Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

chcialam amice te z wielkim bebnem ale nie mieli na stanie a pralka byla mi potrzebna na juz, bo stara sie zrypala. no i tak sie wpierdzielilam na 3 tygodnie. ale w sklepie macalam obie i ten samsung mi sie bardziej widzi.

zmiekczacza nie mam i nie planuje, okropna jest taka chemiczna woda bleee. ja nie leje duzo plynu tylko robie stop z woda w pralce i potem zaraz wirowanie. w moim electrolux nawet jak mam stop to woda przepływa przez ubrania (taki bajer ;) ale beben nie kreci i program jest zatrzymany. a potem kilka razy bebnem pokrece i od razu wiruje. do białego prania warto dolac przy plukaniu soku z cytryny ciuchy miekkie jak nie wiem co. ostatnio mialam 2 litry swiezo wycisnietego soku z cytryny to uzywam do sprzatania i do prania. robilam nalewke limoncello a to tego same skorki potrzebuje i zostalam z kilkoma kilogramami cytryn bez skory :D to sie przydaly do czegos innego, u mnie nic sie nie marnuje:lol2:

samsunga chce bo ma ten ekobubble, pranie jest takie puchate po tym

a ty masz zwierza?

Edytowane przez TAR

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

taaa woda jest bleeee. pijemy wodę butelkowana. ale mam luz z sprzątaniem łazienki - czarna kabina i podłoga. do zmywarki soli nie sypie, do prania mniej proszków. nie muszę używać ostrej chemii, na którą mam alergie i na atopową skórę dobrze nam robi miękka woda...

Amica tez ma jakiś rodzaj bubli.

a tak przy okazji zaprzestaje uzywania kapsulek pioracych ariela i ariela z lenorem, mamy po tym okropne uczulenie, kolezanka ma to samo po tym badziewiu. azs wyłazi. wracam do starego sprawdzonego perwolu plynu. mam tez probki loveli i bobini.

qrde niegdzie nie doczytalam ze ma babelki

Emi ma koty, dużo kotów :wiggle:

Kiedyś miałam pralkę ładowaną od góry, w niej pranie mi się zasupłało między sobą. O grzałce w zmywarce też nie wiedziałam. Z kominka się kurzy, a nawet czasem podymi :rolleyes:

Do zmywarki też kupuję fairy, czaję się na promocje, jak trafiam za 60 groszy sztuka to biorę.

koty od kilku miesięcy w domu siedzą, w łóżku z nami śpią :lol2: alergia nam zaczęła mijac na nie. teraz na wiosnę gorzej bo kudly gubią. jesuu ile kudlow, nie wyobrażacie sobie. cała tapicerka w domu jest zafutrzona. narzute z łóżka co drugi dzień do suszarki wsadzam. na filtrze cała kula futra. po katach kłęby futra wielkości naturalnego kota :lol2:

jak nie ma perwola to i wolite stosuje. mnie zapach nie przeszkadza. amwaya mialam pare rzeczy i poza wydajnoscia jakos nie bylam zachwycona. zreszta nie chce wspierac tej firmy swoimi zakupami, kumpeli tak zlasowali mozg ze az szkoda dziewczyny. dlugo sie leczyla po wspolpracy z ta firma ;)

Emi jak masz koty to masz i roztocza i kurze :D moje biale niby tez wlosowate ale kurzu w nich mnostwo a sa kapane bardzo czesto. takie zycie :D

ich plus nawiekszy taki ze kudłow nie gubia

uwaga wstalam i wpadam.

po dwoch kawach

Mika jak mowilas klamia z pogoda - zapowiadali u nas wielka sniezyce, ostrzezenia byly, 25+ cm sniegu atu NIC. Dzis rano ostrzezenie zniklo, ma padac caly dzien ale nie bedzie tak strasznie. M wczoraj wiec przesunal jedna robote bo w koncu to nie 10km jazdy a 100 w jedna i zostal w domu, wiec trzymajcie kciuki - moze bede miala gaz pod kuchenka !!!:rolleyes:

przynajmniej go postawilam pod murem ze nie ma to tamto

Emi wiem ze alergia to choroba ale Ty to tak zawsze przezywasz :wiggle: wiem ze upierdliwe ale z tym da sie zyc. Mam 3 alergie. Na pszczoly - mam 20 min zeby zastrzyk wziasc i wyladowac w szpitalu a potem jestem kaput. Na truskawki - dostaje wysypki - mimo to zre je na potege :p i ostatnie najbardziej uciazliwe - mam katar chroniczny. Ktory nie jest na pylki wiosenne czy jesienne ale caly rok, wiec jestem zasmarkana i zakichana caly rok - to dopiero jest uciazliwe!

Vesi no widzisz??? ja tak samo nie wiedzialam o tym ze zmywarki sa kondesancyjne i z braku wiedzy wdepnelam w gowno :rolleyes:

Da sie zyc z taka suszarka , dla mnie osobiscie wkurzajace skoro bylam rzyzwyczajona do super umytych naczyc i suer suchych, ciekawe co mnie jeszcze zaskoczy w tej kuchni :rolleyes: Jednym slowem, musze uwazac na wszystkie wymysly europejskie, bo to europejski patent.

Emi - z koszyczkiem nie jest bez sensu, bo w ksiazce jak byk pisze o tym, w instrukcji, zeby do koszyczka wkladac mozna. Bez sensu tez nie jest dlatego ze ( o czym tez pisali) w koszyczek wklada sie tabletke a do pojemniczka pomocny proszek tzw booster - ktory mam i uzywam. To jest jeszcze jeden osobny temat na temat ich pralek, i nie mowie o soli. W kazdym badz razie ten proszek dziala tak samo jak sol ktora sie wsypuje na dol w pojemniki co Ty masz. Emi w kazdej Boscha u nas przynajmniej zmywarce podzialka na proszek tez jest. Ja ja tez mam.

Byc moze u nas sa inne instrukcje i troche inaczej robione - zmywarki Boscha nasze sa robione w US.

Tak samo jak pralki Samsunga na Europe sa napewno robione inaczej niz te u nas, wiec warto sprawdzic czy Wasze sie nie zapalay, Tar u mnie sie to nazywa Recall. Rzad zawsze wypuszcza powiadomienie i jest specjalna strona na wszystko co mialo recall, zanim kupisz poszukaj i sprawdz. Bo moze sie wlasnie okazac ze Wasze Samsungi sa OK u nas strach kupic, nasze LG pralki sa super a u Was beda do dupy.

tabletek mini u nas nie ma ;) do zmywarek. Albo tabletki - zawsze z dodatkiem, albo proszek albo plyn. I niestety wszystkie tabletki sa z ddatkiem nablyszczacza wiec wyboru nie mamy.

Proszku do prania nie uzywam od x czasu. Uzywam zupelnie co innego - proszki oddalam wszystkie corce. Zmiekczaczy uzywam raz na ruski rok. TAR powiem Ci dlaczego pralka pluka po zmiekczaczu - bo zmiekczacz tak jak proszek zawsze zostawia po sobie film. I stezenie tego jest wieksze niz po proszku. Nie kazdy to lubi - ja np nie, ja lubie jak wyciagne ciucha ze z czystosci chrzesci jak patelnia po smazeniu jak sie ja dobrze umyje. To co ja uzywam nie zostawia zadnego osadu i nie uzywam zmiekczacza ani w suszarce chusteczek zapachowych ktore sa tez zmiekczaczem, mimo to nie elektryzuje sie po wyciagnieci z suszarki i mi wlosy debem nie staja ani ciuchy nie sa zlepione elektryka. Ale w zmywaniu, wyplucze zmiekczacz ale nigdy nie do konca. Na mojej mam samo wirowanie i pranie bez wirowania i srylion innych programow. Prawde mowiac polowy z nich nie uzywam.

Pralke myje albo tabletkami do mycia albo para. Zalezy jak mnie najdzie.

Mika ja tez czasem mam zaplatane, szczegolnie jak wsadze spodnie badz przescieradla :rolleyes:i tez jak pociagne to laduje wszystko na ziemi. Jak nastawiam na slabe wirowanie wtedy tego nie mam, ale ciuchy bardziej mokre.

wiesz jak sie ma na pszczoly to sie ma na osy i na mrowki i na inne gryzace, wiec napewno tez masz.

Moja babcia tez byla uczulona, dowiedzialam sie kilka lat temu. No i ja kiedys nie bylam. Za dziecka w Polsce kiedys nie bylam, nie raz mnie dziabla. A tu raz mialam chyba 27 lat mnie uzadlila. Spuchlam i o malo sie nie udusilam. Lekarz powiedzial ze nastepnym razem bedzie gorzej jak mnie dziabnie skoro to moj pierwszy raz na taka reakcje. Po zapytaniu dlaczego skoro kiedys nie bylam powiedzial ze alergiami tak jest - sie ne jest a potem sie jest. I samo tez moze odejsc. Wina tez innych czynnikow jak jedzenie, chemi w produktach ktor oslabiaja nasze organizmy. Z igla chodzilam przy tylku 3 lata. Zastrzyk ma gwarancje na 3 lata. A potem szlam i dojsc nie moglam po recepte i tak chodze - ryzykujac.

Ale dlatego tez w ogrodzie nie mam zadnych kwiatow! Pewno na Wisterii beda siadac ale na rozach mi nie sadaly, majac zwykle na rabatkach jak Wy mialabym zakaz wylazenia na ogrodek.

Kupujac poidelko dla koliberkow tez musialam kupic jak najbardziej szczelne, bo niektore modele sa nieszczelne i poterafia obsiasc poidelko. Pomijajac fakt ze koliberki wtedy nie beda pic bo sie pszczol boja to mialabym te pojemniki oblepiobe przez pszczoly i mrowki. Chociaz te sa cwansze i zawsze troche znajda tego picia bo z dziubka zawsze poleci - pergolke musialam obsmarowac na slupach zeby nie wlazly. Przylepily sie raz i juz nie wlazily.

A on jeszcze istnieje ? :o
Próbowa

Na Puławskiej niedaleko Toru Wyścigów Konnych mają siedzibę :)

Link do ich środków do prania. Jedyne, ktore nie powodowały pękania do kości skóry na rękach mojej mamy.

https://www.amway.pl/dom/produkty-do-prania#.WMfu9BCiTBQ

koty od kilku miesięcy w domu siedzą, w łóżku z nami śpią :lol2: alergia nam zaczęła mijac na nie. teraz na wiosnę gorzej bo kudly gubią. jesuu ile kudlow, nie wyobrażacie sobie. cała tapicerka w domu jest zafutrzona. narzute z łóżka co drugi dzień do suszarki wsadzam. na filtrze cała kula futra. po katach kłęby futra wielkości naturalnego kota :lol2:

Emi, wiesz, że uczulenie na koty, to tak naprawdę uczulenie na ich ślinę i może być bardzo indywidualne. Na jednego kota będziesz uczulona, a na innego nie. Niektórzy mówią, że najbardziej uczulają koty czarne, ale to bzdura.

Fajnie, że się udparniacie :D

Ja mam na stałe tylko 2 i jeden okazyjnie (teraz nie ma do 3-ci dzień i zaczynam się o drania martwić), ale jak futra nie posprzątam 2 razy w tygodniu, to „koty” wyłażą np. spod łóżka. No, karma taka :) jak się ma kiciusie. Moje na dodatek są kotami wolnymi. Wychodzą i wchodzą kiedy chcą, więc mam jeszcze piasek. Wykombinowałam gruby szorstki dywanik przy kocich drzwiczkach. Niewiele, ale troszkę na nanoszenie piasku pomaga. Przydałby się na wejściu tunel ze ściankami i sufitem jak szczotka, żeby koty się wyczesywały. Ale nie wiem jak to zrobić nie rujnując kawałka domu.

Edytowane przez pestka56

moj pies nie ma siersci a wlosy wiec tez nie gubi, nigdy kudlow nie mam, co chwale sobie bo wiekszosc ciuchow mam czarnych, pamietam ze majac kota musialam z rolka przy tylku chodzic :cool:

pokaze Wam moj proszek do prania

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8053_zps7dbozbxp.jpg

to nie jest lyzka stolowa, to jest lyzeczka do cherbaty :yes:

uzywa sie go tylko jeden scoop - ten co lezy na przodzie ale uzywa sie mniej jesli sie uzywa pralki z przodu ladowanej. Czyli uzywam pol a to sie rowna plaska lyzeczka do herbaty na cala zaladowana pralke i to wielka pralke i zamiast 40 mam 80 pran z tak malutkiej torebeczki. Do kieszeni wejdzie.

Antyalergiczny , nie zostawia filmu jak wszystkie inne i wymywa to co zaden normalny proszek nie potrafi - wymyje kazdy zapach potu i oleju z ciala. Niestety zwykle proszki tego nie robia , dlatego ciuchy maja film na sobie. I ma wlasnie taka sile ze pol lyzeczki starcza. I do niego sie wlasnie zmiekczacza nie dodaje.

Proszek jest wymyslone dla sportowcow - wachalyscie kiedys ciuchy sportowca?? nie da sie doprac. Pot jest zdradziecki i sie zamyka jakby w kapsulkach na ciuchach i proszki nie wypiora nigdy do konca. To samo mialam z M ciuchami z pracy. Moglam prac i prac i guzik. jak wracal wolalam na niego Wieliczka, tyle soli na ciuchach, cale zakola az sproszkowaly sie, nigdy super doprac nie moglam, z tym proszkiem nie ma sladu po zapachach uwieionych w ciuchach.

Kilka firm robi takie proszki. I nie ma ich na polkach w sklepach niestety. Jakby byly to wszystkie firmy proszkowe by zbankrutowaly.

pestko wiem że na sline, i niektóre koty mniej uczulaja. z Ptysiem naszym nie mogę nawet w jednym pokoju przebywać, po kilku minutach zgon kompletny zaliczam.

Te same białka są też w moczu- kuweta jest zamknięta w łazience, koty muszą wołać żeby je wpuścić. na noc tylko uchylam drzwi.

koty się myją i ta ślina z tym futrem fruwa po domu - tak podejrzewam.

U mnie alergie zaczęły się nasilac koło 20-tego roku życia. nagle na koty, chociaż w domu zawsze było całe stado :(

Mania tabletki mini nie są do zmywarek 45. one są do zmywarek do których daje się osobno sól i nabłyszczacz. czasem są większe niż te 100w1 :lol2: finish też takie ma -classic. nie kupuje go bo nie ma ochrony stali tak jak Ludwik. zresztą zrazilam się po tym jak proszek finish kompletnie nie mył - jakie brudne naczynia włożyłam do zmywarki, takie wyciągałam po godzinie. dziwnym trafem działo się to kiedy finish wypuścił nablyszczacz z polepszaczem zmywania :rotfl:

Edytowane przez Emila3000