Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Pestka masz racje, na zywo wszystko inaczej wyglada - o niebo ladniej i lepiej, nie wszystko na zdjeciach da sie ujac i hmmm..."wyrazic". Tymbardziej ze sie kompletnie do zdjec nie przykladam i wale z telefonu :cool:

Ale trafilas w sedno z ta glebia i moze na tym przykladzie to wytlumacze dlaczego wole cale ciemne :

pamietacie jak beczalam ze te szafki sa za glebokie?? dobre na duzo szklanek, na produkty suche itp. Talerze jak postawilam to wszystkie jakie mam w dwoch zadkach. Pomijajac fakt ze mi boczne szafki zmniejszyly nad czym tez beczalam (juz sie przyzwyczailam bo nie mialam wyjscia). ALE...no wlasnie, robiac "wystawke" sa zdecydowanie za glebokie. Nie ustawiam tam miliona kieliszkow ani miliona kubkow wiec wszystko stoi przesuniete do przodu do szyby - zeby mialo to rece i nogi wizualnie. Nie stoi nawet w polowie :cool: Przez co widac to "glebie"...za gleboka jest ona jest, puste miejsce, a ja nie chce tam upychac duzo.

Z biala szafka i z szafka tylko z plecami ciemnymi widac ta glebokosc i ta ze wszystko na przodzie stoi i mnie to wnerwia.

Po zalozeniu boku jeszcze - ta glebokosc sie zgubila i tyl i boki sa tylko tlem bo sie zlaly. I pieknie widac to co ma widac czyli biale durnostojki.

moze teraz wiadomo co chcialam uzyskac, nie glebie a tlo.

stare ludzkie szafki glebkie w srodku sa na 28cm, nowe na 35cm.

7 cm wydaje sie niewiele nie? no wlasnie ze jest to bardzo wiele jesli chodzi o wystawki :cool:

szafki z inspiracji co pokazywalam wszystkie sa plytkie na 28 cm, wtedy to ma sens. W glebokich jak ja mam robi sie normalnie hala sportowa :cool:

aha, tam gdzie otwory byly i powietrzem podchodzilo i sie odklejalo - podkleilam jak pisalam klejem do papieru - chwycilo i pieknie trzyma, wiec to tez jest rada na odlazace.

jutro, znaczy w sobote M wiesza szafke nad lodowke. Nie mam jeszcze bokow co prawda ale juz ja mowil powiesi . Mam nadzieje ze bedzie wisiec na tej wypustce , metalowy stelaz jest ale puste a w srodku rura. Musi zlikwidowac jedno swiatlo bo akurat wypadlo w miesjcu gdzie bedzie szafka .

I chyba czas powiesic lustro nowe w kibelku? jak kupilam tak stoi przy biurku. M tez ma plan skonczyc lazienke w jaskini. Musi dokleic jedna scianke kafli i fugi wypelnic na 3D sciance. Bo odkad wzielismy sie za kuchnie nie ruszyl tam palcem.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem co ma sie odznaczac bardziej?? wszystko biale bedzie, boki tez, szafki bokow widac nie bedzie bo beda zakryte, tylko to co w srodku, stojac przy okapie ta ciemna plama ladnie wpasowuje sie w reszte , znaczy w kominkowy gdzie sa czarnosci i szarosci. Im dalej tak mam tymbardziej mi sie to podoba, mysle ze jakbyscie to na zywo widzialy stojac w mojej kuchni - zdanie byscie zmienily :yes:

nic dzis nie zrobilismy, caly dzien filmy ogladamy.

za to mialam dzis.....24 C :lol2: na dworzu !

w koncu moglam ta kupe lodu po kolana z tarasu zgarnac. W krotkim rekawku tam siedzialam tak cieplo bylo.

Spotykają się moherowe panie i jedna mówi – Proszę pani, Ci obecni młodzi ludzie piją, narkotyzują się, żadnego szacunku dla starszych nie mają...

Narzeka i narzeka, a ta druga przytakuje – Tak, ma pani rację. Stoję wczoraj przy windzie i wsiada para. Jeszcze się drzwi nie zamknęły, a ona mówi do niego „wykręć żarówkę, to wezmę do buzi”. Proszę pani !!!... szkło żrą!”

Dzień dobry, dochodzę do siebie po wczorajszych imieninach u przyjaciół :rotfl:

Jak sobie przypomnę następne to napiszę.

:lol2:

a dzieci bociany przynosza :lol2:

znow bylismy w Ikea, M wlasnie skreca brazowa szafke

przepiekna pogoda , dzis sie czulo jakby wiosna byla. W Ikei pod dachami na kazdym slupie na jakims ustrojstwie od swiatel ptaszki gniazda maja, spiewaly jak glupie a ja patrzylam czy mi na glowe nie narobia, ale az milo bylo posluchac

Orle gniazdo na podgladzie

Hanover PA Bald Eagle IR 24 7 Nest Cam   HDOnTap.com   HDOnTap.jpgHanover PA Bald Eagle IR 24 7 Nest Cam   HDOnTap.com   HDOnTap(1).jpg

Mania, jak wymienisz szafke do witryny na ciemna to daj pólki równo z tymi X, bo nie fajnie tak tymi poziomymi paskami durnistujki przeciete wygladają, a pani przeca na wyglądzie zalezy, nie? :p

Ja męcze sie dalej z projektami, jeszcze kilka zmian zrobiłam, tylko coś mi sie w renderowaniu poprzestawiało i szumy wychodza, musze to opanowac.

Vesi, no polki sa rowno z X-ami :yes:

mowilam dzis M jak skladal ze najpierw zwykla bobdynowska kratka miala dwie polki tylko i przecinala wiec musialam dokupic jeszcze, a teraz znow musze je odjac.

Nadal nic nie dokuilam i nie mam pomyslu ani tak prawde mowiac - checi - do jazdy po sklepach, wiec walcze z tym co mam i bedzie tymczasowka zanim powiem OK tak ma stac.

Polka odeszla - wszystko jakies taaaki niskie. Banda kieliszkow z Ikei za niskia , zdaje sie ze wyladuja w szafce ze szklankami.

Ze kupilam 6 szuflad pare dni temu - dzis nie pozadzilam w Ikei, tylko szafke i jeden bok, ale potrzebny mi byl zeby widziec ze nic nie bedzie widac - znaczy tej ciemnej szafki na zewnatrz - nic nie widac :D

Za malo tez wzielam sobie milionowych zatyczek bo teraz trza brazowe.

Obejrzelismy sobie pojemniki na smieci jakie maja i jednak wezme te od nich a moj do pralni dam, bo tam bezczelnie mam postawione wiaderko z siatka. Ich pojemnik na kompostbtez zgrabniejszy niz ja mam nasz miastowy. I chyba znalazlam pojemnik na ziemiaki u nich. Ogolnie poogladalismy sobie wkladki do szuflad i latajac z nimi po sklepie przymierzamam do moich szuflad zeby wiedziec co wziasc i co mi potrzeba.

Zanim poogladalismy szafka przyjechala i czekala juz na nas. Straszne tlumy dzis w Ikei byly, normalnie na tak masywny parking ledwo miejsce znalezlismy :cool:

ajjjj wlasnie, Wam sie ciemny nie podoba, nam obojgu sie podoba - bardziej niz bialy i bardziej niz tylko plecy. Jestesmy zadowoleni ze zmiany :yes:

Vesi przedwczoraj zrobilam eksperyment i w mojej czarnej witrynce gdzie mam czaszke i szachowe figury zrobilam bialy tyl. Znaczy wlozylam biale arkusze zeby zobaczyc czy malowac czy nie - wyobraz sobie - NIE PASUJE :cool: U Ciebie pasuje, u mnie za nic :cool: Zostaje wiec czarne.

co znaczy "coś mi sie w renderowaniu poprzestawiało i szumy wychodza,", co to jest redendrowanie?? :eek: pierwszy raz slysze w zyciu takie slowo :cool:

rany, zanim zapomne - Pestka mam pytanie

przesadzalam drzewka i drzewa ma jesieni pamietasz. Wiec duza "sliwa" i loctus doszlam do wniosku ze zle stoja. Sliwa za blisko tarasu a honey loctus dobrze ale nie w ta strone i pojdzie na sasiada zamiast na moj ogrodek, wiec pytanie - jak je przesadzilam w jesieni to nic im nie bedzie jak je przesadze jeszcze raz jak mrozy puszcza zanim zaczna liscie puszczac???

kurna! akurat dwa spore drzewa , kupa kopania.

Przez zimę nic nie urosło :) Ale mogło trochę cienkich korzonków przybyć zanim się zima zrobiła. Zależy ile roślinki miały czasu od posadzenia.

Zasada jest taka – jak nie chcesz zbytnio krzywdzić korzeni – okopujesz n w takiej odległości jak korona drzewa maśrednicę. To najbezpieczniej, ale niezawsze się da. Te orzechy (3 w kupie) co wiewióra w drodze posadziła i jesienią przesadzaliśmy, nie dało się tak, bo korzenie rozłożyły na kilka metrów wkoło. Pojedyncze, ale i tak musieliśmy je śledzić i wykopywać ostrożnie. Dobrze, że chociaż płytko były.

Z tego co sie podszkolilam to korzonki rosna w zimie, nie te wielkie ale male i nie az tak jak w lecie, jak sprzyjaja im warunki to nawet jak jest skorupa sniegu naokolo. Ale ja mam na szczescie te dwa drzewa z fajnymi korzeniami , nie rozgaleziaja sie. Honey Loctus podobno nie ma nic preciwko przesadzaniu czestemu a nawet to lubi - zobaczymy! a sliwa tez miala fajna bryle korzeni, tylko jej juz sama nie dam rady przesunac bo za ciezka, ale spokojnie wykopalam. Takie dlugie korzenie mialam na pirwszej fioletowej brzozie, dosc sporo ukatrupilam ale pieknie sie przyjela i rosla...dopoki jej robaki od srodka nie zezarly :sick: i nie moglam juz takiej znalezc. szkoda bo miala sliczne bordwoe listeki i farflocle wiszace :sick:

Ten duzy klon co mam kolo gazebo - oh ten to ma korzenie! wyglada niby ze w skrzyni rosnie ale nic bardziej mylnego - korzenie na pol ogrodka ida pod trawa. Tak sie z nimi spotkalam jak kopalam dziure na krzaka , jak macki sie rozlazly.

Zanim przyszly chmury mialam dzis +24C na tarasie, alez przypalilo, z kawa siedzialam na tarasie w cieniutkiej bluzce i podziwialam ile przez noc sniegu stopnialo - trawe widze! albo raczej bajoro, bo ogrodek lywa. A pies syf do domu wnosi.

mam pare fotek...szafka ktorej nie lubicie :p

tu widac brazowa z boku

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7799_zpsmbxqqjrt.jpg

a tu juz po nalozeniu boku

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0024_zpsc2pgwmda.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0027_zps3vpslvi8.jpg

teraz sie ladnie zgrywa z herbaciana szafka. I nic nie widac bokow brazowych :no:

teraz jeszcze M musi kafelki z boku wykonczyc i listwy przy suficie nowe zalozyc bo jak widac - straszy :sick:

a tu w srodku

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0035_zpsbd157iss.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7871_zpsq9bqype5.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0011_zps0obxmbh7.jpg

nie jest ani za ciemne ani za jasne. Podkradlam nowe swiatelka co pod szafki mialam, ucielam i je zalozylam - wraz z pilotem. Dzis nowy pilot przyszedl bo tamten co widac transformerek zle dziala przez szybe, a ten nowy super dziala i z daleka. Tak wiec juz zienilam. Kilka natezen swiatla mam plus dyskoteka :p

Wieczorem jest tak jasno od tej szafki ze cala kuchnie widac i mozna lazic bez swiatla i robic jedzenie.

No i znalazlam jeszcze durnostojki i stoi tak ze mnie zadowolilo czyli nic kupowac nie trza. Banda kieliszkow jak mowilam - wyladowala w szafce ze szklankami a tu zostaly same biale

to teraz przechodzimy na dol...

bylo tak:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7825_zpsm2acxuju.jpg

a jest tak :p

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7877_zpsanxlxxcx.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7853_zpsqxskzi96.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7854_zps4vcprylu.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7846_zpstf3mbaq4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7849_zpsp0x27ifg.jpg

na ostatnim zdjeciu widac o ile drzwiczki z Ikei sa wieksze od zmywarki. Ale nie bylo problemu zalozyc wiec nie wiem co ci ludzie na necie plakali??? Zostawilam nawet listwe laczoca z Ikei jak widac, a mozna bylo zwykle male miec.

Jedynie co to dol moze byc problem - nie mamy jeszcze listw "do kopania" i nie wiem czy wyjda te co ja chcialam zewnetrzne :sick: Trzeba by wyciac zeby sie otwieralo :sick: Wy macie w Polsce w Ikei ta wycieta czesc pod zmywarke , my na tym zadupiu NIE :wtf:

co do zmywarki - jest OK. Nie bede sie nad nia rozwalac bo jest tylko OK. Okazalo sie ze nie jedna wpadlam w panike, myslalam ze zmywarka popsuta jak wiele ludzi jak potem googlowalam co jest grane. No wiec zmywarka jest europejskim zwyczajem robiona czyli jak to sie mowi...kondesancyjna :sick: Czyli NIE MA grzalki do suszenia co mnie wnerwia ;) Wszystkie zmywarki jaki mialam zawsze grzalke mialy i przez to a. wszystko wyciagniete bylo super suche, b. szybciej suszyla. A z ta trzeba czekac i niestety ale niektore rzeczy wychodza lekko mokre , szczegolnie plastyki i denka od kubeczkow :sick:

kuzwa, mam uzywac zmywarke po to zeby jeszcze ze sciera stac????

Nie wiedzialam, przyznam sie bez bicia, bo czlowiek zawsze mial z grzalka. jakbym wiedziala tobym wziela KitchenAid albo wyzszy model tej co mam bo mial obie opcje. Zahccialo mi sie Boscha to teraz mam.

Widelki na kieliszki moja stara ma lepsze. Kosz ten sam rozmiar, balam sie ze mniejszy, ale widelki w koszach nie skladaja cie cale jak w innych zmywarkach tylko kawalek tu, kawalek tam ehhh.

Gorna szuflad faktycznie sie sprzydje i jest ekstra.

Mimo twardej wody szklanki wyszly czyste bez plam, nie uzywam soli jednak. Wiec jesli chodzi o mycie jest OK, jesli chodzi o brak grzalki jest nie ok . Ale za pozno nie moge juz wymienic, bo w durnym sklepie kupilam, dali duza obnizke ale zwracac otwartych nie mozna dla widzi mi sie, w innych mozna. Tak wiec musze sie przyzwyczaic ze czasem cos bede musiala wycierac do sucha :sick: Ludzie tez na to nazekali. Jenk wole tutejszy sposob suszenia z grzalka, ktory moglam wylaczyc jesli mialam cos delikatnego badz duzo plastykow.

doszly szuflady w glownej czesci

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7866_zpswcscggnl.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0043_zpsxzpm07tj.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0057_zpsu9tyvv5z.jpg

blat na wyspie bardzo sie gryzie teraz :sick:

a jesli chodzi o witrynke jeszcze, lubie tez swiatla nie wlaczac...ladnie wtedy tlo wieczorem jest za oknem i sie zgrywa

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_7878_zpsmhvofrcm.jpg

to teraz trzeba jeszcze jedna szuflade i fronty pod zlew, boki na lodowke i wykonczyc pod szafkami.

Narazie nic nie zrobimy wiecej bo M pracuje do konca tygodnia, w sobote nas w domu nie ma a w niedziele wyjezdza na kilka dni do pracy i bede slomiana wdowka

lubie ta swoja kuchnie. Nie jest moje marzenie i nie taka miala byc ale i tak ja lubie.

Bosko Mania kuchnia wyszła.

Witrynka cudo. nie słuchaj dziewczyn :p

Co do zmywarki. Po pierwsze nablyszczacz przyspiesza suszenie. Kup taki najbardziej eko, najmniej syfiasty. Czyli nie finish :lol2:

Po zmywaniu staraj się od razu otworzyć drzwiczki żeby para mogła się wydostać. Najnowsze zmywarki automatycznie się otwierają kiedy pozmywaja. Większość rzeczy w ciągu godziny doschnie w koszu.

Dlatego nie mam zlewu przy oknie, muszę mieć szafkę z ociekaczem. Wymieniam plastikowe pojemniki na szklane ale jeszcze mam tego masę. Czasem na blacie sobie dosychaja rzeczy, na ściereczce albo ruszcie do odstawiania gorących garnków.

Witaj w trzecim świecie:lol2: ale chyba bardziej ekologiczne te nasze zmywarki są.

I co dotykowa jest? :lol2: U nas często nie robi się podcięć pod zmywarkę. Może u Ciebie też się uda?

Wymarzoną gazowke kiedy będziesz mieć :p

Emi dziekuje :hug:

ciesze sie ze witrynka sie podoba.

no chcialam cos innego zrobic, nie na jedno kopyto.

Emi ja suszarki mam cale zycie i zawsze nablyszczacza uzywam. Mimo ze duzo zmywarki nie uzywam :lol2:

Tabletek Finish'a nie uzywam ale nablyszczacz tak i nigdy problemu nie mialam? moze tu jest inny?

Dzis mi przyszlo, kupilam wczoraj - jakies eco ale wsypuje sie razem z tabletka badz proszkiem na twarda wode i tez przyspiesza suszenie, zobaczymy jak zadziala, musze gary uzbierac bo narazie mam jeden widelec w zlewie :lol2:

Mowisz? kupilam drozsza zmywarke z "nazwa" i sie coflam w rozwoju z tym suszeniem :sick: ale jaja....no a wlasnie ja nie chce wyciagac i suszyc obok, w zlewie mam koszyczek tam wzucic moge z tym problemu nie ma, problem jest ze w ogole jakas woda zostaje :sick: Szkoda ze mi nie powiedialas predzej ze one tak dziajala :sick: pewno myslalas ze u nas tez takie sa . M potem zaskoczyl i powiedzial ze jego brat tez wyciaga i wyciera. Do dupy :sick: oh well, przyzwyczaje sie.

Wczoraj otworzylam, lepiej sie podsuszylam ale i tak musialam denka z kubeczkow z kawy przterzec i zmywarka byla mnej niz pol zaladowana, zobaczymy jak ja cala wyladuje.

jedt dotykowa, widac na zdjeciu gdzie wielkosc drzwiczek pokazalam. Nie kracz OK..:lol2:

Moja stara tez dotykowa byla. A raczej jest, bo stoi na srodku i w sobote wieziemy ja do Mlodej. I ma grzalke :sick: bede za nia tesknic :sick:

Emi plyta juz jest :p znaczy w sklepie , wczoraj dzwonili popoludniu ze rano przyszla. I nie mam kiedy odebrac. M musi ja odebrac. A dzis i jutro pracuje a wniedziele wyjezdza, powiedzialam ze czwartek-piatek przyjedziemy w przyszlym tygodniu. I trzeba bedzie z Rickiem jechac po rurki gazowe i mozna zakladac.

SLUCHAJCIE.....zrobilam cos, a raczej nie ja, no ale ja tez, ciekawe czy dobrze?? Boje sie czy dobrze czy nie, nie chodzi o nic w domu. Troche sie denerwuje.