Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Mamik - no tak !

Wy spicie a ja kombinuje :yes:

A wiesz Ty co? Juz sie wiele razy przekonalam - nigdy nie mow nigdy.

Tak jak kiedys nie lubilam wiktorianskich mebli bo uwazalam ze ja tylko nowoczesnosc a meble z wygietymi nogami to fe i be i witajcie w muzeum :cool:

Mika - wcierane. No jak sie przyjrzysz wiekszosci ram sa dwukolorowe. Tak jak przecierane meble - mozesz wetrzec badz przetrzec ze przebija farba spod spodu.

Na takiej ramie trzeba wetrzec, czyli nakladasz glowna farbe a potem nakladasz pedzlem druga jak ta poprzednia wyschnie i wcierasz ja i scierasz. Farba zostaje w kazdym zaulku wtedy a z wystajacych wzorow ja scierasz. Wydaje sie wtedy "postarzona" badz kolor nie bije po oczach. Na plaskich czesciach nakladasz lekko zwizonym w drugiej farbie pedzlem.

Ha! wczoraj przegladalam ogloszenia, napotkalam sie na to samo lustro co wlasnie malowalam nad bufet, mniejsze niz moje i wolaja 100. Ja mam wieksze i wyrwalam za 50, COOL :D......przynajmniej wiem z jakiego sklepu. Taki co bardzo lubie i nie jest tani :cool: jeszcze nic tam nigdy nie kupilam :cool:

Zaomnialam Wam napisac - Witryna ktora stala w jadalni - no wiec zdecydowalam ze jej NIE SPRZEDAJE.

Jak kupilam komplet dwa lata temu to byla witryna + bufet. Czesc pod szklana witryna byl wiec taki sam jak bufet tylko nizszy, zrobilam zamianke - szklana czesc postawilam na bufecie a z tamtej zrobilam biala szafke na tv ktora sprzedalam. W ten sposob witryne mialam wyzsza bo bufet byl wyzszy.

Wiec rozwalamy tylko ta szklana czesc - bo nikt jej nie kupi, chociaz sa pomysly jak ja przerobic ale ludziom sie nie chce. Zostawiam sobie wiec ten bufet orginalny, czyli dolna czesc i wstawiamy ja na dol. Znaczy do piwnicy. Kiedys bedzie stala w kolejnej sypialni tam jak wykonczymy. A nad nia pojdzie to wielkie lustro ktore mamy dzis przywiezc. Szkoda szafki. Ciezko taka kupic z tymi wygietymi nogami bo ida szybko i znikaja.

Z tego tez powodu zostawiam moje krzeselko z Imanem tez. Bo ma takie same nozki i pojdzie do tego pokoju.

Po co sie pozbywac jak juz sa mebelki tam???

No, to taki plan. Na ktory moj M przytaknal :yes:

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za wytłumaczenie. Czyli dobrze kumałam :)

Mąż wrócił z targu, pierwsze co powiedział, to - nie żałuj, że nie byłaś. Wyjechali o 4,30 w nocy, potem długo stali w kolejce na wjazd, wysiadło ogrzewanie w aucie, zmarzli jak diabli. Dobrze, że w termosy zrobiłam im kawę i herbatę :yes:

Dziewczyny, mąż podziela zamiłowanie do luster :rotfl: wrócił z dwoma chromowanymi maleństwami 33-125_xl_1.jpg :cool:

33-125_xl_1.jpg

Mania lustra wyszły identiko jak moja mikrofala z lustrzanym frontem :rotfl: zapuszczona do granic możliwości w takie właśnie dziwne ciapki, za chuuuu nie mogę tego doczyścić.

Nie wiem czy takie psrokate lustra mi się podobają, lubię taki efekt na przedmiotach użytkowych - tak samo jak inny rodzaj postarzanego srebra - srebne ciapki na szkle,

chce wycyganić od mojej matki konsolkę z lustrem - kurde ma to jakaś swoją nazwę, ale za skarby sobie nie przypomnę, Matko wywaliła ją na klatkę schodową, zawala tam strasznie więc ją poratuję :lol2: podejrzewam, że lustro będzie w niej też ostro postarzane. :lol2: Chociaż miałam koszmar, że z powrotem wstawiła sobie je do mieszkania :lol2: ale wątpię, bo kupiłam sobie na jej miejsce jakieś badziewne meble. a konsolka antyk rodzinny, bardzo by mi pasowała w wiatrołapie :wiggle:

Jak mi jej nie odda, to chyba kupię zwykłą konsolkę i też sobie pierdyknę lustro z fazowanych kawałków :lol2:

Mania Ty masz pinteresta?? gdzie trzymasz inspiracje, które nam pokazujesz???

Emi i nie doczyscisz bo to lustrzana folia sie zbombelkowala od srodka gdzie nie masz dojscia :yes::yes:

W ciampki tfu ciapki mam i wazony i sieczniki i moje dwie szklane kule :yes: Uwielbiam je. Tzw mercury effect czyli rteciowy.

Lusterka dekoracyjnie zeby za nudno nie bylo , farbe zawsze zeskrobac mozna, a zdjec nie lubie stawiac po domu. Dla mnie to zabawa i proba czegos nowego, ale nie powiem, duze lustra mi sie podobaja takie.

Z ciekawostek Wam powiem - autentyczne antyczne lustra ktor same z siebie sie czarne zrobily sa koszmarnie drogie tutaj - przez to wlasnie jak sie im tafle postarzaly. Sklepowe robione tez! Trzeba sie do nich przekonac zeby polubiec, tutaj sa poszukiwane :yes: Moda najwidoczniej nie doszla do Polski jeszcze :D

Emi nie mam pinresta, moze powinnam zalozyc. Moje wsie isnspiracje mam na compie w folderach :cool:

Emi wystawila na klatke a Tobie by nie dala?? to jeszcze nie pytalas? az szkoda zeby sie mebel marnowal, lap za telefon i ja maltretuj :yes:

Ja wczoraj w sklepie ogladalam fazowane lusterka tylko sie zastanawialam gdzie bym je zrobila/powiesila :cool:

Przeciez juz mam House of mirrors z czego polowa lezy w szafach nie powieszona - wiekszosc nowki! ;)

Az dziwie sie ze M mnie nie goni a nadal mi zwozi i kupuje

Będę u niej za tydzień to pomaltretuję. Boję się, że będzie przy niej dużo roboty. Fornir z blatu chyba sie poboblował, ale może się mylę.

Mój ojciec kiedyś zawodowo zajmował się renowacją mebli. Zajrzę też za tydzień do jego zakładu, może coś tam zostało do przygarnięcia.

Tak, do samochodu te lusterka, do kompletu kupił sobie czapkę z logo FORD :cool:

Moja siostra ma w piwnicy taką starą PRL-lowską toaletkę, tam prawie na pewno lustra są z tymi czarnymi plamami.

Cholera, może je sobie zaklepie? :rolleyes:

Kiedyś kupiłam dla ramek 3 obrazki, może te stare lustro przyciąć na wymiar i będę trendy? :eek:

Tomkowa - jak myslisz dlaczego mam lusterkowe lustro nad kominkiem?? :D Jeszcze sie nie znalysmy w sumie - Eagana znam od dlugich lat. I byl plan go gwizdnac nad kominek ale jak zobaczylam cene a potem rozmiar - zrezygnowalam. I mialam robic sama. Ale znalazlam swoje w sklepie - odeszlo mi jedno DIY. Tych luster mam na zakladce od lat. Zawsze je kochalam. Zreszta kocham kazde lustro co ma faze. Bez fazy biore tylko jesli ma fajna rame bo i takie sie zdarzaja.

(..)

a wracajac do postarzanych lusterek - wlasnie zrobilam dwa, na szybkach - wyszly piknie :yes: pstryknac musze fotke.

czekam na lasniejsza pogode i zrobie te postarzane z luster, czyli je popieszcze kwasem.

Maniu, no jasne, że wiem, że Twoja miłość do luster trwa od dawna :) To zupełnie tak, jak moja. Jak trafiłam dawno temu do Ciebie, to podskoczyłam z radości, że mam bratnią duszę, tak samo szaloną na punkcie luster :D Ja się po prostu ucieszyłam, że i Sylwia zapragnęła mieć takie cudowności u siebie z fazowanych lusterek, a i nie tylko Sylwia ;)

Lusterka wyszły Ci świetnie :yes: Dziś widziałam w Tikeju dwa z postarzaną ramą :) Nie wzięłam, bo za małe ;)

Czemu musisz je traktować takim silnym, toksycznym kwasem? Nie wystarczy ocet, tak jak radzą w tutorialach?

Jak tu nie zapałać miłością skoro ciągle je u Was oglądam. Jeszcze trochę a meble zacznę zmieniać na ludwiki:lol2:. Chyba by tego już mój T nie przeżył. Wczoraj jak go molestowałam o tę ścianę to od razu mi zaznaczył żebym nie myślała, że kinkiety zmienię na takie z kryształkowe bo na to to już się nie zgadza. Jak dla mnie to też byłoby zbyt wiele. Będę musiała domówić jeszcze prostokątne bo zostanie 16 cm wolnego a chcę mieć od podłogi do sufitu, więc będzie dołem i górą cuś takiego, tylko że fragment ściany a nie cała.

http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/60/13/42/81/6013428195

A co do "starych" luster to wyszły Maniu pięknie. A to dla Ciebie

fb2d24312d02b331cb9b304e0a7a7590.jpg

Mam nadzieję, że zacznę swoją ściankę w przyszłym miesiącu, ale to się okaże...

Tomkowa - ocet + woda jest do robienia na czystych szybkach - jak np ja robilam z oprawek na zdjecia, ale jak sie okazalo i sama widzialas - wystarczy sama woda, bez octu - tak samo wychodzi. Pryskasz i na to farbe, kropelki z wody nie przepuszczaja farby.

Kwas jest potrzebny jesli chcesz postarzyc prawdziwe lustro, kwas zezre folie ktora jest z tylu lustra, ocet tego nie zrobic.

Sylwia przepiekna ta sciana, razem z konsolka i siedziskiem :rolleyes:

A ramki robic nie bedziesz? bo jesli nie to nie lepiej bez waskich paskow? chyba ze chcesz nimi naokolo isc??

Mika ja sie nie znam ile w Pl KA kosztuje to nie poradze. Tez mam blender KA, inny model tylko.

Sofka fajna ale wola o nowa tapicerke.

Tomkowa - ocet + woda jest do robienia na czystych szybkach - jak np ja robilam z oprawek na zdjecia, ale jak sie okazalo i sama widzialas - wystarczy sama woda, bez octu - tak samo wychodzi. Pryskasz i na to farbe, kropelki z wody nie przepuszczaja farby.

Kwas jest potrzebny jesli chcesz postarzyc prawdziwe lustro, kwas zezre folie ktora jest z tylu lustra, ocet tego nie zrobic.

Sylwia przepiekna ta sciana, razem z konsolka i siedziskiem :rolleyes:

A ramki robic nie bedziesz? bo jesli nie to nie lepiej bez waskich paskow? chyba ze chcesz nimi naokolo isc??

Mika ja sie nie znam ile w Pl KA kosztuje to nie poradze. Tez mam blender KA, inny model tylko.

Sofka fajna ale wola o nowa tapicerke.

No właśnie nie naokoło. Zostanie mi 16 cm i ni w pi... nie w oko mi nie pasuje. Ściana od cokołu ma 268 cm, a z luster wyjdzie 252, więc albo luka albo paski...

W Polsce nowy pewnie ok. 1000zł. Właśnie pamiętałam, że masz i dlatego chciałam zapytać czy fajny jest?

W domu mam jakiś tam, ale go nie lubię, no i plastikowy kielich mam a mi się szklane podobają.

hahah napisałam do pani maila, a ona mi odpisała już. Jest mój:)

Edytowane przez mmikka

Jak tu nie zapałać miłością skoro ciągle je u Was oglądam. Jeszcze trochę a meble zacznę zmieniać na ludwiki:lol2:. Chyba by tego już mój T nie przeżył. Wczoraj jak go molestowałam o tę ścianę to od razu mi zaznaczył żebym nie myślała, że kinkiety zmienię na takie z kryształkowe bo na to to już się nie zgadza. Jak dla mnie to też byłoby zbyt wiele. Będę musiała domówić jeszcze prostokątne bo zostanie 16 cm wolnego a chcę mieć od podłogi do sufitu, więc będzie dołem i górą cuś takiego, tylko że fragment ściany a nie cała.

http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/60/13/42/81/6013428195

Sylwia, bardzo piękny ten pomysł, ale ta ściana jest zrobiona z fazowanych trójkątów :) Tak cichutko szepnę, że jak przetniesz kwadratową fazowaną płytkę, to najdłuższe brzegi powstałych dwóch trójkątów będą bez fazy. Jeżeli chciałabyś osiągnąć taki efekt jak na zdjęciu powyżej, to musiałabyś dać wszystkie potrzebne trójkąty do fazowania brzegu. To raczej mocno podroży całe przedsięwzięcie, choć, oczywiście, jest do zrobienia :)