mania1220 05.06.2017 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 lodka by sie cumowala caly rok ale nie na moim jeziorze, jest duze i ladne ale woda nie ta. Jak juz to bedzie stac na zatoce gdzie jest Wasaga, bylas tam napewno. Wieksze, woda krysztal, zloty piasek, ciepla w lecie, mozna zacumowac i na plaze wyjsc . Tu w miescie to jak w Toronto - zimne to jezioro. Skrzynie mi tam nie wleza, tam nie ma miejsca na nic, kawalek tarasu co wystaje spod budy kolo fontanny jest tak waskie ze dwoch stop naraz nie postawie. No i krzak i japonczyk tam juz sa. Z drugiej strony wzdluz plotu rosna roze, winogrono i ten jeszcze krzak pnacy co zapomnialam jak po polsku sie nazywa. Skrzynie sa spore i prostokatne. Dzis rano miedzy deszczami bylam z boku zobaczyc, jakby teren wyrownac to moge tam postawic i truskawki posadzic. Ewentualnie z drugiej strony na scianie od kominka, tam duzo miejsca. Tam mam plan zrobic chodnik w przyszlosci, M juz rece zalamuje bo duzo roboty, ale juz mi sie znudzilo po kamykach lazic, pozatym chce sie oddzielic od sasiadow takim swoim-moim. narazie to wyglada jak jedno wspolne jak nic tam nie ma. cos wymysle, poki co sie martwie zeby mi te hortensje nie padly przy przesadzaniu, bo te ze skrzyn to jeszcze (limelight) ale ta co obok rosnie w ziemi pnaca to juz mam stracha ruszac pierwszy rok ze tak pieknie zaliscila. Zreszta mam od kilku dni dylemat czy tych hortensju na tyl nie przeniesc na miejsce dwoch iglakow co stoja przed tarasem. One duze te lby beda mialy i mi fontanne zaslaniaja jak sie siedzi przy stole. Przesunelam je przy powiekszaniu tarasu ale na wiosne znow teraz puscily i coraz wieksze. Mozna je przycinac??? Na nodze srebne, chyba sie klujace po polsku nazywaja. zastanawiam sie jakie duze korzenie maja wodne brzozy?? czy dam rade wykopac po 4 latach stania?? wymieszane pewno z korzeniami debow to jak uszkodze cos padnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 05.06.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Świetnie to drzewko wygląda! Zazdroszczę dobrej lampki:) Mania, wytłumacz mi proszę, jak działa ten wiatrak w żyrandolu? On włącza się od pociągnięcia za ten sznureczek, czy potrzebuje pstryknięcia też w kontakcie? Nie wiem jak M, sto lat temu go podłączał, ale pociągnięcie za sznurek nie działa. Może to trzeba gdzieś coś dopiąć? U nas latem jest w domu chłodno, ale zimą całe ciepło ucieka do góry. Jak miałam kwiatki w kwietniku na ścianie, to gotowały się. Do sufitu mamy ponad 3 metry, nie pamiętam 3.20 czy 3.50. Edzio zniknął i nasz jeż też :bash: Dzisiaj głębiej zajrzałam do tego jeżowego domku, żeby sprawdzić czy dzieci tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 05.06.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 teraz to sie mozecie juz cmoknac bo nie bede wklejac nic z domu, jak ma sie podobac tylko mnie to nie musze puszczac w swiat. Tu se tylko poplotkowac mozemy ooooo koniec z galeriami Mania, no wiesz co aleś dała czadu chciałas zeby pisac szczerze, co sie Pani stało, przeca krytyka nie oznacza ze od razu musisz to zmienic, napiasałas że Tobie sie podoba i okey, nie ma o co sie fochac i obrażać innych Mi sie altana ogólnie podoba bardzo, jest tak przyjemnie z tymi roslinami, nawet nie zwróciłam uwagi na zasłonki. Pomalowana szopka o wiele ładniejsza. Taaak... czarny kolor jest uniwersalny, pasuje do wszystkiego Dopiero nadrabiam zaległości, wiec nie wiem coście tam dalej naplotły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.06.2017 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Vesi Vesi Vesi.........!! ja juz dawno zapomnialam a ty tu wyjezdzasz z czyms takim?? GDZIE kogos obrazilam?????????? krytyki sie nie boje ale chyba zle zrozumialas, nie chodzilo o krytyke, a o ciagniecie tematu w stylu jakim bylo pisane, a to sa dwie rozne zeczy. Nie prosilam o rade, pokazalam ze juz stoi i mozna to bylo inaczej ujac jak sie nie podoba. Uwierz ze masz pelno w domu zeczy ktore mi sie nie podobaja i nigdy nie pisalam takich slow, bo ciezko krytykowac czyjs gust! wiec nie wiem o co chodzi?? a jesli o obrazanie ci chodzi z babciami to chyba nie wiesz o co dokladnie chodzi?? obrazic to sie dopiero moge. Za takie gadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.06.2017 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Mika nornalnie powinny byc dwa sznureczki, obejrzyj czy nie masz dodatkowej dziurki - jeden pociagnik na wiatrak a drugi na swiatlo, bo mozesz miec samo swiatlo, sam wiatrak albo oba naraz - oprocz pstryka na scianie sie rozumie. Ale jesli zgasisz pstrykiem na scianie to nic nie bedzie dzialac. Moze odlaczone w srodku? trzeba by rozkrecic. z jednym sznurkiem jest jesli nie ma lampy a tylko sam wiatrak. Nie ma zadnego sznurka jesli wiatrak jest na pilota badz ma obie opcje w pstryku na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 05.06.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Masz rację, 2 sznureczki. Kiedyś je zarzuciłam do góry na lampę, żeby nie dyndały Jeżeli nie kupię nowej, to pogonię M żeby tam zajrzał. Bo, w sumie, to ciekawa jestem tego "wiatru" Fajny ten komplet cukierniczkowo/ mlecznikowy. Masz na dnie jakieś punce? Tutaj jest dużo pierdół z cyny i alpaki. A jak wezmie do ręki alpakę, to od razu mowia- silver! Jestem zawiedziona, bo nie kupiłam sobie ani jednej małej łyżeczki. Co zrobiłaś ze skrzypcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.06.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 ... nie chodzilo o krytyke, a o ciagniecie tematu w stylu jakim bylo pisane, a to sa dwie rozne zeczy. Nie prosilam o rade, pokazalam ze juz stoi i mozna to bylo inaczej ujac jak sie nie podoba. .... To jednak sie niepotrzebnie odzywałam. A myślałam, po tym co piszesz, że mogę szczerze powiedzieć jakie mam odczucia i czy mi się podoba. Przepraszam, że się nie wczułam w co mi wolno i przyszłościowo będę trzymać dziób na kłódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.06.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Mika maja sygnatury, ale to nie sa antyki. Stary mam ale w innym stylu z konca lat 1890, ten tak zachodzi bo grubo tego srebra ze mi sie nie chce polerowac. na wiatraku z tej czesci gdzie smigla wychodza powinien byc jeszcze maly pstryczek - na odwrocenie wiania, jesli nie ma znaczy ze operujesz tym samym co lancuszek do wiatraka.co to jest alpaka? z cyny tez tam mase mielia alpaca tu to znam ale jako welna a skrzypce leza nadal w futerale, czekaja na przenosiny M na dol wtedy moge sie wziasc za dwie ostatnie sypialnie na gorze, ida do Brazowego pokoju, jeszcze nie wymyslilam jak je powiesze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.06.2017 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 no i masz!! Pestka Ty tez za duzo imprezowalas i sie zucilo??na podloge - tandetne wyciecie, na zaslonki - ochyda, paskudne itp itd - sorry ale czy kiedykolwiek napisalam u ktorejs takie cos? mozna wszystko pisac ale to bylo lekkie przegiecie. Na dodatek przeciagane kiedy napisalam wyraznie ze mi sie podobaja. jessssssuuu zaraz bedzie obraza majestatu kazdej z osobna, ja chyba serio przerwe zrobie, nie pasuje to prosze bardzo - setki innych lasek na muratorze ma swoje domy i dam sobie reke uciac ze tam same peany sa spiewane nawet jesli cos faktycznie nie jest halo, przemilczane i pominiete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gopax 05.06.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Uciekła mi subskrypcja, to mam kilkudniowe zaległości... pogubiłam się... muszę nadrobić zaległości, bo nie nadążam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 06.06.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Nowe srebro wynaleziono w Chinach. Stało się znane w Europie po sprowadzeniu go przez składy handlowe. Wbrew swojej nazwie zwyczajowej nie zawiera on srebra, jednak z wyglądu przypomina ten metal. Służy do wyrobu ozdób, sztućców, sprzętu medycznego, instrumentów muzycznych, rozmaitych przyborów itp., a także drutów oporowych. Na przedmiotach jest napisane Alpaca albo NS. Tych swoich pierdół nie poleruję, wkładam do naczynia daję trochę soli kuchennej, folię aluminiową z rolki i zalewam gorącą wodą. Samo się czyści, tylko śmierdzący dymek leci Potem zrobię fotkę alpakowego widelczyka i chochelki jakie ostatnio w łapę wpadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.06.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 najlepiej sie wszystkie poobrazajcie, normalnie jak gimnzjalistki byl temat, jest po temacie po co ciagac dalej. Mania z oczkiem wyglada tak, ze nie chce mi sie nic, nawet foty pstryknac. a juz o pokazywaniu nie wspomne:cool: ale cos zrobie, obiecuje. na razie oczko jest osadzone, a mezaty wozi ziemie. potem ja jakos ogarniemy i powozi kamloty. samo oczko musze odurzyc i umyc, bo osypane całe. no ale jest juz blizej jak dalej. ja w ogole teraz caly wolny czas po pracy siedze w ogrodzie do 20 (potem komary żreją) wieczorem jestem taka padlina, ze nawet kompa nie chce mi sie uruchamiac. uskuteczniamy taras, browarek itp. poza tym ostatnie 2 tygodnie mialam problem z okiem i zwyczajnie musialam kompa odpuscic i w sumie na dobre mi to wychodzi. qrcze i deszczu by nam sie jeszcze przydalo, ten jeden dzien opadow to kropla w morzu potrzeb. wczoraj obsadzalam rabate frontowa i jakos szczegolnie mokra ziemia nie byla. zapowiadaja opady po poludniu i w nocy - niech pada. w sobote robie imprezke urodzinowa, bedzie ładnie, zapowiadaja upaly a po podlaniu trawa znowu bedzie zielona a nie sianowata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 06.06.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Fotki: widelczyk posiada grawer R, miseczka japońska, ręcznie malowana, farbę czuć pod palcem i indyjska cynkowa doniczka z ''uprowadzoną'' z krzaków laurowiśnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.06.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 forum sie mi dzis pierdzaczy, za wiele nie popisze:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.06.2017 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 TAR nie gadaj, za naszych czasow nie bylo gimnazjum ja sie nie obrazam. ja sie tylko wkurzylam. Wlasnie na takie powroty do tematow.Kiedy i tak staralam sie na koniec wszystko w zarto obrocic Ja dzis znow mam deszcz i mam go dosc. Za mokro. Za dlugo. Galezie zwisaja i od tego ciezaru sie odksztalcaja, nie wiem czy sie podniosa. Juz tak deby mi w zeszlym roku sie zrobily - nie wstaly. Teraz tez widze zwisaja zamiast stac na bacznosc na dodatek klon zrobil to samo i z jednej strony patrzac zrobila sie dziura malo tego na lisciach od ciemniejszej strony sie zrobil grzyb od tej wilgoci. Nie pada - zle, pada - tez zle. chodze tylko i patrze kiedy bede musiala troche wody z fontanny wyciagnac zeby sie nie przelalo. Tar - piachem podsypalliscie oczko? Wspolczuje wyciagania. coz znowu z okiem mialas????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.06.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Pestka i nie kombinuj tu z jakas wycofka bo ja sie nie obrazam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.06.2017 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Mika to juz wiem o czym mowisz. Teg chinskiego jest tu tez dyzo, jedynie co trzeba pamietac ze bardzo duzo podrob jest.ladne co kupilas, ale polerwanie wlasnie trzeba robic jak sie ma tzw Gold wash. Jak ta chochelka - ze jest zlota w srodku, bo to cienka powloczka i moze zejsc. Ja tez tak srebro czyszcze ale zamiast soli daje sode kuchenna. Szybciej i dokladniej to robi niz zwykla sol. Jak duzo ornamentow jest to robie tez papke i szczoteczka czyszcze.poaze co pstryklam teraz w antycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 06.06.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Tar, masz może namiar na dobrą ziemię ogrodową, w dobrej cenie? Mam uraz do tak zwanego czarnoziemu na tony bo co mi przywiozą to chwasty i szkło, masakra jakaś. Od jakiegoś czasu kupuję w workach w biedrze albo lidlu ale to pomimo dobrej ceny i tak dość drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.06.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 3 fajne mebelki szafa: http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3461_zpsuhmq0zlb.jpg witryna http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3468_zpsddbc0pao.jpg http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3469_zpst93kroyy.jpg i taka inna witryna - odrazu ja zobaczylam wypelniona ksiazkami - cudowna, odrazu ja zobaczylam u siebie w bibliotece ile kosztowala nie wiem, to bylo jedyne pomieszczenie ze wejsc tam nie mozna bylo i bylo zagrodzone, trzeba bylo kogos wolac jesli chcialo sie kupic. http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3470_zpsuqwg4r4l.jpg czajniczki fajne http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3472_zps75n1fka7.jpg klecznik domowy z lat 1800 http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3474_zps7n7ceafk.jpg kolowrotek na multi-szpulki, nie widzialam nigdy takiego duzego na drugim zdjeciu widac jaki duzy bo na stole stoi normalny http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3495_zpspj2fueua.jpg http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3496_zpsat5rvetb.jpg zegar nie pamietam czy chodzil ale sie mi bardzo spodobal, szkoda ze nie mam gdzie go postawic http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3490_zpswrh64ycc.jpg czasy Dziekiego Zachodu prawdziwe siodlo z lat 1800 http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3475_zpsggi5xsdb.jpg kowadlo na pienku - rok 1850 - cena 650$ http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3476_zpshyeeimqf.jpg chinski stolowy parawanik z drzewa rozanego i ceramiki , lata 1900-1920, nie wiedzialam ze stolowe tez mieli - cena 5 tysiecy $. Ze wzgledu na cene stal za szyba. http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3484_zpsc4so801g.jpg tez za szyba - kalamaznik , marmur i braz , cena.............20 tysiecy $ Wlochy 1870 http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3481_zpstgebmspf.jpg http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_3482_zpsljov7gtk.jpg lubie tam lazic, mozna faje zeczy pooglodac i sie doksztalcic i zobaczyc cuda niewidy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.06.2017 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Mika tam gdzie jezdze to jest wielka hala. Co weekend w lecie tez sa robione aukcje, mozna isc i sie bic. Zeczy sa wyceceniane przez profesjonaliste, byl akurat jak bylismy. Podziwiam takich ludzi bo chodzaca historia i znastwo tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts