Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emi dzis odkrylam ze jestem w czarnej dupie jesli chodzi o ich szklane szafki :p

pogoglowalam i co sie okazalo???

my mamy Sektion system a Wy w calej Europie i Australii macie Metod. I SA INNE.

Juz zamyslalam - ok, tyrkne do szwagrostwa, pogonie ich do Ikei, to male drzwiczki mi trzeba tylko dwa zeby to mialo rece i nogi - wlazlam na polska ikee i zrobilam na szybko wizke

ikik.jpg

ale zrobilam to zanim przeczytalam ze rozmiary szafek i drzwiczek sa inne, czyli zaden Bobdyn z PL nie bedzie pasowal u mnie a moj u Was:

METOD

Szafka śc/ szkl drzwi

Szerokość: 40.0 cm

Głębokość: 38.9 cm

Wysokość: 40.0 cm

u mnie:

sektion

Width: 38.1 cm

System, depth: 37 cm

Depth: 38.9 cm

Frame, height: 38.1 cm

to juz razem z drzwiczkami.

i ta babka wlasnie tez napisala ze nie bedzie pasowac bo jedna chciala z Eu te male szklane tez.

super nie??? Macie wiecej szklanych w rozmiarach, macie tez troche inne szafki.

robiac wizke chcialam wsadzic moj rozmiar pod zlew ktory potrzebuje (i ktory teraz mam) 36 cali czyli 91.44cm, bo zeby zamontowac zlew musze miec minimum 86.36cm w srodku. Okazalo sie ze w Ikei w PL nie macie takich duzych. To samo z szafkami pod kuchenke i innymi jak sprawdzilam. Ja wsadzilam ta 36 cali pod plyte bo chce taka duza kupic (ladniej wyglada duza juz ogladalismy i porownywalismy). I nie ma u Was. Pisali ze to dlatego ze w Europie preferuje sie mniejsze AGD niz tu za woda. Nie widzialam tez suflad ktore ja chce - ze sa 3 ale rowne te same. jak patrzylam to dwie take same a trzecia mniejsza. Hmm...no inaczej.

Pisala tez ze Ikea robi wlasnie inne rozmiary na Europe i Australie a inne tutaj - mimo ze sie tak samo nazywaja (np. Bobdyn ) i tak samo wygladaja.

Co zostaje? nie wiem, ale chcialam cale szklane postawione na blacie. I tu co pisalam wczesniej - czasem brakuje mi tych kilku cm nawet. Teraz moge se beczec ze nie mam wysokich sufitow jak Wy :sick:

moglabym wsadzic dwie na siebie po 30 cali (76 cm) ale juz raczej nie wejdzie mi listwa na gorze - to raz, a dwa - jak zerwiemy linoleum i wsadzimy drewniana podloge - wszystko pojdzie wyzej, blat znaczy.

ehhh...

szafek ze starego systemu nie mozna juz kupic (tez sie okazalo mielismy inny) i nawet jakby byl - te drzwiczki teraz by nie pasowaly. Ludzie mili przez dlugie lata szafki chcieli zmienic drzwiczki i dupa! wiec jak to z tymi 25 latami gwarancji skoro wymienic nie bedzie mozna jak cos sie schrzani? Sciema??????

z szafkami dolnymi jestem OK. Gorne jeszcze myslalam zeby kupic szafki w normalnym sklepie, wsadzilam tam normalne drzwiczki nie jakies euro typ wiec te rozmiary sa , musialabym tylko kupic jedne drzwi z Ikei i zobaczyc czy bedzie pasowac - moga byc grubsze badz ciensze i sie okaze ze nici z tego. Zawiasy to pestka nawet jesli trzeba zmienic.

barek na dole to M chcial ale mu wybilam z glowy. Szkoda mi miejsca na jakies bary, lady robic, psuc wyglad. Jakbym miala wiekszy dom, wieksza jaskinie , ale nie mam. Ti w tej winiarce nie tylko wino (mam dwuomorowa z dwoma temperaturami) ale i wode w butelkach, jego cola czy innsze cos do drinkow - zeby mi lodowki nie zawalac. No i piwo. Taka to oto winiarka. Jak jest impreza to chlopaki siedza przy wyspie i tylko sobie wyciagaja piwsko. Temu mi zalezy na niej.

z tymi metrami w domach to mam ciezko bo musze wszystko przeliczac, ale o jakich kostkach domach mowisz ze pokolenia mieszkaja? czy to te domy z lata 80 tych ktorych pelno?

Emi mialas zdjecia wkleic i co?

chcialam tak wsadzic mkrofale, tylko ze u mnie to miejsce teraz jest wieksze ale wystajace szafki z Ikei te boczne mi nie pozwalaja :sick:

san-diego-ikea-kitchen-after-9.jpg

ewentualnie podwieszana,

koniec kncow moze bede zmuszona wsadzic do szafki nad lodowke :sick: Sek w tym ze ta szafka jest przeznaczona na wszystko to co teraz jest w szafce kolo zlewu gdzie bedzie szklana - tam sa leki i inne sprawy. Pasowala mi bo nie jest w ciagu z reszta tylko osobno i wysoko ze dzieci nie dostana, to na lodowce jeszcze wyzej by bylo. Musze miec wysoko ja mam bardzo silne leki na plecy, morfina dokladnie, wiec dzieciaki musza sie trzymac z daleka.

DSCF1859.jpg

Edytowane przez mania1220

Mania a piekarnik z mikrofalą? Macie takie?

Ja mam z mikrofalą jeden a drugi z funkcją pary nie parowy ale dwa w jednym normalny do 200 stopni i parowar.

Fajna jest funkcja np przy pieczeniu ciasta czy mięsa można dodawać parę.

Oba kompaktowe i każdy ma opcję normalnego piekarnika plus mikrofala lub para.

no taki bylby fajny, nie widzialam, zaraz poszukam

wiecie, tu zadupie....zanim cos normalnego wejdzie to minie cala epoka.

noz kurna brakuje mi sciany, gdyby nie to przejscie mialabym caly slupek plus extra blat, ale nie moge zastawic bo rzez jadalnie nie bedzie sie chodzic i przez kominkowy.

zburzyc dom, postawic nowy.

albo sprzedac dom i kuic inny :sick:

ta kuchnia mi sen z powiek spedza i mecze sie juz tyle i nic wymyslec nie moge .

ewentualnie, jesli wejdzie mi tam szafka 24 cale mikrofale maja z raka na 24 cale, wiec by pasowalo.

ale najbardziej by pasowal taki piekarnik. Tylko dziewczyny czy takie 2 in 1 dziala??

ile ma mocy mikrofala?

i czy piekarnik dobrze dziala?

na parowym mi nie zalezy, az taka kucharka nie jestem, jak cos wsadzam miske z woda.

a poki co - kupilam dzis stripper , czekam na drugi stolik, nie chce mi sie czekac do lata. Zobacze jak schodzi i jak ten turkus zejdzie ladnie to sciagne i z tamtego farbe i je zabejcuje. Cos mi nie halo z czarnym chociaz one czarne sa boskie.

dzis jeszcze musze skonczyc szklane drzwi, dopiero co papier scierny przywiozlam .

zajace mi dzika roze obzarly w nocy, dwa siedzialy. A od domem same slady ich lapek, na wiosne znow bede bobki zbierac.

Piekarnik normalny plus mikrofale u mnie 600 i 100 mocy.

To nie jest jakaś nowość dużo tego jest normalne duże piekarniki z tą funkcją też są ale ja mam do zabudowy kompaktowe nie szukałam innych to nie wypowiem się, Mania chcesz płytę osobno chyba? Czyli do zabudowy piekarnik...

Ja wybrałam dwa małe bo na nas dwóch wystarczy mały na imprezy chodzą dwa a gotowanie na parze jest super do tego jest funkcja odgrzewania parowego też bardzo fajna.

Sam dobór sprzętów do kuchni to masakra a jeszcze szafki.....

Też mam upatrzony piekarnik z mikrofalą, moja mikrofala całkiem już ducha wyzioneła kilka lat temu, grill nie działa, światła w srodku nie mam i przycisk stop nie działa... chcę dokupić do kompletu do mojego piekarnika. I jak patrzyłam ma wszystko co musi mieć mikrofala. Podobno w takim piekarniku szybciej się miecho robi na opcji grzenie+mikro.

Tak Bejarko.

Piekarnik do zabudowy, ma miec 76cm, duzy. Taki jak zawsze mialam. I jaki mam , tyle ze w kuchenkach w calosci.

Mikrofale teraz mam o mocy 1200 i nizej niz 1000 nie zejde bo nie sprawdzaja sie jak dla mnie.

wiem ze sa mniejsze piekarniki na 60cm ale u mnie w gre nie wchodzi, tak samo jak mniejsza zmywarka (mimo ze mam duzy podwojny zlew).

Mikrofala moze byc mniejsza.

piekarnik zmieszcze pod wyspa bez problemu, nawet dwa takie duze by mi weszly. Teraz mikrofala mi zajmuje 76 cm i jest obudowana w szafce.

Sa mniejsze ramki na 60cm - problem sie rozbija o Ikowskie szafki :sick: przez to ze glebokie sa a nie jak normalne szafki wszystko mi sie przesuwa do przodu i zabiera mi szafke w kacie gdzie bym mogla mikrofale zrobic. Mikrofala jest, ramki tez sa na takie szafki - mecze sie nad szafkami czy to wejdzie. Bo obok zaraz mam lodowke ktora tez bedzie obudowana wiec zabierze miejsce nasteone obudowa.

Teraz w swoje szafki bym tam zmiescila swoja mikrofale w calosci na 76cm, z nowymi szafkami nie wejdzie, mam problem nawet z 60tka.

Moge szafki na ta sciane kupic na normalna glebokosc jak teraz mam - problem w tym ze to juz specjalne zamowienie na taka wysokosc, czylu wiecej kasy. Skoro mam juz zaoszczedzic i robic ikeowska to nie chcialabym wydawac wiecej na durne pudla, praktycznie cala gora - bo szklane jeslu chce jak na wizualce juz bede musiala zamowic osobno.

namieszalam???

tak namalowalam i tak by zdalo egzamin - JESLI ta malpa mi wejdzie , szafka. I w ta otwarta mikrofale wsadzic.

hhh.jpg

Wiesz co, wściekła jestem :mad: Tak namieszałaś z tymi rozmiarami, że kompletnie poległam. Najpierw jakoś wychodziło, ale jak zaczęłam dopasowywać wszystko co ostatnio napisałaś, to diabli mnie wzięli. Mózg mi siadł. Po 5 razy poprawiałam i w końcu rozpirzyłam wsio do imentu. Te cale mnie zjadły. Co innego pamiętać w cm, a co innego po przeliczeniu. :sick: Sorry, skończyło się dobrymi chęciami. A na koniec ta sztuka z innym systemem... no, żesz q..de czy oni nie mogą jakoś znormalizować, żeby nie trzeba było w każdym kraju inaczej liczyć???? SZLAG.

A piekarnik... przypomniało mi się – mojego pierwszego Maczka IIsi razem z monitorem znajomi przywieźli mi w walizach Samsonite z USA. Bez cła przejechało z przystankiem w Paryżu. Monitory jeszcze wtedy były takie, że kot mógł spokojnie położyć się na lufie z tyłu.

ha ha Pestka :hug:

witaj w klubie - ja sie tak rozlozylam na centymetrach :lol2:

ale zobacz, w calach idzie szafka po calosci, np 24 cale , 30, 36, a jak przeliczysz w cm to koncowki wychodza. Tu chodzi o szafki bo juz w odstepach wychodza i koncowki w calach.

Sluchajcie, mam bajzel ze hej w domu. Drzwi nawet nie ruszylam, stolika jeszcze ie ma jada i dojechac nie moga, zawaleni paczkami na swieta. Nic nie zrobilam i mecze ta cholerna kuchnie :mad:

takie akrobacje zrobilam ze hej ale chyba sie UDALO.

Pestka a przewiez compa w te czy wewte nie ma problemu, inny prad i compa mozna pod przerabiarke podlaczyc, tak samo jak KA mixery kiedys ALE piekarnik niestety bierze bardzo duzo no i wez go przewiez albo wysluj jeszcze lepiej - cena ze z nog zwali i woalalbym na grillu gotowac :lol2:

Powiem Wam co mnie rozwalilo w Ikei

1. ze szafki zrobili glebsze a nie jak sa w standardzie.

