Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Potem w szerogowcu, ale szerogowiec z oplatami czyli nie mozna kuc i skuwac itp. jadalnia od frontu - wielkie okno prawie do ziemi, kuchnia osobna z wielkimi przesuwanymi drzwiami. Wchodzimy do salonu a tam okno przy suficie :mad: Nie wiem kogo pogielo takie cos wymyslec! a za sciana twoj ogrodek - ktorego nie widac chyba ze z kuchni badz sypialni na gorze. Wiec sie ciesz ze mozesz skuc :lol2:

Temat uszatka juz nieodlegly :yes:

Ale zaczne od krzeslek, wstrzymalam sie nabijaniem gwozdkow i dobrze - nie bede przybijac bo wyciaglam M do szmatlandu (nie ze uzywane ale z materialami) i wzielam ten piekny czarny - na uszatka :yes: I doszlam do wniosku ze nie spoczne poki nie znajde identycznego materialu na wszystkie krzesla, a jak znajde znow bede rozwalac. Ale szary. Widzialam online w stanach ale sie boje ze to nie to samo. Narazie mi sie nie speszy, te sa ladne i jestem happy ze zmienilam, ale docelowy material jest inny.

Na uszatka kupilam koncowke....martwie sie czy starczy. Na szczescie ten metr co kupilam na poduszki jeszcze nie ruszylam wiec jakby co moze starczy. Ale mysle ze powinno. Ewentualnie plecy zrobie inne, ale bedzie czarny diabelek.....:yes:

Z pinezkami sie rozumie

tak bede robic - wiem, pokazywalam …5099520200_c39445a6eb_b.jpg

moglam tez dwa kupic ale nie mam miejsca na dwa, wzielam jeden, bo moich z kominkowego na uszatki bym nie zamienila :no::no:

moje marzenie jest taki fotel, ...Out-There-Interiors-Black-French-Wingback-Chair1.jpg

niestety nie moge znalezc, czasem sie pokazuja na lokalnych ale akurat wtedy co kasy nie mam bo tanie nie sa :sick:

razem z tym stolikiem - boskie!

uwielbiam ramy naokolo

a tu zapisuje sobie krzeselko - kolorystyka - dzis go wynalazlam - to tez jest pomysl, na dodatek taki co sie mi bardo podoba ...szare siedzenie czarne oparcie

vintage-french-cane-back-round-upholstered-armchair-fabric-arm-side-chairs-restoration-hardware-.jpg

M sie umowil na odebranie szafek w czwartek, chyba ze zdazy jutro.

Tak czy siak w piatek zaczynam je robic. Jesli je bede miec. Znaczy malowac. Kiedy M je zabuduje nie wiem, wazne zeby byly. A ze ludzie sa dziwni…nie podniecam sie zbytnio i bede ucieszona jak dostane cynk od M ze je wiezie. A po weekendzie biore sie za uszatka. Dlatego znow bedzie goraco i znow duzo roboty. Akurat wypelnie swoj plan ktory byl na zime.

a jutro, znaczy w srode , zapowiadaja u nas burze sniegowa i lod z nieba - super! to by bylo na tyle jesli chodzi o wiosne, paczki na drzewach i chipmunka ktory wylazl z norki. Nie wspominajac o Robinkach. One jedza robaki. W takie zimnice gdzie je znajda??? mam nadzieje ze nie zlozyly jeszcze jajek i nie umra z glodu...

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy ja dobrze rozumiem?? na panele chcesz naklejac gume????

a co znaczy przedobrzyc - piszesz o karniszu i firaneczce??

Nie wieszaj za szybko zeby dziur nie narobic, okno tak wysoko ze sie moze okazac ze lepiej bez.

Kiedys tu trafilam na takie okno. Dwa razy. Najpierw ogladalismy kupic mieszkanie - w bloku w jadalni bylo tak wysoko.

Potem w szerogowcu, ale szerogowiec z oplatami czyli nie mozna kuc i skuwac itp. jadalnia od frontu - wielkie okno prawie do ziemi, kuchnia osobna z wielkimi przesuwanymi drzwiami. Wchodzimy do salonu a tam okno przy suficie :mad: Nie wiem kogo pogielo takie cos wymyslec! a za sciana twoj ogrodek - ktorego nie widac chyba ze z kuchni badz sypialni na gorze. Wiec sie ciesz ze mozesz skuc :lol2:

Krzesło z boczkami widywalam wystawiane w Szwecji do sprzedaży. Ja polowałam tylko na te co mam. Ceny bardzo rozbiezne, od znosnych do przesadnie wysokich. Wiesz, nieraz sprawdzalam kto sprzedaje, domyslalałam się po imionach:) Od Turków warto kupić :) Pomalowane osiągały ceny jak z Galerii.

Mania, tak z ciekawości, możesz mi sprawdzić jakie ceny osiągają u Was duńskie fotele z lat 60-tych projektantki Grete Jalk?

Ta nasza dziupla, to dawna spiżarnia. Okna teraz nie ruszymy, wywalimy starą obudowę karnisza, wywalimy firankę co wisi.

Mam biały drążek i nieziemsko drogą firankę, kupiłam ją kiedyś do kuchni, to ją powieszę. Wysokość jej, to z 60 cm.

Na parapecie poustawialam kiedyś trofea męcża ze zlotów zabytkowych aut. Złote puchary fajnie załamują światło i nie mam co z nimi zrobić. A źe, tam tylko mąz siedzi przy kompie, to niech ma. W ramki włozymy jakieś fotki aut. Powiesimy na ścianie i koniec.

Tak, pomyślałam wczoraj o gumie na podłodze, ale to chyba bardzo głupi pomysł. Nie myślałam o naklejeniu, tylko o położeniu bez kleju.

Co mi wyszlo z tych postwo??? czy sie Mika doczytalas ??:eek:

jak pisalam Murator sie zawiesil wiec sobie wkleilam na notes i jak zaczal dzialac wkleilam, rozwalilo mi go na pol i w zlej kolejnosci !!

Mika klasc takie cos na podloge? a dlaczego? podloga nie za ladna?

Wzorek ladny tylko czy oczoplasu nie dostaniecie??

A moze dywan taki bialo-czarny?

Z tymi cenami w Polsce to widze jak rozbieznosc miedzy moimi a z us ;)

czy o taki ftel chodzi???

lc111-2-big.jpg

Doczytalam się :)

Tak, przywiezione stamtąd. Raz kupilismy 2, a potem znów 2 z malutkim stolikiem. Ława w pokoju kominkowym też, stół ten co jest w kuchni i te obite wczoraj krzesła również. Wczesniej stół i 6 krzeseł, obilam krzesła i siostrze oddalam kupiliśmy od Turkow. Nawet wymyslilismy anegnote, W Szwecji, Polak od Turka kupil a wyglądał jak Rumun:) Jechaliśmy autem ze stołem na dachu:cool:

Tak, to ten fotel co pokazalas, też mam 2 do opchniecia.

O matko i corko :lol2: niezle

swoja droga - jak to, Turki sprzedaja europejskie meble??? :o

czy chcesz mi powiedziec ze tansze sa i latwiejsze do zdobycia w Szwecji niz w Polsce???

Krzeselka...przeczesalam lokalne w Toronto (bo tam najwiecej jest ale nie czesalam calego kraju).

Znalazlam dwa orginalne z teku (bo chyba maja byc z teku? znaczy po angielsku drzewo teak, po polsku tek??)

$_3s5.JPG$_3w5.JPG

cena za kazde.........1300$

tak dobrze czytasz, tysiac trzysta dolarow :sick:

Jej lawy chodza od 400-900$.

to jest sprzedawca ktory sprzedaje tylko antyki badz designerskie meble - wiec sie zna, co za tym idzie - cena.

Widzialam po drodze w przeszlosci takie fotele ale nie zwracalam na nie uwagi, pewno nie orginaly ale tez z tamtych lat (badz lata 70te, wiadomo kopie) szly ponizej 100$ nawet za 30$ widzialam raz.

Reprodukcje z innego drzewa np orzecha mozna wyrwac za 200-400$.

chociaz jak ktos sie nie zna to i orginala znajdziesz za bezcen za 30$.

Dwa dni temu ogladajac krzesla dwie babki wsadzily jednego dnia te same krzesla, nawet material ten sam, jedna wola 200$ a druga 40$.

Mika to tak z ciekawosci i ja sie cos zapytam - czy mozesz zmierzyc swoja lawe jaka jest wysoka???

Piszę na raty, bo kasuje się.

Panele w dziupli nie są złe, udają dębowa klepkę :cool:

Ostatnio jak byliśmy ktoś sprzedawał cudowną szafę, gdyby o 10 cm. była mniejsza, to zgwalcilabym męża i wracalibysmy z nią. Mieliśmy lawetę na auto, jedyna okazja przeszła bokiem. Koszt ten sam co Pax a jakość i wygląd nieporównywalnie. Czailam się na fajne biurko, może kiedyś coś mi się trafi.

Pokaże jaka lampkę ze 3 lata temu mąż mi tam wystrugał. Teraz widzę, że one modne są. Wkleję jak znajdę fotkę.

nie wiem czy te maja jakies tabliczki, pisal tylko ze materialy sa orginalne tez .

Jakbys mogla za duzo sprzedac tobys miala kasiory na duzo zmian w domu :lol2:

A jak ceny w Polsce za te fotele?

moze niewarto sprzedawac?

Mam ten sam problem - nakupie a potem nie mam gdzie stawiac. 3 krzeselka stoja w piwnicy i czekaja na miejsce.

