Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Mam cos dla tych co zwierzaki lubia i ptaki

W zeszlym roku zylam orlami, odkad sie wykluly az urosly i byly wielkie jak rodzice i odlecialy z gniazda, znow wrocily i mama wysiaduje

kamerki sa Live:

Bald Eagle:

http://hdontap.com/index.php/video/stream/bald-eagle-live-cam

a tu juz inne gniazdo i sa wyklute:

\http://explore.org/live-cams/player/channel-islands-national-park-sauces-bald-eagle

niesamowite jest je og;adac, jak naprawiaja gniazda, jak samczyk przynosi jedzenie , jak potem oboje karmia malutkie. Orly sa olbrzymie.

a tu kolierki : Bella ma jedno jajko, Rosie ma dwa - Rosie okolo 6 kwietnia powiina miec piskleta.

Jak posiedzicie uslszycie jak brzecza jak lataja

http://www.bellahummingbird.com/

tam gdzie kamera z orlem ktory juz ma piskleta jest masa innych, ale patrzec na te LIVE , jest duzo, Afryka jest niesamowita, widzialam juz slonie, hieny, zyrafy, hipki i mase innych. Niedzwiedzie polarne , cuda niewidy, warto poogladac

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania, słuchamy tylko takiego sppida nie mamy tak jak Ty. Z ciekawości sprawdzilam teraz ogłoszenia meblowe szwedzkie( okolica znajomych), krzesło / fotel jak mój przerobiony jest wystawione dzisiaj za 120 zł a ława jak moja za 400 zł I to nie jest okazja. Ale..... aż żałuję, że kaloryfer mój bez kucia tynku niżej się nie opuści, taką ławę ciachnąć wzdłuż na pół i jest piękna konsola.

BARDZO mi się fotel podoba :rolleyes::rolleyes::wave:

garsc pastylek juz drugi raz dzisiaj, jestem meteoropat, chyba Wam nie mowilam. Lato OK ale niech tylko cisnienie spadnie zaczynam zdychac, a jak idzie deszcz badz snieg albo niskie chmury to nie musze wcale patrzec w pogode - wiem od reki.

Poszlam do ogrodka , pstryklam kilka fotek

jeden z dwoch bzow

IMG_9269.jpg

czerwony klon

IMG_9265.jpg

no jakie piekne !

magnolia ma pelno paczkow na kwiaty :lol2:

IMG_9260.jpgIMG_9262.jpg

a oni mnie tu dzis strasza burza sniezna i lodowa na dzis i jutro :mad:

wszystko umarznie.

Magnoli bedzie szkoda, moze nie padna paczki? jeszcze sie nie rozwinely na szczescie ale urosly jak bylo cieplo, najgorsze dla nich to mroz. Z tylu widac jak sie przyjrzec druga magnolie - ta sasiadki - prawie lysa jak kolano. Dostala ja od nas - niektore dziewczyny pamietaja ze rosla na froncie, wykopalismy ja i choine posadzilismy. Ja o swoje krzaki dbam caly rok, a w sezonie kazde drzewko i krzak dzywki dostaje - no i magnolia ma piekne paki ktore sie zawiazaly w zeszlym roku. Sasiadka zlewa wszystko i ma lyso na swojej.

Ciekawe co z morwa. jak jej dalam to poszli wykopac i zostawili polowe korzeni w ziemi :sick:

na czeresni duzo pakow sie zawiazalo tez wiec sie przyjela od zeszlego roku i zime przezyla. Najwazniejsze co czekam - moje da wysokie drzwa co sadzilismy na wiosne.

a tak w ogole caly ogrod pojdzie w rozpi+++ow za jakie dwa lata. Bedziemy wszystko przestawiac, nie tylko ze taras powiekszac, wszystko na odwyrtke bedzie, to bedzie niesamowity rozpizdziuch :sick:

U mnie klon takie same ma pączki, magnolia kilka poczków ma podjedzonych. Trawa poźal się Boźe. Wrzosy obcięłam, kilka padło prawie na pewno.

