókniną. Postaw w takim miejscu na zewnątrz, żeby na nią nie wiało. Tylko opatul tak, żebyś mogła dostać się z dziobkiem konewki. Podlewaj trochę, raz na tydzień-półtora tygodnia ze 4-5 litrów na jeden raz. Może ma korzenie w dobrym stanie, to przetrwa. A na wiosnę jak tylko ziemia rozmarznie to ją posadź. Trzymam kciuki za dzielność drzewka.

Dzięki za wszystkie pochwały choinkowe :) Żebyście wiedziały ile mi jeszcze tego dobra ozdóbkowego zostało. W sumie 2 pudła wielkości połowy biórka. Straszny chomik ze mnie. Sama siębie zaskoczyłam ;)

Pestko garaż mam, wolnostojący, okienko ma. Więc powędruje do niego :)

u mnie też są szpary na łączeniach ze ścianą i muszę coś tam wykombinować....

W takim miejscu możesz ładną listwę przyścienną zastosować.