A do tego malego pokoju by nie weszly?? Z szafa ktora kupilas by sie spasowaly, nie jadly by sie z reszta mebli tez?

Pytalam o wysokosc lawy bo tutaj te lawy sa bardzo niskie - max 43cm wysokosci :mad: Ale tu wszystkie lawy takie niskie. Jak robilam nogi na zamowienie do granitowej lawy to zrobilam wlasnie wyzsze nogi. A tak mi sie wydawalo ze Twoja wyzsza od moich. Wkurza mnie to bo siedzac przy lawie praktycznie trzeba sie schylac.

jesli chodzi o biurko, orginalny plan byl na ten pokuj z biblioteczka : biblioteka + na srodku biurko z fotelem, ale wsadzilam sofke i pufke i tv, nic straconego , moze kiedys znow zmienie

biurko mialo byc w tym stylu, mial tam byc maly office

$_2qw7.JPG$_2w7.JPG$_2723f.JPG$_3534.JPG

to piersze ma skore na calym blacie. Drugie w 3 panelach, reszta drewno tylko (szyba by na wierzch poszla)

nic straconego, akurat tych biurek mamy multum jak sie mi cos odwidzi

2 i 3 biurko można tam wyrwać poniżej 500 zł. Na nie polowalam. Za stoły z krzesłami placilam poniżej 900 zł. za każdy komplet.Ten jeden był z 6 krzesłami, u siostry w dużym pokoju wygląda obłędnie. Laptop nie chce się z netem połączyć a tam mam fotki. Tutaj pewnie można też kupić, ale chyba drożej. Sama sprzedawałam swój stół i 4 krzesła za stowę, poszedł w momencie pojawienia się ogłoszenia na olx.:yes:

temu bylam w szoku ze takie drogie te krzesla tutaj :sick:

a ja bym nawet za 6 nie dala tyle co jedno :lol2:

googlowalam po Polsce i podobne byly krzesla ktore nazywaja PRL krzesla :lol2:

nie moj gust niestety, inaczej moze bym placila tyle.

to pierwsze biurko chca 300 a reszta 3 od 100-130.

widac ze mamy ten sam gust :lol2:

biurka bym nie malowala. Jest pare mebli w domu ktorych nie maluje, zalezy jaki odcien bazu jest.

jessssuuuu ide szyc sznurek na krzesla bo siedze juz 3 hr tutaj i sie obijam nic nie zrobilam :sick:

trzymajta kciuki...........facet sciagnal ogloszenie z szafkami - nie wiem czemu - bo M sie z nim umowil czy bo sprzedal komus innemu czy bo sie namyslil???

wiem, paranoja, ale 30$ za jedna, dla nas to jak za darmo, jakby za 30 zl wyszlo, taniej niz kupowac deski i robic.

ide szyc

mlody wcoraj powiedzial ze robi mi przysluge - bo jak sie wyprowadzi to caly dol bede miala wolny na swoje przerobki mebli zamiast w kuchni robic :lol2:

ma racje!

SKONCZYLAM

wiem ze nie podoba sie wszystkim wzorek - ten wzorek, ale wicie co??

zaszalec mozna - zamiast oklepanych wzorkow wsadzilam zupelnie cos innego.

Podoba mi sie, swietnie sie zgrywa z tym szarym i jestem mega happy :yes:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/ottoman/DSC_0677-side_zpsm291dym4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/ottoman/IMG_1778_zpskbpukqkn.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/ottoman/IMG_1788_zpsz1w9d5f8.jpg

czerwona rurka - od sprezarki do pistoletu, nawet nie znosze na dol skoro mam uszatka robic

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/ottoman/DSC_0685_zpsbojojbtx.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/ottoman/DSC_0687_zps47lmm19d.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/ottoman/DSC_0690_zpsslaw1mmb.jpg

jak znajde material docelowy - wtedy bede sie skupiac nad wzorkami na tyl.

Nie wiem, tak patrzac to nie wiem czy pasy beda pasowac???

no a pinesek nie nabijalam bo ja nabijam kazda z osobna, nie tasmy, duzo roboty, a skoro mamzamiar znow kiedys zmienic material to oszczedze sobie pracy

nie wiem z jakiego drewna te krzesla sa, ale mimo ze wieksze od reszty - o polowe mniej waza, tamte tone kazde

Edytowane przez mania1220

ha ha ha :rotfl:

Catti - az ryklam na glos ze smiechu, dobra jestes !! :rotfl:

..............................Mania was urzadzi - az z torbami pojdziecie :lol2:

bo jak sie mani odwidzi to material 3x zmieni w przeciagu tygodnia !

Catti radze, ale malo kto przyjmuje porady :lol2: Najwidoczniej nie umiem sie odnalezc w cudzych pomieszczeniach.

Ale fajnie ze lepiej, super!