Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wspolczuje wam, u nas ledwo siapi. w sumie to mi na reke bo nawoz na trawniku rozsypany to ladnie sie rozpusci. od jutra zmiana pogody na lepsze, rano jeszcze pochmurnie wiec pojade wymienic bryle i do ikei po meble na taras i pare innych drobiazgow. a potem biore sie za sadzenie.

1. Możesz przesadzić do większej donicy, nic mu nie będzie jak nie uszkodzisz korzeni

2. na świerku masz młody pąk szczytowy - jak wyrośnie możesz go podwiązać póki będzie młody i giętki. Wiele młodych egzemplarzy form plączących trudno wykształca przewodniki. Strzelają w górę po kilku latach dopiero. Co prawda ta konkretna odmiana powinna tworzyć łatwo przewodnik, ale równie dobrze może była źle oznaczona w szkółce, albo nazwą "Pendula" nie określono konkretnej odmiany ale grupę pokrojową.

1. w wiekszej donicy juz jest

2. mam nadzieje ze mowisz o tym samym co ja widze, taki kikutek! :p

dzieki!

PESTKA............:sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick::sick:

masz kajak??

no niewesole :sick: a ja na swoje bajorko nazekam.

Mowisz ze Ci padly iglaki tez? u sasiada za oknem - pokazywalam ostatio taka maluska choineczke, dzielnie sie trzyma juz 4 rok odkad tu jestem -nic nie rosnie prawie bidulka ale stoi i zyje - po koloana w wodzie jak pada. Ale nie zdechla.

U mnie male bajorko ale rzeczka splywa , temu mam te paskudne rabaty ktore mi zmniejszaja ogrodek :mad:

nie da sie tam zrobic jeszcze drenazu???

zle dzis ze mna, SKS jak powiedzial dzis szwager jak zadzwonil. Mam taki bol w raieniu i mrowki ze hej, reka dretwieje po koniuszki palcow, przynajmniej wiem gdzie mi praslo na podstawie tych palcow :sick: musze isc do lekarza bo takie to upierdliwe ze mi sie dzis ryczec chce, na dodatek deszczysko nie pomaga i lykam tylko prochy byleby jeszcze migrenka nie chwycila bo juz nic innego tylko wisielca strzelic :sick:

Kupilam takie same donice jak na gornym tarasie mam, zeby komplet byl przed gazebo. Niestety w sklepie juz nie mieli, musialam w ich sklepie netowym i zaplacic za nie wiecej :sick: trudno!

tyle tylko ze Edkowi nasiadowke zabiore, do tych nie skoczy bo raz ze za wysoie a dw sie rozszerzaja do gory :(

a toto - ono co chyba nie Edek a Edkowa, a to co z tylu wystaje to mysle ze to od karmienia malych. No nic, czekamy do czerwca i zobaczymy, bo nadal z przodu nie widzialam czy siusiak jest czy nima :p

M robi swiatla pod szafkami, alez mu sie nie chce!! pogoda go do spania sklada a ja do roboty zagonilam

napisalam i poszlam do kuchni, M szedl do garazu, otworzyl drzwi i sie drze - kamienie ci przywiezli !!!!

no to SOM :wave:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9166_zpskqutfqpn.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9180_zpstsc402e5.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9188_zpswr6iz5wf.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9190_zpsocn3tews.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9194_zpsaqzcbnsu.jpg

czyzby jednak mj telefon podzialal?? :p

a kamyczki wygladaja tak, mokre niestety - zaczelo padac jak przyjechal

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9199_zps7ctzgjqr.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9202_zpstdftmdvr.jpg

10teczke widac :p

jak widzisz Pestka to nie jest cos co przewieziesz w samochodzie osobowym. Jego przyczepa byla tak dluga ze nie moglam jej calej sieknac a stalam kawalek. I wielkim Torem ciagnal.

mnie na koncu mial bo ostatni pakunek.

no, to taka bedzie fontanna i bajorko :p

Która ręka tak ci drętwieje? Jeśli lewa, to może sprawdź też serce. To częsty objaw jakiejś niewydolności.

Kajak :p mnie by się takie ustrojstwo przydało jak mają na Florydzie na bagnach, te z wiatrakami płaskodenne, żeby hulało po wierzchu po plytkim.

Musi przestać padać, żeby można było cokolwiek zrobić. Puścimy kolejny dren, grubszy niż te co kładliśmy wcześniej. Zrobimy suche strumienie i suche (żwirowe) stawiki. Jeden od frontu, a drugi z tyłu domu.

Poza tym nagadałam prezesowi naszej spółki wodnej i wpisał nasz teren do zakresu robót na ten rok. Przeczyszczą stare dreny, studzienki melioracyjne i tzw. zbieracze w okolicy. Powinno pomóc, ale to dopiero latem bedą robić jak członkowie Spółki powpłacają opłaty na ten rok, a gmina i marszałek województwa dołożą obiecaną kasę.

Pisałam, że J się złamał i zgodził na podwyższenie rabat. Kupa pracy, a miałam inne plany. Z przeróbki warzywnika i dokończenia piwniczki pewnie d... :(

To tyle o ratowaniu ogrodu.

Świerki są wrażliwe na podmakanie. Padło mi 5 sztuk serbskich, jodła koreańska, 2 sosny, kalmie (wszystkie 5), nieźle wyrośnięty rododendron, kilka odmianowych jałowców, klon pensylwański podczas poprzedniej topieli. U sąsiadki 12 sztuk świerkow serbskich i pięć wielkich klonów szlag trafił. Umierały powoli. Piękne te świerki były, smukłe i miały już po jakieś 10 m wysokości. Jej takie, moje miały po 3-4 metry.

Edkowi / ej zrób bambusowe drabinki do donic :)

Dawno temu zalało okolice domu mamy, to pływaliśmy na drzwiach zdjętych z warsztatu :lol2:

Nie mogłam się zebrać i iść do ginekologa, będąc u ortopedy zarejestrowałam się do gina, na następny dzień i tego samego dnia miałam mammografie. Myślałam, że kilka tygodni czeka się na termin badania.Tylko na opis prześwietlenia czeka się bardzo długo- do 6 tygodni.

na szczescie nie mam od serca Pestka, mam od szyi ktora nadal mnie rabie :cool:

Ale patrz, u mnie wszystkie drzewa stoja w sumie w wodzie, mimo ze podniesione na rabatach woda tam nadal sie zbiera - bo plynac z gory wybiera najlatwiejsza droge, a wiadomo ze przez ziemie w ktorej sadze jest rzeplyw a w glinie nie . No a klon wlasnie stoi w tym miejscu gdzie jest najmokrzej i bajoro. Trawe mi woda tam zniszczyla dokumentnie. narazie nie ruszalam, czekam az M rozkopie zeby rabaty zmienic.

a ta choineczka wiecznie podtopiona u sasiada to swierk tez.

w Toronto juz worki zaczeli nakladac. u mnie pada i mokro ale ok, u nich gorzej, pierwszy raz od kilkudziesiecu lat pada non stop ostatnio, caly kwiecien, dawno takiego poziomu jeziora nie bylo. na dodatek wieje tam wiatr i wpycha wode na brzeg, juz jakies zniszczenia sa podobno, dzis czytalam gazety. Ciekawe jak jezioro u mnie. Chociaz tu brzegi sa bardziej strome i domy wysoko stoja, w Tor jest plasko i prosto na plaze i chodniki sie wlewa. Dla tych z wyspy juz mieszkania przygotowali zastepcze.

M zrobil swiatlo....z jednej strony - to sie lenistwo nazywa :D dzis ma zrobic z drugiej jak wroci. Niestety caly weekend pracuje wiec nici z przeniesienia kamieni na tyl a ja nie dam rady wiec te co stoja na trawie zabija trawke. Trzeba bedzie nowa wsadzac.

no i przyszlam z zamiarem napisania czegos le zapomnialam co to mialo byc, no jak nic SKS :cool:

Edkowi moze przykleje kamyczki na donicy? niech ma scianke do wspinaczki :D

Mika dlugo. Ja tak kilka lat temu bedac u lekarza myslac zem chora zrobilam na miejscu przeswietlenie i dostal do reki zdjecie odrazu. Skwitowal ze mam poczatki zapalenia pluc. Tydzien potem telefon ze dostali opis - odstawic penicyline bo nie pomoze i jechac do szpitala bo to nie zapalenie a cale lewe pluco zapadniete, na jednym jechalam. Przez 6 tobym sie przekrecila

dzis przyszlo to:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0262_zpshz5g2nhx.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/DSC_0265_zpsjchmzjva.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9235_zps9j9wfzok.jpg

cytryna jak widac nie jest mala, nie moglam objac takie duze. Wysokie na 58 i 65 cm.

do M do jaskini kolo kominka bo to szachiarz (byly)

historia tych figur: kupilam w listopadzie - dokladnie 22 :cool: i mialo byc dla M na swieta pod choinke. Sie okazalo ze nie mieli - na Amazon. Zrobilam zadyme ze to juz drugi raz ze maja cos wystawione ze jest a sie okazuje ze nie ma. Kupic gdzie indziej sie okazalo niemozliwoscia, ani u mnie ani w US - bo przestali to robic, wykupione wszedzie :bash: Ale w koncu ugadalam sie z Amazon ze beda szukac tyle az znajda gdzies - przedwczoraj dostalam @ ze znalezli ...ufff....ponad 5 miesiecy. Ale warto bylo :yes:

z drewna, recznie robione.

Fajne te figury. Dzisiaj kasa za/na mój robot poszła w warsztacie samochodowym :bash: Jeszcze biorąc auto na podnośnik chłodnica pękła i dodatkowy wydatek. Kiedyś jeden doktor powiedział mojej koleżance- człowiek na starość jest jak auto, wszystko po kolei się sypie. Tak więc nasze auto SKS też dopadło.

Mania, współczuję bólu, tylko trawy nie ratuj i nie noś tych cegieł.

U Pestki woda stoi, u nas tydzień, albo dłużej deszcz padał, jeszcze wczoraj padało, a dzisiaj narcyzy rosnące pod świerkiem musiałam podlewać. Leżały na ziemi i kwiczały z omdlenia.

Mojego pająka widziałam tydzień temu w sklepie, niestety był biały, metalowy bardziej mi się podoba. Cenę dalej ma wysoką 267zł. (twoje 90$)

MIKA = DOBRA ZONKA :D

u mnie jak zaczelo wczoraj padac popoludniu tak pada non stop, cala noc, dzis caly dzien i tylko pompa chodzi na pelnych obrotach.

nie bede nosic kamieni, za ciezkie. To juz M robota.

bialy pajaczek tez mi sie nie podoba, jak z plastyku wyglada albo jak podroba :sick: ale inne kolorki tez fajne.

a ten malutki dekoracyjny widzialas? chodze i chodze kolo niego, w witrynke go wsadzic.

Mika to i tak tanio, mojego kilka lat teu udalo mi sie z UK sciagnac, dalam 70$ wraz z wysylka, teraz wolaja ponad 100 za samego pajaka tylko a gdzie wysylka?

Jeden wariat w US chce prawie 200$ :sick:

uwilbiam go :p pajaczka znaczy, nie wariata