Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Moja Wejmutka jak posadziłam w 2007. Miała 140 cm.

2007-21listopad_wejmutka-01w.jpg

Teraz jest równa z kalenicą nad salonem. Obok jest za blisko posadzony świerk. Chyba im dobrze razem, choć ciasno. Ostatniej jesieni po raz pierwszy miała szyszki.

Zdjęcie z sierpnia 2013

2013-20sierpien-IMG_4124w.jpg

Mazurek przykucnął :) Ona ma miękkie igły zebrane po 5 w wiązki.

2013-4maj-P1010006w.jpg

To z lutego 2116

2016_02-27luty_-szron-IMG_4215w.jpg

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wejmutka to chyba sosna piecioigielna tak samo jak himalajska dlatego moze byc mylace. a dla ciekawoci Mania to ci napisze, ze wejmutka inaczej zwana jest sosna amerykańska :lol2: i jeszcze jedna ciekawostka sciagnieta z wiki "Polska nazwa gatunkowa tej sosny wywodzi się od nazwiska lorda Weymoutha" :D

Ciasno tej Twojej wejmutce. Ona by sie na front nadawała.

TAR, Wejmutka ma strefę 5A i nic a nic nie boi się mrozów. Przynajmniej u nas :)

Mania za nic nie sadź porzeczek (gdyby Cię naszło), bo zamordujesz wejmutkę. Ona jest bardzo wrażliwa na rdzę porzeczkowo-wejmutkową. 2 sztuki tak straciłam :( już pięknie wyrośnięte, po 3 m, i ukształtowane

chyba masz racje, mowilam ze zarosla juz, ale miala pompony jak ja kupilismy, jak tutaj

[ATTACH=CONFIG]385371[/ATTACH]

Watereri Scotch Pine (pom pom)

teraz u ciebie zarosnieta wyglada o niebo lepiej niz taka wymuskana i poprzycinana. ona ma bardzo ladny naturalny pokroj, takie wycinanki moim zdaniem ja szpeca

Ciasno tej Twojej wejmutce. Ona by sie na front nadawała.

TAR, Wejmutka ma strefę 5A i nic a nic nie boi się mrozów. Przynajmniej u nas :)

Mania za nic nie sadź porzeczek (gdyby Cię naszło), bo zamordujesz wejmutkę. Ona jest bardzo wrażliwa na rdzę porzeczkowo-wejmutkową. 2 sztuki tak straciłam :( już pięknie wyrośnięte, po 3 m, i ukształtowane

doprecyzuje, jak sa mlode sa bardzo wrazliwe, u mnie w pierwszym roku padly 3 szt. male byly 25 cm. himalajskie to samo. zalatwil je mrozny wiatr:sick:

Pestka az taka Ci wyrosla - piekna! tylko ze ja moja chce opitolic dolem zeby byl pien na wysokosc plotu a grzywa gora.

Tutaj mam ich wszedzie w lasach, jak sa juz wyrosniete po kilkadziesiat metrow to sa OK, niestety duzo ich sadza po parkach i po skonczonej budowie - mrozy ich zalatwiaja, a szczegolnie zimne wiatry lodowe, pstrykne fotki zobaczysz przy okazji. Nie daja rady mlode z mrozami - temu swoje zawijalam poki co. Moje sadzilam w 2013 tez mialy jakies 1.5 metra moze nawet nie?

ta upitolona co przesadzalam nawet nie wiem czy przezyla? jakos marnie wyglada.

moj ogrod ma za malo :rotfl:

na to co nasadzilam :lol2:

w tej chwili znow mam problem gdzie poprzesadzac to co rosnie tam gdzie ma byc fontanna z bajorkiem, bo mam jeszcze taras z gazebo i szopke

wiesz jak to jest, durna bylam, sie najaralam bo pierwszy moj wlasny ogrodek i nie myslalam - a drzewka sie w sklepie male wydawaly :lol2:

od sasiadow sie chcialam odslonic bo maja tarasy wyzej od mojej kuchni a mieszkaja w parterowcach :sick:

no to sprzedawaj i kupuj nowy, ja tak zrobilam sprzedalam prawie nowy (5 letni dom) i w 10 miechow postawilismy nowy. dokladnie rok temu murowaly sie sciany a mieszkamy juz pol roku:lol2: poprzedni ogrod mialam sliczny ale za maly, dom tez ladny ale ze schodami i za blisko lotnisko wojskowe, pociag i najgorsze: sasiad psychopata

zebym se tak mogla kupic dzialke i wybudowac jak w Polsce :p nie da rady, tu tak nie ma :no: nie tak latwo. Musialabym gdzies na farmie kupic. Gotowce Tar tak poszly do gory ze dla mnie sie nie kalkuluje, kuoilam za 300 a ten sam teraz za 600 , w ciagu 3 lat. Dlatego pisalam ze sie mi nie kalkuluje kupowac drugiego za taka cene tylko dla ogrodka, temu odnowilam hipoteke i siedze na tym co mam.

pocieszam sie ze w Pl mam wielki ogrod. Jak dozyje to pozadze tam na emeryturze.

Jzdem, znowu musiałam nadrabiać :rolleyes:

Ale tu choinkowo.

Dzis było ciepełko, ale pózno wstałam to juz brakło mi czasu na ogród. W lidl kupiłam dwie plastikowe donice na taras dla hortensji i kamelii, zauwazyłam ze obok tarasu wyrastaja mi tulipany w trawniku kilka sztuk, mysiory zabrały sasiadce i u mnie posadziły :lol2:

Ja tez czaje sie od dłuzszego czasu na robot planetarny, i chetnie kupiłabym ten KA gdyby jeszcze miał dopinany blender.... cholera no w kazdym mi cos nie pasuje, jak nie wygląd to za mało dostawek. Chciałabym wygląd KA , żeby miał dodatkowo maszynke do mielenia miesa, blender i mozliwosc dokupienia dodatkowych elementów, zwłasza mis. Nosz kurna nie ma nic co by mi pasowało :bash:

o sasiedzie nie chce wspominac, w kazdym razie doprowadzil mnie do skrajnej nerwicy a mojego bardzo spokojnego i wyluzowanego meza rowniez do nerwicy idacej w kierunku agresji. dlugo by pisac. chcemy zapomniec i sie wyleczyc. jestesmy na dobrej drodze

ech ciągle cos gdzies do zrobienia, M w domu to chaos i roboty więcej w domu. Dziś pospałam bo młody wstał rano, powiedział ze boli go gardło więc nie poszedł do szkoły, nie musiałam więc wstawac i go zawozić.

Wiem że do KA mozna duzo dokupić, ale ja chcę ten blender nie osobno, do tego sam KA jest bardzo drogi tutaj, a mamy teraz sporo wydatków. Jeszcze mi sie zamarzył najnowszy iPhone czerwony i wiem ze M gotów mi byłby go kupic, wiec nic nie mówie, bo wtedy na bank nie zgodzi sie na zadne KA i biurka w zabudowie. taki jest dziwny ze na telefony, tablety, laptopy nie żałuje kasy, a na wszystko inne do domu to sknerzy okropnie.

Mania, czy na wszystkie meble dawałaś podkład przed malowaniem?

bylam juz bardzo blisko zmienic swoj iphone ale jednak zrobilam stop i dalej jade na starym - jak Pestka :lol2: boje sie ze nowy bedzie mial "robactwo" i nie bedzie dobrze chodzil.

Tak Vesi, na wszystko podkladowke, dlatego ze nie wiadomo co w deskach siedzi , zeby jakies plamy itp nie wylazly. Z podkladowka tez sie lepiej i rowno maluje. A jak trzeba jakis ubytek naprawic to na bank trzeba podkladowke bo roznice by bylo za bardzo widac, szczegolnie jak cos duzego. Jak chcesz malowac? w spray'u czy wallkiem i pedzlem? bo jak walkiem to popros zeby ci podkolorowali podkladowke kolorem co bedzie szafka. A jak w spray'u to szukaj tez w ciemniejszym kolorze - lepiej sie maluje niz po bialej czystej.