Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znam tylko tych co "chca badz chcieli"

Hihihi to na fm najwięcej takich co nie mieli, nie chcą, nie znają, a są strasznie przeciwni :rotfl:

U Iskierki chyba ostatnio był ten temat ruszony, tak z głowy nie pamiętam, jak znajdę do dam Ci linka :)

NO masz od posta 703

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248198-Nareszcie-u-siebie-czyli-mieszkanie-po-przygodach/page36

U mnie tez sporo było, ale nie znajdę za chinyludowe :)

Edytowane przez Pusia&Kssawery

poczytalam :p

Boba co kupilam u nas jest na drugim miejscu po Roombie.

OK, kupilam jak pisalam z lenistwa. Nadal odkurzacz jest potrzebny - zaden robot mi nie wjedzie np za lustro podlogowe badz pod szafki w bibliotece, badz naokolo nozek przy biorku , albo miedzy lodowke i szafke albo za lodowke itp, normalne ze nie da sie. Mebli, a najwazniejsze shutters na oknach mi tez nie odkurzy ! Odkurzacze maja nakladki na wszystko - przynajmniej moje Dysony.

Ale nie chce mi sie odkurzac codziennie, nie chce mi sie podlogi z kurzu przecierac codziennie tez. Przez to wykanczanie jaskini, nawet jak teraz stanelo - sie kurzy po calym domu i mi juz rece opadaja, wiec niech sam jezdzi i odkurza codziennie a ja raz na tydzien gruntownie Dysonem zrobie.

Wiecej czasu na siedzenie na Muratorze :p

Czytalam co pisalyscie ze sa i z mokra szmatka. Powiem bez bicia nie interesowlam sie dokladnie wiec nawet nie wiem co u nas jest. Wczoraj tylko zobaczylam ze Dyson tez takiego wypuscil, musze zobaczyc czy u nas juz sa.

ten moj tez ma mopa na mokro. sprawdzilam. ale czy taka nawilzona szmatka styknie na cala podloge skoro raz umoczona byla????

bede go miala za jakies dwa tygodnie, moze uda sie predzej, ale licytowalam (tam gdzie zlew) i mam dwa tyg na odebranie, a nadal mam pare rzeczy na oku zeby licytowac u nich.

Pusia jak ze schodami? faktycznie tak sie zatrzymuje na krawedzi czy mam stac i pilowac "gdyby cos"...???

powiedz mi tez jak reaguja zwierzaki???

i czy robot ma problem czasem wrocic sam do ladowarki???

Edytowane przez mania1220

Zabudowa szeregowa, ogródki małe ( zaniedbane jak u twoich sąsiadów ), domy obrzucone cegłą, ktoś miał wyasfaltowany taras, schody do piwnicy ktoś miał jak dla Natki, wąskie i sufit na 160 cm. Twoja szafa, ta z rogami u gory gdzieś mi mignęła. Jeden dom wczoraj widziałam umeblowany "na bogato" podobnie jak wasz, tylko zamiast listew na ścianie obrazy w złotych ramach. Nie wiem, w którym roku program kręcili, wystawiony byl za 699000, poszedł za 57 000 mniej. Mankamentem były schody na górny poziom - strome i wąskie stopnie. Nikt nie miał tak PIĘKNEGO ogrodka jak wasz.

Ile +/- % bierze agent za sprzedaź domu? I, czy można sprzedać / kupić bez agenta?

Schody, w większości wyłożone wykładziną. Aaaaaa, u Ciebie na spłuczce od kibelka stoją świece, czy coś podobnego, w jednym domu stały 2 doniczki z kwiatami ( nie storczyki:). A w tym domu na bogato, na komodzie z umywalką stała ładna lampka nocna ( mi się to bardzo podoba, u siebie nie postawię, bo obok lustra wiszą dwie).

Edytowane przez mmikka

Mania to ile waży Twoja rura?? na pewno nie jest cięższa od zwykłego odkurzacza, takiego dysona, który chyba plastikowy w środku nie jest i troszeczkę waży.... dla mnie to zawsze była katorga, podczas okresu nie mogłam odkurzać przez kilka dni, bo od razu mnie brzuch bolał, od tego szarpania się z odkurzaczem.... może masz za długą rurę, albo jakąś przedpotopową, bo to jest na serio leciutkie, gorzej z przechowywaniem, ale dysona też musisz gdzieś trzymać, Ja na rurę mam pudło, gdzie ją wpieprzam i mam w nosie....

dyson mi się marzy, ale bezprzewodowy :rolleyes: ze 2 koła kosztuję :lol2:

Może u mnie postawić lampkę na blacie w łazience??? zamiast kinkietów na które nie mam pomysłu?? ciekawe czy da się gniazdko dorobić za szafką???

Edytowane przez Emila3000

Pusia jak ze schodami? faktycznie tak sie zatrzymuje na krawedzi czy mam stac i pilowac "gdyby cos"...???

powiedz mi tez jak reaguja zwierzaki???

i czy robot ma problem czasem wrocic sam do ladowarki???

Ma wirtualna ścianę, jak dobrze zaprogramujesz to nie ma prawa spaść ze schodów.

W starym domu moje zwierzaki n ie reagowały na robota, ALE! nie było wtedy Małego Cholery.

Robot nie ma żadnego problemu z powrotem do ładowarki, no chyba że mu ja zamkniesz za drzwiami.

Kupiłaś robota do już urządzonego domu, więc wiadomo że w różne miejsca nie wjedzie.

Gdy mieliśmy w planach budowę parterówki z poddaszem użytkowym zaplanowaliśmy centralny odkurzacz, ale gdy stanęło na parterówce a już mieliśmy wypróbowanego robota zrezygnowaliśmy z centralnego. Najlepszy centralny jednak sam nie odkurzy, a mnie chodzi o to, ze wracam z pracy i mam sprzątnięte - codziennie. Co jest niewykonalne gdy muszę zrobić to sama. Dlatego nowy dom od razu planowaliśmy pod robota - żadnych progów, dywanów, meble jesli na nóżkach to takiej wysokości żeby robot tam wjechał.

Mika - zabudowa szeregowa znaczy co masz na mysli? typowy szeregowiec polaczony scianami z domami?

Domy obrzucone cegla?? :lol2: tak jak moj??

Moj dom na bogato?? :confused: ales babola strzelila :p toz ja wszystko (prawie) mam z lokalnych uzywane -przerobione :p

Sprzedan musial byc kilka lat temu, teraz sie bija o domy na zasadzie "kto da wiecej".

Ja jeszcze 3 lata temu kupilam swoj za 15 tys mniej, teraz by sie bili. Nie mowiac o tym ze poszedl do gory o 200 tys. Przez 3 lata sie strasznie zmienilo i niestety dla nowokupujacych a dla mnie lepiej - nadal ceny ida w gore.

Najwiecej domow wykupuja bogaci Chinczycy ktorzy przyjezdzaja tutaj z kasa, duza kasa, (po nich zaraz sa bogaci Hindusi i inni azjaci). Lokuja kase w domach i....spylaja do siebie. Dom sam na siebie zarabia. Dopiero co weszlo nowe prawo w Vancouver ze tacy "przyjezdni obcokrajowcy" musza doplacac extra 15% do ceny domow - bo oni kase mieli i nie patrzyli, kupowali za ile sie dalo a sprzedajacy tylko podnosil ceny - BO SKORO PLACA???? w ten sposob domy poszly w gore jak cholera. No i przez to 15% wszyscy zaczeli sie zucac na domy w Ontario a dokladnie w Toronto. A jak poszly w Toronto to i u nas. W ten sposob kupil nawet na naszym osiedlu Chinczyk dom Kathy & Ricka i na sasiedniej ulicy. I wynajmuja je, dla nich to inwestycja.

Wspolczuje jednak mlodym, moim dzieciom tez, to pokolenie ma przesrane bo ich nie stac. Sama zaliczka jest koszmarnie wysoka - a to juz podniosl rzad :sick:

Mozna samemu sprzedac a jak, ale malo ludzi to robi. Nie wiecej niz 2% a moze i mniej.

Agent bierze 5-6%. Wiec warto cene i tak zawyzyc zeby wyrwac swoje.

Musze sie zapytac M bo zapomnialam, ale jak Kathy i Rick srzedawali swoj to powiedzieli agentowi ze jak sprzeda dom za okreslona sume to mu dadza wiecej - sprzedal za wiecej w 12 godzin. Jednym slowem normalnie patrzac oni zarabiaja jakies 1000$ za godzine - gdzie minimalna stawka na dzien dzisiejszy w Ontario jest 11.25$ na godzine. Pisze w Ontario bo w kazdej prowincji jest inaczej. Nie tak jak w Polsce na caly kraj.

Emi temu pisalam ze mam dwa Dysony bo jeden to bezprzewodowy. Wszystkie nakladki z duzego pauja na niego :p

Uwielbiam go bo jak cos w kuchni sie nakruszy zamiast dizego wyciagac biore maly i sruu.

Dyson malo mijsca zajmuje bo cala lufa zaczepiona na stojaco. A ja wlasnie nie mam miejsca na wielkie pudlo, a w garazu w zimie za zimo, rura by pekla albo byla twarda od zimna.

Ja juz kiedys psalam ze mam pociagniete ale nie podlaczone bo nie kupilam centralnego, dlatego ze mam dwa wyjscia do podlaczenia - jedna na gorze na korytarzu a druga w kuchni - a w kuchni postawilismy wyspe ktora dosunieta jest do sciany, wiec otwor zasloniety. Bylo za i przeciw i doszlam do wniosku ze wole miec wyspe i mikrofale i winiarke pod wyspa niz centralne i zawalac kuchnie mikrofala i nie miec winiarki :sick:

tez kiedys myslalam o lampce w lazience ale na dole mam dwie scienne po bokach odpadla a na gorze tez zbytnio tych blatow nie mam.

Pusia no tak, to jest wyjscie. Wrocic i nie sprzatac. Mimo to mam pytanie - czy Ty masz jakis zastepczy odkurzacz gdyby sie robot popsul? bo ja bym sie bala, tak do konca nie wierze tym robotom i z tego co czytalam bardzo duzo zwrotow bylo bo wysiadaja i nie ma roznicy jaka forma, Roobme wliczajac!

sprawdzilam tez Dysona robota - ma kiepskie opinie i powiedzieli ze zbiera gorzej niz tansze inne modele. No to Dysona nie kupilabym.

Mania to faktycznie kicha z tym Twoim centralny... :sick: a wiesz, że są takie centralne, co wciągają rurę w ścianę??? http://odkurzajmy.pl/wp-content/gallery/hideahose/hah.jpg hide-a-hose się nazywa ten system... wtedy masz tylko rurkę i kilka zssawek do upchnięcia gdzieś w kącie :lol2:

przy remoncie większym przeniosłabym to gniazdo gdzieś obok... albo może gniazdo zrobić z cokole w wyspie? mniejsza rozpierducha byłaby. ale i tak nie masz gdzie węża trzymać... :rolleyes: ludzie domy budują bez wyobraźni, bez zapleczy gospodarczych... w domu zawsze jest pełno szpargałów które trzeba gdzieś upchać

no właśnie chce tego dysonka do takich drobnych okruszków, żeby z blatu odkurzyć czy ze stołu... chociaż może to mogłabym obskoczyć rurą chowaną w kasecie którą się montuje w szafce kuchennej - mam pod to zrobione miejsce.. ale piachu z wiatrołapu mi nie wciągnie bo nie sięgnie...

czy Ty masz jakis zastepczy odkurzacz gdyby sie robot popsul?

Tak mam Karchera - pisałam u siebie :)

Nie wierzę takim "czytanym" opiniom - to w większości hejt takich co robota na oczy nie widzieli. Ja sprawdzam organoleptycznie i rozmawiam z tymi co mają dane rozwiązania.

Maniu gdybym w takie opinie wierzyła to nigdy bym się odważyła mojego domu zbudować. W necie ta technologia nie ma ani jednej dobrej opinii a ani jedna z tych złych nie pochodzi od właściciela takiego domu :rotfl:

Emi myslalam o tym juz jakis czas temu. Jak przyjdzie czas na robienie kuchni bedziemy wyspe rozwalac i robic nowa, bo musimy ja rozebrac zeby podloge zrobic. Jesli sie da - chce przeniesc - na wszelki wypadek - nawet jesli ja nie bede uzywac , ale jeslibym chciala sprzedac dom to brak jednego gniazda moze byc na minus - jesli ktos by chcial zalozyc. Z tylu w wyspie moge wyjsc, tak mysle. Zalezy ile mam miejsca za szufladami badz za mikrofala bo ta mam strasznie duza (dupa jest wielka i gleboka). Jesli nie zobaczymy czy nie da sie na sciane chociaz to moze byc problem jak jak z kontaktem, chcialam przeniesc na sciane obok i trafilismy na 3 belki wsporowe. Zostalo jak jest, inaczej bym musiala cal sciane rozwalac i nowa plyte dawac. Co mi sie nie podobalo, ale co jest latwiej zrobic niz u Was jak macie cegly i pustaki. Machlam reka. Zobaczymy. Mi nie przeszkadza na Dysonie jezdzic, a jak jestem chora to mam gdzies odkurzacz i choruje ze smieciami :p

To builder tak buduje. Idziesz kupic nowy dom on daje Ci kulka modeli i widzisz je na planie i dupa, koniec. Malo tego - Trina, Kathy corka ma go i uzywa, jej caly pojemnij na zbieranie jest w garazu czyli odrazu moze w smieci wysypywac, wiesz gdzie moj jest jakby co?? na dole w jaskini pod schodami :sick: Szkoda gadac.

Emi to moj pierwszy dom, ja na wiele zeczy nie zwracalam uwagi, ja i tak bylam szczesliwa ze kupilam. Teraz juz wiem na co bym patrzyla jakbym drugi kupowala.

a to co pokazalas jest swietne, takie cos by bylo fajne. U mnie latwe do zrobienia bo mam puste sciany.

na gorze mam sporawa szafe na korytarzu ale szkoda by mi bylo miejsca na pudlo na weza, a teraz w piwnicy jak wykoncze chyba tez. No i nawet jesli, nosic z piwnicy na drugie pietro rure?

jak nie urok to sraka jak to mowia, ale nie mowie nie, moze kiedys sie zdecyduje, jak mi Dyson zdechnie. Kto wie. To nie tak ze mam super malutki domek bo nie mam i jest sporawy, poprostu mi szkoda miejsca na pudla. Moj dom jest dziwnie zrobiony, czasami mniejsze sie wydaja wieksze. Wszystko przez to ze mam schody na srodku na taki metraz :sick:

co nie zmienia faktu ze go lubie i jestem happy :p

Pusia nie, to to ja wiem, dlatego wole np pytac Ciebie o niego jak Pestke o ogrodek bo wole tak niz z netu opinie. Ale Dyson nowego robota wypuscil i duzo duzo ludzi jest niezadowolonych, czesc z nich zmienila z Roomby na Dysona i zaluja, to tez daje do myslenia, szczegolnie ze malo kto ma cos nowego.

a tak serio - nie ma zeczy SUPER niestety, kazda nawet najlepsza bedzie miala swoje wady.

Emi zapomnialam Ci napisac Dyson robi jeszcze specjalnie krotkie na schody i mialam kupowac bo mam ich x2. Ale najpierw ten bezprzewodowy wzielam i co sie okazalo??? ze nie trzeba, bo odlaczasz rure i masz zupelnie to samo! i to w nich lubie. mam wszystkie nakladki jakie zrobili, kazda pasuje na oba bez problemu.

co nie zmienia faktu ze jak pisalam wyzej robota podobno niedopracowali.

Maniu, jakiego babola? To, że kupujesz tanio, pięknie odnawiasz, to twój zysk. Duży zysk. Oglądający widzi z klasą urządzone wnętrze. Meble drewniane, żyrandole kryształowe, cudowne tkaniny. Na bogato jest:) To jest sztuka, kupić tanio, zrobić tak źeby wygladało drogo.

Jak Emi mówi, paździochowy mebel ngdy nie będzie wygladał drogo. Źle się wyraziłam pisząc szeregowa zabudowa. Pokazane były domy w podobnym stylu budowane, określali je jako 2,5 piętrowe, oddalone od siebie kilkanaście metrów ( na oko- obok domu na ścisk zaparkowane auto i juź płot sąsiada)

TAK, TAK Mikka :) dobrze mówisz.

Oświećcie mnie z tym odkurzaczem centralnym. Jak ja mam na parterze salon 7x8 + hall 5x4 ze schodami na poddasze + kuchnia, sypialnia, łazienka, garderoba, wiatrołap i kotłownia, to to się obsługuje z jednego gniazda i ciąga taką długaśną rurę za sobą :o