mmikka 18.05.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Maniu, to jest O- ford, nasz jest mniejszym bratem Ten ma podwójne zderzaki, nasz ma jedną taką listwę z tyłu. Tzn. będzie miał, jeszcze mamy miesiąc czekać na chromowanie. I nasz będzie niebiesko(kobaltowo)- czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 18.05.2016 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Mika ja sie nie znam nawet nie zsazylam zauwazyc co to bo z tylu nic nie byo napisane ale Ty wyszkolona przywiozlam jeszcze jednego pomidorka, jakas inna odmiane, klej do wazonu i kupilam ta wisterie co mowilam, tez juz ma paczki na kwiaty. one wsie takie same prawie nie? na zdjeciach. A potem sie okaze ze wcale tak pieknie nie kwitna. rozmiar fajny , wzielam najwieksza jaka mieli Pestka zrobilam zblizenie jaka "rasa" streaf zimnosci 3 - powinnam byc bezpieczna, to jest najwytrzymalsza na nasze zimy przy okazji popelnilam grzech, kupilam za duzo czerwoniakow dla koliberkow no i nie mialam co z nimi zrobic, a ze przed domem donica swiecila pustkami to zasadzilam wy spicie a ja ide dalej dziury kopac Edytowane 18 Maja 2016 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 19.05.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 hej hej jak dobrze trafiłam, bo u Mani o roślinach Mania nie muszę mówić, że chciałabym już mieć tak pięknie urządzony i zagospodarowany ogród jaki Ty masz jest niewielki (moja działka także), ale ma wszystko co nam potrzeba a nam jeszcze daleko .......... oj daleko póki co chcę tworzyć żywopłot, teren wciąż nie wyrównany, więc poza moim pięknym pasem zieleni, gdzie rośnie kilka drzew i krzewów oraz róże, to nic innego nie sadzę Mania Ty się znasz - proszę zajrzyj do mnie, bo poszukuję nazwy rośliny, której zdjęcie zamieściłam do mnie prawie nikt nie zagląda, więc postanowiłam u Ciebie poprosić o pomoc - plizzzz dziewczyny, które tu zaglądają też się znają - może Wam coś przyjdzie go głowy ? byłam z tymi zdjęciami w ogrodniczym, kobieta zasugerowała pewną nazwę, ale jak zobaczyłam u niej te rośliny, to wydaje mi się, że to jednak nie to ...... pomóżcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.05.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Maniu, wisteria nie koniecznie od razu musi buchnąć kwieciem. Daj jej ten rok na rozwinięcie systemu korzeniowego. Tak naprawdę będzie piękna za 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 19.05.2016 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pestka wszystkie jakie mieli ( w obu sklepach obie odmiany) mialy juz paczki kwiatowe ja tylko wybieralam zeby najwyzsze byly wczoraj troche o nich poczytalam i wszedzie mowili ze po zasadzeniu w ziemi z donicy zeby ja upitolic nie zrobulam tego. Pisali tez ze jak nie chce kwiatow miec - a niektorzy mieli je po 18 lat az zdechly i ani razu nie kwitly - zeby wbic lopate w korzenie i je "uszkodzic", ze krzak szoku dostanie i zacznie puszczac kwiaty, a ze sie go nie zabije bo jak sie juz zakorzeni to ciezko go zabic. ciekawe nie? Slonko zle trafilas ja sie nie znam, Pestka mnie uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.05.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 I dobrze, ze nie ciapnęłaś. Niech rośnie. W koncu sadzisz z donicy. co innego, gdybyś z gołym korzeniem sadziła. Wtedy trzeba skrocić pędy, żeby sie nie wysilała.To z tym cięciem korzeni łopatą to bujda jakaś. W życiu od nikogo nie słyszałam, że to szok, ktory ma spowodować szybsze kwitnienie. Znajoma tak zrobiła i chała z tego wyszła. Wisterię ciężko ukatrupić, bo ma potężny system korzeniowy. Nawet jak góra zmarznie, to odbija zawsze tuż przy ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pisali tez ze jak nie chce kwiatow miec - a niektorzy mieli je po 18 lat az zdechly i ani razu nie kwitly - zeby wbic lopate w korzenie i je "uszkodzic", ze krzak szoku dostanie i zacznie puszczac kwiaty, a ze sie go nie zabije bo jak sie juz zakorzeni to ciezko go zabic. ciekawe nie? Mania ma rację, też o tym słyszałam, ba nawet na opakowaniu sadzonki, która przed laty kupiłam, a która teraz właśnie wyrzucę, było opisane to przycięcie korzeni. Zresztą pierwszy lepszy link z netu: http://www.zielonyogrodek.pl/glicynia-ozdobne-pnacze-o-pieknych-kwiatach - też o tym piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 19.05.2016 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 nie wiem Pestka, czytalam o tym na kilku forch ogrodniczych i w poradnikach hodowlanych. Temu napisalam ze dziwne - ja bym nie ciachla, bym sie bala ze jednak ukatrupie. Najgorsze jak czytalam ze ludzie mieli je po kilkanascie lat i kwiatow zero, mimo ciecia i latania kolo nich. Hmmm...toby zalamka byla, no ale chociaz liscmi zarosnie i bedzie zielono a mi o to chodzi najwiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 19.05.2016 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pusia a jednak pisza i w Polsce o tym, hmmm... czy te dwie "rasy" co kupilam sa w Polsce czy macie inne? Pusia a dlaczego wyrzucasz? i co, sadzonke czy opakowanie..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 19.05.2016 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 co jeszcze wyczytalam ze brak kwiatow - jesli w glebie za duzo azotu (tak mi przetlumaczylo z nagielskiego, dobrze??) za malo slonca i za mokra gleba za duzo ciecia ale pisza ze najwiecej przez azot, ze po to wlasnie sie tnie korzenie - odcina sie czesc korzeni ktore maja za duzo w sobie tego nitrogen co zmniejsza ten azot jest nawoz : phosphate fertilizer. nie umiem tego przetlumaczyc na polski ja widze ze wcale latwo nie bedzie ja miec, trzeba bedzie glebe na PH pewno badac jak nie bedzie kwiatkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.05.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mania, dziękuję za opis zadaszenia, bardzo klarowny, dokładny, jak zawsze u Ciebie i też uważam, że na rzepy, to nie jest pewne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.05.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mania, proszę bardzo pod poniższym linkiem masz wszystkie informacje o wisterii. lepszych, dokładniejszych i rzetelniejszych w PL nie znajdziesz. Marczyński to najlepszy w PL specjalista od pnączy. Znajdziesz pod tum linkiem także inne pnącza.Nie ma wprawdzie wymienionych Twoich amerykanek, ale one tez pochodzą od Japońskich i chińskich jak cała reszta. http://www.clematis.com.pl/pl/informacje-o-roslinach/inne-pnacza/511-wisteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pusia a dlaczego wyrzucasz? i co, sadzonke czy opakowanie..?? Sadzonkę. Najgorsze jak czytalam ze ludzie mieli je po kilkanascie lat i kwiatow zero, mimo ciecia i latania kolo nich. . No to właśnie u mnie tak jest. Jeśli pozwolisz to przed chwilą zrobiłam zdjęcie mojej - kilkunastoletniej glicynii: http://images78.fotosik.pl/609/e106c2349524f660med.jpg http://images77.fotosik.pl/609/8bb45f82125468e4med.jpg I tak jest co rok. To nie jest roślina do mnie. U nas ostry klimat, późno wiosna, szybko zima,. Nigdy nie zakwitła. To przepiękna roślina i chylę czoła przed Pestką, że taką ma do niej rękę. Ale muszę obejść się smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 19.05.2016 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pusia kurna szkoda No Pestka to ma reke do ogrodu, bez dwoch slow, wszystko jej pieknie rosnie i kwitnie ! ja swoje histerie tez pewno ukatrupie, a kwiatkami sie naciesze tymi co teraz maja byc i pewno na tym sie skonczy czy ktoras z Was wie jak odroznic poziomke od truskawki? chodzi mi o liscie. Bo cos mi kwitnie ale nie pamietam co tam posadzilam. Czesc poziomek mi padla po zimie ale czesc zyje i rosnie. W jednym miejscu tylko nie pamietam czy dosadzilam ich do truskawek czy nie bo wybujaly jak glupie i sa kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Poziomki mają liście mniejsze, jaśniejsze i takie "miękkie", no i kwiat drobniejszy od truskawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaS 19.05.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pusia kurna szkoda No Pestka to ma reke do ogrodu, bez dwoch slow, wszystko jej pieknie rosnie i kwitnie ! ja swoje histerie tez pewno ukatrupie, a kwiatkami sie naciesze tymi co teraz maja byc i pewno na tym sie skonczy czy ktoras z Was wie jak odroznic poziomke od truskawki? chodzi mi o liscie. Bo cos mi kwitnie ale nie pamietam co tam posadzilam. Czesc poziomek mi padla po zimie ale czesc zyje i rosnie. W jednym miejscu tylko nie pamietam czy dosadzilam ich do truskawek czy nie bo wybujaly jak glupie i sa kwiatki. Rano zrobię zdjęcie truskawek i poziomek. Rosną obok to będziesz miała porównanie. Teraz już ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.05.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Taaaaaa.... ma rękę urobioną po kokardę i psiakość końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaS 20.05.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Poziomka i truskawka, wybrałam z kwiatami żebyś widziała różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 20.05.2016 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Pestka no tak to juz jest ze wysilku trzeba duzo wsadzic w ogord, ale za to jaki efekt Powod do pekania z dumy No wlasnie ze sa mniejsze. A moje jakies wybujale te poziomki, tak sie przygladam na zdjeciu i wczoraj patrzylam u siebie i czy mi sie wydaje czy poziomka ma takie bardziej wyraziste, bardziej "ostre" wzorki na listkach?????? No wiecie zeby miec taka skleroze co posadzilam? Ale wydawalo mi sie ze dosadzilam poziomek tam jak sie rozrosly w donicy sek w tym ze truskawki ktore na 100% wiem ze truskawki nie zakwitly jeszcze, a to "niewiadome" kwitnie wiec nie mam jak dobrze porownac, tylko listkami. Albo czekac na owoce. mam jeszcze jedno pytanie wzgledem roz - mialam raz w zyciu ale zdechly (najpierw mszyce potem je grzyb pochlonal) wiec sie nie znam. Zasadzilam 3 tak? Dwie w donicy a jedna w glebe. Te w donicach maja slonca kilka godzin a potem stoja w cieniu , za to ta w ziemi ma duzo dluzej slonce. Pisali - sadzic w sloncu. To posadzilam. No i jak tak stoi w sloncu - liscie jej oklapuja i wyglada jak zdechnieta bez wody. Rano znow jest ok poki cien ma. Zupelnie to samo z rabarbarem sie dzieje ale podobno to ok (i rosnie jak glupi). Wiec co z ta roza nie tak?? za duzo slonca? a jeszcze nie ma super letniego goracego slonca. To co mam robic?? zostawiac czy przyslaniac??? Edytowane 20 Maja 2016 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 20.05.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 zostawiac czy przyslaniac??? Podlewać. Róże uwielbiają słońce. Ta jest świeżo posadzona i ma kłopoty z aklimatyzacją. Poziomki zwykle kwitną wcześniej niż truskawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts