Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Mania, a ja bym z tą lodówką zrobiła tak jak robi się z kominkami. Wkład kominkowy musi mieć 10,0 cm obejścia w obudowie. Twoja lodówka tylko 1,27 cm.

W obudowie kominka robi się otwory wentylacyjne. U Ciebie też można. Wystarczą wąskie szpary w kilku miejscach strategicznych. Mało tego, żeby pobudzić przepływ powietrza można gdzieś wstawić płaski wiatraczek, taki jak są w komputerach. Będzie cichy, a powietrze będzie mieszał.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obejrzałam. Fajny gadżet. Wkrętów boję się, bo do ew. montażu mam tylko jedną ściankę, która z zewnątrz jest na widoku, na dodatek lakierowana i jedno przekręcenie śrubokrętem za dużo i lakier szlag trafi. A za lakierowanie kawałka płyty biorą jak za lakierowanie samochodu.

Mam złe doświadczenia ze skręcania mebli, chyba za każdym razem jakąś śrubkę gdzieś tam przekręciliśmy i wybrzuszenie gotowe :yes:

Pestka a gdzie mam ten wiatrak wsadzic jak tam miejsca nie ma ha ha ... zrobie tak jak on mowia a jak cos sie stanie spuszcze im wpiernicz za zle informacje. Moze tylko tak byc ze lodowka bedzie brala wiecej pradu bo na wiekszych obrotach bedzie chodzila. Przeciez nie jest mozliwoscia ja wysuwac ciagle zeby kratki odkurzyc, dlaczego debile ich z przodu nie zrobili

przykleic nie byloby problemu - sek w tym ze ten przykrecany panel nie jest plaski tylko ma wystajace rogi i przedzialki w tym miejscu.

Mika zle sruby mialas, za dlugie i za szybko wiercone temu poszlo. To jeszcze mozna tak zrobic - po pierwsze dobrac odpowiednie sruby, a po drugie - nakleic dobra tasma kawalek "klocka", znaczy jakis kawalek maly drewna, tyle zeby przewiercic sie tylko przez to i tasma zeby trzymala ta czesc, a nie sruby, czy wiesz o czym mowie??

MIKROFALA MI NIE WJEDZIE :mad: zawiasy przeszkadzaja :mad:

cholerna Ikea i ich glebokie szafki :mad::mad::mad:

to nie dziala na zakretach :mad:

szafka ma 60 cm znaczy wieksza ale drzwi tylko takie wejda (2x 30cm) - po zalozeniu zawiasy zabieraja czesc i jest tylko.....49.5 cm, po zdjeciu spowalniaczy jest 50.

ze stara mialam na 68 cm :sick:, ile to 8 cm moze roznicy zrobic.

wiec ZA MALO :mad:

jedna od BIDY wejdzie, dwie pozostale moge pomarzyc.

Chyba ze nie bede stawiac mikrofali na pierwszej polce a wsadze na polke wyzej nad zawiasami.

rece mi opadaja :sick:

i co mam zrobic z ta szpara nizej? na tacki chyba :sick:

Te wiatraki są płaskie mają nawet po 7 mm grubości. Można w ściance obudowy zrobić miejsce.

No, dobra, ale mnie tam nie ma. Tylko rzucam pomysł. Ty widzisz i wieszczy można coś kombinować.

A ta mikrofala... idę zdjęcia pooglądać. Jak ta szafka wygląda

szafka - jest nieskonczona, wypustka nie zamaskowana i nie ma bocznej maskujacej listwy - M powiedzial ze jutro zrobi bo w tym tyg do pracy idzie

DSC_0532.jpg

po otwarciu, zawiasy jedne sa na dole a drugie wyzej, mikrofala miala isc na pierwsza polke a ta co posrodku jest ma isc do gory

DSC_0533.jpg

spowalniacze na zawiasach

DSC_0527.jpg

kazalam mu je na gore wsadzic, musze jeszcze raz wymierzyc i sprawdzic rozmiary mikrofali

zagonilam go i sciagnal szafke znad lodowki, chcialam zobaczyc jak bedzie zabudowane wygladac, jaka wneka sie zrobi i KLOPS....musze pstryknac fotki

Są u Was krótsze drzwiczki?

Bo myślałam, żeby dolnej półki, tej z mikrofalą, nie zasłaniać. Całość jest za lodówką, więc się nie rzuca w oczy. Poza tym mikrofala jaka by nie była pasuje do lodówki, a lodówkę masz przecież nie zabudowaną.

U siebie bym mikrofali nie zamykała w szafce, bo szlag by mnie trafił, że żeby skorzystać, to cały bałagan muszę otwierać i wsio wyje na wierzchu.

Emi jak kupilam dom to wlasnie mialam okap z mikrofala w jednym, wywalilam odrazu, nie dosc ze wielkie, wisialo nisko to jeszcze w kolorze bialym niepasujace do niczego, macocha z checia przygarnela, niektorzy to lubia , ja nigdy

zobaczcie tez jak byla lodowka mniejsza, zajmowala mniej miejsca, plytsza i wezsza ale mielismy nasza wielka LG, jak sie zepsula taka sama Samsunga kupilismy.

Nie wnerwialo mnie ze duza bo nie zwracalam uwagi i plany kuchni byly "na zas" ale teraz inaczej.

Nie, nie moge znalezc zadnego piekarnika z mikrofala u nas, toz ja na zadupiu mieszkam, takie wymysly to u Was od wiekow a u mnie 100 lat za murzynami :cool:

niestety bez mkrofali nie potrafie zyc, musze ja miec. Mleka nie gotuje, chce musli czy platki czasem chce letnie mleko a nie zimnica z lodowki, obiad M odgrzac jak wroci, wiec potrzebna.

dobra, kuchnia jak dom kupilam i slawna mikrofala :rolleyes:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/7_zps199c68bf.jpegoriginal_zpswwl6apye.jpeg

szafki przemalowalam 2 x, bo ten rudy nie szedl z moimi szarymi scianami, a budyniowych scian nie lubie

robilam wizualke z mkrofala i bez w tym kacie - powiedzialyscie ze schowana lepiej, nie moge znalezc tej wizualki, ale mialo byc jak u tej babki

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/san-diego-ikea-kitchen-after-9_zpss6pqrvlk.jpeg

tez Ikee robila. Tylko ze ona ma super wysokie sufty w porownaniu z moimi, wsadzila wysoka szafke, ja jej nie zmieszcze, ja moge tylko 50 cm wsadzic najwiecej

a mowiac o szafce na tacki itp, to mialam na mysli

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC02679_zpsklynq1ik.jpeg

sciaglismy szafke znad lodowki, drzwiczki juz mam, szafki i bokow nie, ale chcialam sprawdzic ile mi zajdzie jak ja zabuduje - Pestko ja lodowke chce zabudowac - postawilam wiec drzw na lodowce i niestety ale po calosci jak powinno byc - nie moge :bash: za duzo zaslania tego rogu bo lodowka za blisko tamtych szafek jak pisalam.

tu nalozone, pojda wyzej, beda rowno jak reszta, niestety bede musiala dac zaslepke , nie dam rady bez - ot i meble z Ikeii nie na wymiar

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6807_zps640b0pmy.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6809_zps75kdq7gu.jpg

mniej wiecej na glebokosc blatu jest ustawione, niestety TYLE bedzie lodowki wystawac:

tasma kolo drzwi - tak powinno byc

tasma dalej tak bedzie

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6817_zps1loxnjcs.jpg

M powiedzial zebym nie beczala, ze najwyzej szafka bedzie juz zrobiona pod plytsza nowa lodowke. Trudno, przezyje, jakos sie przyzwyczaje.

tasma to wysokosc drzwiczek ktore wejda czyli takie jak na lodowke na 50 cm, dluzsze nie wejda juz bo Ikea nie ma, znaczy maja ale za dlugie

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6821_zpssx6pgtza.jpg

nizej: gorna tasma koniec drzwiczek, w srodku mikrofala a te paski to wypelniacze

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6822_zpsx0icmt1s.jpg

poprostu tego nie widze, wole ja schowac.

Pestka nie uzywam codziennie mikrofali, raz na jakis czas mozna drzwiczki otworzyc, a drzwiczek horyzontalnych nie znosze.

Najlepsze by byly dwoje jak teraz ale zeby sie wsuwaly po bokach

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/403446a7c4a6e1a1e280fd85758dad39_zpsn3oiw1oi.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/342aae3f6cbdc7de16a7186ca07a84a0_zpskgt0cpup.jpeg

jest jeden problem - one wchodza bokiem ale na zewntarz szafki, czyli ta szafka nie zda egzaminu, wypadaloby rozwalic i znow wsadzac mala.

jakby nie patrzec dupa z tylu, ide wymierzyc ile mam miejsca bez spowalniaczy i sprawdzic czy wciske ta cholere tam. I tak ryzykuje ze M bedzie musial nie tylko dupe w szafce wybic zeby weszla ale i dziure z tylu w scianie zeby ta dupa z kablami wlazla, mimo ze Ikeowskie sa glebsze - nadal te mikrofale sa glebsze.

ja sieeeee zastrzellllllleeeeee

Jak pisałam o zbudowaniu lodówki, chodziło nie o to, że jej nie obudowujesz, tylko o całkowite schowanie za drzwiami. U nas lodówka zabudowana znaczy, że na drzwi lodówki są nałożone fronty, jak drzwi szafek.

Super kuchnia, kawał solidnej roboty zrobiliscie, wszystko dograne i pieknie wyglada, jedynie pod witrynka troce dziwnie wyglada tak w połowie płycej, ale rozumiem ze Mańkowi sie nalezy miejsce na żarełko :D Masz układ podobny jak ja tylko ja musiałam stól zmiescic w kuchni i całe miejsce pod oknem zajął, a specjalnie kazałam stamtad usunac grzejnik i robic podłogówke bo chciałam blat, no ale wyszło ze nie ma w całej wielkiej chałupie miejsca na jadalnie :mad: Na poczatku tez mialam miejsca wolnego ze hohooo i co wszystko juz zajete :rolleyes: a w spizarce skladowiso wszystkiego, burdel na kólkach i zebrac sie nie moge by tam porzadki zrobic.

znowu jestem do tyłu, wiec lece czytac dalej co tam wiecej wymłodziłas ..

Vesi - ten kat pod psa byl na zasadzie "pozatym to jet miejsce dla psa" :rolleyes: pisalam ze szukalam miejsca dla niego i nie znalazlam, jakbym musiala - bym znalazla, ale najwazniejsze bylo to "pozatym". Zaraz tam stoi na skuske wyspa. I nie mialabym duzo przejscia ;) pierwsza szafke kupilismy normalnej glebokosci, bo to ten sam rozmiar - stoi kolo lodowki. Specjalnie ja pierwsza wzielam zeby obadac ile miejsca bedzie bo wizualka swoja droga a zycie swoja - niestety ;) zaleja za duzo miejsca i malo przejscia. Tam sie non stop przechodzi, czy do lazienki, czy do kominkowego, czy do jadalni czy wlasnie do jaskini, o wniesieniu czegos duzego nie mowiac, za ciasno by bylo, np kupujac kanapy na dol musialabym ja wnosic podnoszac nad wyspa ;)

Gdyby nie to tobym normalna postawila. Czy moge zmniejszyc wyspe? moge, ale wtedy bedzie smiesznie wygladac i tak nie jest wielka, spod ma tylko 100 cm, blat dluzszy bo wystaje. Pod spodem teraz mam duza mikrofale i winiarke, a bedzie piekarnik i winiarka, takich samych rozmiarow. Moglabym rogi sciac w wyspie ale nie podoba mi sie to, nie u mnie. Probowalam juz na wszystkie sposoby z ta witrynka i o ile na wizualce fajnie wygladalo nie sprawdzilo sie w realu ;)

pewno ze bym chciala normalnej glebokosci!

ale pocieszam sie tym : witrynke zawsze mozna rozebrac, wymyslec cos innego :) Nic tam na stale nie jest w koncu to Ikea i mable modulowe, w kazdej chwili mozna porozkrecac, sciagnac, poprzestawiac, tymbardziej ze nie mam jeszcze kamiennego blatu :)

zawsze wylazi cos, jak sama wiesz u siebie w kuchni. Jak kupilam dom myslalam ze jest perfekt, po czasie wylazlo ze nie, ze tu cos brakuje, tu cos za male, tu zly uklad - teraz madra jestem, juz bym wiedziala na co zwracac uwage. Staram sie wiec robic z tym co mam i walczyc z niedogodnosicami ikeowskich polek ktorych maja za malo rozmiarow i sa za glebokie. Na zamowienie kuchnia - ta witryna bylaby zupelnie inna. ;)