Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka Vaughan sie wymawia poprostu "Won" (jak paszol won..:lol2:_), tyle ze O wymawia sie "po angielsku" czyli jezyk idzie w dol tylem a nie jak w polskim przodem.

:lol2:

sprawdzilam Ikee w Krakowie - zaczepow maja 61 sztuk :mad: u mnie tyle w calej Canadzie nie ma biorac kazda Ikee do kupy bo sprawdzalam. Co za syf :mad:

Emi sprawdzilam w polskiej Ikei - takie same sa. Jesli chcesz na stale odpada wiec.

Ja przynajmniej mam ta nadzieje ze skoro takie brzegi paskudnie wykonczone bede zawziecie M dziure w brzuchu wiercic zeby jak najszybciej zmienic blaty, wiem ze nie bedzie to w nastepnych kilku miesiacach, ale wazne ze nie beda na stale.

a wiecie co? zerkalm jeszcze....nie dosc ze nasze blaty sa glebsze na 65cm to sa dluzsze.Krotszy w Polsce macie na 186 cm a my na 188 , a dluzszy macie na 246cm a my na 249. Sprawdzilam tez np plyty w AGD - my mamy inne. Wszystko inne! w zyciu bym nie wiedziala gdyby nie moja kochnia.

M spi jeszcze, znow zarwal noc, jakis serial meczy co ma 8 sezonow. A ja czekam az zacznie kuchnie rozwalac.

Emi zrobi pewno jak ja mialam w swoich szafkach ktore sciaglam, badz nalozy same bloczki na wysokosc zawiasow. Powiem M zeby bloczki zrobil, nie chce mi sie jechac po same te czesci do Tor i stac w kolejce i czekac az z tylu przyniosa, poczekam az sie pokaza tutaj i przy okazji szuflad kupimy i zamienimy. I tak musi nawiercac dziury na zawiasy w drzwiach. Gorne zawiasy beda nizej bo musza wypasc pod ta wypustka .

na zdjeciach wygladaja OK, widzialam ze takie same fotki. W Ikei jak bylam i Ci zdjecia pstrykalam pisalam ze nie maja go nigdzie na kuchniach, same kwarce mieli a ze swoich blatow tylko male probki. Wiec myslalam ze jak kawalki male to uciete i obklejone zeby wyglad mialo i pazdzierza nie bylo widac, dopiero po otwarciu blatow w domu okazalo sie ze szmira w wykonczeniu. Te " a a beton" tak samo beda robione. No i jeszcze cos - te pozadnie wykonczone - jak n ten co mialam w bloku w ciapki - nie dosc ze lepiej wykonczony to jest grubszy. Zobacz sobie ze te ciensze sa. M to zauwazyl wczoraj zanim pojechalismy. Ale machlam reka. No czarnego nie chcialam juz.

Oj Mania to nie tak ze nie lubię boczków ładnych, nie lubię tylko jak widać to że ten panel jest założony. Wyspę man cała obłożona frontami a na brzegach mam narożne ozdobne pilastry. Zw zwykłymi szafkami musiałabym to samo robić. Może kiedyś je dodam ale to za dużo zabawy będzie. Kurde nie wiem co z tym blatem będzie zaraz piliczę ile wyjdzie mnie blat na zamówienie...

A już męża urabIam żeby do Ikei jechać bo 10% taniej kuchnie są do końca miesiąca...

A kuchnia Twoja wyszła piękna :o

No dobra chyba jakoś dużo drożej nie wyjdzie MOŻE... jest inny problem blat marmur kosztuje 1200 a zwykły 200 zł :jawdrop: i to nie kamień a pazdzioch... kamień pewnie taniej by wyszedł... zaraz idę jeszcze poszukać bo to niemożliwe....

Co do mojej szafki to chyba chciałabym zawiasy zwykle zamiast fikusnych bloczków czy kątownikow...

blind corner hinges, czyli zawiasy na slepy kat w szafkach, sa , Ikea ich nie ma. Oni tylko maja do otwierania drzwi szeroko czyli zawias idzie w druga manke.

tu jest przyklad bloczka, ktory w sumie zajmuje mniej miejsca niz Ikeowskie metalowce

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/kitchen/Dec29Sherman2_zpsxesobbbs.jpeg

tez mi sie one nie podobaja, ale poszukalam jak zaczepiaja drzwiczki na szafkach typu ramkowych i znalazlam :p

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/kitchen/b079t9950_37_zpsvmylhhz2.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/kitchen/Installed_Blind_Corner_Inset_Hinge_zpstlwhzbpv.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/kitchen/soft-close-blind-corner-hinge-391-p_zpsc6zoogvq.jpeg

ha! zawias na zaslepce ot tylu sie daje i to jest to!

pytanie czy dziury z tych zawiasow beda pasowac na dziury w drzwiach z Ikei bo wymienic nie ma problemu jesli tak. Wtedy bym mogla sciagnac te metlowe w kawowej szafce.

Jeszcze tylko nie wiem czy zaslepka kolo lodowki w szafce bedzie na tyle gleboka, zeby zmiescic moje 24 cali drzwi potrzebuje tam miec dwie zaslepki po obu stronach.

Emi to make sure stolarz takie zalozy.

nakladajac panele na boki szafek nie zawsze mozna to zaslepic, na wyspie sie zawsze ma pole do popisu, nie na gornych szafkach, tam jest limit co i gdzie mozesz zrobic. Jak sobie zprawdzisz na necie przewaznie zawsze wystaja. Jak u mnie. Po czasie tego nie widzisz.

Edytowane przez mania1220

ja bylam wycenic blat laminatowy w sklepie w zeszlym roku. bez dupki. Mieli ja obciac. Sie rozumie ze lepsza jakosc niz Ikea i lepsza niz gotowce w sklepie typu Wasza Castorama . Zawolali mi 870 $, za blaty w Ikei wczoraj dalam 230$ wiec mi sie kalkulowalo skoro maja byc wywalane na smieci za jakis czas.

Ale jesli cos na stale - to trzymac sie z dala od Ikei i lepiej dolozyc. szukaj Emi

M wstal, pokazalam mu te zawiasy i rozwial moje nadzieje na brak bloczkow :sick:

nasze zaslepki do ktorych by sie je mialo przyczepic sa z Ikei obic. A te obicia sa ciensze od grubosci szafek, na dodatek to tylko papier obklejony a nie pazdzierz obklejony jak szafki - zawiasy sie wyrwa - bo papier, no i za cienkie zeby sruby wkrecic zeby to trzymalo :mad:

i HU bede miec bloczki. Powiedzial ze ma cos w garazu i juz o tym mysal, zamaluje sie je i juz. Trudno!

przyzwyczaje sie, w koncu mialam te zaslepki na starej kuchni i nie zwaracalam na nie uwagi wcale.

w starych szafkach M powiedzial ze mielismy zaslepki i w srodku L-ke zrobiona. Polki przez to byly wyciete i moglam je wyciagnac dopiero jak szafki rozwalic, a tego nie chce tez, wiec zostaja bloczki

Edytowane przez mania1220

zostala mi jeszcze jedna zaslepka z zawiasami, jak sciaglam teraz dolne drzwi

jest zaslepka plus dolozona ta L-ka i w nia zawiasy przykrecone , jak pisalam - po calosci do gory i za tym sie "schowek" robil i rzeczy gubily, ale bylo na tyle szerokie ze sobie jeszcze przykrecilam wieszak na apierowe reczniki - jdnym slowem zrobilam nastepna przeszkode ale nie chcialam papieru na wierzchu

IMG_6638.jpg

a tu o czym pisalam - zaslepka jest z bokow z Ikei i widac ze jest ciensza od polki, to co M mowil a o czym ja nie pomyslalam :sick:

IMG_6641.jpg

tu na dole mi wcale przeszkadzac nie beda bloczki bo bedzie mikrofala stac

a na gorze wcale nie beda juz przeszkadzac bo przy "suficie" szafki beda. Zostaje wiec szafka z kawa ale mysle ze zostawie te metalowe ikowskie - jak narazie nie walnelam sie o nic ani nie zadrapalam, a nie mam tego po calosci ze slepym zaulkiem jak w starych. Tu tez jest ta cienka Ikeowska. No moglam wsadzic drewniane boczne i pomalowac jak te rowkowe wtedy te zawiasy moge zalozyc, ale blokuje mnie szafka na mkirifale ktora musi byc wysunieta - raz ze wypustka jest wieksza niz szafki a drzwi musza sie na nia zamknac a dwa ze musi byc wysuneta zeby jakakolwiek mikrofala weszla z wieksza dupa i o mocy minimum 1000 W.

jakby nie patrzac Ikea sucks :sick: jakby nie patrzac dupa z tylu

Suszarka jest na normalną wtyczkę... o sile nawet nie pomyślałam żeby ciągnąć do pralni.... a prądu bierze bardzo mało mniej niż 1000 wat. Z tego co wyczytałam w instrukcji. Jest wysokiej klasy energetycznej jak wszystkie sprzęty które staram się kupować - A z kilkoma plusami...

Jak już pisałam nawet piekarnik ma zwykła wtyczkę i prąd ciągnie zwykły. Chociaż grzeje lepiej niż stary piekarnik.