Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Eeeee..., nic właśnie. Ostatnio wcale się nie „udzielałam”. Ogrodniczego ze 2 tygodnie nie odwiedzałam :( Na Muratorze tylko zaglądałam w kilka wątków, a pisałam tylko u Ciebie i TAR, Gopax i jeszcze 3-4 osób po jednym zdaniu. U Ciebie się czyta jak gazetę codzienną. Jeden dzień opuścisz i klops. Tyły do kwadratu.

Nie mam czasu, bo ogród, Święta i jeszcze taka praca, że muszę się równocześnie uczyć. Dobrze, że jest. Tylko nerwowo ;)

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestka domy ktore pokazalas to domy designerske. Profeska odwalona pod katalog z cala chmara profesjonalistow. I powiem Ci ze sa ladne, nawet bardzo ladne, ale jak dla mnie tylko do popatrzenia. Ja bym nie chciala w takim mieszkac. Za zimne. Za kostkowate. Nie kojarzy mi sie np. z domem rodzinnym.

Dom ktory ja pokazalam - i nie zgodze sie na gargamelowatosc - w nim moglabym mieszkac. Urzadzony widac przez kogos z krwi i kosci. A nie przez kogos po studiach z dyplomem.

Ze za duzo wszystkiego? jasne. Ze w srodku za zamkowato? jasne. Ale pisalam ze po przerobkach bylby to super dom. I pokazawalam go jako ciekawostke jakie wlosci mozna kupic za 16 mln wliczajac w to wielkosc gruntu, stajnie i wilkosc domu, zaznaczajac odrazu ze kwestia gustu reszta.

Nie wiem co takie negatywy sie wlaczyly :p

Niespodziewany - wymyslony zreszta za moimi plecami projekt - zostal wczoraj ukonczony, czyli druga antresola w garazu. Przyszedl jeszcze Rick i Trojca Swieta ukonczyla. Dzis M pewno poprzeklada i porozdziela co w garazu. Pomaluje sciany przy okazji. W lecie pewno bo teraz mi sie nie chce.

Po odkreceniu szafek, polek itp M znalazl 3 kupki...dwie z nasionami i jedna z kostkami - takimi po jedzeniu z kurzych skrzydelek. Cos zimowalo mi tam. Nie wiem co to moglo byc ze jadlo i nasionka i mieso? Na szczescie nic innego nie bylo pogryzione.

Kamienie w sobote, przywioza pewno za tydzien, M bedzie kopal wiec i wylewke robil za tydzien. W maju mam nadzieje ze fontanna stanie.

Ku mojemu zdziwieniu - ruszylo jedno winogrono. Wiec jedno na 100% zostawie w ziemi. Czekam co z dwoma jeszcze. Planowalam wyrwac bo i tak musze tam roze posadzic.

Z lupa znow latalam (!!!) posadzilam w zeszlym roku dwa bluszcze, jedno w ziemi drugie w donicy , oba pod sam dach prawie doszly w jeden sezon. Wiec sprawdzalam czy przezyly czy bede miala suche patyki na scianie ktorych nie ma jak zerwac. W ziemi przezylo - puscilo paczki. Czekam jeszcze na to w donicy.

Morwa ma juz sliczne zielone paczki. balam sie o nia bo na jesieni przesadzalam.

No i, doszlam do wniosku ze jak podoba mi sie pnaca hortensja - tak mam ICH DOSC :bash: nie dosc ze rosna jak krew z nosa to ciezko je utrzymac. Wszystkie liscie zmarnialy jak mroz byl :bash: Czesc nowa wyszla ale czesc umarnieta i nic. Jak sie wkurze wywale je.

TAR - domek antyszczekowy przyszedl, ale nie sprawdzilam wczoraj bo baterii do niego nie mam. Wszystkie inne w domu mialam a tej nie.

naszukalam sie tez tego czegos zeby pies nie lal na drzewka i ciezko jak cholera, znalazlam na Amazon, okazalo sie ze z Anglii idzie. Zobaczymy czy zadziala.

dzis jade po material i kamienie, obsypie choiny na froncie.

a poki co, moj klonic coraz wieksze ma kwiatki, niedlugo juzz beda mu zwisac farflocle

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0921_zps9jnpqjtk.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0939_zps6xgviqvl.jpg

a tu piekna huba na filetowej sliwce, w koncu ja wywalilam po 2 latach, tak sobie stalo w kacie i roslo

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8775%202_zpsatoft182.jpg

i tujki w donicach

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0925_zpsuk4fnpfv.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0932_zpssuv1et6h.jpg

narazie bidy marniutkie ale sa mlodziutkie, niech sobie rosna powoli.

po weekendzie jak bedzie cieplo bede tez malowac taras pod gazebo bo woda z dachu farbe sciagla.

Taras kolo domu pomaluje dopiero jak M pergole przerobi bo deski dojda.

Ja bym w tych domach dołożyła tkanin na ścianach i podłogach, obrazy, przedmioty pamiątkowe. Po prostu zindywidualizowalabym. I byłyby wtedy moje. Bo takie są faktycznie jak lodówki.

Ale mnie chodziło głównie o to, że ten co pokazałaś wygląda jakby go latami rozbudowywali, dolepiali kawałkami. Dlatego nazwałam go gargamelowaty. Dachów od pioruna ma i wieżyczek. W sumie udaje stare angielskie domy. Ale tylko udaje. Miał być być może takim English Mannor House, ale nie wyszło.

7d1225996c2b8048ca82caf19adcdcb9.jpg

c42a6a798fd49b9c4ba11365f07ce15a.jpg

stock-photo-exterior-and-garden-of-a-victorian-era-english-mansion-111724466.jpg

stock-photo-old-english-house-with-tall-chimneys-1201227.jpg

old-english-brick-house-at-the-entrance-of-lifton-park-lifton-devon-CR7197.jpg

Ten ostatni jest najbliższy mojemu sercu, ale poza tym z pierwszego zdjęcia (bo olbrzymi) mogłabym zamieszkać w każdym :)

Dla ścisłości – mój dom piękny nie jest. Na dodatek brak mu szczegółów, które mogłyby ten brak urody poprawić. Mam kolekcję elewacji domów z których z przyjemnością sciągnęłabym pomysły. I może kiedyś uda mi się coś z tym zrobić, choć dach zawsze już będzie psuł efekt.

material pod kamienie, nie moge je walnac na ziemie sama, wszedzie tak mam.

To przepuszczalny material, cala woda wsiaka ale chwascicka nie rosna i kamyki z ziemia sie nie mieszaja.

Pod roslinami nie ma, jest zawsze wyciete

Ja napisalam sliwka? skleroza? to byla filetowa brzoza, bialy pien i fioletowe liscie. Miala korzenie, obciete jak ja wykopalam, to ta brzozka nad ktora plakalam ze ja robactwo od srodka mi zjadlo, nacieszylam sie nia jedna wiosne. jak ja wczoraj nioslam to pieniek mi w rece sie rozwalil.

Macie jakies specjane te szmaty? Bo nasze niby agrowłóknina (plecione), a tylko krzywdę roślinom robią. Plastik i koniec. Rośliny zamiast się ukorzeniać w głąb, to tylko blisko pod powierzchnią i wtedy każdy mrozik im szkodzi. Słońce im szkodzi, bo się przegrzewają, a na dodatek podgniwają, bo jest zachwiane oddychanie ziemi. Grzyby szaleją.

teraz wskoczylas no moj tor z domami :bye:

teraz mozemy pogadac :p

te domy wlasnie mi sie bardziej podobaja od tych klockowatych nowoczesnych. maja wlasnie ten "rodzinny" wyglad, kostka nigdy miec nie bedzie. Pomysl jeszcze o jednym...............takie domy moga miec 100 200 albo 300 lat (obojetnie ktory co pokazalas stary i ten co ja pokazalam) i nadal beda pieknie wygladac, bo maja ten stary klasyczny wyglad ktory nigdy sie nie zudzi.

A teraz pomysl o tych nowoczesnych klockach za nawet 30-50 lat - bedzie totalna sieczka, jakies inne wejda i zawsze beda sie wyrozniac. pamietasz domy budowane za komuny? W Polsce. Kiedys nie zwracalam uwagi az tak, ale pamietam jak te typowe "nowoczesne" domy (na tamten czas) budowali wydawaly mi sie suuuuperrrr...teraz jak jade do Polski przerazaja mnie swoja brzydota. Czas swoje zrobil, styklo 30 lat, nawet jesli utrzymany w dobrym stanie - nadal sie gryzie z otoczeniem i koszmarek stoi. A stare domy, dworki, a la palacykowate, nawet typowa zabudowa z lat 20tych - nadal wyglada pieknie i sie nie gryzie.

Dobra - pierwszy dom to typowy palac i widac roznice miedzy palacem a domem mieszkalnym co ja pokazalam. Wiesz o co mi chodzi?

Dom drugi - spotkasz je tutaj.

Dom trzeci szczatkowo ale tez sa.

Ostatni - nie widzialam ngdy.

kazdy z nich jednak tez ma mase spadkow i dachow.

Zimy sa, musza byc spadki, duzo spadkow a przy wielkich domach normalne ze musi ich byc duzo bo dom by nie utrzymal sniegu badz lodu - mamy durzo burz lodowych. Wiec trzeba jeszcze na to patrzec.

nastepna sprawa, nie ze jest udawany na angielska mode. Pamietaj jak ten kraj powstal - z emigrantow. Pol Europy tutaj przyjechalo, rozumie sie ze co co mieli kase budowali domy jakie mieli w swoim kraju - wiec dlatego taki a nie inny wyglad. Z czasem te domy nabraly innego wygladu, swojego na ten kraj i widac golym okiem roznice miedzy typowym angielskim a tutejszym.

O wygladzie w srodku, mowisz ze w tych klockowatych bys swoje rzeczy dolozyla i go udomowila - to samo ja napisalam o duzym - meble out, nadmiar sztukaterii out, zlote dodatki out 0 majac wyobaznie mozna cacko z niego zrobic, to przeciez zecz gustu a kazdy mago inneygo. Tego gusta :rolleyes:

O wierzyczkach pisalam ze bym je stacila bo tez mi nie tego ten, ale uwierz - sa gorsze. Przy okazji jak pojade do toronto, a jade w piatek, chyba ze autostrada pojade to dupa zimna - wiec jak pojade bokiem pstrykne inny dom. Wtedy bedziesz mogla ponazekac. ten co ja pokazalam to piekny nawet ze swoimi wiezyczkami, ten co pokaze to tak spaprali ze ja rece zalamuje za kazdym razem jak przejezdzamy. Tez jakis milioner postawil - ale nie dosc ze ma wiezyczki to na wiezyczkach zalozyl...........koguty :bash::bash::bash:

o gustach sie nie dyskutuje, ale jak sie za grosz wyobrazni nie ma to mozna przedobrzyc - jak to pisala TAR ze jak cyganie. Podpatrzyli domy tutaj i stawiajac je w Polsce przedobrzyli, wyszly maszkary.

folii nigdy nie klade, zawsze material, cienki ale mocny, po ilus tam latach sie rozklada na czesci pierwsze, po 4 jak ciaglam to sie rozwalal na kawalki

grzyba nigdy nie mam pod nim, przepuszcza wode, powietrze

ciekawe czy takie same sa wasze?

pstrykne fotke

jesli chce trawe wyciac zeby cos posadzic badz kamienie wysyac nigdy trawy nie zabijam - wycinam wartwe trawy do ziemi, ciezka robota szczegolnie ze mam gline ale zawsze wycinam trawe z korzeniami. Nie zabijam workami. Ne wytrzymalabym zeby miec cos polozone miesiacami

u TAR widzialam material ale z daleka wiec nie wiem czy taki sam, ale wygladal tak samo badz podobnie?

mamy 3 grubosci, ja zawsze klade srednia, widac ze reka mi przeswituje

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8790_zpsdsirgxsj.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8791_zpsll8ar86j.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_8789_zpsyq52fecn.jpg

klade tylko tam gdzie kamienie, tam gdzie kore mialam sie rozumie nie kladlam

i co? takie samo?