mania1220 28.02.2017 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 fajne te domki kurde nie widzialam nigdy kiblo-dziury juz z przedszkola pamietam normalne toalety. oprocz toalety w domu byl u nas wychodek, ale serduszka nie bylo. bo babcia z dziadkiem mieli gospodarke i krowe. I wiecie co??? najbardziej lubilam tam siedziec. To byl jedyny kibel ze siedzialam i czytalam gazety na sraczu nie przejmujac sie ile nasmrodze Ciocia z wujkiem przerobili to , w wychodku teraz maly skladzik na jakies grabki, widly jest a ja co lece do Pl mowie cioci ze tesknie za tym sraczykiem Z tesknota wspominam jak jeszcze babcia zyla, na poczatku lat 90tych jak latalam do Pl, do wychodka kupowala sobie zwykly szary papier, a jak ja lecialam to zapylala do sklepu i kupowala najbiejszy i najmiekszy jaki mieli bo wiedziala ze zamiast do normalnej lazienki zawsze pojde tam dbala o moj tylek chociaz mi szary papier nie przeszkadzal no zajechane mam wspomnienia z dziecinstwa - wychodek Gosik serio? do pierwszej klasy poszlam w hmmm... w 77 czy 78, i w przedszkolu i w szkolach lazienki zawsze w srodku byly, normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 swoja droga, u nas odkad pamietam bo byly juz przed moim urodzeniem dwie lazienki, teraz sa 3 plus 2 toalety, ale wujek byl szefem hydraulikow w uzdrowisku, to nie wypadaloby zeby do wychodka latal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 28.02.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 W domu kibelek ja też pamiętam od zawsze, ale na podwórku mieliśmy taki awaryjny do 1998, czyli dopóki nie zburzyliśmy starych szop i stodoły i nie zasialiśmy trawki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 28.02.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Mania powinnaś porozmawiać o tym ze swoim psychoterapeutą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Gosik wujek z ciocia poprzerabiali na warsztaty, wujek dziubie w nich, podobno ostatnia maja rozebrac i zrobic zadaszony taras z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Emi mowisz??? buheheheheh.......... MANIEK! CHODZ TU!!!! porozmawiamy o moich wychodkowych wspomnieniach z dziecinstwa i djdziemy do sedna jak to wplynelo na moje zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 ........a gesi sie wsciekly, dzis zlecialy hurtowo, cale gegajace klucze jeden za drugim mi lata nad glowa i laduje obok na polach golfowych przy bajorkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 28.02.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Wczoraj robiłam zdjęcia biedronkom, jak grabiłam liście to je wygrabiałam. Przebiśniegi kwitną. Tulipany, inne cebulowe, piwonie, lilie mają po kilka centymetrów. Hortensja pnąca w części nie zakrytej otuliną ma zielone pączki. Najgorsze jest to, że śmieci bio zabierają dopiero w kwietniu. Krety szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 zartujesz Mika... JUZ ROSNIE i biedronki sie obudzily u mnie sniegu nadal lezy troche, zapowiadaja opady jeszcze do 13 marca - dalej nie pokazuja, zastanawiam sie co biedne Robinki beda jesc bo robactwo to jeszcze nie wylazi z ziemi. Chociaz jakies robale juz widzialam lataly po dworzu. ciekawe czy u mnie co pod workami zaczelo wylazic, ostatnio jak sciaglam rok temu z kreciolkow na przodzie worki to tylko one puscily, worek im nie przeszkadzal. az ide na ogrodek zobacze, bo ma dzis i w nocy byc duzy deszcz. A jutro snieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 28.02.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Maaniu, nawet bałam się, że jak te liście wygrabię, to przyjdzie mróz i zmarznie mi to wszystko. Strasznie mi żal, że jesienią kasy nie mieliśmy na dokupienie cebulek kwiatów. Wczoraj zgrzaliśmy się bardzo, w słońcu było 28 *, zero wiatru. Dzisiaj już musiałam bluzę założyć, wiało poniżej 20*. Cichcem na sąsiednią zaniedbaną działkę posadziliśmy choinkę Ja jej nie chciałam, a żal wyrzucić. Dziewczyny, miałyście albo znacie Judaszowca? Dawno temu chciałam kupić, ale był wtedy bardzo drogi w szkółce. Teraz znów mnie na niego naszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 28.02.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 ..... nie się obudziły- ja je obudziłam.........grabiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 o jaka ladna sprawdzilam te drzewka, super sa, a Ty wiesz ze jedna odmiana u nas jest rodzima?? rosna po lasach. A widzialam je w sklepach bo nazwe dobrze pamietam Redbud. U nas dokladnie rosnie Eastern Redbud. Nie sa u nas drogie, chyba temu ze w lasach rosna. Mozna isc i wykopac samemu czekam na M...wraca do domu, ale jutro znow musi rano jechac, czyli znow nie pojade po plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.02.2017 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 (edytowane) Wy sobie gadacie, a ja mogę sobie tylko poczytać To się powymądrzam:wiggle: Współczesne strzechy na dachach są robione nie ze słomy jak kiedyś, ale z trzciny. Ta trzcina jest dosyć specjalna. Ma mało liści, bo wykorzystuje się tylko łodygi kwiatowe. Ja dobrze pamiętam strzechy na domach. Na stodołach były dużo dłużej. Nawet widziałam jak sie takie strzechy kładło. No, ale ja jestem od Was starsza Część rodziny mojego ojca pochodzi z okolic Łukowa. Pamiętam jak zaczęłam jeździć do nich w wakacje. Nie było elektryczności. Lampy naftowe tylko. Wychodek drewniany z dala od domu. Z tago korzystałam w niejednym domu jeszcze, gdy podczas studiów jeździłam na praktyki wykopaliskowe w PL. Mało kto miał łazienki na wsi. Znałam takie domy, gdzie nawet jeśli łazienka była, a w niej sedes funkcjonujący, to tylko na pokaz. Kiedyś mnie zwyczajnie gospodarz domu sklął jak szefc, bo ośmieliłam się skorzystać ze „świętego” sraczyka. Prawie mnie z domu wyrzucił. A w ogóle to... spłakałam się dziś jak bóbr na dzieńdobry W nocy wlazł mi do ogrodu dzik !!! Skopał połowę mojej szkółki z trawami ozdobnymi. Szlag trafił trzcinniki, seslerie i większość carexów. Ucierpiały też paprocie w moim lasku, nie wiem do jakiego stopnia. Dziury są pomiędzy sasankami i czosnkami niedźwiedzimi, a jeden dołek nawet na brzegu tulipanów botanicznych. Jak dorwę, to mu ryj przefasonuję i skopię klejnoty. Musiał przyjść od strony wsi, bo tam mam kawałek plotu do zagęszczenia. Mania, dogwood, to po naszemu dereń (łać. cornus). Ten na zdjęciu przy judaszowcach, to pewnie dereń kwiecisty (cornus florida). Może kwitnąć biało, albo różowo. Judaszowce probowałam u siebie zaprowadzić podobnie jak pięknotkę. 3 razy wymarzły i dałam spokój. Derenie są niezawodne, pancerne rośliny. Nic ich nie żre, nie chorują, nie przemarzają i są atrakcyjne zimą. Tylko trzeba ciąć, żeby były ładne, a w przypadku niektórych to cięcie pozwala uzyskać piękne czerwone pędy zimą. Bardzo szybko rosną – 3 lata i coś co obięło sie 30 cm nad ziemią już jest ponad 1,5 metrowej wysokości gestym rozrośniętym krzewem. Mam w ogrodzie derenie białe (cornus alba) 'Sibirica' o czerwonych pędach. Derenie białe mogą mieć liście bardzo różnych kolorów. 'Aurea' ma liście żółte przez cały sezon. 'Spaehtii' ma liście wczesną wiosną pomarańczowobrązowe, a później zielone z nieregularnym żółtym obrzeżeniem. 'Ellegantissima' ma liscie srebrzystobiałe i biało-zielone, więc daleka cały krzew wydaje się biały. 'Variegata' ma białe obrzeżenie liści. Wręcz ogniste pędy zimą ma dereń świdwa (Cornus sanguinea) 'Midwinter Fire'. Dereń rozłogowy (cornus stolonifera) 'Flaviramea' ma złoto-zielone pędy i też pięknie wygląda. Odmiana 'Kelseyi' jest bardzo niska, zaledwie 70 cm wysokości. Ta odmiana rozłogowego może być używana jako roślina okrywowa. Do zadarniania świetny jest dereń kanadyjski (Cornus canadensis). Jest niziutki, ale ma bardzo ciekawe „kwiaty” – krzewinka ma cztery dość duże i białe podsadki (przypomninają płatki) znajdujące się pod niepozornym kwiatkiem. Jest też dereń jadalny (cornus mas), świetne nalewki robi się z owoców. To tylko kilka z całego mnóstwa odmian http://www.zszp.pl/?id=203&sco=dere%C5%84&pco0=&pco2=&pco3=&pco4=&pco5=&pco6=&pco7=&pco8=&pco9=&pco10=&pco11=&pco12=&pco13=&pco14=&pco15=&pco16=&pco17=&pco18=&pco19=<r=&adv=0&wysw=1&prez=1&rod=&grp=1&rodd=&s=2&lang=1 Edytowane 28 Lutego 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.02.2017 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 dzik?? pamietam za dziecka babcia chodzila w nocy "pilnowac" pola z czyms tam bo dziki ryly. Cala noc siedziala. A za dnia to nie wiem czy lazily. Ostatnim razem jak bylam w Polsce za to pstrykalam fotki racic - jelenie wsio niszczyly za domem, ciocia od wielu lat juz musi ploty stawiac ale i tak wlaza. Takie duze to przeskocza, male wsadzaja lby ile sie da. Caly rok. Jak bylam to w zimie ryly za korzonkami. tak ze Ci wspolczuje Pestka, nie kochanie Dogwood a Redbud to dwa rozne drzewka, Mika pisala o "Judaszowcu" a tutaj sie nazywa ono Redbud, albo tez jak judaszowiec : Judas Tree, po fachowemu Cercis canadensis. Tyle ze tutaj sie na niego mowi redbud a nie judasz, chociaz czasem pisze malymi literkami. I wlasnie na fotce jest Judaszowiec czyli Redbud:p Dogwood mialam kupowac do ogrodka, dwa lata temu chyba ale jakos nie kupilam. Tez jest u nas rodzime ale niestety wpisane na liste zagrozonych Zzera je grzyb, od 25-75% zostaje zezartych przez grzyba. Rosna tylko od Toronto w dol do granicy z US. wiem, oba maja podobna nazwe ale tylko pozornie, Dogwood predzej mozna w wolnym tlumaczeniu przetlumaczyc na "psie drzewo" a redbud na "czerwony pak". jamdzis siedzialam i zastanawialam sie co zrobic na wiosne, grzebalam dzis znow w paprociach, mam pod plotem duzo cienia i mokrawo tam czesto. Nie wykopalam wkoncu " za miedza" i pewno skoncze na kupieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.03.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Na zdjęciu jest dogwood (dereń) ten biało kwitnący, lekko za judaszowcami, które kwitną na różowo O to mi chodziło. I wsio sie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 01.03.2017 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) no to musialam byc do tylu - faktycznie napisalas "przy" Mea culpa Czas na mocniejsze okulary. jest jeszcze jedno ladne rozowe ale niestety tak jak Bougainvillea nie nadaje sie do ziemi a tylko do donic u mnie i u Was, bo za zimno w zimie Crepe Myrtle, jak u Was je nazywaja nie wiem ale w donicach mozna jak Boguske a na zime do garazu Edytowane 1 Marca 2017 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 01.03.2017 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 murator nie wpuszcza wiecej niz 5 zdjec z daleka jak bez wyglada ale kwiatki sa takie a moja Boguska wcale spac nie poszla. Juz jej 4x galazki i liscie obcianalam a ona ciagle nowe puszcza. Nie daje odzywki to nie kwitnie, ale wazne ze zyje i jak tak dalej pojdzie przezyje i w tym roku tez bedzie oko cieszyc. wczoraj sprawdzalam, moj ogrodniczy sklep otwieraja po zimie teraz 6 marca wiec musze jechac po ziemie i przesadzic te dwa drzewa. Ziemia z tylu miekka i ciepla to da rade wykopac. Z przodu mam jeszcze sniegu troche i czesciami zamrozone bo duzo cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 01.03.2017 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Mika czy to Ty sie balas sprezarki? M wczoraj przywlokl takiego potwora na moje pytanie po co mu taki wielki powiedzial ze sie sprzyda. Nie wiem na co bo ten co mamy jest wystarczajacy ale powiedzial ze poprowadzi rurke przez okno i bedzie strzelal podloge. hmmm....OK. ja zostane przy mojej. Ta ma ponad metr wysokosci. I wciagac ja do domu zeby jakis mebel robic to by bylo CRAZY z czego sie ciesze - chociaz jestem baba to z tego: mielismy i tak kupic. A ta wiertarka mozna zrobic mase zeczy czego normalna sie nie da. oprocz tego przywlokl mase innych malych pierdul ktore sie sprzydadza. I podobno jeszcze pilke do wyciecia szafek na szybki. Ricka siostra pozbywala sie. Po mezu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.03.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) https://en.wikipedia.org/wiki/Lagerstroemia U nas funkcjonuje łacińska nazwa. Piękna jest, ale co z tego ;( Poczytaj o pięknotce Bodiniera – callicarpa. Ta w niektórych rejonach PL daje się uprawiać. Mnie nie wyszlo.https://zojalitwin.wordpress.com/2011/07/09/pieknotka-bodiniera/Przy okazji to świetny blog ogrodniczy. Pani Zoja Litwin już nie żyje i prowadzi go teraz jej wnuczka. Masa świetnych informacji o roślinach i ich uprawie Edytowane 1 Marca 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.03.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Ooooo... To jeszcze będziecie musieli coś na firmę wynająć, bo robi się coraz bardziej sprzętowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts