Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj u nas też przychodzą i kontrolują czy jest zbudowany zgodnie z projektem, nie można samowoli robić :)

deweloper wycenił nam budowę domu - stan surowy - milion 200 tyś, murarz to samo zbudował nam o milion taniej :jawdrop: i to nie na czarno, a na umowę legalną, z podatkami odprowadzonymi od tego :yes:

tzn u nas nie chodzą i nie sprawdzają, mają zdjecia satelitarne, i to kużwa takie, zę jak sie toples na balkonie opalasz to mogą ci pieprzyki na cyckach policzyć, siedzi cała zgraja ludzi i sprawdza wymiary z planami jakie sie składa przy staraniu się o pozwolenie na budowę. u nas sie dopatrzyli, że sobie ogrodziliśmy działkę wcześniej niż ją od sąsiada odkupiliśmy i ścigali nas za to ostro :mad: tak samo spawdzają, czy nikt drzew nie wicina.

Emilka musisz mieć bardzo ładny biust....

Nie wiem co tam i kto podgląda,ale u mnie na geoportalu działka jeszcze nie podzielona,wczoraj odebrałam papiery więc pierwsza noc w domu a nie budowie za mną.

Jak by u mnie mierzyli to nie było tarasu kostki a ogrodzenia brak...

Nawet gdyby było to na środku pola.....

Jak puszczę długie mycie i nie jestem w kuchni, to nie wiem czy piszczała na koniec programu, czy jest w niej cisza bo jeszcze suszy.

Jak półgodzinne, to +/- wiem o której powinna skończyć, nawet jak pikania nie usłyszę.

MOja nie wyświetla ile czasu jeszcze zostało ale na podłogę świeci niebieskie światełko które się wyłącza po skończonym myciu. Nawet jeśli nie usłyszę pikania to wiem że skończyła. Mamy bosha, najtańszy model który miał szufladę na sztućce a nie kosz.

palnik do crème brûlée musisz sobie sprawić ;)

Taki miałam plan, ale od planu do realizacji u mnie zawsze daleka droga. Inna sprawa że mam też plan kupić taką turystyczną kuchenkę gazową na naboje, tak w razie przerw w dostawie prądu. Można by na niej też tą cebulkę podrumienić.

Doriko dzieki :hug:

jak nawet z Ikea jest ok to inne tez.

A cebulke nie myslalas zeby na suchej patelni przypiekac???? ciocia mi powiedziala o tym jak jeczalam ze ona sru na blache z pieca i robi moskale a ja se mge...na tej ceramicznej.

Kocham moją indukcję. Czyści się ją bezproblemowo. Nawet jak mi coś wykipi, nie zauważę, nie wytrę od razu i się przypali to czyszczę bez problemu odrobiną sody na wilgotnej ścierce. Tak też czyściłam płytę ceramiczną ale tam to dużo częściej trzeba było robić i trudniej schodziło.

Nie wpadłam na to żeby na suchej patelni przypiec. Efekt ten sam co na gazie? Muszę sprawdzić.

Palnik mam, nigdy go nie rozpazpakowalam, ale cebulę kroję na poł albo grubaśne plastry i rumienię na suchej patelni

Forum to jednak kopalnia wiedzy i to nie tylko budowlanej. Dzięki za sposób na cebulkę.

Ale za wami ciężko nadążyć. Chyba z dziesięć stron dziś miałam do nadrobienia. Nie ma jak się wtrącić do rozmowy :p

Mam urlop ale gości praktycznie cały czas i nie mam czasu śledzić na bieżąco. Od wczorajszego wieczora zamiast jednego łobuziaka mam trzy więc dziś dzień pod znakiem atrakcji dla małolatów. Padam na twarz. Lece jeszcze do siebie może uda mi się górną łazienkę wrzucić :p

u nas może to jakoś sprawnie działa, sprawniej, bo jakieś kary pieniężne od nas chcieli, za to, że płot na środka pola postawiliśmy :o od razu się jakiś przekrętów dopatrzyli, do głowy im nie przyszło, że papirologia u nich trwa miesiącami, a życzliwy sąsiad pozwolił ogrodzenie postawić, bo akurat ekipę mieliśmy, u notariusza kilka miesięcy później byliśmy

Nie opalam się wcale, ani toples ani ubrana :p

Doriko, za efekt głowy nie dam uciąć:p Osobiście wolałam całą cebulę wyławiać z garnka, niź w kawałkach :)

Krótko uzywałam bosha z tym punkcikiem na podlogę. Za to nigdy nie miałam szuflady. Teraz Pani w meblach mnie wmanewrowała z tą zmywarką. Jedyny plus, to mamy 5 letnią gwarancję na Agd od Elektroluxa za darmo.

Mika szuflada jest genialna, wszystko drobne możesz tam sobie ułożyć, noże, nakrętki od słoików, kupa miejsca w koszach zostaje po wywaleniu koszyka, garnek dodatkowy sie zmieści czy kilka talerzy, trochę wygodniejsze jest też wkładanie i wyciąganie sztućców :yes: szuflada to teraz standard przecież, jakim cudem jej nie masz?:sick: Edytowane przez Emila3000

Emi, mam tanie agd. Lodowko-zamrazarka do zabudowy, piekarnik, indukcja, zmywarka do zabudowy i okap kosztowały nas ok. 7 tysiakow. Priorytetem było zrobienie nowych mebli, przez to całe agd musiało być wymienione. Wczesniej mieliśmy gaz, tak więc nawet płyta gazowa z zabudowy generowała dodatkowy koszt.

pierwsze co to kolor mi sie nie podoba, ale to juz kwestia gustu wiec omijamy kolor

dwa - nie podoba mi sie wykonczenie na rogach, Rick cial pod katem. Nie lubie tak katow na lupkowych kominkach czy scianach - jak dla mnie musza byc na przemianke i wtedy to ma sens.

trzy zepsul polke 2x....to jest bardzo stara belka - teraz to stare drewno w modzie i cenie, mial szczescie ma ja za darmo, powinna byc kwadratowa na przodzie. I byla, ale ja odwrocil nie wiem dlaczego i stracila wyglad. A drugie popsucie - niepotrzebnie zrobil te corbele czyli podporki :sick: Za blisko wkladu sa i nie trzyma sie to kupy :sick:

wklad jednak wole czarny, obojetnie do jakiego koloru kominka. W PL tez sie zrobilam i mam jasny. Tu na gorze mam czarny i jednak najlepiej wyglada.

IMG_3033.jpgIMG_3034.jpgIMG_3036.jpg

AAaa...dom Dave'a - zdjecie wyszlo do dupy, ceglowka na domu jest szara a dach czarny, na zdjeciu inaczej wychodzi. :p

czekam az korki zelzeja jedziemy do sklepu wezme moze paczke tych kamieni na kominek? chociaz sobie porozkladam zobacze w ktora manke maja lezec??

i obejrze jeszcze raz te Wasz Boshowate zmywarki.

Edytowane przez mania1220

Mika dobrze mowisz :yes::yes:

Piwnica vel suteryna vel jaskinia wygladala zupelnie tak jak nasza co kladziemy podloge (na marginesie nic M dzis nie zrobil bo oni przyszli i juz mu sie nie chce).

Skad sie lupek M wzial??

mysmy zawsze sugerowali sie takimi zdjeciami jak ja wklejalam - proste, nowoczesne, no i ciemne przedewszystkim. I one odbiegaja daleko od tego co Rick zrobil.

A teraz tez nie chcialam juz tego lupka bo oni wiedzieli ze my na dole mielismy tak zrobic i odgapili...i tez zrobili, temu ja odrazu wylecialam z czym innym.

wiecie co, zaraz jade i zobacze w tym sklepie jeszcze czy nie maja takich plyt znaczy rozmiaru jak te czarne z granitu. Jak nie to te czarne beda. na zamowienie i wymiar nie bede robic bo bedzie mnie kosztowac tyle co blaty w kuchni. juz ja ich znam.

poczytalam o suszarkach i wpadlam w czarna rozpacz. Mamy tutaj chyba tylko dwie do zabudowy Bosha. Planowalam miec taka, zeby nie bylo jej widac. NIESTETY - jedna z nich nie ma suszenia goracym powietrzem czyli wyciaganie mokrych naczyn a takiej nie kupie :mad:

Moja taniocha to ma. Raz przestawilam przez pomylke i nie wysuszylo, wyciagalam mokre nastepnego dnia. Ehhhh....