Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Eh, ależ masz się czym pochwalić. TAaaaaaaaKIE kolory w przyrodzie latającej :) Ja się cieszę z sikorek, a od wiosny z malutkich kopciuszków, które tez mają troszkę brązowo-pomarańczowego. Czasem pojawiają się Wilgi żółte jak słoneczniki. Przylatuje sporo sójek. Jastrzębie i myszołowy też latają, bo do lasu rzut kamieniem. Gdzieś niedaleko gniazduje kilka par żurawi i czasem przelatują nad łąką za płotem. Na tej samej łące gniazdują czajki. No, ale bażanty są przede wszystkim. Ostatnio takiego zauważyłam jak dobierał się do karmnika przed oknem kuchennym

2016_01-17styczen_BAZANT-IMG_3940w.jpg Zdjęcie nie dość, że z iPhona to jeszcze przez szybę :(

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za to okropnie pyskaty :) Od wiosny łobuzu budzą nas o świcie okrzykami. Chociaż moja córka ma u siebie jeszcze jakieś inne ptaszydła, które w okresie godowym w ogóle nie pozwalają mieć okien otwartych w nocy.

Każde miejsce ma swoje uroki. Ja zazdroszczę Tobie kardynałów i koliberków

dziewczyny nie cierpie gdy polityka jest podszyta kosciolem......specjalnie napisalam z malej litery zeby nie mylic wiary ktora podchodzi pod duze K - zeby nie bylo niedomowien i nie obrazic tu nikogo :yes:

Powiedzialam M ze nawet jakbym w totka wygrala to w takiej sytuacji bym nie wrocila do PL z kopyta - normalnie strach.

Na ptaszki - czekam jeszcze az zlapie Blue Jay'a to niebieskiego wlepie.

No wlasnie,fajnie ze mimo zimy jest kolorowo bo ptaszki daja jakis kolor w tej burej porze roku.

Bazanty wiem jak sie dra bo slyszalam w tv (he he) ale i - moja szwagierka pracuje w muzeum Zamoyskich w Kozlowce, M jak byl w maju w zeszlym roku tam to nagral je jak lazily naokolo i sie darly, faktycznie spac przy takims czyms by sie nie dalo :D

jak macie mozliwosc zlapania jakiegos zwierzaka/ptaka u siebie wklejajcie prosze, bo albo nigdy nie widzialam, albo tutaj nie ma bo sa inne zwierzaki.

na dzien dzisiejszy BAD NEWS :bash:

Dywanu dzisiaj NIET, malo tego tak mnie nastraszyli ze w panike wpadlam, ja sprawdzam a tu pokazuje ze jest na truck'u do dostarczenia, ale pokazuje Floryde :bash:

Buch i sie skontaktowalam z UPS, mowia ze tak, na FL jest i tam ma byc dostarczone, moje imie nazwisko jest ale inny adres i zebym sie z Overstock skontaktowala.

Wiec pelne gacie - jak mogli wsadzic inny adres - teraz nic sie recznie nie pisze, drukowali, a adres taki sam jak na karcie ktora placilam.

Wiec Overstock sprawdzil i mnie uspokoili ze wszystko jest OK, ze przewoza dywan z krajowego do miedzynarodowego hangaru skad ma tutaj dojsc.

Ulzylo mi, ale co nerwow zjadlam to zjadlam....na szczscie zaplacilam extra ubezpieczenie jakby co , gdyby sie zgubil albo cos bo za duzo mnie wyniosl .

Tak czy siak - niby uspokojona ale nadal mam pietra i sie nie uspokoje dopoki nie zobacze ze wyladowal tutaj. Jadac na trucku z Fl tutaj jest jakies 21 godzin, ale trucki jada wolniej moze byc wiecej, lecac samolotem jakies 2.5-3 , wiec mam nadzieje ze jednak ruszy szybko i do piatku dojdzie.

a tak sie podjaralam - GUPIA JA - ze bedzie predzej o pare dni

tak na marhinesie, cos czego nie ma u Was a jest tutaj :

dzis jade do rezerwatu Indian.

Jest rezerwat ale nie ma plotow ani oddzoelen - jakby co. Pokazuja sie tylko typowo indianskie nazwy i pisze ze to terytorium takich a nie innych Indian.

Nie, Tipi nie stawiaja, chyba ze dla turystow :D

ale nazwy zabojcze, naleza do Mnjikaning First Nation. Sa Chippewas of Rama First Nation badz Chippewas of Mnjikaning, roznie sie uzywa nazwy. Ale przedewszystkim sie uzywa Chippewas of Rama First Nation.

Se lamcie teraz jezyki :D

daleko nie mamy, okolo 30km.

Blue Jay - sa z rodziny sojki, u Was w PL sa inne

Wlasnie przylecialy 4 naraz i jak zwykle wojna swiatow byla o orzechy - uwielbiaja orzeszki ziemne i slonecznik.

Z ciakwostek - nasladuja odglosy innych ptakow, odkad tutaj mieszkam naliczylam juz 11 roznych odglosow. Cwaniaki udaja glosem jastrzebiw zeby odgonic i przestraszyc inne ptaszki.

Zdjecia niewyrazne jak sie bily ale wez to i zpal czleku, ale widac jaka wojna.

Niestety jeszcze zaden znich nie zgubil tego pieknego niebieskiego piora, czekam wiec, moze jaka ostrzejsza walka bedzie

zoltokow nie wklejam (Yellow finch) bo wklejalam juz kiedys.

Zoltki caly rok mam bo je karmie caly rok bo przepieknie spiewaja, w lecie szczegolnie, Blue Jay's dokarmiam tylko zima w lecie niech same szukaja, no i oczywiscie koliberki ...czas leci - uwaga - koliberki wroca za 4 miesiace :):) polowa za nami odkad odlecialy na zime!

DSC_0503 1.JPGDSC_0504 1.JPGDSC_0509 1.jpgDSC_0495 1.jpgDSC_0497 1.jpg

sa mniejsze. I sa rozrabiaki. I strasznie halasliwe. Ale i tak duze ptaszyska.

Za to najspokojniejsze jakie mam caly rok to takie co w PL nie ma , jak mydlo lub szampon :D

Dove.

Sa duzo mniejsze od golebi, smuklejsze. Pierwsze przylatuja cos zjesc, jeszcz szaro jest, potem godzinami moga siedziec - w lecie na kamykach leza i sie chlodza, w zimie teraz obsiaduja pod gazebo - na wiosne znow kupa kup bedzie :lol2:

Nawet jak "gruchaja" to nie jak golab, podobnie do sowy. Duzo ludzi (w tym ja tez) sie nabralismy juz.

DSC_0512 1.JPG

Aha, zebys wiedziala :wiggle:

az zajrzalam.

To te synogarlice sa w Europie, a kuzynki (chyba??) czyli tutejsze Mourning Dove's tutaj.

AA...myszolowow tu nie ma, inne jastrzebiowate sa.

No i jest przepiekny Bald Eagle

Doves nie bylo w miescie jak mieszkalam, tylko golebie byly, dopiero tutaj. To samo z orlem. Tu kolo nas sa.

W zeszlym roku zainstalowali kamere na drzewie w Pennsylvani. Strasznie duzo ich tam wyginelo, sciagali od nas z Canady zeby "zaptaczyc" od nowa.

No wiec ogladalam codziennie gniazdo - jak jeszcze sie nie wykluly az do momentu jak wylecialy z gniazda. Cos pieknego. Nieraz mnie wystraszyly jak nagle patrze a tu oko albo wielki dziub sie pokazal przy samej kamerze. Fajne to bylo, jak mama z tata karmily na spolke male. I strasznie szybko rosly.

eagle.jpg

aha, zapomnialam...dzis zadymy dzien drugi byl z dywanem, az manager z Overstock napisal. Maja tak slabo rozwinieta komunikacje i update ze nie dziw ze ludzie jak ja w panike wpadaja.

Anyway, dywan z UPS przewiezli do Fedexu. Podali mi nowe numerki. Dzialaja. Poki co. Moze sie uda i dojdzie do konca tyg. W zaleznosci nadal czy poleci Fedexem czy pojedzie. Fedex ma swoje samoloty ale jak u nas sniegowe zadymy sie skonczyly to w US nastaly i diabli wiedza co tam teraz.

Nic to, czekam dalej.

Wazne ze dywan nie zginal. Narazie tym sie martwie. Potem sie bede martwic przy otwieraniu - czy sie nie pomylili i poslali ten co kupilam.

Dzis od samego switu mamy na plusie, snieg znika w oczach. A teraz zaczelo wiac jak w kieleckim. Tak cieplo ze nawet pojarki z woda nie musialam wlaczac ptaszkom bo nie zamarzla przez noc. No, poje je tez. Bo jak sie nazra to pic sie chce.

Pogoda fajna niestety migrenka atakuje.

Moze nam sie uda?? moze nie bedziemy miec zimy jak dwie ostatnie??? Moze mi drzewka przezyja.

Bo to są leśne ptaki, dlatego w mieście nie było. W Warszawie czasem się pojawiały u rodziców, bo mieszkanie było w bardzo zazielenionej okolicy, a 3 duże parki :) W Warszawie na Pałacu Kultury mieszkają sokoły. Takie dziwne miasto :)

Niech ten dywan już dojedzie, bo widzę, że strasznie się denerwujesz.

U nas dziś cały dzien angielski deszczyk, jak mgiełka i jest teraz +6.

Aha, no tak, bo zapomnialam powiedziec dlaczego sie denerwuje.

Z US ciagle kupuje, ale jest to badz na ebay, badz na Amazon (jesli na naszym nie ma) badz z innych sklepow.

Overstock jest duzy. Nigdy tam nie kupowalam, kupowalam na Wayfair. Niestety tam nie mieli zadnego dywanu co by odpowiadal. No i problem sie pokazal dopiero jak dywan byl niby "dostarczony", ja zadnego info nie dostalam i zaczelam czytac co ludzie pisza. Sie okazalo ze juz w samym styczniu teraz masa ludzi miala problemy z dostawa i mieli problemy jak ja - paczki zostaly dostarczone albo w inne miejsce albo wsiakaly po drodze.

Temu zaczelam im siadac na tylku. Wole przycisnac a miec pewnos ze nie wsiaknie i dotrze. A ze zrobili inwestygacje gdzie sie dywan podzial - znalazl sie szybko, update tez sie nagle znalazl i wszystko gra. Narazie. I oby tak zostalo.

Niestety ostatnio duzo paczek nie dochodzi, nawet z eBay. W samym styczniu juz mialam oddawane pieniadze za srebrna bizuterie i inne zeczy z US ktore gdzies wyparowaly po drodze i "szly" od przed swietami.

Hmm, wiesz Pestka - to nie pogoda.

Na eBay np. czesc nie wysyla, bo nawet wysylajac zwykla poczta moge sledzic od nich cos az do samych moich drzwi. A oni nie podaja tracking.

czesc chce zaoszczedzic 0.50 centow na wysylce i wymysla i wynajduje jakies inne metody wysylkowe ktore juz zupelnie nie mozna upilnowac bo slad znika.

A na Overstock - nie robia update. Nie powiadamiaja co sie dzieje. I czlowiek siedzi oglupialy. A ze gina id nich przesylki to juz inna paka.

Za to na Wayfair jest moje lustro na ktore choruje

niestety mimo ze jest teraz na przecenie nadal koszmarnie drogo kosztuje. Nic to, gram w totka nadal, moze sie co trafi ;)

Sterling-Industries-Tiled-Face-Mirror-114-81.jpg