Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a grzyb to się robi w prawie wszystkich nowobudowanych murowanych domach, ludzie pozakładają se okna 3 szybowe, pasywne, dom porządnie ocieplą, kazdą dziurkę zapiankują - wiadomo, żeby mniej wungla szło :lol2: i do tego walną wentylacje grawitacyjną, bo taniej. Powietrze nie ma jak się wymieniać w domu i grzyb od razu im się robi, :eek:

Dzisiaj mąż w sklepie spotkał znajomego, para się zakładaniem rekuperacji, mówił, że 50 tys. kosztuje. Nie wiem na ile, to jest prawda, bo nie interesowałam się cenami.

oj napewno nie tyle :eek: no chyba, ze w chałupie tysiac metrów :lol2: Pusia pewnie zna cenę, bo u nas robione było w jednym flaku - reku i pompa ciepła z przyległościami,

Emi to nie sa opowiesci o powietrzu w scianach, to jest fakt i zaleta szkieletowego domu. Przeciagi to jest zupelnie co innego. No wlasnie trzeba znac cala konstrukcje zeby wiedziec o co chodzi.

Doriko to co mam na wierzchu to jest ta dekoracyjna ceglowka, oszczedza to tynkowania domow, czy robienia stucco, ale tez dziala jak izolacja, nie jest nakladana plachtami ale kazda cegla osobno z zaprawa.

Stucco tylko pojedyncze domy maja, reszta w ceglowkach. Tak sie przyjelo. Tanze domy maja ceglowke z przodu a siding z tylu - w domu z sidingiem czy jest z drewna czy jakies tam tworzywo jest juz zimniej.

Emi domy sa szczelne, ale oddychaja bardziej niz cegla i pustak, welna tez wiecej przepuszcza powietrza niz sturopian dlatego sie go tu nie kladzie.

jak Doriko pisala - macie szkieletowce ale kazdy inaczej robi i inna metoda, bardziej podpatrzona niz dokladna. Tu wszystkie domy sie tak samo buduje, nie ma ze co frma to inaczej.

Emi klima niezdrowa? a powiedz mi co teraz jest zdrowe? Nic. Przez upaly i humidy ludzie tutaj padaja jak muchy, i mowie na smierc. Tylko sie zaczyna taka pogoda kaza siedziec w domach, nie wychodzic jak sie nie musi, na ulicach stoja i rozdaja wode za darmo, bez klimy sie nie da. ja sama musze unikac takiej pogody bo oddychac nie moge. Jesli ktos dozywa 100 i uzywal klimy caly czas (bo to nie nowosc tutaj) to ja nie widze zeby bylo to cos niezdrowego???? Wiecej chemi zje kupujac jedzenie. Jakby tak na wszystko patrzec to wypadaloby sie wyniesc do lasu i mieszkac w szalasie i jesc to co sie nazbiera badz zlapie.

Doriko no wlasnie, z tym ogrzewaniem. Tu przez to ze nawiewne ogrzewanie jest - podlogowka nie jest popularna.

Prad tez mamy drogi. Wode tez. Najtanszy jest gaz.

D omami jak z czym innym, kazdy lubi co innego. Ale trzeba pamietac ze nie kazde cos sie sprwdza w danym kraju.

dzis np znow mamy ostrzezenie, nastepny heat wave, jeszcze mam rano i tylko 22C wiec se przeciagi robie, niedlugo bede musiala pozamykac.

Klima dmucha zimnym powietrzem i nie wiem jakby to wytrzymały moje zatoki, Tak samo jak w samochodzie, wiadomo wtedy klima jest obowiązkowa, bo metalowa puszka nagrzewa się do pierdyliona stopni, ale zawsze jak mam gdzieś jechać, to zanim wsiądę musi być wychłodzony, ale lekko, i później nic na mnie nie może dmuchać :lol2: Teraz mam szczelny dom, wentylacja jedynie nie ładuje mi żaru do domu a ochładza go do takiej temperatury jaką mam w domu, chociaż moduł klimy też można do reku podłączyć wtedy wieje zimnym powietrzem, :lol2:

Emiiii...no ales wysunela argument z samochodem :lol2:

sama piszesz ze to puszka, ze sie nagrzewa - samochod jest maly! ja tez nie moge w samochodzie miec klimy na siebie nakierowanej. Odrazu jestem chora, mam przesuszone oczy i robie sie zimna jak sopel. Zamykam wylot po mojej stronie, leci tylko ten z M strony i te na pasaerach z tylu i se krazy. Nie moge wylaczyc, przejedzie sie 200 metrow i spowrotem nagrzane, szczegolnie jak sie stoi w miescie na swiatlach non stop.

Klima nie dmucha zimnym powietrzem. Klima ochladza powietrze nawiewne, mam ustawione na 23C - to nie jest zimna temperatura. Nie mozna porownywac klimatyzacji w domu do samochodu, w domu nie czuc tego co w samochodzie.

Ja wiem, Ty jestes nie bo nie, dla zasady :lol2:

ja mam pytanie, na co wam jakies wypasione piekarniki z tymi bajerami do telefonow itp?? piekarnik powinien chyba tylko piec? wsadzic, przekrercic galke i jiz? wazne zeby grzal rowno ??

można se programować piekarnik z kompa lub z telefonu, jak przetestuję będę wiedziała :lol2: aplikacje na laptopie od roku mam zainstalowaną i tylko czekałam aż piekarnik zaczną produkować :lol2: no i te wszystkie sprzęty z tej lini masz razem podłączone, np jak się włączy płytę to równocześnie włącza się okap itp itd. u mnie jest tylko piekarnik :yes: przydałaby się jeszcze mikrofala do zabudowy z tej lini, mam teraz wolnostojącą i kombinuję jak się jej pozbyć, ostatecznie do spiżarki ją wywalę, bo używam jej raz na ruski rok, najwyżej na czas przedświątecznego pieczenia przytargam ją z powrotem, bo topie w niej masło i czekoladę.

podłączenie do kompa to taki bonus, na razie chyba nie potrzebny mi, zależało mi na gotowaniu na parze i wyświetlaczu cyfrowym przy dobrej cenie. chociaż może okaże się super bajerem :lol2:

To u mnie taka klima jak u Ciebie jest w reku :lol2: dmucha powietrzem 20 kilka stopni, ciągnie dużo mniej prądu, bo zimno idzie z ziemi :lol2: w marketach czy sklepach nie idzie wytrzymać jak klima rozwalona na full :no:

Emi Ty jak jakis ufoludek, wsio elektroniczne. Mam nadzieje ze to nie siadzie wszystko...a jak masz do tel podlaczone to mozesz odebrac telefon i gadac przez piekarnik z ludzi jak gotujesz???:lol2::lol2:

ja tez lubie elektroniczne bajery ale bardzo sie ich boje - czasem lubia wysiasc. Najgorsze chyba te w samochodzie sa.

Wytlumacz mi please jak mozesz co to jest ta cala reku cos tam bo nie wiem jak to dziala???

a w sklepach to i tu maja klime zle nastawiona. Temo ustawiasz jaka chcesz miec zimna w domu, za nisko daja temu w sklepach jest mroz. Wchodzac np z upalu 40C do pomieszczenia gdzie jest nawet 20C wydaje sie jak biegun polnocny.

Mnie nie ciągnie do elektronicznych bajerów. Kiedyś jak kupowałam komórkę, sprzedawca mnie zapytał- co ma mieć? Odpowiedziałam- budzik. Mina faceta bezcenna. :D Mąż do tej pory żałuje, że sprzedał mercedesa 123, wszystko młotkiem można było naprawić. Teraz jedziesz, podłączają pod komputer i sto błędów wywala, nie wiadomo dalej co zepsute.

w reku działa jak chłodnica hmm w lodówce - rurki oplatają się - rurka z powietrzem z dworu i ta rurka co ciągnie powietrze z domu - w tym oplocie powietrze lecące w rurkach oddaje ciepło powietrzu które jest w drugiej rurce. U mnie jeszcze do tego wszystkiego jest zimny glikol który idzie 100 metrów w głąb ziemi, który też dodatkowo chłodzi.

do tego wiadomo są filtry, wszystkie smrody, dymy i pyłki wyłapuje. Sa też takie rekuperatory, które przekazują też wilgoć w z powietrza z domu do tego powietrza co jest świeże, ale nikt mnie nie przekona, że to nie jest dość obrzydliwe

Na tej samej zasadzie działa u mnie ogrzewanie - pompa ciepła - ten same glikol z ziemi, który ma coś koło 8 stopni podgrzewa mi wodę w rurkach w podłogówce. i w bojlerze podgrzewa wodę - normalnie do 30-40 stopni. U Pusi dzieją się jeszcze większe czary, bo u niej ciepło jest pobierane z zimnego powietrza z dworu.

piekarnik nie będzie podłaczony do telefonu, bo jestem jeszcze wiekszym ufoludkiem, ale mam takiego telefonu :lol2: Nie można gadać przez piekarnik, mążna tylko gą włączyć i wyłączyć, nastawic program. czyli np. jedziemy gdzieś na wycieczkę na kilka godzin, w piekarniku mam zapiekankę na obiad, przed powrotem do domu odpalam sobie piekarnik, który mi podgrzewa obiad i jak wracam czeka na mnie gotowy. Mniej wiecej tak to ma działać chyba :lol2:

Mnie nie ciągnie do elektronicznych bajerów. Kiedyś jak kupowałam komórkę, sprzedawca mnie zapytał- co ma mieć? Odpowiedziałam- budzik. Mina faceta bezcenna. :D Mąż do tej pory żałuje, że sprzedał mercedesa 123, wszystko młotkiem można było naprawić. Teraz jedziesz, podłączają pod komputer i sto błędów wywala, nie wiadomo dalej co zepsute.

mam to samo z telefonami, ma dzwonić :lol2: jak widzę jak się telefon męża czy Julki bez przerwy wiesza to ja dziękuję za takie przyjemności, aaaa i ma być malutki, to bardzo ważne, z odtwarzącza mp3 tylko korzystam, jak np idę ryć w ogrodzie :lol2: mój telefon ma 8 lat, pierwszy czy druga generacja dotykowców jest, wtedy jeszcze się przykładali i jest porządnie zrobiony. :lol2:

nic kompletnie nie kumam z tego reku peku :lol2:

ja mam jeszcze opcje przewiania powietrza, sam wiatrak chodzi i nawiewa powietrze , bez wlaczania klimy badz ogrzewania, wszystko tez przez filtry lata.

Leci chlodniejsze powietrze tez ale na upaly za slabe, nic nie daje. Dobre na jesieni adz na wiosne jak duszno ale nie nie ma upalow.

u mnie w tel to ma dzialac tylko aparat i wysylanie sms'ow, reszta mnie nie inetersuje.