Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania, młode drzewa masz. Możesz je tak poprowadzić. Co się da giąć, a co nie to wycinać.

W Warszawie na Marszałkowskiej przed domami handlowymi vis a vis Pałacu Kultury są tak zrobione drzewa, ale marnie rosną, bo tam straszne spaliny

tak sie nazywa? oko cyklonu??

bylam wlasnie popatrzec na moje aspeny. Co prawda posadzilam tam choinke ale tylem moge poprowadzic. One gietkie i jeszcze mlode chociaz juz z 5 metrow maja, chyba da sie cos robic....Najpierw byla wscibska Kathy i mi zagladala, teraz nowe sasiadki co tez mi zagladaja nawet w okna, az sie wychylaja z tarasu :mad:

juz je przyjrzalam :mad: maja taras wyzej odemnie :mad:

z czeresnia nie wiem czy sie da, chyba ja za daleko od plotu posadzilam, ale przesadzalam na jesieni to moze zdarze ja na wiosne przesadzic, a jablonke albo gruszke dam pod sciane gdzie pomidory sadzilam. ha! ale wpadlam...

Pestka odkad na nie wpadlam wsadzilam ich troche na Pinrescie pod "Espalier tree growing"..........moze komus sie sprzyda.

Emi........... budujesz napięcie :stirthepot:

Dzisiaj obcięłam trochę moją miniaturową histerię. Zimę przetrwała dobrze, nic jej nie zmarzło, aleeeeeeeeeeeee jestem chciwa na jej łodyżki i obcięłam tylko po kilkanaście centymetrów. Pestka- mam ciąć do dołu?? Najdłuższa miała z 180 cm.

Fajnie te drzewka wyglądają, tak samo jak lustra na płocie :yes:

Emi mam niestety ;) Nie moze byc wyzszy niz 2 metry

ale nie mam ograniczen w drzewach...........chyba ze sasiad by zazalenie skladam ze mu "widoki badz slonce zaslaniam" wtedy by mogli kazac sciac, to akurat mi nie grozne.

I tak mam dobrze, sa miejsca gdzie jest totalny zakaz stawiania plotow. Wszysty mieszkaja jak na wielkiej kupie.

nie zauwazylam jak dom kupowalam ze ludzie maja tarasy wyzej odemnie, niektorzy wyzej od mojej kuchni. Temu tak obsadzam drzewami ten moj mikroskopijny ogrodek. Tez tego nienawidze, w bloku mialam wiecej prywatnosci.

Emi oni gora nad plotem patrza, tak sa wysoko, musialabym postawic 3 metrowy a niestety nie moge.

ja swoja Wisterie cielam przed zima, teraz to obetne tylko to co zdechlo bo napewno cos zdechlo.

„Oko cyklonu” to był komentarz do ciszy po burzy u Emi, bo cyklon kręci wiatrami na zewnątrz, a w centrum ma ciszę. Chciałam ją postraszyć :rotfl: że zaraz znowu wiunie potężnie.

Na czajnik & company też czekam :)

Emi, coś nawywijała ze światłem w kuchni??? U mnie też nie za jasno, bo coś się stało z lampkami nad zlewem. Nie mam serca J pogonić, żeby wlazł na stryszek nad kuchnią, bo tam cały magazyn pamiątkowy trzeba by wygruzić, żeby się dostał. Poczekamy aż będzie ciepło.

Mania, aspeny możesz rozpiąć na wspólnej kratownicy płaskiej, albo każdy osobno w sześcian. Wtedy płot Ci nie jest potrzebny.

A jakie używanie miałyby ptaki i Edek może też by sobie latał, choć on ziemny przede wszystkim :)

Poszukam fotki.... Mam :)

Tu są jakieś kwitnące, może wiśnie (?), ale widać jak te kratownice są zrobione.

Country Side High End Garden-03.jpg

Country Side High End Garden-01.jpg

Country Side High End Garden-02.jpg

http://www.houzz.com/projects/560714/country-high-end-residential-garden

Emi........... budujesz napięcie :stirthepot:

Dzisiaj obcięłam trochę moją miniaturową histerię. Zimę przetrwała dobrze, nic jej nie zmarzło, aleeeeeeeeeeeee jestem chciwa na jej łodyżki i obcięłam tylko po kilkanaście centymetrów. Pestka- mam ciąć do dołu?? Najdłuższa miała z 180 cm.

Fajnie te drzewka wyglądają, tak samo jak lustra na płocie :yes:

Hamuj Waćpani z tym cięciem :D Wybierz pęd na przewodnik, albo 2 nawet, to będziesz mogła ją rozpiąć na boki. Ciąć będziesz dopiero pędy wyrastające z głównego pędu.

Niżej link do instrukcji cięcia. Oprócz tekstu są 3 filmiki. Włącz dźwięk, bo on więcej mówi niż pokazuje. To jest o dużych wisteriach, ale Twoją trzeba ciąć tak samo. Główne cięcie latem koniec lipca/sierpień. Teraz kosmetyczne i formujące, czyli wycinasz czego nie chcesz mieć i usówasz co zaschło, zmarzło.

http://www.clematis.com.pl/pl/informacje-o-roslinach/inne-pnacza/511-wisteria

pestko po prostu potrzebuje żyrandola na co najmniej 5 żarówek a nam tylko żarówkę na kablu. Do tego będą jeszcze 2 lampy w oknie nad blatem.

M.in z powodu sąsiadów wyprowadziłam się z miasta. Małe działki, domy okno w okno. Sąsiadki kretynki tylko podglądaly, odpowiadały swoje i plotkowały. Gdzie się dało były moje ulubione tuje 5 metrowe, gdzie się nie dało były panele drewniane ale w takim więzieniu-złotej klatce mieszkać? A i tak łatwo posłuchać a tego się już nie da wygłuszyć.

Mania, nie płacz za kuchenką, super, że jest robota :hug:

Mnie też wkurzają mikroskopijne ogródki, wszystko słychać co za płotem gadają. Nawet jak rozmawiam przez telefon i widzę sąsiadów w ich ogródku, to do domu uciekam.

Jakiej wielkości masz ogródek? Może zrób sobie ślimaczkową samotnię.

Rośliny można ciut pozmieniać.

samotnia w ślimaczku_rys.jpg

samotnia w ślimaczku_plan.jpg

Plan w ślimaczka

1 cis pospolity - 60

2 robinia akacjowa "umbraculifera" - 2

3 narecznica samcza - 4

4 zawilec japoński "honorine jobert" - 3

5 barwinek pospolity "alba" - 40

6 świecznica prosta 'white pearl' - 1

7 tawuła van Houtte'a - 2

8 serduszka okazała "alba" - 3

9 hortensja "anabelle" - 24

10 aster amerykański " herbstschnee" - 1

11 ostróżka "moerheimii" - 3

12 róża drobnokrzaczasta "escimo" - 2

13 rozplenica japońska " hameln" - 3

14 płomyk szydlasty "white delight" - 10

Aaaa..., czyli światło jak u mnie. Nad stołem w rogu żyrandol made in IKEA mam właśnie na 5 żarówek. J przerobił go na ledowy z halogena i... coś nie najlepsze dobrał oprawy, bo ciągle 2 padają. No, więc teraz ma wlaśnie ciemno jak w d... bo 2 nad zlewem przy oknie nie świecą, a w żyrandolu świecą tylko 3. Le zapowiedziałam, że zatarasuję go w kuchni i dotąd nie wypuszczę, aż porobi mi wszystkie kontakty i świecidła tak jak chcę.

Mania, uczę sie od Ciebie :rotfl: