pestka56 22.06.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Ale ocieplij koniecznie te donice, bo będą korzenie przemarzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 23.06.2017 03:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 eeeeeeee nieeeeeee! blacha + styropian + folia + otwarta przestrzen i full slonca = zaproszenie do grzyba korzeni. bardzo ladne te donice! uwilbiam wszelakie metalowe niestety nie mam zadnej, a raczej mam ale male wiec leza w garazu. co ja bym zrobila : 1.zostawic jakie sa tylko te wstawki zamalowac, farba akrylowa (nie wodna!!) na jakies matowe srebro, nie swiecace, srebrno-szare. 2.zadnych nog nie robic, zostawic ale postawic nie w trawie , nie w rabacie z wysypka drewniana a na betonie (to beton tam widac? ) badz na kamykach. Pod sciana domu je widze a nie na tam gdzie postawilas. Pobaw sie, pojezdzij z nimi . 3. uzywac ich tylko jako oslonki wiec cokolwiek sadzone w osobnej donicy na zime wyciagane a oslonki do garazu chowac - lubia rdzewiec. 4. postawic je tak zeby je bylo obie widac i jak najbardziej symetrycznie i posadzic takie same rosliny w nich, nie w kazdej co innego. 4a. chyba ze bys miala jakies inne metalowe zrobic kacik z paroma i wtedy mozna rozne rosliki i jedna z nich duza podniesc wyzej druga na ziemi - jak poggoglasz to zobaczysz o czym mowie. PADA ciagle pada ale fontanna czysciutka ze pic mozna. Widze swoje kamyczki. posadzilam w koncu pomidory, niestety o miesiac za pozno i nigdzie juz nie mieli koktajlowych a i te co wzielam to reszta, durna ja, no ale moze co bedzie z tych, w tym roku 5 krzakow. a sasiadka ma "Flea beetle", nie wiem jak po polsku ten robal sie zwie bo tlumaczac na dokladnie to "pchla zuk", badz "pchli-zuk". Pierwszy raz to widzialam, zawolala mnie a ja oczy jak dwa talary poggoglalam i znalazlam, FAJNIE, znaczy ja tez bede miala bo jak sa to juz wszedzie sa. Nastepny robal na ogrodzie do kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 i u nas dzis wreszcie zaczelo padac, susza masakryczna, ziemia spekana. nijak nie mozna bylo sadzic. padac ma do wieczora chociaz ja nie pogniewalabym sie gdyby padalo do rana. jutro przerwe buraczki i botwinke ugotuje, sa takie akurat do wyrwania:wiggle: rano mamy w planach wizytacje u weta z psiami a potem sadzenie przy oczku, wreszcie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Stały na trawie , bo się im przyglądałam siedząc przy stole :) Dobrze widzisz Mania to beton, za rok będziemy czymś obkładać, jeszcze decyzja nie zapadła. Tego rdzewienia się właśnie boję, dlatego myślałam o jakiś nogach i też się skłaniam bardziej do chowania na zimę. Jeszcze raz mój klonik delikates , bo dziś siedzę z nosem przy szybkie i patrzę jak nim targa dwie donice razem Lobelię obcinałam, bo paskudnie wyglądała, do wyrzucenia idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 fajne by byly takie zardzewiale z szaroscia. jak blacha cortenowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 eeeeeeee nieeeeeee! blacha + styropian + folia + otwarta przestrzen i full slonca = zaproszenie do grzyba korzeni. bardzo ladne te donice! uwilbiam wszelakie metalowe niestety nie mam zadnej, a raczej mam ale male wiec leza w garazu. co ja bym zrobila : 1.zostawic jakie sa tylko te wstawki zamalowac, farba akrylowa (nie wodna!!) na jakies matowe srebro, nie swiecace, srebrno-szare. 2.zadnych nog nie robic, zostawic ale postawic nie w trawie , nie w rabacie z wysypka drewniana a na betonie (to beton tam widac? ) badz na kamykach. Pod sciana domu je widze a nie na tam gdzie postawilas. Pobaw sie, pojezdzij z nimi . 3. uzywac ich tylko jako oslonki wiec cokolwiek sadzone w osobnej donicy na zime wyciagane a oslonki do garazu chowac - lubia rdzewiec. 4. postawic je tak zeby je bylo obie widac i jak najbardziej symetrycznie i posadzic takie same rosliny w nich, nie w kazdej co innego. 4a. chyba ze bys miala jakies inne metalowe zrobic kacik z paroma i wtedy mozna rozne rosliki i jedna z nich duza podniesc wyzej druga na ziemi - jak poggoglasz to zobaczysz o czym mowie. Mania, u Ciebie są inne warunki, więc pewnie grzyb się panoszy. Masz tyle wilgotności, że my możemy tylko pomarzyć. W PL natomiast tak właśnie, jak napisałam zabezpiecza się donice i żadne grzyby się w korzeniach nie lęgną. Jest to najlepszy sposób na zabezpieczenie korzeni roślin przed przemarzaniem zimą. Trudno takie wielkie donice na zimę chować. Drugi sposób to na zimę obłożyć szczelnie styropianem z zewnątrz. Wybór nalezy do właściciela. Folia w donicach musi być, bo zabezpiecza styropian i ścianki donicy przed zbytnim moczeniem. Bardzo ważne są otwory odplywowe w dnie na przelot przez wszystkie warstwy. Nadmiar wody musi odpływać. Inaczej korzenie zwyczajnie zgniją w wodzie. Pod donicami musi być nieco wolnej przestrzeni, żeby woda mogła z nich wypływać swobodnie. Dlatego niewysokie „nóżki” są wskazane Muszą być podniesione nieco nad powierzchnię, na której stoją, jaka by ona nie była. Chyba, że te donice mają w dnie kanaliki odprowadzające wodę. Wtedy można je postawić bez nóżek np. na żwirowej podsypce. Każdy metal się zestarzeje, prędzej czy później zacznie zdzewieć. Ale w tej kwestii dobrze jest zapytać forumową Malkul. Małgosia ma od kilku lat metalowe donice-koryta wokół domu. Jakoś nie zauważyłam na najnowszych zdjęciach, żeby coś złego z nimi się działo. Używać te donice jako osłonki i demontować zestawy na zimę? Oczywiście można, ale jeśli posadzi się coś dużego, to raczej Pudziana trzeba by zatrudnić do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Jak Ja Was lubię Styropian izoluje? w sensie, że blacha będzie się nagrzewała i rośliny posadzone w niej bezpośrednio mogą się przygrzewać zbytnio. Widziałam takie spiralne metalowe paliki do pomidorów, ale czytałam gdzieś że za bardzo się nagrzewają. Z tą wagą masz Pestka rację, teraz jest większa doniczka z trzmieliną i już nie są za lekkie. Otwory zrobię tak czy tak. Stary wraca w poniedziałek, na jakiś mc, to będę miała więcej czasu na robótki różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.06.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 glownie izoluje sie po to by rosliny nie przemarzly zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Styropian przecież jest w budownictwie używany właśnie do izolacji Izoluje i przed ciepłem i przed zimnem. W drewnianych i betonowych donicach kładzie się 3 cm grubości. W takiej metalowej chyba przydałoby się z 5 cm. Na Ogrodowisku, kobitki używają spiralnych metalowych palików do pomidorów i na dodatek nie sadzą ich do gruntu. Rosną sobie w doniczkach. Mają piękne plony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Ja też mam pomidory w doniczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Dziewczyny co to za roślina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Wygląda jak sztuczna. Gdzie to znalazłaś? Czasem można fotką przeszukać net, żeby znaleźć odpowiedniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Znalazłam w tym co mi wczoraj podesłałaś Pestka . Zaraz w takim razie przeszukam neta. Mam! Asparagus meyerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 23.06.2017 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 wiem ze w Europie sie daje styropian, ale blacha sie nagrzewa i styropian sie skrapla obojetnie jaki klimat. Na scianach moze i kladziecie ale nie pod dachem, chyba latwo sie domyslec dlaczego?ze dziury musza byc na wylot wody to kazdy wie, a postawienie na betonie badz kamykach chodzilo mi ze ladniej wygladaja, a jak sa dziury nic nie trzeba zadnych nozek bo ani kamyki ani beton nigdy rowny nie jest i splynie woda spokojnie - tak jak z kazdej donicy plastykowej. Tymbardziej ze na spod zanim sie ziemie wsypie pwinno sie dla dawac drobne kamyki na dno zeby ziemia nie zapchala dziurek.Ja w swoich skrzyniach zadnego styropianu nie dawalam mimo ze mi Pestka wtedy kazalas, dalam sama folie i wystarczylo i hortensje pieknie zime przezyly, staly pod plotem z dala od wiatrow, donice ktore staly na widoku - a mam z tylu taka wielka metalowa ale czarna - nic w srodku tez nie mam, nawet foli, na zime owijam bombelkami do pakowania i wszystko przezywa. To samo z plastykowymi robilam z tylu.ja sie bardziej wypowiadalam na to zeby je wyeksponowac bo sa ladne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 23.06.2017 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 ja pomidory juz 4 rok w donicach sadze. Zawsze mam metalowe podporki i nic sie nie nagrzewa a pomidorow przejesc nie moge tyle ich mam. Jak pomidor sie rozrosnie to tak zaslania metalowe ze go nie widac i metal w cieniu zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Jeszcze zrobię próbę z nimi na schodach wejściowych, ale pogoda musi się poprawić.U mnie bardzo wieje z każdej strony i te wiatry są chyba najbardziej zabójcze dla roślin. Pada dziś raz mocniej raz słabiej, ale wszystko nabrało takiej soczystej barwy. Ja oszalałam na punkcie tego ogrodu. Każdy grosz bym wydała na rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Od p[poniedziałku zaczynam pracę nad estetyką tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 23.06.2017 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Joana fajny ten kacik! widze poziomki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Rano popadało, a teraz chmury chodzą sobie naokoło a słoneczko suszy. Mania, u nas wsio inaczej. Jest taki rodzaj styropianu, który się u nas kładzie pod dachem Jak ktoś ma np. tzw. ocieplenie nakrokwiowe, to już standardowa metoda, albo na dachach płaskich i na dachach „zielonych”. Elfir coś powinna o tym wiedzieć, bo ona ma dach o małym kącie nachylenia i robiony właśnie pod „zielony” dach. Są też styropiany do izolacji ścian z zewnątrz. Jakoś nie słyszałam, żeby się komuś stopił wszystko jedno czy pod dachem, czy na ścianie. Wełnę też przecież macie inną A o te ocieplania donic najlepiej zapytać Elfir. Jana, jak duży masz ogród? Może warto pomyśleć o obsadzeniu krzewami jako osłoną od wiatrów. Kącik super Pogrzeb w moim ogrodzie kuchennym na pintereście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joana_ 23.06.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Jakieś 31 x 32m coś koło tego. Dom zajmuję około 200 m2. Na jesień planuje trochę obsadzić. Częściowo świerki, żeby zasłonić widok na kubły sąsiada, i częściowo żywopłot grabowy- bardzo mi się podoba. W marcu już byliśmy umówieni z leśniczym po sadzonki, ale stary wyjechał, a ja sama nie chciałam tego robić. Więc przełożyliśmy na jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts