Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta część zdenerwowanych Polaków co pod Sejm przychodzi w proteście jest spokojna i pokojowo nastawiona.

W Sylwestra był mały koncercik muzyczny i nawet policjanci kiwali się do taktu.

Było też jedzenie na gorąco, a toast o północy wznosiliśmy wodą mineralną :lol2: , bo żadnego alkoholu na demonstrację przynosić nie wolno.

u nas tez by sie takie protesty sprzydaly :sick:

dzieci mnie wymeczyly tak ze ubieramy ich i jedziemy do Ikei, Natki zostawie bedzie sie bawic tam z dziecmi, maly nie moze bo nosi pieluchy , ale chociaz ona sie gdzies wyladuje a my wezmiemi te brakujace drzwiczki bo bez nich ani rusz i zaslepki.

mloda poszla w kat Ikeowskiej zabawy, znalzla kolezanke.

malego wozilismy ale byl grzeczniutki, mimo to i tak mialam glowe zadymana i co? zapomnialam zawiasow:mad:

wzielam drzwi, panele na zaslepki i szafke do okapu - a nie wzielam zawiasow :mad:

n i znow bedzie trzeba jechac, ale to sie podjedzie jak dzieci bedziemy odwozic.

Mloda rano idzie do szpitala zobaczymy co powiedza. Czy rusza ja czy czekac ma do 9 i moze w miedzy czasie samo sie wykluje.

Watpie zeby M do tego czasu cos ruszyl. Chociaz moze??

tak czy siak, zostalo mi na gore - 4 drzwiczek , szafka z drzwiczkami nad lodowke i panele boczne do lodowki.

a potem bede zbierac kase na nowe AGD bo dol i tak najdrozszy - same szuflady , a musze i plyte i piekarnik i zmywarke.

ludziow dzis byla hmara....jak odjechalismy M wyjechal z zawiasami, wiec sie wrocilam i mowie ze zapomnialam, czy mozna z szafek/polek wziasc czy nowe zamowienie na kuchennym robic musze - niestety nowe zamowienie :mad: a to sie konczy wpadnieciem na liste i dlugim czekaniem zanim przynisa ...shit...wyszlismy wiec. Nie spieszy sie. Mam zawiasy od przyprawowych drzwiczek mozna zalozyc jakby ruszyl cos robic.

w czasie czekania kupilam sobie talerze duze i srednie, juz dawno planowalam wymianke strzelic. Wzielam tez z przecen na swiateczne karteczki do pisania na prezenty i wstazeczki, beda na nastepne swieta jak znalazl za grosze.

zla jestem ze kazalam M wywiercic dziurki na swiatelka :mad: teraz je musze zalepic meblowymi naklejkami. Odkopalam dzis moje swiatelka co mam extra, ledowki tez cienkie dlugie te same co mam pod szafkami, przykleilam na samym poczatku szafki tak ze ramka zaslania i przez to nie widac ich a swiatlo jest - te co myslalam bedzie widac wiec nie bede ich kupowac.

i tyle na dzis! ide klasc male spac i w koncu siade....:yes:

O tak udało Ci się dużo załatwić ze smarkami na głowie :lol2:

Telefony fronty wszystkie w Ikei są kremowe wszystkie czy są jakieś białe? Za to korpusy są chyba białe? Boję się że będzie widać różnice w kolorze. Widziałaś ten blat gdzieś?

Kurde pojechalabym sobie też po mebelki ale fronty jednak na zamówienie będę musiała brać...

Emi, nie będzie, bo fronty załaniają ramę korpusu.

Mania, to dziwnie w tej knadyjskiej IKEI. U nas kolejki są tylko do Kasy i jeśli musisz czekać na duże rzeczy, ktore mają w innym magazynie. Wtedy wypełniają Ci kwit i zamówienie, płacisz i musisz pojechać odebrać, jeśli sama wozisz. Mogą też następnego dnia przywieźć swoim transportem.

Wszystkie inne rzeczy w tym zawiasy pobierasz sama do wuzka i wio do kasy.

Pestko u mnie jest inna sytuacja meble będą się kończyć przy drzwiach i będzie widać cały bok szafek.

Tak więc mam 3 argumenty na 'nie'

- kolor frontu inny niż bok szafki

- kolor kremowy będzie się gryzł z blatem, z pralką

-fronty szuflad mają frezy, a ja tego bardzo nie lubię.

Jakość frontów przemilicze, nie potrafię ich ocenic.

No chyba że przemaluje je u stolarza na biało, tylko czy się da?

Kolejki w działach do obsługi są bardzo częste u nas, wielokrotnie miałam nieprzyjemnośc w nich stać. Ale można też dorwać kogoś w innym dziale lub na informacji i tam też jest możliwość sobie wydrukować świstek z zamówieniem.

Myślę, że jeśli nie bierzesz tych lakierowanych frontów, to myślę, że da się je przemalować.

Ja miałam starą kuchnię ikea i fronty nadal są w doskonałym stanie, ale one miały ramy drewniane i płycinę w środku. Nasi przyjaciele mają drugi komplet ikea do korpusów Faktum. Fronty wymienili, bo zmienili koloryt kuchni.

Są jakościowo dobre. O to nie masz się co martwić :)

Po te świstki z zamówieniem faktycznie bywa, że trzeba poczekać. Ale wszystko co leży na regałach w części magazynowej i sklepowej po prostu bierzesz sama i po zawodach. Kolejki tylko przy kasach.

Mnie zdziwiło, że Mania musi czekaś na wydanie zawiasów ???

aha!!

zapomnialam widze nie tylko zawiasow - zapomnialam blatow pstryknac ;);)

Alarm powinnam zalozyc na tel i powinien dzwonic jak wchodze do Ikei ;)

Emi - fronty NIE SA KREMOWE

na necie jak patrzysz sa kremowe ale nie na zywo. Color jest off white a nie krmowy jak je nazywaja w polskiej Ikei.

Do kremowego mu daleko i nawet nie stal kolo niego.

Biay jak kazdy inny kolor ma mase odcieni.

Tak, widac roznice miedzy nimi a innym bialym, ale jak idziesz po farbe masz to samo - masa odcieni bieli, czerni itp.

Moje szafki teraz sa super biale az bije po oczach, te sa stonowany bialy.

TAK pasuje do ich "marmurowego" blatu.

Nie, nie widac roznicy miedzy bokiem a drzwiami az tak - ale po to sa maskownice - a je zakladaja w KAZDEJ kuchni na zamowienie bo pudla zawsze sa super biale badz jakis braz .nigdy nie sa zostawione boki otwarte , chyba ze nakleja pod kolor okleine. (tak mam teraz w swojej kuchni jakby sciagnac farbe ktora pomalowalam swoje szafki - drzwi drewniane byly ale boki otwarte zaj]klejone okleina pod kolor byly).

Jak otworze maskownice to Ci pokaze jak wyglada. Pokaze tez potem szafke z boku zobaczysz bez nakladki bo teraz mam lyse jeszcze wlasnie otwarte. ja ich maskownic nie bede zakladac, ja zakladam drzwiczki - pokazywalam to, bo ja chce mec frez na bokach tez.

Emi musisz przeleciec Ikee i zobaczyc , maja jakies inne przeciez kuchnie i maja biale, ale ja nie wiem jakie chcesz szuflady wiec zerniknij sobie.

Tak, Pestka ma racje - drzwiczki zaslaniaja fronty i nic nie widac a nawet jakby - nie widac roznicy.

Emi jakosc? to nie jest drewno, te drzwiczki. Malujac farba - i tak nic nie widac i jakosc nie ma nic do gadania - farba wszystko zakrywa.

ps. przemalowac sie je da, na wierzchu jest farba. duzo ludzi kupuje kuchnie z Ikei i maluje na dzien dobry.

Pstka, wszystkie elementy kuchenne jesli chodzi o szafki trzeba isn na kuchenny, oni wklepia w compa i zrobia zamowinie, idziesz do kasy placisz a potem wlasnie odebrac tam gdzie duze rzeczy. Tez bylam zaskoczona, bo zawiasy to kurna male sprawy ale z drugiej strony ------------ to nie sa byle jakie zawiasy, zawiasy nie sa tanie, pwno sie boja kradzierzy temu wydaja je dopiero jak zaplacisz.

`

jesli ja sciagam drewniane z debu drzwi i zamieniam na ich malowane papierowo czy z pazdzierza, a napisalam ze sa ladne i nie jestem mile zaskoczona - to uwierz Emi ze sa niezle. A jak wiesz ja w domu tylko drewniane meble wiec jestem tez wybredna.

Premalowac sie da praktycznie wszystko - oprocz lakierowanych co maja jak pisze Pestka, ja te swoje boki malowalam, a to byla papierowa okleina, bo builder tylko drewni na drzwi nakladal . A okleina to jakis meblowy papier?

Mania nie zdajesz sobie sprawy z mojego zboczenie jeżeli chodzi o meble :rotfl:

Np. Skrzynie u mnie tam gdzie je widwc są zrobione z fornirowanej płyty lub drewna i pomalowane pod kolor frontów. Nie wyobrażam sobie mieć ich w jakims kolorze od czapy. A sprawa paneli też nie jest taka łatwa bo nie lubię kiedy widać że ten panel tam jest, kiedy widać krawędź naklejonego frontu. Mam w tych miejscach narożne pilastry maskujące te brzegi.

Moje frontu maja zaokrąglone rogi, widać spod nich korpusy, więc brzegi płyt mam obklejone pod kolor frontów. Zresztą meble mam zrobione z płyty z okleiny imitującej drewno. W wyspie inaczej bo tam głównie drewno jest tak gdzie widać a skrzyń nie widać nic wiec są białe tylko te krawędzie mają pod kolor bielonego drewna.

Musze poszukac tego frontu co go kupiłam na próbę i zerkac jaki ma kolor. Przyłożyć go do pralki :D nie za bardzo lubię ten kolor off white.

Jeżeli chodzi o fronty to lubię tak

http://img.archiexpo.com/images_ae/photo-g/11310-8654020.jpg

Koniecznie gładkie szuflady te niskie, a większe fronty ramkowe z gładką płyciną. W kuchni mam na krawędziach frezy, a kanciapkach chce takie bardziej proste.

kuchnie ktora wkleilas jest off white, nawet bardziej niz Bobdyn :yes: widac roznice z sufitem. Ktory tez nie jest super bialy. Moje szafki teraz sa super biale a jednak nie sa biale jak np snieg.

Emi wiem ze masz fizia, ja tez na wielu punktach ale patrzac logicznie - TY TYLKO PRALNIA .

ja znow nie lubie prostych szuflad jesli kuchnia ma reszcze gdziesz profile. Z Bobdyna te mniejsze szuflady sa bez profili i dlatego nie biore malych szuflad bo kuchnia wyglada na nieskonczona, jakby zapomnieli zrobic. Ale mam takie dwie szuflady pod mikrofala.

U mnie wlasnie teraz kuchnia ma ramki na drzwiach ale na szufladach tez je ma.

Kathy w swoim starym domu miala ramki na drzwiach a na szufladach nie - wygloadalo to niezaladnie, ale wiem, kazdy lubi co innego.:yes:

sprawdz sobie bobdyna szufladki i zobacz czy glebokosc tych nizszych by Ci odpowiadala, bo jak pisze tylko na male sa plaskie.

A jak nie - sprawdz inne biale co maja.

a jak nie - zapylaj robic na zamowinie, ale musisz sprawdzic czy pudla sa tez biale , znaczy super biale. Albo naklejac okleine.

strasznie zle zdjecie zrobic, na dworzu ciemnica, ciezkie chmury, w domu swieci sie swiatlo ktre jest cieplym swiatlem wiec podswietla szafki na zolto - nie sa zolte jak na zdjeciach widac :cool:

Emi, mowiac o pudlach ze sie zlewaja, zobacz:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6347_zpsb4yapzda.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6352_zpszl70iyeu.jpg

widzisz?? nie trzeba NIC nakladac , widzisz jakis kolor od czapy?? NOPE :D

ja zakladam bo chce miec frezy na bokach, co mnie pociagnie po kieszeni bo musze drzwi zalowyc a dzri sa najdrozsza a musze ich zalozyc 8 lub wiecej - zalezy ile na lodowke wejdzie:cool:

przyjrzyj sie tez dokladnie - ramka od drzwi jest biala ale shutters sa takie same indentyczne jak shutters - off white. Wszystkie shutters mam off white oprocz nad zlewem bo je na bialo pomalowalam. Obok tez widac bok od zmywarki gdzie byla oklina ktora zamalowalam i nabilam ramki - super white.

musisz niestety wyciagnac drzwiczki, zakladajac ze jest to kolor Bobdyna.

widac jak swiatlo odbija zolcia na zdjeciu, poleczki leza na tej malej z szufladami, sa do szafki na przyprawy, sa tego samego koloru co boki - co pudla, swiatlo zrobilo je zolte pod spodem

Edytowane przez mania1220

Mania bobdyna nie chce. Bo ma ma wyfrezowane rowki zamiast ramek i płycin w grę wchodzą te drugie białe ramkowe, u wad się inaczej nazywają niż u nas.

A z szufladami to nie lubię kiedy frezy są robione na siłę, w srodku płyciną wychodzi taka cieniutka jak rowek w tyłku. Zwłaszcza że czasem ramki są szerokie i w tych wąskich szufladach nawet na siłę się nie zmieszczą.

Fronty będę zamawiać do mebli do spiżarki więc przy okazji mogę też do pralni. Pewnie będą z mdf, chyba że znajdę ekstra tanie z drewna, ale wątpię. Szukać będę. Mdf myślę, że znajdę w cenie ikea, u nas tego pełno jest, robią fikusne jakie się tylko chce...

Opcja jest też taka. Chcę zrobić komode do sortowania prania. 3 szafki po 40 cm. Bo bokach szafki z 2 szufladami - z tymi frontami kwadratowym co je do siebie wziełas 40x40cm. Po środku miała być szafka z dużą szuflada po środku, a na górze 2 mniejsze szufladki. Więc musiałabym te 2 szufladki wymienić na szufladę z kwadratowym frontem i zrobić druga wewnętrzna szufladę.

Problemy pierwszego świata :rotfl: ale chcę ta pralnie mieć piękną, chociaż minimalnym kosztem.

Mania uchwyty wiesz już jakie dasz u siebie?

szafki salonowe w kolorze off white i bialy marmur, do tego bialy zlew - roznica jest

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/kitchen-love-all-the-natural-light-an-awesome-lighting-by-sink_zpszrpt0csj.jpeg

mi sie to podoba, bo nie zlewa sie, jest jakis odstrzal i widac rozne elementy

tu masz Bobdyna z kwarcowym blatem

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/Kitchen-Hardware_zpsnx3a6ukk.jpeg

off white sie gubi :yes:

na probkach wiac (z bokami) ale na szafkach sie gubi

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/Quartz-Countertop_2_zpsplpqrfog.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/8bacbf05a8fe9850b283065e1eb24a82_zpsi1cqglwp.jpeg

kazdy marmur badz a la marmur jesli sie bierze z szarymi maziajami bedzie sie odznaczal, chyba ze sie bierze ze zlotymi (znaczy zoltawymi) bo sa dwa biale marmury, tak samo kwarce. A nawet laminaty - ta sama gama barw jak marmury. Wiec jak chcesz zeby Ci sie zlao super to biale szafki i biale blaty bez maziajow? albo super biale szafki.

Ale moim zdaniem bobdyn sie ladnie zlewa.

ja wiem ze bobdyna nie chcesz, ale maja jeszcze jedne szafki wlasnie z ramkami w tym kolorze.

Chodzilo mi o to ze pudla nie sa super biale.

Kiedys mieli super biale drzwi z samymi ramkami jak moje. Chyba juz ich nie maja, te ze starego systemu.

Emi ja mam ramki na szufladach teraz, nie frezy jeszcze w srodku jak Bobdyn :)

W Bobdynie mam szersze szuflady wiec sa frezy.

wiem jakie chce, w drzwiczkach galki a na szufladach te eeeeee jak je nazwac? muszelkowe? daszkowe? tak jak wyzej co wkleilam Bobdyna z blatem kawalek.

Wiesz dlaczego tego froncika kupiłam- żeby mi stolarz dobrał kolor płyty na korpusy :rotfl:

Po Twoich fotkach obawiam się, że też będę musiała kupić panele na boki, bo ten off white może się gryźć ze ścianami które mam ekstra białe, chociaż może się okazać że nie tak białe jak mi się wydaje.

Nie lubię ani białych mebli ani kremowych. Ale jak biorę płytę a nie drewno innej opcji nie ma. Na kolorowe meble mam za male te kanciapki.