Kaloryfer 60 cm. Trzeba dodać chyba trochę od góry na obieg powietrza.

Poszłam do Netto, chciałam kupić łososia, szpinak i serek chrzanowy do rolady Tomkowej.NIC nie było, z wrażenia zapomniałam kupić kawę :o

Maniu krzesełka super, bardzo mi się podoba ten wzorek na plecach. Pasy też będą pasować byle nie za szerokie.

Machnęłaś krzesła dwa razy a ja ledwie taborecik dałam rade :sick: u ciebie człowiek w kompleksy wpada.

Magnolii szkoda tak jak i innych roślinek, dobrze było by okryć ale pewnie za duże na to. U mnie hiacynty zmarzły, nie wiem czy jeszcze z nich coś będzie. Tak to jest jak całą zimę pogoda zdecydować się nie może czy to zima czy już wiosna.

Nie mogę się doczekać aż ciepło będzie. Nakupiłam sporo roślinek (kłaczy, nasionek, cebulek) ale muszę ziemie przygotować bo u mnie wszędzie klepisko gliniane. Na święta u nas przewidują dwucyfrową temperaturę na plusie ale jedziemy do teściów więc sobie w ogrodzie nie popracuję.:(

Mika to jest moj ogrodek he he.....straszydlo! co sie dalo pozawijalam bo duzo stracilam poprzedneij zimy, byla jedna z najgorszych.

Z czesci juz sciaglam ale na reszcie dalej trzymam

DSC_0685.jpgDSC_0686.jpg

te drzewka maja prawie 3 matry, plot jest na dwa. Dwa deby, dwie jodly i dwa eeee...zapomnialam jak sie nazywa. na drabine musialam wlazic. Na froncie tak samo zaowijane.

Moj ogrodek dostaje kopa wiatru i zacina sniegiem i deszczem bo przelotowo wiec nie patrze jak wyglada tylko ubieram. Poki sa mlode.

Doriko u mnie tez glina. Nic innego tylko glina :sick:

temu musialam nadbudowac i nadsypac ogrodek przy plotach bo by mi wszystko padlo stojac w wodzie. Brzydko to wyglada ale nie mialam wyjscia. Zanim to zrobilam to mi rzeka tam plynela z samej gory od wszystkich ogrodkow. Wolalabym rowno trawe pod plot i drzewka same w trawie no ale nie da rady, wszystko sie topi.

Magnolia niestety jest duza, nie da rady okryc. Przezyla zime moze przezyje najazd dzisiejszy. Na morwie tak liscie juz sporawe stracilam ale odrosly jak mroz w zeszlym kwietniu chwycil. Ale nad magnolia bym bardziej beczala bo ma tylko kwiaty raz. Ale chociaz ja mialam dziwolaga rok temu - zakwitla dwa razy :p

Tomkowa ale masz racje :yes: moj dom jest bardzo "powazny", zupelnie inaczej niz moj charakterek :lol2: Malo tych kolorow mam ale sa.

z gwoli ogrodkow...ide poczukam cos Wam pokaze...

jak to bylo??? ze moje osiedle jest jak parking? :wave:

tak to z gory wyglada

1.jpg

jeden na drugim - oby wiecej domow postawic :cool:

zobczcie jak malo co kto sadzi , LYSO, beznadzieja, kazdy len

najlepiej ten ponizej - wylozyl ogrodek kostka i chromoli

2.jpg

najbardziej zarosniety mam ja bo nasadzilam w diably, ale fotka z poczatku zeszlego lata zanim jeszcze bude postawiliamy

3.jpg

jestem jedynym domem na osiedlu (oprocz tych co na lasy wychodza) ze nie mam domu za soba, jest na przestrzal

4.jpg5.jpg

reszta sobie zaglada do talerza. Masakra jak oni buduja byle wiecej zarobic.

Za moim ogrodem jest Chinczyk, maja warzywniak, za Chinczykiem Wloch tez ma maly warzywniak i na tym koniec, nikt wiecej. Obsadzony ogrodek jak ja - jest tylko moj. Kilka dni temu przelecialam cale osiedle satelitarnie.

Ciesze sie z tego co mam, moja sasiadka ma mniejszy.

I nie sugerujcie sie wielkosciami dachow - maja wieksze odemnie bo to parterowce.

wpadlam wlasnie na glupi pomysl....jak bedzie mi sie nudzic zaloze galerie osobno - z samymi moimi DIY

na pomysl wpadlam jak robilam "wiosenna" czystke, czyli pokuj po pokoju co nie uzywane minimum rok - laduje w worku na smieci i nie mam sentymentow

sypie bialym g*** z nieba :sick:

oooooooo...tak sobie pisze - bo u mnie mloda godzina a Wy spicie juz (jeszcze 9 wieczorem nie mam) a tu facet mi napisal ze mi dziekuje i ze moj M wlasnie szafki ODEBRAL :lol2:

muhahaha............mam :wave:

oto z potworka zalazek potwora

IMG_9270.jpgIMG_9279.jpg

nie moglam wytrzymac - musialam sprawdzic czy mam na tyle ksiazek - MAM :yes:

dobrze ze wzielam te za darmo dwa razy i ze dwa razy kupowalismy na starociach.

bede wyciagac spowrotem do malowania ale to nic

w piatek bede malowac, czwartek zajety - okazalo sie ze chlopaki wracaja samochodem z przyczepa i laduja mlodego 99% rzeczy i juz zawoza w piatek do mieszkania, wiec musze zaczac bety mu zbierac i wynajdowac. Jedyna rzecz jaka zostanie to jego biurko i comp bo tam netu nie ma jeszcze az do niewiadomo kiedy.

ze zlych wiesci - mlody jak sie tam przeprowadzi juz dla nas nie bedzie pracowal, bedzie pracowal ze swoja laska od maja, tak szkoda, taki fajny rodzinny business byl. Trzeba bedzie kogos innego wziasc, no ale za daleko.

tak ze - szafki piatek, a jak mi rece nie beda odpadac to uszatek w sobote zaczynam

Edytowane przez mania1220

Mania, u Ciebie nie ma szans na stagnację:lol2:

Krzesło z "esem-floresem" wyszło przepięknie, żółte nijak nie pasowało :no:

Z niecierpliwością czekam na bibliotekę, prawdziwe książki, nawet jeśli w roli dekoracji, to jednak zupełnie co innego niż atrapy

już widać, że całość będzie rewelacyjna :yes:

ledwo oczy otworzylam musialam isc odsniezac, a raczej odladzac :cool:

Mamik - super ze sie esy-floresy podobaja :yes:dzieki !

tam jest kilka encyklopedii ale jest masa ksiazek i albumow, niektore sa seriami. Jest co ogladac i czytac :yes:

Wiem ze sa takie tapety, ale bym tapety nie kladla.

Tomkowa..........?? Twoj uszatek?? masz jakis inny oprocz tego w salonie??

Sylwia regaly wygladaja jak od kompletu bo to te same :yes: tylko moje sa juz pomalowane.

Z domami mozna sie przyzwyczaic, szczegolnie jak sie tu mieszka. Satelita tez zmniejsza i wyglada to fatalnie, ale fakt, kraj wielkoscia jest olbrzymi, Polska malutka porownujac, a macie wieksze dzialki :cool:

Mika Maniek sie do wszystkiego wpasuje jak kamelon :yes:

IMAG1449.jpgIMAG1451.jpg

Mania, my też mamy ogródek wielkości chusteczki do nosa. Kret zrył trawnik, kupiłam łapkę na krety, jak się złapie podnosi się choragiewka, polamala mi się podczas zakładania, zakopałam łapkę w norze i co godzinę odkopywalam żeby sprawdzić czy się złapał. Jeden dzień wytrzymałam, łapka leży teraz w domu:D Mamy straszny cień i tylko mech chce rosnąć.

policzylam sekcjami plota - 10x10 metrow, kwadrat, z hakiem jak dodac slupy. Zprzodu jeszcze jest kawalek, domy nie stawia sie przy samej ulicy.

Ale jest! to jest wazne. Sa z wiekszymi ogrodkami starsze domy (badz bardzo drogie) ale nie mielismy wyjscia, stawialismy tylko na to osiedle bo jest pierwsz przy wjezdzie do miasta a M dojezdza codziennie 100 km, a ze masa ludzi dojezdza wiec korki sa okrutne, przebic sie na druga strone miasta to masakra.

Drzewa mam :yes: gazebo mam :yes: wilka pergola tez :yes: , kilkanascie drzew i krzakow pelno plus buda na kosiare i plac trawy na srodku - da sie zyc! a ze duzo drzew - duzo ptakow.

Dzis mialam istny sajgon - burza sniegowa nas duzo nie zasypala UDALO SIE , ale niestety cala noc i teraz caly dzien az do wieczora lod leci, zgniotl snieg na maxa bo ciezki, slisko jak diabli.

Mika to u Ciebie juz tak wyroslo??? a ja sie podniecalam swoimi poczkami ha ha...

u mnie tak wyglada dzis :mad:

DSC_0719.jpg

kretow nie mam - na szczescie, pewno temu ze jestesmy na glinie (a dokladnie pod moim domem jeszcze plynie zyla wodna :sick:).

Tu krety nie sa pod ochrona, mozna je tluc. Firma przychodzi i albo pulaplki zakladaja, albo zalewa sie tunele, albo je gazuje albo uzywa preparatow.

Chinczyk za mna co ma duzy ogrodek ma warzywniak, duzo zajacow mamy z lasu, u mnie juz nie wchodza bo dobrze bramki zabezpieczylam boczne ale on sie boi, normalne. Postawil ten ultradzwiekowy na zajace. A nie jest to na zajace. Mam bardzo dobry sluch, niestety wyostrzony jak diabli, dostawalam kuku w zeszlym roku jak je postawil. Nie moglam wysiedziec w ogrodku, poszlam do niego zeby przestawil bo stalo kolo mojego plotu. Przeniosl ale i tak slysze. Cala zime piszczalo i dalej piszczy, mowilam mu ze to na krety, a my ich nie mamy ale nie slucha, a zajace maja to gdzies.

za to mysze mam polna pod skladzikiem :lol2: cala zime tunele pod sniegiem robila i dzis rano wstalam i znow tunele sa

DSC_0720.jpg

moze widac

w niedziele mowia ze ma byc okolo 14C to mam nadzieje ze ten snieg i lod stopnieje

ptaki rano przylecialy i czekaly az zgarne snieg i lod z karmnika i dam im jesc bo co maja znalezc?

Naliczylam 8 roznych. Szpaki najwiecej rajwachu narobily. Wiecie ze tu szpaki caly rok? nie odlatuja.

Czerwone tez byly a jak, Cardinals :yes:

samczyk i jasniejsza samiczka

DSC_0698.jpgDSC_0709.jpg

i samiczka z Robinka siedzi, co Robiny zjedza nie wiem jak robaki pod sniegiem :sick:

DSC_0705.jpg

i przylazla wyliniala wiewiora

DSC_0725.jpg

chora? bila sie? diabli wiedza, widze ja od kilku dni, druga strone ma jeszcze gorsza , straszydlo

Mój kot tak wylysial na karku, w styczniu pchły złapał, wtarlam mu w kark preparat na pchły i kleszcze, wylysial i strupow dostał.

Mania, ptaków to zazdroszczę, przepiękne są. Kanarki kiedyś miałam, samica zawsze tlukla samczyka jak do klatki wracal. On w dziubku piórko jej niósł a ta cholera, jak wredna żona męża lała jakby wracał spod budki z piwem.

Sroki niszczą całe populacje ptaków, są rejony, że już wróble wyginely.

Mania, maluj bibliotekę, bo dziewczyny czekają :hug: