Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

noszzzz kurna, piekna masz ta hortensje, zobaczysz jakie u mnie - jestem obrazona normalnie :sick: na nie. Bukszpan juz zaczal kwitnac a te takie ze szkoda gadac, szczegolnie ta najwieksza.

moze malo slonca ze tulipan nie sciemnial??????:confused:

kule przyszly, pstrykne potem , czekam jeszcze na Opimusa juz dzwonili ze dzis przywioza

za to Jerry poslal mi fotke, nie bede pokazywac ale...M go zabral do pracy dzis i gdzies w jakiejs szkole robia, chyba jakas nowa bo staly w rzadku ustawione kibelki, ale takie mniejsze dla dzieci - i M na nich siadal :rolleyes: taki wielki facet na malych kibelkach, myslalam ze padne. ale pracuja!

powiedzialam im ze najwyzszy czas wrocic do szkoly sie poduczyc czego he he

Hortki ładnie rosną, mam dwie. Powoli, ale zakrywają cały dół betonowego płotu dosyć gęsto. Szkoda, że nie są zimozielone. Mam nadzieję, że mi wreszcie zakwitną w tym roku. :mad: Na początku marca pogoda była lepsza niż w kwietniu, róże jeszcze trupa udają, tak samo visteria i jakieś inne pnącza, które dostałam od siostry.

Ależ wielki dom! No i tu przykład tego co kiedyś mówiłyśmy, nie ma znaczenia ile włożysz i tak drożej nie sprzedasz. Mania kuchnia wyszła pięknie, ale tak mi brakuje tych wstawek, wiem że teraz lepiej ale fajne były.

Pochłaniacz piękny!!! Ja nie mam wcale, nie mam górnych szafek i tak kombinuje jak by zrobić żeby głupio nie wyglądało.

Pestka zobaczyłam te zielone kanapy i biegiem na górę przyłożyć ciuchy w kolorze zielonym do mojej kupiastej ściany :)

Joana, i... ???

Mmikka, od domu sąsiadki w linii prostej dzieli mnie połowa długości mojego ogrodu, droga wewnętrzna i jej kawał ogrodu, pi razy oko razem ponad 130 mb.

Mania podoba Ci się? Ja go nie lubię z kilku względów. Chociaż ma fragmenty, ktore mi sie podobają. Drewno na elewacji, mała łazienka-toaleta dla gości cala wyłożona drewnem brzozowym w płytach giętych (wszystkie narożniki ścian zaokrąglone), a sedesik i umywalka ze stali polerowanej. Przywodzi mi na myśl kajutę na jachcie :) Jest najładniejszym elementem tego domu, a nikt od nieruvhomości nigdy jej nie pokazał. Zawsze z premedytacją udawałam, że muszę skorzystać :lol2:

haha no widzisz ? ja inaczej patrze na domy. Patrze na bryle, na pomieszczenia i wlacza mi sie lampka - co by tu zmienic i po swojemu zrobic.

Kazdy ma inny gust wiec po kims ciezko trafic w taki sam jak swoj, prawie niemozliwe. A moze nawet wcale.

Dom jako bydynek mi sie podoba. Ta przeszklona sciana boska , powiem Ci co mi sie nie podoba, pojde tak jak na slajdach jest chociaz nie na kazde zdjecie sie wypowiem

futryny, drzwi w drewnie i w tym kolorze - wiem ze w Polsce jest kult drzewa ale ja tego nie lubie, jak dla mnie nie pasuje ten kolor nawet tam, drzwi z tymi szybami juz calkowicie ich nie lubie.

inne listwy przypodlogowe, w kominkowym widac - na gorze na podescie drewniane a w kominkowym jakies marmurki biale - :wtf:

podloga z kafli :sick: w kuchni i w lazienkach na tach - nie w pokojach, ale wiem ze na to tez moda w Polsce :sick:

kuchnia mi sie nie podoba :no: mogli za nia dac rownowartosc mercaka - dla mnie wyglada jak z Ikei :p

nie maja gornych szafek - ok, ale czarny granit czy cokolwiek polozyli do polowy sciany wyglada fe! przecina kuchnie i ja skraca w polowie bo kamien za ciemny, na blatach jest dobry, jakby byly wiszace szafki tez bylby dobry

metalowe kopacze pod szafkami - fuj! dobrze wygladaja w nowoczesnych bialych kuchniach ale nie z brazem :sick:

barierki czarne metalowe bardzo fajne na gorze, szkoda ze nie ida od samego dolu zamiast tej "scianowej"

co to jest to czarne na gorze co jak szafy wyglada? nie podoba mi sie cokolwiek to jest. Troche jak centrum NY wyglada,moze taki efekt chcieli

szopy stajnie czy budynki gospodarcze - one mi sie bardzo podobaja. Tylko wygladaja jak z innego domu - inny styl, moze takie zdjecie.

belki przy sufitach mi sie podobaja, w tym kolorze co sa.

lazienki na zimne wygladaja:sick: i ta ilosc plyt na ziemi robi dom "zimnym". Ale jako budynek mi sie podoba. Po przerobkach bylby ladny.

No ale to ja i moj gust albo jego brak :p

zaczne od moich brzydali, zobacz Mika :sick:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0201_zpsxdyvnayc.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0204_zpscq6r1luh.jpg

o ile dwie wygladaja OK, no male liscie maja jeszcze , kratek po zimie nie sciaglam ale whatever...to niestety duza wyglada fatalnie....:mad:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0206_zpsfsnzsewp.jpg

byly piekne paki lisciowe i przyszedl mroz i je sieklo. Wyrosly dolem narazie tylko, na gorze pare tylko - reszta wyglada jak niezywa :sick: nie wiem co z nia bedzie. Na szczescie na nia mam 5 lat gwarancji to jak cos pojade ja oddam i wezme cos innego, juz nie chce pnacej, strasznie ciezkie do utrzymania i to ich rosniecie...ehhh, a tak pieknie wybujale sa na zdjeciach na necie.

Wisterie - Blue Moon ma zalazki zielone ale mam zimno wiec guzik, jak krew z nosa prawie nic. Widze tylko ze zyje. Druga , ta inna rasa - kompletnie nic na niej nie ma, nawet kropek. Wiec nie wiem czy nie padla jednak przez zime. Ale jeszcze czekam.

Za to ta nowa Blue Moon co jeszcze nie posadzilam oszalala, miala prawie nic jak ja przynioslam , ale ze ja w dmu trzymam jak sa przymrozki wiec wyglada tak

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0200_zpsqnedjvj4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9124_zpsanigztux.jpg

tylko ze jak tak dalej pojdzie to zakwitnie w doniczcce bo nadal nie mam jej jak zasadzic, no ale - przynajmniej wiem ze bede miala kwiatki :p

Opimus i Nappa juz sa w parce :p

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9122_zpsl5i1hv2l.jpg

no i kulki

pokazuje jakby ktoras chciala kupic co podawalam linki.

oprocz woreczkow byly jeszcze w bublaste owiniete

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0197_zpsyhquzoxd.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9095_zpsvfadldgq.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9098_zpsjypmgduq.jpg

zarabiscie na kamykach wygladaja :p

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0229_zpsravmx3gj.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0232_zpset8b3l1y.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0233_zps0wkrusug.jpg

soczku nie ma, wypity, wiec moja reka jest

postawilam tez ta duza kolo nich

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9102_zpsri3hqsua.jpg

i cytryne jesli reka nie przemawia do wyobrazni

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0236_zps2obr7zwb.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0218_zps6dtr8iul.jpg

oh zebym tak byla pewna ze nikt mi ich nie zwinie polozylabym na froncie na kamieniach miedzy choinami, wygladaloby cacy. Niby nie kradna u nas na osiedlu ale kule dam sobie reke uciac by znikly, wiec kule na tyl, na przod z betonu.

Sie rozumie ze nie wszystkie ida do bajorka, chce porozkladac pare po ogrodzie.

Żałuję, że nie kupiłam kulek do gry w bule. Na kilka złotych były przecenione kule. Małe, ale ciężkie i ładne. Tych z linka nie kupię, nigdy nic na zagranicznych stronach nie kupowałam i nie mogę się przełamać żeby spróbować.

Moje hortki na początku marca tak wyglądały, też myślałam, że zmarzną w nocy. U ciebie były prawdziwe ekstrema w porównaniu do nas.

Oleandra w domu trzymałam w nocy i też ładnie się trzyma, rozkrzewił się po cięciu i ma pączki kwiatowe. Za to datura chyba padła, nic a nic nie rusza. Z jednej strony, to nawet dobrze, bo 2 wiadra wody dziennie potrzebuje i jak wyjedziemy nawet na kilka dni, to muszę angażować opiekę do kota i datury.

Kupiona kilka tygodni temu grusza nie ruszyła, poczekam jeszcze trochę i spróbuję oddać. Nigdy rośliny nie oddawałam, nowe doświadczenie się szykuje.;):rolleyes:

Pestka, ja już sama nie wiem, ściana do przemalowania najpewniej.

Dziewczyny skąd zdjęcia wstawiacie? z fotosika?skąd? Może pora czasami coś pokazać jeśli Mania się zgodzi.

Kule świetne, też mam taki ciemny kamień w kilku miejscach na rabatach, na szczęście wiek dziecia mnie powstrzyma przed wydatkiem :)

Mania już kilka razy pisała, że „bezdomne”, czyli my, mogą wstawiać co chcą. :)

Mmikka u mnie grusze kwitną pełną parą. Ptaki przyniosły i mam za plotem na pustej działce bardzo smaczną gruchę. Rok temu miała 7 owoców po raz pierwszy. W tym roku wygląda,że bedzie mieć znacznie więcej. Jabłonki zaczynają kwitnąć, szczególnie ozdobna. Wiśnie i śliwa rengloda też. Chociaż ta ostatnia sadzona jesienią i ma mało kwiatkow.

Natomiast wisterie jak martwe. Jeśli padly, to ja się na smierć zapłaczę :(

I wszystko co przy ziemi, poza botanicznymi cebulowymi, też niby ruszyło, ale mizernie.

Mania, ja tego domu nie lubię za rozplanowanie, za zbyt duże powierzchnie przeznaczone na pomieszczenia, z których korzysta się tylko w nocy, za zbyt podzieloną ściankami powierzchnię parteru, która dzięki temu ma wąską jadalnię, wąski salon i wąską bibliotekę w jednym ciągu, podczas gdy druga połowa domu to głównie korytarze i kuchnia. Jak złapię chwilę to narysuję plan, bo mam na świeżo w głowie. Wczoraj pomagaliśmy rozbierać i targać meble.

Projektował go Kucza-Kuczyński i wziął za to ponad pół mln (15 lat temu). Taka polska sława architektury. Zalożenie było, że z grubsza styl angielskiej farmy postawionej w U i domieszane polskie elementy jak np. łamany dach. Dla mnie to troche niespójnie wyszło. Poza tym Mąż sąsiadki nie dokończył tego co było w projekcie, bo zaczęli się rozwodzić. Tego na oko nie widać, ale ja wiem co miało być zrobione, a czego sąsiadka już nie zrobiła.

Ja też wolę drewno na podłodze. Ten marmur biały jest tylko w okolicy kominka i schody na piętro, które same w sobie są śliczne. Balustrada przy marmurowych schodach jest z dębu barwionego na czarno.

Wnętrzarsko miało być ciut Zen i w tę stronę są meble w sypialni małżeńskiej i te szafy, o ktore pytałaś (czarne z matowymi szybkami).

Dwie łazienki, ta z jasnego marmuru i ta czarna granitowa, są do dupy jeśli chodzi o rozplanowanie i dekoratorsko. Jest jedna łazienka sympatyczna z kafelków białych i ostro żółtych i ta jest fajna, ale o połowę mniejsza. No, i ta toaleta a'la jacht, jest super oryginalna.

Dużo w tym domu fajnych fragmentów, ale całość nie trzyma proporcji i w ogóle kupy jedno do drugiego.

Przed kominkiem stoją 2 fotele i stolik bardzo fajne tylko akurat nie pasują. Kupione w bardzo drogiej galerii w Warszawie, sprowadzone z Francji. W komplecie są 3 i kosztowały 14 700 zł, a stolik następne coś koło 7 tys.

O kuchni mam podobne zdanie. Nawet te blaty granitowe są okey, ale nieznoszę takiego koloru drewna. Tak samo drzwi i futryny, listwy przypodłogowe są dla mnie koszmarnie paskudne, bo kolor idzie w pomarańczowy.

Na piętrze są słupy i listwy z rozbielonego drewna.

A wiesz co mnie najbardziej odpycha od tego domu? To właśnie to drewno. Co z tego, że lite, że dąb, brzoza, kiedy... nie widać, że to naturalne drewno. Kiedyś popełniłam straszliwe faux pas, bo zapytałam, czy to MDF czy fornir. No, to jest dyskwalifikujące do cna wg mnie. Drewno ma być drewno, a nie wyglądać jak ersatz i to za takie pieniądze.

Pestka, ja już sama nie wiem, ściana do przemalowania najpewniej.

Dziewczyny skąd zdjęcia wstawiacie? z fotosika?skąd? Może pora czasami coś pokazać jeśli Mania się zgodzi.

Kule świetne, też mam taki ciemny kamień w kilku miejscach na rabatach, na szczęście wiek dziecia mnie powstrzyma przed wydatkiem :)

Ja wstawiam z komputera mojego. Mania ma konta na Photobucket. Kilka innych dziewczyn z forum też tam trzyma fotki. Jest bezpłatne (do jakiejś ilości MB) i pewne. Można założyć następne konto z innego adresu jak się limit wyczerpuje.

Zapytam jak ciemna masa jakaś, Czytałam ,że zdjęcia przed dodaniem na forum muszą być na jakiejś stronie, ogólnie w internecie. Jak w takim razie wstawiasz z komputera? Ja też bym wolała już ich nigdzie indziej nie dawać tylko prosto z kompa do Mani :p

Wróciłam ze spaceru z kępami trawy. Wsadziłam do doniczek i teraz szukam co to za jedne.

Mika co to jest gra w bule??

Joana - mozesz wklejac co chcesz i ile chcesz, kazdy moze! z checia bym ten kolor kupy zobaczyla ha ha...ja taki taras mialam jak M farbe wybral,

Pestka no patrz, zgodzilysmy sie co do domu. No ja oceniam tylko po tym co widze na zdjeciach, na zywo wyglada inaczej no i - Ty znasz dom od srodka .

Takiego koloru mialam tutaj kuchnie, pamietasz, jak sie wprwadzilam - co zrobilam? przebejcowalam odrazu :cool:

Angielskie to mi sie te stajnie najbardziej wydaja. A ten komplet do siedzenia tyle kasy ;) ani to wygodne ani nic, pisalam kiedys ze wole nasze hamerykanskie - duze i wygodne a tam mozna siedziec poldupkiem a najlepiej wcale nie siedziec zeby nie uszkodzic bo za taka kase, typowe jak na "wystawke". Kurna, dla mnie dom ma byc do uzytku caly.

Moze i facet byl czy jest slawa ale nie popisal sie ;) Z wielkim imieniem nie zawsze idzie smak i styl, ale to sama wiesz bo mase domow ogladasz ;)

Ale musze jedno przyznac - jesli chodzi o nowoczesnosc udalo mu sie jedno - przynajmniej w 80% - zabil "polska nowoczesnosc" ktora jest specyficzna. Wiem ze moze tego nie rozumuiecie i nie widzicie bo w Polsce mieszkacie i jestescie przyzwyczajone, ale ja to widze w domach. Taka inna nowoczesnosc.

Belki, slupy na gorze w jasnym drewnie o niebo ladniejsze niz na dole w rudziznie, masz racje. A te szafy a la zen paskudztwo ohydztwo. Nawet nie wpadlam na to ze w stylu Zen, w budynkami mi sie skojarzyly, no i te "pasy dla przechodnia" przed nimi - po co??

Najbardziej mnie wlasnie niespojnosc po oczach bije, rozne nie w coagu kolory listew, inne barierki - przy schodach scianka, na gorze ladne ciemne a w tym oszklonym pomieszczeniu jeszcze inne. Okna biale a listwy przypodlogowe inny kolor, ba, inne nawet niz podloga. No i jeszcze jedno - nierowne drzwi, rozne wysokosci tam gdzie jedno kolo drugich.

tak szybko sie w Polsce trzeba wyprowadzic po sprzedaniu?? tu jest 30, 60 badz 90 dni. A u Was w 2 tygodnie????

Mania, problem taki, że na zdjęciach wychodzi ok, ale ok to nie jest.

Podłoga to panele tylko takie węższe z v-fugą ( nie wiem jak to się pisze) a kolor chyba jakiś orzech. Ta podłoga jest w sypialni i na holu na górze. Też mi się podoba :)

Zrobię zdjęcia z szerszej perspektywy to zobaczycie ten słup. Chcę go jakoś wkomponować w sypialnie, żeby był bazą do regaliku jakiegoś wąskiego, sama nie wiem. Dlatego nie jest obudowany a tylko wyczyszczony