2. ze tak naprawde maja bardzo maly wybor szeroskosci itp

3. ze nie maja szybek do moich tych co macie

4. ze szafki i drzwiczki sa inne w Europie a inne tutaj.

Powidzieli ze tu sa inne bo bardziej na tutejsze standarty rozmiarowe - guzik prawda! nowa glebokosc nie jest standartem. Sprawdza sie w duzych kuchniach ale juz jak u mnie dupa.

wszystko powyzej - nie wiedzialam o tym. Bo raz ze nie planowalam kuchni z Ikei, a dwa - nie wpadlabym na to ze szafki sa glebsze teraz i mi to rozpirzy kuchnie na amen. No i nie wiedzialam chociaz mam u siebie - o wypelniaczach rogow zeby sie szafki otwarly :mad: Bo juz nieraz rysowalam kuchnie ale nie tak dokladnie co do cala, tfu co do centymetra. Nie mam tez extra miejsca do popisu bo z jednej strony mnie hamuja drzwi kolo lodowki a z drugiej np okno nad zlewem. I nie, nie blokuje mnie z szafkami normalnymi ale z ich nowymi.

Emi za 100$ to ja kupie mikrofale ponizej 1000 watow :sick: Nie o kase chodzi, bo i malenstwo moze ponad tysiac kosztowac (za firme sie placi) ale o wielkosc mikrofalki z odpowiednia moca. Nie chce miec cos co wiem ze u mnie nie dziala, juz mialam takie slabe i nie chce. ma byc mala ale mocna.

Z Ikei nie chce zadnego sprzetu .

Pestka zuc w diabli i nie rob. Bo nie zrobisz. Z prostej przyczyny - chcialam to wczoraj zrobic, zalogowalam sie na polskiej Ikei i mnie rozjechalo jak sie okazalo prawda to co babka napisala - inne rozmiary macie tych samych szafek (pisalam o szklanych i tych malych na 40cm) i dodatek nie macie rozmiarow jakie ja potrzebuje.

Np. szafka 36 cali pod zlew - to jest 91.4 cm, bo zlew zeby go podczepic musze miec w srodku minimum 86.3 cm.

Szafka pod plyte tak samo na 91.4 bo chce duza plyte.

na piekarnik znow potrzebuje 76.2.

wiec robienie mojej kuchni w polskiej Ikei nie zadziala :sick: i tak bys sie rozjechala :sick:

pozbieram fotki i wkleje ale najpierw - wyjscia sa takie - pal szesc piekne linie i zrobic piekarnik pod plyta - tylko wtedy wezme plyte mniejsza na 76 cm zamiast na 91 bo do piekarnika trzeba mniejsza szafke - a jakbym brala wieksza plyte to musialabym zmodyfikowac szuflady, wyciac boki wiec odpada. Jakbym tak zrobila wtedy szuflady po bokach beda wieksze. Zostawic mikrofale i winiarke gdzie sa pod wyspa. Miec nadal ta szafke kolo lodowki normalna (mniejsza sie rozumie ale bez mikrofali).

druga opcja - tak jak chce, piekarnik i winiarka pod wyspe a tam kolo lodowki wcisnelam to cholere szafke ktora potrzebuje zeby miec mikrofale w ramce. Niestety bede musiala nowa ramke kupic (300$ :mad:) bo moja za duza jest. Wielkosc mikrofali taka sama.Na szerokosc. W tej chwili z ramka moja mikrofala jest szeroka jak piekarnik na 76.2 cm. Mowie o moim piekarniku bo macie pewno wezsze.

i chyba znow namieszalam.

z ciekawosci jak glebokie macie szafki???? na zewnatrz mi chodzi.

Oj z tą mikrofala chodziło mi o taką zwykła wolnistojaca która jest tańsza o mniejsza od tej do zabudowy

W naszej ikea też teraz system Metod jest hlebszy niż standardowe. Miałam problem ze zalewem ceramicznym bo nie chciał stolarzowi pasować do szafki... nie mogę kupować wkładów do szuflad które kosztują psie pieniądze bo nie wchodzą do moich mebli... chociaż kreatywnie to próbuje obchodzić.

U mnie też bajzel w domu, zero świątecznego klimatu...

ja juz mam dosc choinki, juz sie znudzilam. Oby do Sylwka. I rozbieram. Nie chce mi sie nic robic. A tu trzeba miejsca w pokojach porobic jak sie mi zwala w piatek i sobote, przez ten bajzel w jaskini wszystkie sypialnie zawalone :sick:

Moze poczuje swieta jak nakryje do stolu, naloze jedzenie, zobacze jak dzieci lataja kolo choinki i prezentow i koledy puszcze. Bo tez zero mam odczucia ze swieta tuz tuz.

Emi o mikrofali, nie zwrocilas peno uagi ale pisalam ze ikrofala w ramce. Ona jest wolnostojaca co mam ale jest mocna i jest wielka znaczy gleboka. Stojac np na blacie zajmuje caly blat. Nie cierpie zadnych mkrofali na blacie bo zajmuja miesce nawet te male, w bloku mialam ja na lodowce. Tutaj kupilam ramke i wsadzilam pod wyspe.

Wsadzenie w szafke jest w opcji . Zaoszczedzi mi to 300$ bo kuchenka drugie tye - a kuchenke musze kupic. Obojetnie czy bedzie w szafce czy gdzie. Tyle ze jak zostanie w wyspie to ramke juz mam. Tak to wyglada

IMG_6079.jpg

ramki sa rozne rozmiary, ale najmniejsza do szafki na 60 cm.

moja jest w szafce na 76.2 i tyle ma razem z ramka.

walcze dlatego o ta szafke na 60 cm tam kolo lodowki bo ikeowskie szafki przez swoja glebokosc zabieraja mi szafke, zaraz zmniejsze fotki zobaczycie o co chodzi.

ramki zalezy pod ktory model sa rozne, ze szparkami jak moje i bez szparek. To jesli chce sie miec kuchenke na wierzchu bo w szafce nie potrzebuje sie rozumie.

B00785MYBS-kit.jpg02be1f05f42a1d8ad422cbbcbc9c1b95.jpg

niby duzo nie uzywam jej ale czesciej niz piekarnik - do podgrzewania. Bo w piekarniku zadko cos robie, mieso tylko dusze, czasem ciasto upieke.

no i obok jest winiarka narazie wolnostojaca i ma byc wbudowana nowa.

gdybym nie wpadla na to ze podoba mi sie kuchnia z piekarnikiem gdzie indziej mialam kupic szufladowa mikrofale.

teraz pokaze Wam jaka roznica w glebokosci

ucielam na dokladna glebokosc z drzwiami i szyna na ktorej sie szafki wiesza

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6061_zpsevyuht31.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6064_zpsbhockvqu.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6069_zpsqob2amvp.jpg

i tu teraz rogi, widac jak szafki zabierze na szerokosc :mad:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6063_zpsx95qit9l.jpg

szafka na moje kawy itp, teraz jest w glab, ale normalnie szerokosc na 45 cm

przez te glebokie szafki powinna byc na 30 cm szeroka, tak jak tekturka , temu pisalam ze sie nadaje ale na przyprawy

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6069_zpsqob2amvp.jpg

nizej: odjelam szerokosc scianek i bylaby tylko taka - cukierniczka juz nie wejdzie

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6072_zpspjivclvz.jpg

porownujac do troche iekszej - tekturka w szafce na 30 cm, pod spodem na 38

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6073_zpszdkqpuv0.jpg

a tu z tekturka na 38 - TAKA SZAFKE przezyje

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6074_zpshuvq4itq.jpg

to ze nie bede miala jej w tyl tez przezyje

a teraz z drugiej strony, gdzie ewenrualnie by byla mikrofala - w ramce badz schowana w szafce

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6067_zpsfgp1vkqx.jpg

teraz mam tam szafke na 76, przez ich glebokosc walcze o marne 60. Czyli trace 16 cm na szerokosci szafki - i jak sie nie wqqqq...

