Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Emi przy odbiorze oczywiscie , bo jak gaz zakladaja w nowym domu musza. Potem jak chcesz sama sobie wolasz kogos. Przy kazdym kupnie domu uzywanego tez sprawdzaja, przychodzi inspektor ale on sprawdza wszystko, nie ze jest od gazu tylko. ma swoje mszayny pomiarowe i sprawdza od dachu az po pekniecia czy grzyba w fundamentach.

Kominiarz tu nie przychodzi, z gazowni przychodza. Kominiarzy jako takich tutaj nie ma. Jak sa to ci co zajmuja sie kominami od prawdziwych kominkow i tylko to robia - czyszcza je. Bo stawiac juz nie mozna prawdziwych kominkow, zakazane. Zostaly sie w starych domach tylko i tam moga stac. Nie trzeba wymieniac na gazowe.

Mika no wlasnie, tutaj nie mozna butli zadnej w domu trzymac.

kilka lat temu mielismy straszny black out, prad wysiadl w Ontario i quebecu i czesciowo w US bo maja prad od nas, miasta przy jeziorach na granicy. Bylo zimno. Nie bylo swiatla. Niektorzy kilka tygodni.

Mysmy okutani chodzi gotowalam na balkonie na kampingowej kuchence, niestety ludzie mimo zakazu wniesli butle do domu zeby sie ogrzac. Trochu sie zatrulo. na smierc sie rozumie. Ja w zyciu bym nie postawila butli w domu. Paniki bym dostala. Ci co mieli gaz ziemny jak ja teraz byli safe, jak w zeszlym roku co nam duplo - grzalam kominkem mimo ze pradu nie bylo. Kathy kominka nie miala i mimo ze zakazane tez bo mowia NIE to oni grzali sie w domu od gazowej kuchenki. I mogli cos ugotowac. Ja gotowalam na grillu na tarasie. Tak wiec gaz tez ma swoje zalety. Pomysl o tym Mika . Pisalas ze male pocieszenie ale jak cos nawali masz zawsze cos, a matka natura lub przeciazenie nigdy nie wiesz kiedy sie stanie.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kominki mam na gaz ale zeby odpalily potrzebny jest prad. Oba maja jednak zabezpieczenie z bateria, temu odpalalam. To samo z czujnikami - mam na hard wire czyli kablami w suficie ale maja w sobie baterie na wypadek gdyby prad wysiadl.

Kathy jak normalnie kuchenke gazowa odpalala z iskra od pradu tak juz nie mogla wtedy tak dpalic, odpalali zapalniczka. W kuchence bateri nie bylo.

nie mozna z gory zakladac ze cos u Was lepsze a cos gorsze. Ja wiem ze macie wiele fajnych rozwiazan ktorych u nas nie ma bo jestesmy 100 lat za murzynami ale - jest ale. W wielu sprawach technologia europejska sie nie sprawdzi, bo tu jest inaczej cos robione, budowane itp. na to tez trzeba patrzyc. Wasze wypasione piece moga sie okazac zupelnie nie przystosowane do naszych warunkow i technologi. My mamy inne prawa budowlane a Wy inne.

tak samo z samochodami. Macie wysokookatona benzyne, my mamy niska czyli brudniejsza. ale nasze samochody maja inne silniki, sa zbudowane i przystosowane do innej benzyny. Nawet samochody niemiecke dam przyklad - robiony na Europe bedzie mial inny silnik a na nasz rynek inny, pod nasza benzyne.

i lista jest dluga jakby tak siasc i porownac i poszperac.

kuchnia wiadomo nie skonczona jeszcze - nadal nie mam szuflad pod zlewem a drzwi, nie ma "kopaczy", wykonczonych szafek pod spodem ani nowego swiatla no i lodowka nadal nie obudowana.

Ale gotowac moge :popcorn:

wkleje fotki ide gotowac - na gazie, pierwszy raz po 20 latach. ze tyle minelo a i kuchenka inna to bede musiala sie pobawic i obczaic co i jak i jaki ogien.

aha, pierwsze...jak powiedzialam tak uczynilam...ziemniaki w szufladzie :yes:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8076_zps0u03h3pj.jpg

jak kiedys pisalam w jaskini jak je trzymalam to kielkowaly, za cieplo. Oddzielac kaalek i robic typowa piwnice nie chcialam bo mi nie potrzeba - ziemniakow kupuje w sumie malo, w szufladzie mam 9 kg wsypane, przewaznie polowe tego kupuje, przetworow nie robie, marchewke i inne kupuje swierze i w piasku trzymac nie bede. Malo gotuje wiec ani typowa spizarnia ani piwnica mi nie potrzebna. W kuchni france mi nigdy kielkow nie wypuszczaly co jest ciekawe bo tu cieplej .

i kuchenka, wieczorem wczoraj

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0212_zpsly1cczeu.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0223_zpsmntiuo4p.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8083_zpsrkduzymc.jpg

Emi pisalas ze klasa zerowa, no nie da sie ukryc - z Boscha nic innego tutaj nie ma, zapomniec mozna o szybowej.

Prosta, zwykla nic ze halo. Przekretla mnie wnerwiaja. Ale nie ma sie co psuc - to tez fakt - z ceramicznymi czy indukcja.

pocieszam sie ze za to my mamy te inne ktorych u Was nie ma i za cene...mniejsza niz Samsunga indukcja ;)

a tu dzis fotki

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0258_zpseswn33m0.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0308_zpsp1tc6ekm.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0267_zps7vn0x468.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0320_zpsnaesdk8w.jpg

kranik dostaje a jak :yes: na najdalszy palnik :yes:

teraz na liscie wklad do okapu bedzie a potem piekarnik i nie wiem co kupie

no, to mozecie se krytykowac ile wlezie teraz :rotfl:

Mania, za bardzo do serca bierzesz, to nasze ględzenie :hug:

Rozczulający jest ten kranik :yes: Kuchnia super wyszła, bierz kartkę i licz ile zaoszczędziłaś.

Nasza stara płyta gazowa(z butlą) wylądowała w piwnicy i czasami coś tam M smaży np. duża ilość ryby czy placki ziemniaczane :D

Nawet nie wiesz jakie wojny z M prowadziłam. Jego ulubiona opcja rozpalania kominka- mała butla gazowa 3 litrowa z palnikiem i sruuuuu podpalał drewno w kominku. Ja podpalam zazwyczaj od jednej zapałki, tak sobie umoszczę podpałkę, że najczęściej się uda.

kartoflów masz tyle jakbyś się na wojnę szykowala :rotfl:

kuchnia wygląda zjawiskowo.

może szafkę pod zlewem zrób jak u mnie - czyli te drzwiczki tylio ze połączone razem daj jako front szuflady.

Mania nie zmieściłaby Ci się tam wyspa? znając życie pewnie nie :( przydałaby się wizualnie i funkcjonalnie jako centralny punkt dowodzenia w kuchni gdzie wszędzie blisko.

komicznie wygląda ten kranik przy litrowym rondelku. :rotfl:

Mika co Ty, ja sie tu smialam , bo pokazalam kawalek rurki a sie rozpetalo tak jakby cale podlacznie bylo zrobione po obejrzeniu "domowego" majsterkowiczka na Youtube :rotfl:

po wstaniu rano nie moglam nadazyc z czytaniem :lol2:

kurde garnek ma 2.5 litra :p

no widac ze przy coraz wiekszej kuchence normalne garnki sie coraz mniejszy wydaja.

Emi tam maja byc 3 frony szuflad polaczone razem jak na zmywarce i tylko jedna szuflada na samym dole. Myslalam o polaczeniu szuflad i zalozeniu zawiasow i zeby sie nadal jak drzwi otweralo ale za duzy rozmach bedzie, bo 82 cm, wiec trza szuflade zrobic.

.......mloda miala przyjechac ze swoja banda, to ziemniakow wiecej kupilam, rano dzis jednak powiedziala ze moze jutro jednak albo na weekend. No mam teraz kope zeimniarow, pisalam ze ja polowe kupuje z tego :lol2:

Mania moja szafka też ma 80 cm i działa pięknie. wygląda klasycznie jak szafka pod zlewem.

brałam czarna płytę wlaśnie żeby jsk ceramiczna wyglądała. kiedyś kiedy jeszcze nie miałam jazdy na czarne sprzęty :lol2: No i brudu nie widać tak bardzo :lol2:

my kilograma ziemniaków nie możemy przejść :lol2:

ha ha...no przedem bialam snieznobiale, chcialam cos innego, bardzo duzo mam bialego w domu. Super bialego.

Nie wiem jeszcze jaki blat bedzie czy bialy czy szary ale przy szarym widac tak nie bedzie, a sufity tez mam w off white pomalowane a nie biale.

musialabys widziec jakie mialam robic na zamowienie, to dopiero krem byl, te to sie snieznobiale wydawaly przy nich

najbardziej widac wieczorem bo swiatlo i w suficie i pod szafkami jest cieple, nowe co beda zalozone listwy jeszcze bardziej cieple sa

w poprzednim domu miałam ściany w kolorze off. i płytki w łazience. strasznie mnie to meczylo. ściany jak brudne wyglądały. musze mieć zimna kolorystykę w domu. chociaż nie mowie, że krem jest brzydki czy coś, tylko u mnie nie prz4jda te fronty ikea.

ciemniejsze szafki jakieś chciałaś brać kojarzą mi się kolorem wanilia i tandentymi szafkami z marketu niby klasycznymi. :lol2:

Czarna płyta fajna :yes: chyba nawet bardziej niz inox mi sie podoba i w ogóle kuchnia sie taka duża teraz wydaje.

Ja bym tez butli gazowej nie wstawiła do domu, za chiny ludowe. W mieszkaniu mieliśmy piec gazowy w łazience tutaj jest w kotłowni i jestem o niebo szczęśliwsza, nie ma strachu ze ktos sie w łazience zaczadzi.

U mnie piździ pod oknami zimą, ile sie M najojczy z tego powodu to masakra, a ja ciegle mu tłumacze ze to dobrze bo zimą otworzyc okien nie pozwala {po kryjomu sypialnie wietrze) i bysmy sie podusili w tym domu, nie mam reku tylko grawitacyjną. Na poddasze wszystkie okna dachowe kupiłam takie co przeznaczone sa do łazienki i kuchni i z nawiewnikami, wizja szczelnego domu bez dostepu swiezego powietrza zimą mnie przerazała, bo jak ciepło to wiadomo - okna uchylone mamy.

Jestem dzis padnieta, pól dnia ciastka maslane piekłam :goodnight:

Kuchnia jak marzenie, fantastycznie się prezentuje... nie mogę się na te płytki napatrzeć - są takie nienachalne, pozwalają szafkom grać pierwsze skrzypce... a taki kranik przy kuchence to pierwszy raz widzę... no i zachwycił mnie ten okap...

Ja lubię gotować na gazie, choć nienawidzę sprzątać tego tłustego nalotu na szafkach... mówicie, że przy innych technikach - ceramika, indukcja - nie ma tego problemu? Ciekawa jestem, czy nauczę się i polubię indukcję jak przyjdzie na to pora... ;)

dzisiaj mi sie juz nie chce, jutro poszukam, pokaze metamorfoze tej kuchni przez 3.5 roku .

ano, kuchnia sie powiekszyla bo raz ze bok przedluzylam a dwa ze rozwalilismy gore i szafki sa do sufitu. A wypustki jak pamietacie to byla sciana wiec byly szare, szafki biale i wszystko bylo poprzecinane.

Emi sufit mam off white ale to nie jest krem, normalnie jak bialy sie wydaje, ze off white widac dopiero przy listwach przy suficie ktore sa super biale. Odcieni bialego jest masa. Balam sie z tymi szafkami jak pamietasz przy oknie - framuga super biala i shutters super biale - na szczescie plytki to zabily i zdominowaly okno. Bo jakos mi sie nie widzialo malowac framugi i shutters na off white a reszte w domu biale zostawic ;)

Vesi kurde cala zime mam w sypialnianej lazience okno otwarte. Zamykam tylko jak jest super wiatr bo dom mam wystawiony na wiatry i mam igloo tak mi schladza sypialnie, jako jedyne pomieszczenie w calym domu. Dlaczego masz zimno pod oknami?????

Boratom - fajnie ze sie podoba. Plytki tez uwielbiam, jak je kupilam pisalam wlasnie ze wzielam zeby jak najmniej szarego mialy zeby sie za duzo tam nie dzialo. Zadnych zylek wlasnie nie chcialam. Okap ah nawet nie mow, sama go wymyslilam rzeciez. Co prawda inspirowalam sie okapami na necie ale...zrobilam na odwyrtke zupelnie i chyba go z 5x rozbieralismy zanim bylam zadowolona - mial wygladac jakby profesjonalista robil a nie DIY. I powiem z duma ze sie udalo :rolleyes:

kraniki tutaj sa bardzo polularne.

a jesli chodzi o osad...z kazdej kuchni sie osad robi, ale w gazowej kuchni gaz sie osadza, jest tlusty, a wymieszany z oparami podwojnie tlusty . Dlatego do gazowych trzeba mocniejsze wyciagi dawac, albo nie tak - lepiej dac silniejszy niz do indukcji czy ceramicznej .

Kathy wczoraj nazekala, w swojej nowej kuchni zainstalowala i nie chce nic ciagnac, podejrzewaja ze cos przy instalacji sie zapchalo, nawet frytek nie moze usmazyc bo sie alarm zaraz wlacza. Nie wiem jak w Polsce sie liczy sile okapow, ten co mialam mial 260CFM i byl wystarczajacy, mialam czyste wszystko ciaglo jak smok. Teraz chce minimum 750CFM, idealny 1000CFM - jak znajde za konkretna cene. Kathy ma 650.

jak wiecie jak to u Was jest napiszcie.

Ciagnie mi pod ramami okiennymi bo chyba niedocieplone, nie wiem, może pianke wydłubali jak montowali parapety, ale normalnie nie czuc zimna, tylko jak sie stoi przy oknie dłuzej, przez jakis czas musiałm recznikami zasłonic te szczeliny, bo tak smierdziało dymem w domu ze szok, sasiedzi kopcą jak lokomotywy w tych piecach i jak wiatru nie było przy tych mrozach to wisiało wszystko w powietrzu. W Krakowie mówili tak: ze jak okno otwierasz to wietrzysz Kraków :lol2: ale to było naprawde straszne, spaliny plus piece weglowe i zero wiatru, ludzie zaczęli w maseczkach chodzić, jak wjezdzałam do Krk to wyłączałam wetylacje w aucie, ludzie czekali na zmiane pogody jak na zbawienie.

Mania, jak ty mozesz sie myc w takiej lodowatej łazience :eek: brrrr, ja musze miec ciepełko do mycia.

Przy okapach podawane sa głownie paramery siły ssania w m3/h, na to zwracałam uwage zeby była wysoka wydajność i na hałas, ale zima rzadko włączam, bo musze okno uchylac zeby mi z wentylacji nie zasysało powietrza.