Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

mnie firanki nie raża, lubie. a zawsze nadaja lekkosci i przytulnosci :) bukszpan w urnach lepiej. i ten dywan superasty. ostatnio fajny wyczailam w ikei i nie kupilam a teraz juz nie ma:bash: w Łodzi tylko sa ale to za daleko a tego akurat mobilna ikea nie wysyla, bez sensu.

a ja na tarasik kupilam sobie drabinke stojak, musze jeszcze po oslonki podjechac i ziola tam powtryniac:) o taki

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/salladskal-stojak-na-doniczke-szary__0487187_PE622454_S4.JPG

i tez kombinuje jak moje polcienne zaslony pomontowac na ramach od zabudowy,

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Edka szkoda. U nas jaszczureczki kroluja i jeże. ostatnio pod miska oczka znalazlam rozprutego ptaszka, chyba sikorka. te dwa poldzikie siersciuchy koty pewnie zamordowaly. i cos mi nasralo na zwinietą rolke wikliny, na pewno nie bialasy, bo rolki lezaly na workach z kora i one by na taka górke nie wlazy, rolka lezala na wysokosci 1,5 metra i wydaje mi sie, ze to tez kot. zaczyna mnie to juz wkurzac i zaczne gonic.

Aaaaaa.... to chyba przestanę się czepiać :)

TAR, mnie nie zame firany przeszkadzają, ale te bordery na nich.

Mania, jesteś pewna, że chipmunki koty zjadają? Koty sterylizowane, bardzo rzadko polują. Domowe koty poza tym są najedzone, a jako drapieżniki polują nie by zabić, ale dlatego, że są głodne. Tak to działa w naturze. Mordują albo z głodu, albo dlatego że ich potomstwo lub one same są zagrożone. Może też być tak, że chipmunki wyniosły się z miejsca, gdzie nie czują się bezpiecznie. Ale szkoda. Takie milusie kuleczki ze smużką :)

Jeża bym chciała mieć w ogrodzie. Nawet całą jerzowa rodzinkę :)

Domek jeża, tylko fotka nijaka. Pokażę też krzaczory, o których piszę, że w nich buszuję. W nich znalazłam tą laurowiśnię. Za drzewem widać troszkę żółtego domku, to z niego teraz nadaję.

Czosnki i sanie są z innego domu, należącego do znajomej. W całej miejscowości nie ma tak ładnego i zadbanego ogródka jak ma Mania, Tarcia czy Pestka. A najbardziej, to mnie zastanawia u sąsiadów w salonie, z oknami/witrynami (po sklepie mieszkanie) wychodzącymi na ulicę, obok skórzanego wypoczynku wielkie łóżko z solarium.

IMAG2446.jpg

fot2.jpg

fot1.jpg

fot3.jpg

fot4.jpg

[...] Koty sterylizowane, bardzo rzadko polują. Domowe koty poza tym są najedzone, a jako drapieżniki polują nie by zabić, ale dlatego, że są głodne. Tak to działa w naturze. Mordują albo z głodu, albo dlatego że ich potomstwo lub one same są zagrożone. [...]

Myślę że od tego są wyjątki. Mój kot mimo że wykastrowany to łowny jest przeogromnie. Głodować raczej nie głoduje. On nawet jak mieszkaliśmy w bloku potrafił ptaka złapać na balkonie. Wolałabym żeby taki łowny nie był bo przez to ciągle tasiemca łapie i wiecznie na tabsach na odrobaczanie jest.

MMika lubię teTwoje zdjęcia zeSzwecji. Wiatrak rewelka, od samego patrzenia człowiek odpoczywa.

Mania kanciapka na narzędzia w czerni zyskała, ale zasłonki nie :(, ooo i na mnie pewnie nakrzyczy jak na Pestkę.

Cudne jest to Gazebo, cały twój ogród, choć malutki to zadbany bardzo.

Ja miałam kolejny wspaniały dzień, po dwóch tygodniach odebrałam kosiarkę z naprawy, wczoraj kosiłam dopóki burza sie nie zaczęła. I już mi coś zaczynała linka dziwnie chodzić, dzisiaj po każdym wyłączeniu musiałam jej dać odpoczać ponad pół godz, więc jutro z rana wraca do panów na warsztat.

nie bede krzyczec, po co - na szczescie to sa moje firanki ktore ja lubie :p

powiem tak - pokazcie swoje domy - wiecej niz ustawa przewiduje, miejcie jaja tak jak ja, - i wtedy zobaczymy ile razy i co ja skrytykuje i powiem nie, brzydkie, najlepiej nic nie pokazywac a wybrzydzac - tandeta, paskudne itp itd. Moj dom nie jest w waszym guscie, wasze domy maja pelno rzeczy ktorych ja bym w zyciu u siebie nie zrobila/kupila/postawila. Ale bym nie krzyczala odrazu nie i fe i tandeta. Bo gust kazdy ma inny. Mozna napisac - nie moj gust albo zignorowac cos co sie nie podoba jak np robi to pare dziewczyn - dyplomatycznie o! a ktore to same wiedza.

co mam tam niby zawiesic? w pasy? kwiaty? azurowe? dobrze wiecie ze to nie ja, jak to nie ja miec rabatki z kwiatkami :cool:

za kare macie to...ktora to z was??????????:lol2::lol2::lol2:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_9642_zpsytkoldde.jpg

:rotfl:

bylam w zieleniaku i fotka brzydka ale byly babcie za daleko na parkingu , specjalnie pstryklam zeby JAKBY CO wkleic no i masz! he he

teraz to sie mozecie juz cmoknac bo nie bede wklejac nic z domu, jak ma sie podobac tylko mnie to nie musze puszczac w swiat. Tu se tylko poplotkowac mozemy ooooo koniec z galeriami :yes:

Edytowane przez mania1220

TAR bardzo mi sie podoba poleczka, zawsze mi sie podobaly, juz nieraz zalowalam ze nie lubie ziol bo nic innego tam sie nie nada posadzic.

Mika - i co? fajnie tak widziec jak zwierzaczka sie napoi i nakarmi - dzikiego a nie kota czy psa wloczege :p

Joana mieszkam w miescie, mimo ze na zadupiu miasta i otoczona lasami ale nadal w miescie, temu maly ogrodek. I tak mam duzy, sa mniejsze :p

u mnie dzis byl facet zrobic przeglad pieca i bylo jak sie domyslalam - brudny sensor - madra bylam bo wyczytalam to na necie wtedy, ale nie chcialam sie brac za czyszczenie bo za duzo tam kabelkow. Podobno raz na rok trzeba czyscic, a my ani razu odkad tu mieszkamy, a czy poprzedni czyscili diabli wiedza :lol2:

w kazdym badz razie mowil ze zero sygnalu bylo, przeczyscicl i odrazu wskoczylo, wyczyscil piec, posprawdzal wszystko wlacznie z gazem czy gdzie nie ulatnia sie i wszystko gra. No i - mam ogrzewanie :D

nie moge posadzic truskawek, ani nawet poziomek :sick:

a mialam dzis wkleic i pokazac co sie dzieje z moimi truskawkami :p

juz 3 rodzaje truskawek mam posadzone plus poziomki z Polski z Biedronki i wszystkie ale bez wyjatku rosna giganty:sick: nie wiem czy to ta ziemia co w nich sadze czy co. Pare mam w donicach i musze wykopac, w wieksze wsadzic bo juz wyrosly na jakies 35-40cm . A jak maja takie korzeie jak te co przesadzalam to masakra. i rosna pod drzewem w cieniu , wielkie i kwitna. Jezdzilam tutaj na farmy po truskawki i nie mialy tak wielkich znaczy wysokich krzakow, a specjalnie kazda inna odmiane bralam. No i w cieniu im pasuje az dziw.

a tak dla posmiania..........bedzie do kompletu - moje szczytowe krzesla w jadalni, te srebrno-szare z podlokietnikami - sa z domu pogrzebowego :rotfl:

sofka jest po "ciotce co umarla" - nie mojej, a moj najstarszy mebel czyli seketarzyk po "babci co umarla" - nie mojej - M powiedzial ze zbieram rzeczy po umarlakach - wiec zaslonki tez pasuja - tylko ja jeszcze zyje :rotfl::rotfl:

Tez mam sporo tzw. rodzinnych. Na dodatek - UWAGA – kryształy, ale wyłącznie stare, nawet takie sprzed II wojny i 2 jeszcze starsze. Mają swój chic, choć ja też za kryształami nie przepadam. Krzesło, oryginalny Thonet, który przetrwał jakimś cudem od lat 30 ubiegłego wieku i ma taką historię, że nawet jeśliby zaczęło próchnieć, to go nie wyrzucę. Poza tym fotel mojego dziadka i trochę fotograficznych szpargałów po moim ojcu. W tym wszystkim są też rzeczy spakowane i schowane, bo nawet nie wiedziałabym jak je w domu wyeksponować, np. radio Philipsa, które dziadek kupił dla mnie, gdy jako 4 latka ciężko chorowałam. Takie radio w drewnianej obudowie i z okiem magicznym. Ciągle działa :)

Twoją siłą, Maniu, jest umiejętność skomponowania „trupów” w piękną spójną całość. Wiesz, że styl twojego domu nie jest moim, ale podziwiam szczerze.

TAR ja obrazac? nigdy w zyciu :no: przeciez widzisz ze staram sie w zart obracac wszystko :p

i co z Glediczja? masz? bedziesz miala? widzialas jak moja juz ladne puscila, tam gdzie tecza byla ja pstryklam.

Pestka mam jeden krysztal, wyrozniaja go dwie zeczy pomiedzy krysztalami spomiedzy innch, juz pisalam kiedys o tym. To jest misa na salatki czy na cos, dosc gleboka, rznieta jak to krysztal co nie lubie ale - jest polska, z zaborow ruskich jeszcze (odpowiednie pieczatki ma sie rozumie) a dwa caly brzeg plus uszy do trzymania ma ze srebra. Wiec trzymam. Bo z wszystkich zastawowych sreber jakie mialam to jedyne co mi zostalo. Mialam jeszcze wazon ale terazniejszy ale wywalilam go bo nie byl recznie rzniety a odlew i mnie wkurzal ten wyglad i mnie wkurzaly te wzorki jak kwiaty w nim staly i tak. Duzo tu mamy w sklepach polskiego krysztalu, ale to juz nowoczesny jest bez tych durnych rzniec czy dokladniej - bez wzorkow.

Z domu nic nie przywozilam oprocz malych pierdul. Najbardziej bliska sercu pamiatka mam kolczyka po prababace, mialam dwa ale mlody zgubil, na szczescie zrobiony tak ze wisiorek mozna zrobic , stare srebro ze zlotem, czarny onyks i diament. I mam go tylko z sentymentu , ladna stara robota. Prababki nie znalam, umarla jak moja babcia miala 9 lat , ale przywiozla kolczyki z Austrii pod koniec 1800 roku.

Chyba co najbardziej cenie to pamietnik, orginalny, pisany w okopach przez kumpla mojego dziadka z drugiej strony, ktory byl duzo starszy niz moi drudzy dziadkowie. Kumpel pisal pamietnuk w czasie I wojny swiatowej w okopach, nie skonczyl go, zginal. W srodku byla jego notka ze w razie jego smierci oddac mojemu dziadkowi. Orginalny atrament - pisane piorem, stary zeszyt, no i te wspomneinia z tamtych czasow kiedy mojej babci jeszcze na swiecie ne bylo, zawsze mnie rozwalal.

Doriko, a ja chce w donice i mnie zamurowac :p

Edytowane przez mania1220

czytalam ze dziure masz prawie wykopana, wybralas juz co bedzie roslo naokolo???

a moje palki wypuscily nowe z boku :p zastanawiam sie czy przezyja i dozyja i czy zobacze jaka palke na jesieni.

skrzyp widzialam tez rosnie bokiem jak przesadzalam, moze wylezie jak juz przebije sie przez ziemie.

bedziesz cos w donicach zywego tez wkladac w oczko?