ponizej widac gdzie tasma leci tyle bedzie wezsza :mad:

przy dobrych wiatrach :sick:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6075_zpslrvdnfpd.jpg

Ikea - YOU SUCK !!!

wiec zaczela sie walka - jak zrobic zeby i z jednej i z drugiej strony sie zmiescilo??

jak to pisali? ze robia pod nasz rynek? dupa!!!

na naszym rynku NIE MA standartowych szafek na 38 glebokich ale sa na 30 cm, nie ma tez standartowych wysokosci na 102 jak Ikea ma, ale sa na 76, 90, 107.

znalazlam sklep ze szafki sa tej samej grubosci i by sie z drzwiami zgralo - co z tego? nie ma zadnych na 102 ale ta reszta co napisalam. Na 102 musze robic specjalne zamowienie i cena jest jak to za szafki na zamowienie :mad:

no i jak sie nie wqqq...:mad:

wiec ustawianie w te i wewte, niby mi wyszlo po wielkiej walce - ale jak pojde do Ikei to diabli wiedza. Oni maja swoje programy na compach i moze wyjsc co innego w praniu niz na programie dla publiki bo w sumie jest bardziej podgladowy.

Walczac o kazdy cal, centymetr wyszlo nie tak jak powinno tak czy siak, ale inaczej sie nie da - chyba ze dawac sieczkowate waskie szafki :mad:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/1aq_zpsl50ytiyp.jpeg

jak widac szafka kolo zlewu bardzo blisko w porownaniu z ta kolo lodowki, ale zrobilam eksperyment - niestety szafki w programie sie nie otwieraja, wiec musialam kopyrtnac i tak sprawdzic:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/knob_zpsaxu39s6u.jpeg

szafka z numerem 17 to szafka, a z 18 patrzcie tylko na drzwi - tak by wygladalo akby 17tka sie owierala

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/knob1b_zpsjpftru7h.jpeg

otwiera sie? otwiera. Zakladajac ze u nich wyjdzie mi tak samo - wiem ze beda ze mna walczyc ze za blisko - wypelniacze po rogach powinny byc 7x7 cm. A tam ie bedzie. Wiec beda walczyc ale mam ich w nosie, teraz mam jeden wypelniacz na 5 cm z jednej strony. Wiec cokolwiek powiedza i tak postawie na swoim.

a z drugiej strony jest OK

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/2wdf_zpsl94knwhc.jpeg

zakladajac ze mikrofala zostaje gdzie byla pod wyspa razem z winiarka...

pod plyte daje piekarnik - niestety nie mieli takiej opcji wiec musicie sobie wyobrazic, wstawilam kuchenke cala, a pod spodem fotka tego co nam sie podoba

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/fvfvf_zpsefihbvod.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/8mvdrh_zpspc57jig8.jpeg

mikrofala w ramce na zewnatrz czy w szafce?

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/frtgh_zpsznrpokfy.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/uyhjk_zpse9hfvmj3.jpeg

jak wsadze mikrofale to i tak nic z tej szafki nie bedzie, moze jedna polka??? W szafce bedzie ukryta wypustka z rura. Jesli nie wsadze mikrofali (zostanie pod wyspa) to nadal mam swoja szafke uzytkowa na 77 cm wysoka. Nie zeby byla mi potrzebna - na dole w jaskini bedzie "szafowa spizarka" wiec polowe rzeczy z kuchennych szafek tam idzie bo nie sa codziennie uzywane, jak potrzeba zejde. Przenoszac piekarnik bede miala jeszcze wiecej miejsca nadal. Dwie waskie kolo okapu sa na przyprawy itp. Wiec to co jest w tej szafce kolo lodowki wyladuje w tych co teraz zajete przyprawami. A reszta na dol.

ehhh....

fajne rozwiazania do szuflad, dobre szyny i zawiasy, drzwiczki nie ze WOW ale znosne zanim sie kupi cos lepszego, skrzynie jak w kazdym sklepie, a nawet lesze niz w niektorych (grubsze) - co z tego jak spaprali wszystko glebokoscia?

poprostu Ikea nie pasuje do mojej kuchni zbytnio i jak widac nagimnastykowac sie musze niezle