Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emi 2 cale roznicy sa na Mac'u. Czyli 15 z ramka ma 17, 13 ma 15.

rozice bardzo widac na mac'ach miedzy 13 a 15.

Mialam kupowac drugiego McBookPro ale zrezygnowalam i bede kupowac drugiego iMac'a, skoro i tak sie do biurka przenioslam to nie ma sensu. Tylko kupie chyba wiekszy niz dalam Brooke.

Poki co mcBook zlozony lezy a ja jade na mini pod tv.

Na ogordek nigdy nie chodze z compem, na kolanach tez nie lubie i nigdy lapa nie nosilam ze soba nigdzie.

Pestka ma racje, grafika na maca'ch jest taka ze ponad 90% grafikow tylko na maca'ch leci.

Emi a jak nie lubisz oprogramowania z apple IOS to ladujesz windows'a na nich i masz dwa systemy.

ale prawda jest taka ze..once you go Mac, you never go back :lol2:

kwestia przyzwyczajenia.

a numer jest taki ze tutaj ludzie wola nie zrobic nic w domu albo w "dziurawych" butach chodzic a kupic Mac'a i nie ma to przewaznie nic wspolnego ze snobstwem. Mac poprostu dluzej pochodzi od zwyklaka.

A mowie ze nie ma nic wspolnego ze snobstwem bo mozna zlozyc normalny komputer i bedzie o niebo drozszy od Mac'a.

Emi Mac ma ustalone ceny jedne (tak samo jak np Dyson, Jenn Air i kilka innych firm). Nie ma nigdy przecen jak sobie dany sklep chce, przecena moze byc tylko i wylacznie jesli firma wyda takie polecenie. A ceny sa ustalone z gory...czyli cena ustalona w Amerykanach i te Amerykany sa przeliczane na dana cene w danym kraju. Czyli jesli comp 3000 kosztuje to dajac np przyklad dolar 3 zl kosztuje placisz 9 tys za niego. I nie ma przepusc, jak np. przyklad dam - Bosch, u Was bedzie tanszy niz u nas i nie dlatego ze robiony w Niemcach bo nie jest, ale dlatego ze Bosch MOZE nazucac swoje ceny w innym kraju. I na kazdy kraj cena bedzie inna bo moga. Sie rozumie ze Apple tez moze nazucic dana cene w innym kraju, nie sprawdzalam cen u Was. Tak macie z KitchenAid. Ale kupic tutaj czajnik za 100-200 to dla wielu tez niepotrzebny wydatek bo pojda i kupia inny za 40.

Emi to zalezy jak patrzec ze cos co u Was drogie u nas na normalna kieszen. 3 tys dolcow za compa to wielka cena, dla niektorych to dwumiesieczna splata domu, za 3 tys mozna samochod uzywany kupic...a nowy lap top z windowsem kupisz juz za 300$ wiec nie kazdy sobie moze pozowlic. dla kogos 3 tys to ponad dwumiesieczna wyplata. Zwyklych smiertelnikow tez w sumie nie stac na apple. Duzo ludzi ma i owszem - nie wiem jak w Polsce ale tutaj mozna wziasc na splaty prosto od apple. Ale na lokalnych mamy mase uzywanych za male ceny. Nigdy uzywanego nie kupowalam ale jakbym byla zmuszona to wybor niesamowity.

Ale juz kupilas compa i nie ma co gdybac . To bylo tylko informacyjne.

Joana fajnie z sie odezwalas :yes:

a co do okleiny....

Emi biale boki mnie nie raza bo wyszukalam ile sie dalo inspiracji na necie z ciemnymi tylami tylko i szafka po calosci i obie wersje wygladaja dobrze. Boki sie ladnie z przodem zlewaja. Co nie zmienia faktu ze zostal mi jeszcze kawalek tej okleiny i M wczoraj sciagnal mi drzwi i dzis nakleje na jeden bok i sprawdze co mi bardziej pasuje. Jesli z ciemnym bardziej to wtedy szafke nowa kupimy. W tej pozatykalam wszystkie dziurki pamietacie? no wiec okleina na nich sie nie utrzyma i beda bomble i bedzie odchodzic , pozatym wez czleku i wydlub te malenstwa?? No i...mamy w lecie wielka wilgotnsc wiec jak fajnie dziala ta okleina widze to slabo.

Emi to na talerze mi sie spodobalo najbardziej z Ikei. Noze bede klasc w tych nozowych, teraz mam caly komplet Lgostiny w calym bloku i chce blok wywalic i noze do szuflady pochowac. Sztucce narazie mam w tej waskiej kolo lodowki, one i noze beda szly w tych szufladach co jeszcze nie mam po lewej.

Stojak na pokrywki niestety mi nie wejdzie. On wchodzi do tych wyzszych szuflad, zeby tak zrobic musialabym miec po 2 szuflady a nie po 3, ale mi nie przeszkadza ze beda lezec. Moze je wsadze nad lodowke, zobacze. Mialam takie stojaki juz w szafce i prawda taka jest ze malo kiedy pokrywki tak byly :cool: zawsze wciepalam je na garnki a stojaki dalam Mlodemu razem z patelniami bo na patelnie sie nadawy tez.

Emi, to Mania dopisała wszystko do końca.

Co do jednej rzeczy bym dyskutowała – u nas Maczki są droższe niż w Londynie :rotfl: U nas nie ma przecen w iSpotach, tylko po prostu znikają starsze modele, a pojawiają się nowsze w wyższych cenach.

Natomiast jest potężny rynek wtórny.

http://www.komputronik.pl/productVariantGroup/3507/apple-macbook-pro-15-4-4-generacja.html To są ceny nowych sprzętów

Mania stojak na pokrywki nie jest wysoki. Sprawdź czy ci wejdzie. 10 cm wysokości ma. Ja jestem przyzwyczajona bo już od lat tak trzymam pokrywki, wczesniej miałam taki obleśny ociekacz ma talerze w jego roli.

Bloków na noże nie lubię, bo się woda zbiera i ten syf cały. W szufladzie bardzo mi jest wygodnie. Mam tam też deski do krojenia. Jak masz duże szuflady to jeszcze wejdzie ci tam organizerek np na obieraczki do warzyw. Wszystko w jednym miejscu co potrzebne do szykowania jedzenia. Wciup to w szufladę między lodowka a płytą.

Fajne są też te duże plastikowe pojemniki do szuflad. Mam w nich np mieszadla do miksera, które nie walają się po szufladzie.

Ahhhh szkoda ze nie wszystko pasuje do moich szuflad.

Mówiłam że mam 2 organizery na sztućce i dodatkowy komplet sztuccy? :lol2: Większość trzymam w kredensie, koło zmywarki i koło wejścia do kuchni - tu jest optymalnie na codzień. Ale jak potrzebowałam przemieszać sos czy dźgnąć ziemniaka widelcem to przez całą kuchnie trzeba było biec :lol2: Więc w wyspie mam drugi komplet.

Dlatego napisalam ze nie znam cen Apple w Pl i ze Apple moze nazucac wieksza cene w Polsce badz innych krajach. Ale nie ma tak jak z KitchenAid np.

Jesli ja ten sam czajnik moge w jednym sklepie kupic za 100$ a obok w drugim jest za 140$ tzn ze sklep sobie nazucil cene extra. Z Apple u nas i w Us tak nie ma. Sklep nie moze sobie nazucic ceny, cena ma byc taka jak Apple im da i pozwoli, bo to Apple ma najwiecej zarabiac a nie sklep. Sklep tez nie moze jak pisalam przeceny dawac sam, musi czekac na sygnal od Apple czy od Dysona i innych firm i jest linia wyznaczona ILE mozna opuscic.

no tu tez znikaja stare modele a nowe coraz drozsze. Wszysko idzie w gore, nie nadaza za inflacja a ja totalnie przewyzsza.

Glupia Chanel, jedna z ich ikonowych torebek ( 2.55) w 2010 kosztowala 2850 a w 2016 juz prawie 5000, w zyciu takiej inflacji w zarobkach nie bylo, w tym czasie wiecej straconych prac i stanowisk bylo niz podwyzek w placy, wiekszosc miala zamrozone na kilka lat.

Apple tez idzie do gory, szczegolnie mcbook pro, szalencza cena.

sluchajcie nalepilam ciemne na boku....i decyzja zapadla - kupuje brazowa szafke. Wiem ze taniej za okleine (na cala szafke polowa ceny calej szafki) ale wole sie nie przejmowac ze gdzies odejdzie...a wlasnie ODLAZLO :cool: Z tylu szafki maja dziury na zaczepy, nie ma jak tego zakleic bo nie ma plaszczyzny rownej wiec powietrze podlatuje i sru. Podkleilam dzis zwyklym klejem do papieru co dzieci uzywaja. Zobaczymy jak zadziala. Przy okazji wyprawy do Ikei kupie szafke bo i tak M ma ta witrynke rozebrac i poprawic bo marudze ze cos zle zrobil.

pstrykne fotke i pstrykne ten okap i corbelki zebys mi Pestka zrobila

Emi tez mam dwa organizery do sztuccow od nich, narazie oba sa kolo lodowki. I tez mam tak zamiar zrobic, jeden kolo lodowki a drugi z drugiej strony bo to samo mowilam ze latac nie bede - np lyzki kolo lodowki a ja chce do kawy a czajnik po drugiej stronie.

Liste am wypisana na te wkladki ale szuflady wszystkie duze wiec troche mi ich trzeba, jak patrzylam to jakies 200$ mi pojdzie.

Wkladka na przykrywki wejdzie ale przykrywki duze chyba nie, te mniejsze pewno wejda. Narazie mam tylko te na talerze i dwie na sztucce, a jeszcze wszystkie separatory i szybki boczne zeby nie wypadlo co? jak uzbiera sie to z 300 wyjdzie za wszystko :cool: Narazie ok lezy w jednej szufladzie.

a jeszcze wymyslilam takie cos.......

926ed822b6f9442b78921b5fa10fac06.jpgf0bcccffa427ddc84349b794e640216e.jpg5458f7b73b4ed1cf2373bddeea6785d9.jpeg

ziemniaki zawsze tutaj na gorze w kuchni w szafce trzymalam, za zamknieta szafke, na dole w jaskini jak trzymalama zawsze mi wypuszczaly badyle i o nich zapominalam. Wiec siedzialy sobie tutaj i dobrze im bylo - tu mam zimniej niz w jaskini bo ciagle drzwi klapane i otwierane.

Wiec jedna szuflade na ziemniaki chce przeznaczyc. Na nic wiecej bo cebule czy czosnek czy inne - wszystko w lodowce trzymam. Musze jakis koszyczek kupic.

Skoro nic im nie bylo za zamknieta szafka to nic im nie bedzie w szufladzie

Apple nadal zabrania modernizowac swoje kompy? W moim dellu wykręcam 2 śrubki, ściągam obudowę i robię co mi dusza zapragnie, moge wymienić wszystko, jak np wyjdzie lepszy procek, dorzucić pamięci. Odkryliśmy że mam miejsce na drugi dysk, więc wciupie sobie ze starego laptopa, będę mieć 2 tb :D

Apple nadal zabrania modernizowac swoje kompy? W moim dellu wykręcam 2 śrubki, ściągam obudowę i robię co mi dusza zapragnie, moge wymienić wszystko, jak np wyjdzie lepszy procek, dorzucić pamięci. Odkryliśmy że mam miejsce na drugi dysk, więc wciupie sobie ze starego laptopa, będę mieć 2 tb :D

Możesz wymienić procesor i pamięci. Nie ma problemu. Tylko trzeba umieć otworzyć obudowę. Kiedyś wykręcało się śrubki lub zwalniało zatrzaski. Poprzednie modele MiniMaczków otwierało się przy pomocy dwóch szpachelek:lol2: Tych nowych jeszcze nie otwieraliśmy, ale zaraz pewnie będziemy dokładać coś do środka, to powiem jak poszło z otwieraniem.

mozna wymieniac, mozna u nich kupic i powieksza, ja tak jak kupowalam iMaca to powiekszylam na 2 TB i okazalo sie ze jak dla mnie to za duzo bylo.

Laptopa juz rozkrecalam i mini tez - co jakis czas otwieram zeby "odkurzyc" w srodku. Tylko te srubki niech ich szlag trafi :cool: Musialam pincetka wsadzac bo w paznokciach utrzymac nie moglam takie liliputy.

Gosik no widzisz, mi odlazlo gora gdzie otwory sa bo powietrzem podchodzi a chcialam te dziury zaslonic, nawet nakladek nie nkladalam bo france biale :cool:

och szafke kupie. Podoba mi sie jednak cala w srodku ciemna,

Mika zebys wczoraj widziala mojego M jak zaczelam wsadzac do szuflad - POMAGAL MI :lol2: I sam wsadzal i zaczal mna dyrygowac co gdzie az go pogonilam w koncu :lol2: Bo tez nigdy nic nie wie gdzie jest, lyzke i widelec znajdzie reszte nie. :lol2: Nigdy nie wiedzial :lol2:

tak sobie ustawilam szuflady ze do gotowania-mieszania wszystko pod plyta.

A te pojemniki co Emi pisalas tez chce kupic na pierdoly, mam dwa ale trzymam w nich przyprawy w torebkach w szafkach "przyprawowych". No mi ku mojej zdziwce ziemniaki nie puszczaja nic w kuchni a na dole tak.

Pestka masz taka duza kuchnie tyle szafek i miejsca nie znajdziesz? w szafce tez mozna zrobic

8675bbe69cac1ad65e65e0e4745045ae.jpg

najbardziej mi sie te podobaja, taka wstawka, boskie normalnie

686a2a362b8d8add437b96e4599b254e.jpg

a deski do krojenia mysle tez zrobic nad lodowka razem z tackami do pieczenia i pizzy

organizing-kitchen-drawers-9-cabinet-above-fridge-storage-1600-x-1240.jpg652831d7f5c8afab0ec2c83a7793c0c3.jpg

ewentualnie moge dolozyc szuflade w szufladzie i tak deski wlozyc

CI_Dura-Supreme-Kitchen-Pots-Drawer_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.1280.960.jpg

Jakbyś wygrzebała na moim pintereście :D Mogę mieć tylko bardzo podręczne.

Słuchajcie, słuchajcie, słuchajcie ..... +8 mam w tej chwili od płn strony przy domu :wave: Zaczynam wierzyć, że wiosna tuż tuż. Tylko psia kość, pada cały dzień taki kapuśniaczek.