Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania, a jakbś to koryto z wodą zrobiła wąskie, ale szerokie jak jedno przęsło pergoli. To najbardziej będzie bulgotało pośrodku, a na bokach mało. Papirusowi to w ogóle wsio rawno, gorzej z liliami. Wiem, że łagodnie płynąca woda im nie przeszkadza. Może podzielone na 3 części koroto byłoby rozwiązaniem? W tym środkowym bulgocze, a do dwóch bocznych części po bokach przepływa już dość łagodnie. Woda się rusza, więc komary by sie nie mnożyły.

na czesci jak sie kupuje samemu robic...Tar, gdybys tak robila pamietaj ze musisz wiedziec na jakiej wysokosci bedzie rylko i pod taka wysokosc pompe kupowac, zeby miala sile wode do gory wypompowac.

im wyzej fontanna tym musi miec wiecej mocy , no i sile wtedy tez widac przy wodzie, zeby ciurkiem nie leciala a jakims strumieniem odpowiednim.

po srodku bedzie woda z pyska leciec, bulgotki myslalam po bokach wiec, ale nad tym sie jeszcze zastanowie. Korytko chce zrobic jak najdluzsze, ta rabata tam nie jest super wielka ale tez nie ociupinka, fajny rozmiar by wyszedl.

jest jeszcze jedno...no wiec musze sie zastanwoic z tymi aspenami czy zostawic , trzeba uwazac gdzie sie robi taka fontanne z korytkiem bo korzenie jak przebija to amen. Najgorsze sa wlasnie gotowce, jak pokazalas na filmie, ich sie juz nie naprawi jak dziura bedzie, wykladane plachta naprawia sie latwo - jak opone.

nie wiem czy z miedzi ale wiem ze z metalu :p

ale ta co pokazalas - czytasz mi w myslach??? 10 minut temu myslalam o tym ze jak sie mi woda z pyska lwa znudzi to w pergoli moge zainstalowac byle juz taki basenik zrobic z mysla na zas

az go tu wkleje

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/8f5fa3f4491c05c195706a7793bd6671_zpsb0fjj9gm.jpeg

wystarczy zwykla rurke tam pociagnac i podziurkowac

balerinka zarabista, ale kazda bym wziela jakby mi dawali i bym nie marudzila :p

Mika wiedzialam ze Edek Cie ruszy :p

patrzylam dzis czy gdzie nie wylazl ale nie, na dodatek na weekend znow prawie -20C bedzie :bash::bash::bash::bash::bash::bash:

M dzis wrocil, ale juz nie jechal nigdzie, przywiozl mi dwa pudla ksiazek na rozbudowanie biblioteki na dole.

za to na gorze zaczelam ukladac i co?? nie moge znalezc ksiazek. Jedno pudlo znalazlam a dwa nie wiem gdzie :sick: Mam nadzieje ze M nie wsadzil ich do garazu bo czarno to bede widziec :sick: Drzwi przykrecil - wyglada zarabiscie. Fotke siekne jak skoncze, bo musze pomalowac sciane i listewki z boku musimy dac, na przodzie nie trzeba. A w lecie przemalowanie drzwi.

Pokazywalam kiedys po targach ogrodniczych rzezby drewniane (zaraz poszukam fotek) tez male arcydziela i tak sobie mysle jakby tam plumpke jakas wsadzic byloby miodzio

http://i1081.photobucket.com/albums/j346/TAR2011/04_Ogrod%20poczatek/20160514_142146.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j346/TAR2011/04_Ogrod%20poczatek/20160514_142225.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j346/TAR2011/04_Ogrod%20poczatek/20160514_142159.jpg

pewnie w maju pan znowu bedzie to ponegocjuje, bo takie zaimpregnowane pienki wyrzezbione sporo kosztuja. zdjecie nie oddaje do konca ich piekna

Edytowane przez TAR

no i olsnilo mnie zrobie chyba jednak samemu male oczko wodne z gotowej formy o takiej 240x140 cm:

forma-oczka-wodnego-240-cm-x-140-cm-1000-l-oase,large.jpg

obloze kamieniami, mam jeszcze kilka sztuk tych lupkow, wielkie kobyly to je popękam i mam caly stos polnych kamieni wiekszych lub mniejszych z wykopkow pod budowe, pojade jeszcze do skladu i kupie pare sztuk. jesli mezatemu bedzie sie chcialo to zrobi mi kaskade a jesli nie to sama sobie na razie zrobie oczko z zatopiona plumpka a potem dorobimy kaskade.

pompa-fontannowa-pondovario-750-9-w-720-l-h-pontec,main.jpg

Tylko, ze to nie bedzie przy tarasie a w narozniku blizej lasu, tam robie sobie kacik wypoczynkowy i tam jest w miare rowno, sucho i lekkie zacienienie od lasu a przy tarasie jest spadek w dol do ogrodzenia, południowa patelnia i oczko byloby w idiotycznym ulozeniu. ziemi nadsypac nie moge bo wylazlaby poza fundament.

dzieki za natchnienie:lol2:

Edytowane przez TAR

I Tak trzymaj TAR :yes: Myślę, że nawet kaskadkę dałabyś radę sama zrobić, a przynajmniej przygotować teren, położyć folię i mniejsze kamienie. Tylko te dużę, tworzące progi do kaskady musiałby Tarkowy położyć.

Drewnianą rzeźbę postaw przy ciurkadełku

4garden-waterfall-768x1024.jpg

17garden-waterfall.jpg

29garden-waterfall.jpg

25garden-waterfall-683x1024.jpg

22garden-waterfall-683x1024.jpg

https://www.homestratosphere.com/garden-waterfalls/

Ja sobie filmy oglądałam, a Wy takie fajne rzeźby pokazałyście. Balerinka kapitalna, ale ogród musi być pod nią zrobiony. Drewienka wyglądają jak wyłowione z morza.

W serialach coraz ciekawiej się robi i najchętniej obejrzałabym już cały Homeland do końca. Piratów jakoś przeczekam ten tydzień.

Edek mądrzejszy od świstuna. Tego już z nory wyciągnęli, a chipmunk wie, że jeszcze za zimno :D

z kaskada o tyle problem ze chcialabym nachylenie do ogrodu do wewnatrz a u mnie teren opada do zewnatrz, debilnie by to wygladalo i nie ma jak nasypac ziemi, bo siatkaogrodzeniowa. oczko wole z gotowej formy a nie folii. juz sobie zazyczylam budowe z okazji dnia kobiet, rocznicy slubu i urodzin - wszystkie one beda w przeciagu 3 miesiecy i tyle mezaty ma czasu na zrobienie :D powiedzialam mu ze to bedzie najlepszy prezent jaki moze mi dac :D

oprócz formy co jeszcze potrzebuje? pompe filtracyjna (mozna dac zestaw pompowo filtracyjny?), koszyki na rosliny, prąd, jakies swiatełko i co jeszcze?

Tarcia, wodę jeszcze potrzebujesz :lol2:

Dostałam odpowiedź o trawę z Pestki linka- "1m2 trawy z rolki przy zamówieniu 80m2 to koszt 14zł/netto + 8% VAT.

Transport kurierski to koszt 185zł/netto za jedną paletę + 23% VAT.

Na jednej palecie mieści się 40m2 trawy. "

Pewnie przyjdzie nam samemu siać :yes: U nas zamiast padać świeci słońce, żal mi kota łażącego po tym wapnie.

No i zaczął się sezon na kleszcze, przytargał wczoraj obrzydliwca na karku :mad:

Dawno temu Tola w swoim wątku pokazywała jak robiła swoje oczko wodne. Z gotowych elementów kaskadę miała składaną.

noo woda i rosliny. moze sobie cudna lilie wodna bede mogla zapodac, na targach zawsze zauroczona jestem ichnim stoiskiem.

przypomnialas mi o kleszczach w tym miesiacu bialasy zakrople ale w kwietniu juz im tabsy podam, bedzie z glowy na 3 miesiace. w trojmiescie trawa chodzi od 11-18 zł/m2 ten facet co mi sprzedal to tylko tak tanio, bo blisko. no i my sie owolalismy na naszego pana ogrodowego i mysle jeszcze ze troche zszedl z ceny bo zwyczajnie nas polubil :cool: pojechalismy do niego na pole, poopowiadal nam o uprawie trawy, pokazal rozne poletka. taka mila rozmowa. musze znalezc do niego namiary, tylko fona zmienilam w miedzyczasie.