Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moja też z jonami srebra była.

w sumie też płynu do konca nie brała. no i jej pokrętło padło - łożyska w nim. można było kręcić dookoła a nic sie nie przestawiało w programach, albo skakały w cały świat - kurwicy można było dostać.

ciekawe jak ten elektrolux będzie się sprawować :lol2:

Swoje zamawiałam w sąsiednim miasteczku w jakimś sklepie współpracującym z producentem. Długo to trwało, bo w drodze od producenta tłukły się.

I pamiętaj żeby dobitnie zaznaczać, że chcesz fazowane, bo mi ciągle liczyli kasę za inne i musiałam chyba 2 razy dopłacać do zamówienia :yes:

widzisz Mika - trzeba sie starszych sluchac :lol2: i by z lustrem nic nie bylo :p

ale nie, pamietam ze to Twoj M nie chcial sluchac i po swojemu zrobil.

wiec Emi pamietaj o tym! nie czyn samowolki bo Ci lustra pierdykna :lol2:

tym duzym to juz tyle razy jezdzilam ze glowa boli, a male tez ciagle to tu to tam, zadne nie peklo - bo nie mialo prawa.

SYPIE :bash:

podobno kuchenka bedzie dzialac w czwartek...podobno, bo Rick powiedzial na wychodnym ze "jak mu sie bedzie chcialo"

mialam Samsunga malego w bloku, uwielbialam go. Niby byl "do mieszkania" a cala koldre 2x2 wsadzalam. Chodzil jak bajka wiele lat, sprzedalam jak kupilam kolumbryny. LG nadal chodza picus glancus. Duzego Samsunga nie chcialam bo nie mialy dobrych opini, to bylo jakies 3.5 roku temu. Jeszcze wtedy im pralki nie zapalaly sie.

Ile w Us nie wiem, ale pewno tyle samo , w zeszlym roku u nas 34 modele pralek od nich mialy wade i byly do wymiany. Mialam nosa od poczatku Samsunga nie brac.

Za to do lodowki nie przyczepie sie i nadal ja lubie. Ani jednego haka na nia nie mam. No oprocz wiesniackiej naklejki :p ktorej nie sciagam z wiadomego powodu.

Edytowane przez mania1220

ohhh hak nr 2 na Boscha zmywarke - po zaladowaniu pol zmywarki i ustawieniu takowegoz programu - zmywarka NIE SPLUKUJE. Jest niedoplukane. :bash:

Zostaja biale smugi. A na dodatek sama sobie niby wazy czy oblicza ile ma wody zuzyc po zaladowaniu pod to co w srodku.

moja stara przy zaldowaniu takim samym - pieknie splukiwala wszystko co bylo z calej tabletki.

czyli...musze kupic proszek i wsypywac lyzeczka mniej niz tabletka. Eksploatacja zmywarki rosnie wiec. Wody zuzycie tez bo musialam wszystko recznie plukac.

I zmywarka sie rozumie drozsza - wiec jakie to EKO i jakie oszczedzanie?? pic na wode...wolalabym grzalke miec.

W mojej zmywarce jak dam program ECO to rzeczy są bardziej mokre. Na programie 30 min.(trwa 40 :cool:) wszystko jest gorące i woda zostaje w denkach kubków. Kilka razy nie wyskoczyła tabletka z komory.

Mania, kiedyś czytałam, że dziewczyny tabletki na pół kroiły i połówkę wrzucały. Ale nie każdą da się pokroić. W mieszkaniu miałam Boscha i też zdarzały się niewyprane talerze z proszku z tabletki. Finish chyba takie twarde miał.

czyli Bosch u Was tez do dupy :cool:

M wrocil z pracy i mu powiedzialam - bo to byl moj trzeci eksperyment z polowa i tez niezadowolony ze ja wzielismy.

Szkoda zescie nie krzyczaly jak kupowalam. Nic to, strace pare stowek, w przyszlym roku zmienie na KitchenAid. Ma lepsze recenzje i ma grzalke.

Tabletki nie moge przekroic, bo proszek na dole ale na gorze rozdzielony na 4 zel. Nie mam Finish'a . Mam Cascade. Kupilam dopiero co Finish'a proszek, zobaczymy co bedzie po sypaniu lyzeczka . Mam jeszcze inna firme na oku z proszkeim sypanym, nasza rodzima firma i ma niesamowite recenzje tylko cena

3 x wieksza, sie cenia :lol2:

ale jak mowie. moja stara Frigidare ta paskudna co ja widzialyscie - elegancko wymywala wszystko az zgrzytalo. No i wszystko suche bylo (grzalka).

to mi powiedzcie jeszcze jedno - czy te cholery kondesacyjne nie smierdza?? przez to ze woda zalega na dole czesto??? jak nie odparuje a ja np nie bede uzywac bo mam 3 kubki na krzyz wiec w zlewie? M sie pytal a ja nie wiem bo skad???

wiecie jak czasem w pralce czuc bo sie bo sie zbiera w rurach itp i trzeba pralke "prac" (ja jeszcze mam specjalny prsykacz ktory uzywam do bebna po kazdym praniu zeby sie czasem grzyb nie robil

Mika na jednym koszu mam koszyczek na tabletke, mozna albo ja zamknac albo do koszyczka, pisali nawet w ksiazce ze wieksza pewnos ze sie rozpusci - nie masz tego koszyczka?

a Ty Emi?

eksperyment zrobilam z tabletka w koszyczku i w pojemniczki, tak samo nie splukalo. Proszek oczywiscie moge jedynie do pojemniczka wsypac i zamknac.

musze garow nazbierac na pol zmywary, proszek bedzie w srode.

Mika a pamietasz, w planie na poczatku tez mialam miec Electroluza. Jak sie teraz okazalo tez nie ma grzalki. Jakby nie patrzac zostaje KA.

w starej raz mi oskoczyla nakretka z tego co sie nablyszczacz nalewa a mylam z grzalka, jak wyciaglam to nadtopione bylo, ale na szczescie kawalek gora, dalej dalo sie nakrecac.

Mania, nie lubie cie :p Kochałam moja zmywarke Bosch, ale po tym co piszesz, ze może byc super suche wszystko i czyste, to juz tylko akceptuje swoja zmywarke. Wczoraj sie wkurzyłam, bo raz że niedomyte kilka naczyń, dwa wszystkie plastiki mokre. Dopóki nie zaczełas pisac o tej grzałce, to nie wiedziałam że coś takiego jest w zmywarkach i przyzwyczaiłam sie że plastikowe pojemniki sa zawsze mokre. Trudno, bede sie z nia męczyć az sie zepsuje. Co do śmierdzenia- moja nie śmierdzi, chyba nie zdazy sie zasmierdziec, bo mi chodzi zmywarka na pełnym załadunku co drugi dzień, czasami codziennie, ale jak nie ma nas dłużej w domu, to faktycznie troche wani po tygodniu, Nigdy nie włączałam pustej zmywarki ani pralki zeby je umyć. W pralce co jakis czas czyscze pod kranem pojemnik na proszek i płyn, a w zmywarce filtry. Za to od początku nie lubie mojej pralki LG, za to ze nie ma opcji samego wirowania, możliwości ustawienia temperatury i do tego ubrania po praniu sa tak splątane, ze cięzko jest wyciągnąc jedna rzecz, bo jest splątana z dwoma innymi i wywala sie połowa prania na podłoge, jakby ktoś rekawy z nogawkami w supły powiązał. tak to jest pozwolic chłopu wybrać cos na czym sie nie zna :evil:

Mania nie ma bzika na punkcie bakterii. a alergia to choroba a nie fanaberia. męczy mnie strasznie.

U mnie jest koszyczek na koszu. do niego wpada tabletka kiedy się otworzy klapka. bez sensu wkładać do koszyczka od razu tabletkę bo się rozpuścić podczas mycia wstępnego. tabletka jest uwalniania w odpowiednim momencie.

za to u mnie jest podziałka w zbiorniku na tabletkę. właśnie pieniądze to żeby odpowiednio proszek dozowac.

Mania poszukaj tabletek mini - u nas nazywają się klasyczne. sam sprasowany proszek. Te 100w1 są strasznie drogie. po co masz płacić za nablyszczacz który masz w zmywarce już. za pełno niepotrzebnych chemii które zostają na naczyniach później . U nas są takie tabletki które podczas mycia czyszczą przy okazji zmywarkę i filtry, bez sensu jakby się naczynia domestosem myło :wtf:

w życiu na pół wsadu nie myłam :lol2:

moja zmywarka też nie śmierdzi nigdy. ale u mnie chodzi n-razy dziennie :lol2: nie używam zapachów, za to co jakiś czas wsadzac łupinkeod cytryny. pralkę puszczam raz w tygodniu i też nie śmierdzi - zawsze po praniu zostawiam uchylone drzwiczki i sobie wysycha ładnie.

Vesi :o co Ty masz za pralkę :o

ale zescie nagadaly, a ja wczoraj zasnelam piszac posta do Emi :D

no wiec tak, pralke kupilam model wyzszy indesita - szit i badziew. ale to miala byc tania pralka na koce, koldry, psie ubrania i psie rzeczy lub jako awaryjna. druga moja prala to aeg-electrolux, dziala i jestem z niej umiarkowanie zadowolona, gowniano dziala program zmiekczajacy. kiedy dodaje plyn do dodatkowego plukania to ta cholera robi cykl z plynem a potem bez sensu drugie plukanie sama woda. to na cholere ten plyn ja sie pytam???? wiec przy plukaniu musze stac przy pralce i timera pilnowac. poza tym jest miodzio, cichutka, pojemna, ale nigdy tak mi nie doprala co moja stara 18 letnia ardo :D

i chyba jednak kupie samsunga, bratu dziala 5 lat i nie ma problemu. ostatecznie boscha, ponoc pralki robi dobre ;)

chociaz piekarnik mialam do bani. z mojej lodowki samsungowej jestem bardzo zadowolona, wzielismy szefa french door, najlepszy zakup do kuchni, piekarnik tez samsunga a reszta sprzetu siemensa, sa swietne. tak zmywarka jak i plyta. nie powiem, zasugerowalam sie opiniami m.in. tu na forum.

przetestowalam mnostwo tabletek: ludwik, somat, calgon, no name i skonczylam na fairy - sa zarabiste. zadnych smug, zmywara czysta, nic nie woni. ale musi byc pelen cykl prania. do zmywary nie nadaja sie takie tablety ze srylionem dodatkow na krotkie prania. wtedy albo 3 skladniki: sol, proszek, nablyszczacz albo polecam kupic najtansze tabletki np. ludwik albo jakies marki sieciowe, tam tych delikatesow chemicznych jest o wiele mniej, wiec nadaja sie na pol wsadu.

Alergie - temat rzeka, osobiscie mam. lacznie z astma, ktora zrodzila sie z alergii. przesrane. ale nie swiruje z mega czystoscia, bo to zwyczajnie niezdrowe, troche brudu jeszcze nikomu nie zaszkodzilo. w mysl powiedzenia babciowego "czeste mycie skraca zycie" :lol2: u siebie zauwazylam, ze jak przestalam stosowac mydla higieniczne, przestalam swirowac to polepszylo mi sie znacznie. ostatnio bylam znowu na testach i zaczynam odczulanie ale nie bede swirowac.

Emi z ciekawosci cie zapytam, jaka masz centrale reku. Bo wersja higieniczne z filtrami absolutnymi (h13/H14) to kosztuje srylion kasy, na domki takich raczej nie robia. sam filtr (hepa) to koszt kilku stow.

aaa i jeszcze jedno filtr hepa w odkurzaczu to jednak nie to samo co hepa w wentylacji. to sa piekne frazesy firm sprzedajacych urzadzenia ;)

OC na razie nie montuje, bo kasy nie mam az w takim nadmiarze, wole zrobic zabudowe na tarasie. zreszta i tak lece na wziewach ;) a u mnie na razie pewnie sie jeszcze kurzy, bo jesienia dopiero wprowadzka byla i w domu ciagle cos sie dzieje. od oc lepsze bylo wytrzepanie dywanow w mrozie i sniegu :D, mimo swojej astmy i alergii nie zrezygnuje z dywanow, zaslon czy firan, bo dla mnie wtedy dom jest pusty i "głuchy".

nio, to nadrobilam

Edytowane przez TAR

reku jest od aersis, ale nie wiem czy ma filtry hepa. to już chyba byłoby przegięcie w domu gdzie są otwierane np drzwi. ale filtr jest najwyższy z możliwych wylapujacy pyłki, zarodniki i dym - wszystko na co mam alergie.

tar patrzyłaś pralki amica? są proste w budowie jak cep. na bank mają łożyska kulkowe, które samemu można wymieniać.

nie ma problemu z serwisem ani z częściami.

masz zmiekczacz do wody? przy nim dużo mniej płynu do płukania idzie. zresztą ja dodatkowe płukanie włączam po to żeby lepiej wyplukalo z chemii :lol2: