Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie na szczęście tylko ze 3 cm nad kostki. To chyba chłopa z kosą potrzebujesz najlepiej spalinową, żeby równo ciął :sick:

Nikt od producenta kominka nie odezwał się do godziny 15, więc zadzwoniłam.

Dowiedziałam się najpierw, że wszystkie linie są zajęte i moja rozmowa czeka jako trzecia w kolejce. Po 15 minutach bylam 1-sza, a po kolejnych 3 połączyło mnie. Pani miła, a jakże, ale powiedziała, że moje zgłoszenie jeszcze nie zostalo przeczytane (!), a oni mają na to 4 dni i potem 2 tygodnie na przyjazd serwisanta.

Dawno się tak nie wkurzyłam.

Powiedziałam, że to niepoważne, że szkoda, że nie wiedziałam, że kupuję taki bubel niestarannie wykonany. Ona, że sezon i oni się nie wyrabiają. Ja, że gdyby produkowali wkłady dobrej jakości, to nie byłoby problemu. I tak sobie gadałyśmy w ten deseń.

W sumie co miałam zrobić. Ja swoje, kobieta swoje.

W końcu chyba dotarło do niej, że wyczerpała argumenty, a ja nadal mam rację i powiedziała, że zaraz poszuka mojego maila i postara się coś przyspieszyć. Rozłączyłyśmy się.

Po 5 minutach zadzwoniła inna i okazało się, że tamta poprzednia to byla w ogóle nie w temacie, bo z działu handlowego. Okey, bo przekazała sprawę właściwej. Znowu trochę opowiadanie i próby nastawienia mnie na dłuższe czekanie. A mnie balon w głowie rósł jak ta lala i wreszcie wypaliłam „jakby pani miała 8 stopni w salonie, to też nie byłaby pani zachwycona”. Podziałało, qrczę :lol2:. Pani natychmiast znalazła kierownika serwisu, który (sic!) akurat kręcił się przy jej krzesełku i okazało się, że we środę, tę najbliższą będzie on w okolicach Góry Kalwarii. Natychmiast został wyposażony w mój telefon, adres..... Czekamy

Boh, w jakim ja kraju żyję, a co gorsze tyle lat i nie dałam rady się przyzwyczaić :p Czy to normalne, czy ja taki kiepski egzemparz jestem?

A miałam jeszcze w zanadrzu, że im czarny PR na fm zrobię.

Oglądałam wczoraj w TV program o radarach mierzących prędkość Iskra. W studio mierzyli prędkość zaparkowanego auta z uruchomionym tylko silnikiem i odkurzacza. Ten drugi mnie rozczulił, bo mam identyczny i na niskim ssaniu Iskra zmierzyła kilkadziesiąt km na godzinę, a na wysokim ponad 200. Cholera, wczoraj chatę odkurzałam 15 minut, ciekawa jestem czy by mi policja prawko zabrała za przekroczenie prędkości w miejscu zabudowanym :rotfl::rotfl:

Policja ludziom prawka zabiera na podstawie pomiarów tym radarem :mad:

Mmikka, musiałam szybko biec do łazienki, co by się nie posikać ze smiechu :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Zawsze mówię znajomym, którzy dziwią się, że się na wieś wynieśliśmy, że mamy mniej stresów, że łatwiej nam się żyje. No, ale widać i nas musiało dopaść.

Czekam do środy.

Mika noz kurna ten radar to by i mnie namierzyl w ostatnich dniach takiego speedu dostalam przesadzajac :p

Pestka nie ludz sie ze gdzies indziej jest inaczej jak juz ktos musi przyjechac cos napraweic. Tu jest to samo :sick:

Daj znac jak juz sie pojawia i co bedzie :sick:

Emi jaka podloga?? no zdaje sie linoleum?? :confused: to sie rwie :mad:

Tak builder robi zawsze. Jestem zla ze sie podarlo ale zadowolona ze ono jest, ze nikt kafli badz klepek badz innego cuda nie polozyl bo na bank byloby cos co mi sie nie podoba i wiecej roboty przy zrywaniu. Chciaz wiem ze tutez bedzie masakra.

Na dole w jaskini pierwsza podloge kladziemy. Potem na pierwszej podlodze a potem na drugiej. Nie dam rady 3 podlog zrobic niestety to sa koszta bo kladziemy debowa.

Pozatym....zeby na pierwszej zrobic trzeba odrazu kuchnie zrobic bo podloga od sciany do sciany a szafki na to. Wiec jak wywale szafki musze miec nowe, a jak mam szafki potrzebuje blaty itd...itp....nie da rady naraz.

Dokonalam cudu i przesadzilam wszystko! wlacznie z 3 choinkami na froncie. Zostaly male popaprance krzaczki ale to na wiosne zrobie bo moze trzeba bedzie co dokupic. Koniec robotek przesadzeniowych.

Teraz na ogroku mam tak - tylnia scianka lisciaste - deby i brzozy, a scianka od sasiadow - choinki same. No sklamalam....aspeny z tylu rosna, jak choinki mi podrosna to chyba je zetne. Ale jak to wszystko przezyje i zarosnie to bede w buszu mieszkac :p

zmienil sie tez plan lampowy - lampe ktora kupilam do M jaskini do salonu zabieram do swojego tv room'u a jemu wczoraj kupilam nowa.

Dywan w sypialni rozlozylam pod lozkiem u mnie.

Jak odetchne troche pomaluje w koncu nozki w moich stoilkach bo juz 3 lata sie prosza i za nic do niczego nie pasuja :sick: Ale to spoko na wyspie w kuchni moge zrobic.

O kuchni narazie nie mysle. Jestem wykonczona . A rece zdrapane cale - cieplo wiec w krotkim rekawku, choinki mi rece zdrapaly.

nie mam sily ani ochoty ubierac choinki na swieta!!! serio!

rozpirz w domu na calego i dlugo jeszcze bedzie i sie zastanawiam czy nie odpuscic w tym roku i tylko kolo kominka postawic te dwie male w donicach co kupilam w zeszlym roku. Juz 8 listopad, ostatniego powinnam ubierac a u mnie ZERO checi...:sick:

Nieźle ci poszło :)

U nas słońce piękne cały dzień, ale tylko +5. Dobrze, że zero wiatru. Leń mnie dopadł i tylko spacerki dziś robiłam z zeszycikiem. Spisywałam co gdzie mam posadzone. Ciągle zapominam, a poza tym muszę wreszcie zaprowadzić jakiś ład, więc zimą zrobię planowanie po calości.

dam dam odpoczac - cala zime mam na to. Chociaz watpie - bede stac z M i robic jaskinie - plyty :sick:

nie zdazylam rozlozyc materialu i zasypac kamieniami pod drzewkami - zaczelo padac :sick:

snieg z tego tygodnia juz znikl, spod konca miesiaca tez

jutro ma byc tylko +1C a pjutrze +15C . I to bedzie ostatni cieply dzien a potem juz sie wali na leb i szyje.

Na klonie dzis zwialo wsie liscie, zostalo pare tylko :sick:

deby maja caly rok dopiero na wiosne odpadaja a i tak trzeba je potraktowac szlaufem zeby oderwaly sie. Brzozy jeszcze zielone. Magnolia wyglada paskudnie - jakby jej wsie liscie zgnily.

14 listopada jest supermoon i full moon , musze wyciagnac statyw, obiektyw i przedluzke .

ksiezyc bedzie najblizej ziemi od..........1948 roku.

nastepny raz tak blisko bedzie w 2034 ...:o

ok, plecy nie sa w dobrej kondycji, wyszorowalam sie, koncze kawe i ide walnac sie z ksiazka. Jestem zadowolona ze udalo mi sie dzis wszystkie drzewka poprzesadzac. Jeszcze tylko te kamienie. bo one tez ciezka robota.

kazali od 13 obserwowac :p

i tylko miec nadzieje ze nie bedzie chmur - u mnie narazie czysto pokazuje ale z pogoda wiadomo :sick: roznie bywa

Pestka ksiezyc zawsze sie robi na statywie, tak samo inne zdjecia noca - mowie o obiektach daleko itp nie o imprezie na tarasie :p

bo raz ze daleko i reka zawsze trzesie a dwa sa "szmerki" nocne , ksiezyc tez sie szybko rusza chociaz nie widac - czy masz samowyzwalacz??? ale taki osobno na kabalku badz pilocie? jesli nie to nastaw sobie na robienie "selfie"

Nie ma roznicy czy Pentax, Nikon, Olympus czy Canon ani nie ma znaczenia czy aparat za 100 czy za 20 tysiecy - na ksiezyc zawsze taka sama zasada

M ku mojemu zdziwieniu zauwazyl ze przesadzilam choinki na froncie. Tylko cos slabo bo zauwazyl 2 a nie trzy :p ale wazne ze zauwazyl.

Kupilam te wtyki na pilota - dziala jak ta bajka, nie musze latac i palic pykam se pyk :p

a tu jest nowy zakup czyli lampa dla M do jaskini

51+ovNfv7qL._SL1200_.jpg

to jasne mi sie nie podoba ale lampa tak wiec ja przemaluje :p

i teraz potrzebuje dwoch czarnych abazurow :sick::sick:

Mania, ja córka fotografa :) ale rzadko używam statywu, więc leży spakowany. Umiem zrobić podparcie z rąk bardzo stabilne, ale oczywiscie nie tak stabilne jak statyw. Teraz mnie zachęciłaś informacją o tej szczególnej pełni. Warto wyciągnąć :)

Ale u Ciebie chyba będzie ten Supermoon 13-ego – http://earthsky.org/?p=190918

Za miedzą u Ciebie na południu zrobiło się co najmniej interesująco. My mamy pajaców u władzy, a teraz Amerykanie zagłosowali na kolejnego pajaca. Będzie ciekawie, choć wątpić należy czy dobrze. Jak mówią w pewnym serialu „Winter is coming!”, w tłumaczeniu na polski „Nadchodzi zima!”.

Interesujące, kiedy ten syndrom zacznie dopadać resztę świata.

Wygląda, że historia polityczno-gospodarcza zatoczyła krąg. Wszystko już było, bo co jeszcze po demokracji może być? A teraz ta demokracja ma szanse rozpaść się. Ludzie wyraźnie idiocieją. Nie mówiąc już o tym, że coraz częściej stają przed decyzją, które zło wybrać.

To taki moment, kiedy cieszę się, że przeżyłam już znaczącą większość swojego życia, ale martwię się jaki świat dopadnie mojej córki.

I... spadł śnieg. Biało! Z nieba lecą wielgachne, ciężkie wielkości połowy mojej dłoni, płaty śniegu.

Kupiłaś tripoda :) Lubię takie lampy. Jak jej przemalujesz te drewniane patyczki, zrobi się świetna. Daj jej abażur z cieniutkimi srebrnymi paseczkami wokół krawędzi.

Edytowane przez pestka56

pamietasz jak wklejalam swoje zdjecia ksiezyca? no tego sie wlasnie nie uchwyci bez statywu :no: nie bedzie kraterow itp widac :no: za daleko, jest noc.

Teraz pelnia bedzie czyli kraterow nie bedzie widac i bedzie plaski , bedzie tylko wiekszy i jasniejszy. U mnie 14 powinnam pstrykac - zakladajac ze nie bedzie chmur i jeszcze powinnam wstac z samego ranca, moze nastawie zegarek. Ale bede od 13 lookac.

A na marginesie - tripod po angielsku to statyw :p

Tez statywu nie uzwyam oprocz paru momentow - ksiezyc bo trzeba. Koliberki - bo siedze daleko a one nagle przylatuje wiec sobie pilotem strzelam odrazu bo to sekundy sa. Chipmunka tez tak robilam - aparat na statywie a ja dalej i sie mnie nie bal.

Ksiezyc warto pstryknac i wydrukowac i wkleic do albumu z podpisem - ....."moja fotka, nie bylo mnie na swiecie jak ostatni raz tak blisko byl i kto wie czy bede jeszcze zyla jak bedzie nastepny raz w 2034 ...":lol2:

dzis z samego rana zanim M pojechal meczylismy sie z korzeniem i pniem bzu, tego kulkowego. Akurat w tym miejscu moj krzaczek ma rsnac a ten bez nadal rosl. Udalo sie elektryczna pilka, w zyciu bym reczna nie poprzecinala korzeni :sick: Ostatni krzaczek wiec do zasadzenia.

I dzis sobie pomaluje swoje stoliki z sypialni, juz farba przygotowana.

I ide zaraz zadzwonic gdzie moje dywany bo znow zawiadomienia z tracking nie dostalam a dywany powinny byc w piatek. Tego granatowego sie doczekac nie moge.

Pestka ze srebrna obwodka ciezko znalezc. :sick: abazur mowie. Zeby byl tej wielkosci. A jak sa - ceny z kosmosu - np. 200$ ...za abazur!!:mad: nie dam tyle bo lampa tansza.

Pestka co do sytuacji w US...

Trump jaki jest taki jest - bo zawsze taki byl wiec nic nowego nie zostalo odkryte :cool: Pewnych ludzi nie da sie zmienic.

Demkacja? Istnieje na papierze jako regulka. W zyciu jej NIGDY nie ma. (fakt jednak jest ze u nas jest jej wiecej niz macie jej teraz w Polsce pod obecnymi rzadami :cool:)

Nie bylam za zadna kandydatura bo kazda do kitu. Przewidywalam ze on wygra.

Ale fakt zostaje jeden - on ma w kilku sprawach racje. Dotyczy to kilku spraw o ktorych Wy w Polsce nie macie pojecia a z ktorymi my tu musimy zyc i sie borykac :cool: Pewno zaszkodzi wielu sprawom ale moze tez lape polozyc na innych o ktoych np. my tutaj w Canadzie mozemy tylko pomazyc ze ktos naprawi:cool: Bo np. u nas to juz zupelne debile na stolkach siedza.

zobaczymy, czas pokaze. Miec tylko nadzieje ze nie nasieje globalnej zadymy.

a dokladnie ani US ani Canada nie sa w pelni demokratycznymi panstwami mimo konstytucji.

U nas mówi się tripod na wszystkie trójnożne ;) tripod, bo statyw to statyw :)

Ty na dywany, a ja na kominkowego czekam. Pogoniłam i dowiedziałam się, że jest w W-wie, potem jedzie do Wawra i dopiero do mnie. Ciekawe, czy przed północą dojedzie

Pestka co do sytuacji w US...

Trump jaki jest taki jest - bo zawsze taki byl wiec nic nowego nie zostalo odkryte :cool: Pewnych ludzi nie da sie zmienic.

Demkacja? Istnieje na papierze jako regulka. W zyciu jej NIGDY nie ma. (fakt jednak jest ze u nas jest jej wiecej niz macie jej teraz w Polsce pod obecnymi rzadami :cool:)

Nie bylam za zadna kandydatura bo kazda do kitu. Przewidywalam ze on wygra.

Ale fakt zostaje jeden - on ma w kilku sprawach racje. Dotyczy to kilku spraw o ktorych Wy w Polsce nie macie pojecia a z ktorymi my tu musimy zyc i sie borykac :cool: Pewno zaszkodzi wielu sprawom ale moze tez lape polozyc na innych o ktoych np. my tutaj w Canadzie mozemy tylko pomazyc ze ktos naprawi:cool: Bo np. u nas to juz zupelne debile na stolkach siedza.

zobaczymy, czas pokaze. Miec tylko nadzieje ze nie nasieje globalnej zadymy.

a dokladnie ani US ani Canada nie sa w pelni demokratycznymi panstwami mimo konstytucji.

U nas podobnie, pisowcy w wielu sprawach mają rację i zabrali się za ich realizowanie. Tylko sposób i cała otoczka są co najmniej do bani. No, jeszcze by się dało trochę wymienić.

Pestka ze srebrna obwodka ciezko znalezc. :sick: abazur mowie. Zeby byl tej wielkosci. A jak sa - ceny z kosmosu - np. 200$ ...za abazur!!:mad: nie dam tyle bo lampa tansza.

A pasmanterię masz we w pobliżu :wiggle: Tam można kupić takie fajne wstążki srebrne, złote i klej do przyklejania materialu. IKEA ma taki klej w formie taśmy.