Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Placyk TAR masz super, ja tez chce i sie doczekac nie moge ale pewno zrobie w przyszlym roku juz. na placyku takim sie siedzi inaczej niz postawic krzeslka/lezak w trawie. Trawa a jak ma swoj urok ale inny urok. Tak wiec zupelnie rozumiem zes zadowolona :yes:

Pytalam o swiatelka bo mialas jedne solarki zdaje sie?

i jak z woda? zrobilas z wieksza iloscia tabsow? pomoglo?

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tutaj lataja konskie tez, a jakby malo bylo jeszcze sa dwie, bo mamy tu naokolo lasy i farmy, wiec bydlo i dzikie

trzy muszydla mamy ktore sa do siebie podobne i tak samo zra france - konska, zolta i jelenia mucha. Podobne sa do siebie.

na szczescie zadna mnie jeszcze nie uzarla, ostatni raz przez konska zoztalam uzarta w Polsce za malolata. Do dzis je pamietam i straszny bol - zgryzly mi wenetrzne srony ud. Tak mi spuchly ze chodzilam okrakiem a bol byl niesamowity :sick:

mowicie leje, a M brat dzwonil przedwczoraj, w Lublinie podobno takie upaly ze sie spac nie da ;)

no to super ze maly taki madrala. to co dostalas to bardzo mile i takie ludzkie.

tace musialam kupic bo Kasti zamiast sikac to rozszarpywal na kawalki i sie nimi bawil, no chyba ze juz byly obsiurane to wtedy nie. mialam tez takie pieluszki przyklejane, duzo fajniejsze bo grubsze. na poczatku bylo bez problemu dopoki gnojek nie nauczyl sie ich odklejac - to zawsze byl maly szelma i takim tez pozostal.

a powiedz mi jajeczka juz mlodemu zeszly? z laczeniem zabiegow sluszna decyzja, jednak na czas kiedy czipa miec nie bedzie to chociaz adresatke niech nosi, tak na wszelki wypadek. moje psiaki tez maja czipy i adresatki. a wiesz ze nawet jak pies ma czip a on nie jest zarejestrowany w bazie to taki czip nic nie daje? moje sa zarejestrowane w bazie miedzynarodowej Animal safe.

Placyk TAR masz super, ja tez chce i sie doczekac nie moge ale pewno zrobie w przyszlym roku juz. na placyku takim sie siedzi inaczej niz postawic krzeslka/lezak w trawie. Trawa a jak ma swoj urok ale inny urok. Tak wiec zupelnie rozumiem zes zadowolona :yes:

Pytalam o swiatelka bo mialas jedne solarki zdaje sie?

i jak z woda? zrobilas z wieksza iloscia tabsow? pomoglo?

wode mam krystalicznie czysta, wrzucilam jednorazowo 3 tabsy i tego plynu na glony, nie ma nic zielonego :) kupic mialam ale akurat jak zamawialam w tym sklepie to lampki wyszly wiec jakos zapodzialo sie w czasie. u nas dalej pada, dopiero od soboty zapowiadaja slonce, w morde jeża. a ja za tydzien na urlop ide.

tutaj jak chipa daja jest odrazu zarejestrowany w calym kraju :D Kazdy vet znajdzie kto wlasciciel.

Na szyji nie bede nic wieszac, Senior tez nie mial. Nie lubie. Daje im pelna wolosc....do zakresu mojego plota :yes: Ma 2 miesiace, na operacje pojdzie jak bedzie mial 6, Manius mi spylil raz jak zapomnialam bramki zamknac, tego bo taki maly pilnuje jak oka w glowie - M tez, jak znika nam z oczu zaraz sprawdzamy gdzie polazl. bardzo go ciekawi bajorko, musze postawic plotek, narazie jeszcze wyskoczyc nie moze chociaz probowal ale znalazl dojscie z boku. Postawilam plotek co na Maniusia Seniora mialam ale mala szelma umie sie przecisnac, kupic musze gestsza. Bo wody niby nieduzo ale sie utopic moze, roznie to bylw z ich plywaniem. najdalej zaszedl i zwiedzil pod gazebo, na bok kolo domu nie chodzi jeszcze - boi sie, idzie tylko jak ja ide. No ale urosnie, pozwiedzac bedzie musial. Pod bramkami tylko musze podniesc. Jak narazie wszystkiego sie boi i uczy. Wczoraj go deszczu uczylam, ze jest OK wyjsc i w deszczu sie zaslatwic. Smiechu mialam co niemiara jak wachal krople co spadaly i patrzyl jak spadaja.

Nie wiem czy sie jajka zeszly, nic nie mowila vetka

z tackami wczoraj jeszcze czytalam co ludzie pisali - nawet z tacki potrafily wygryzc wyciagnac.

Moje nie sa przyklejane bo lezy na dywanie, tam najpierw narobil. Powoli przesuwam w strone drzwi. Ale nie sarpie i ma je w nosie. Nie przeciekaja a i czesto zmieniam, zbija sie w grudki jak w pieluszce u dziecka.

Raz wylewalam tez z bajorka bo tyle padalo.

a wiesz TAR, przez to ze moje osiedle jest poza miastem, w lasach, oddzielone to tak jakby bysmy zyli w jakiejs enklawie. Mamy swoja facebook strone , tam wszystko jest - kupic, sprzedac, oddac, pytania, odpowiedzi, imprezy osiedlowe (mamy takowe!) i nawet major naszego rejony non stop sie udziela.

jak jakis zwierzak zginie albo ktos znajdzie - osrazu tam jest. Moj Senior jak dal dyla a nie wiedzieli czyj pieso jest (sasiadka do veta pojechala zeby zobaczyc czy ma chipa ale nie mial niestety) tez go na facebooka wsadzila, no ale jej maz zobaczyl ze w deszczu na rwerze jezdze i sie dziwil - a ja psa szukalam. na szczescie go nie oddali nie zostawili a przywiezli od veta spowrotem do siebie wlasnie na facebooka wsadzili. manius pomylil dom, siedzial zmokly kolo garazu 2 domy odemnie . Tak ze jak zginie sie nie boje. bardziej o kojoty i skunksy - a na to zaden wisiorek nie pomoze!

tak jeden pies zginal, zostalo z niego tylko futerko ;)

a mnie malego Wicia probowali ukrasc z podworka, w poprzednim domu. wstretny babsztyl przeciagał psa przez furtke, dobrze ze w kuchni robilam i jak zobaczylam to od razu wylecialam, i opierdzielilam, to sie krowsko tlumaczylo, ze chciala zobaczyc, taaa zobaczyc zlodziejka wstretna. a Wicius malutki wtedy jeszcze byl to obcych sie nie bal, teraz to jape wydrze. ale i tak dlatego w nowym domu ogrodzenie frontowe mam takie pelne.

u nas ludzie dziwni jak do schronu trafi rasowiec zagubiony to az sie przepychaja zeby go wziac (zwykle paniulki selfiowe) ale zwyklych kundelkow nikt nie chce a one tez fajne i madre.

pewno ze madre! ten kundel co mielismy w Polsce, co zyl 19 lat byl tak madry ze ani nie sikal ani nie robil kupy na posesji. Nigdzie! Nawet na ogrodzie! skubany znalazl jakas dziure i zawsze wylazil na zewnatrz gdzies dleko od domu. A jak mial nalozne do miski to muchy broncie sie, nie ruszyl jedzenia jak jakas latala i tyle klapal zebami i szczekal az ja przegonil albo zabil i dopiero za jedzenie sie zabieral - no co sie bedzie dzielil :p

wiesz, przez to ze mamy daleko osiedle to nie ma "naplywowych". Autobusy dopiero w zeszlym roku zaczely dojezdac. Wiec i holota nie lazila, wlamow do domow bylo jedno tylko odkad osiedle zbudowali. A ludzie sa mili i prawie w kazdym domu zwierzak.

wczoraj patrzylam czy nie ma do adopcji jakiego shih tzu, niestety nie bylo. No ja nie chce innego, dwoch ras tez nie chce, przyzwyczailam sie do nich, 11 at swoje robi :sick:

mowisz ze piesek byl maly to ufny. no patrz, a moj maluch na odwrt - nieufny, dpiero co pisalam o szwagierce jak zreagowal a dzis u vetki tez przytulal sie a na stle zwiewal w moja strone - ciekawe jak dlugo to potrwa!

wiesz TAR cale zycie przy psach i kotach wychowana jestem, u mnie w domu nigdy psy ani budy nie mialy, ani obrozy, ani paska ani lancucha, swobodne byly i mieszkaly tfu spaly zawsze zawsze w domu, nigdy na zewnatrz. Temu chyba nie chce nic moim zakladac, zadnych wisiorkow itp, kojarzy mi sie to z niewola, wiem nie jest ale mam glupie skojarzenia.

Edytowane przez mania1220

bylam w ogordku, po dwoch tygodniach od wlania woda wyglada tak

IMG_7171.jpg

IMG_7172.jpg

IMG_6661.jpg

dla przypomnienia przed wlaniem bylo tak

IMG_6451.jpg

jest roznica nie?

przedtem moglam siedziec i lampic sie na drzewa co mi wyrosly , teraz siedze i sie lampie na wode non stop. Noz takie to relaksujace i ma taki urok sama woda ze hej

TAR przyszly kulki?

nie mam takich skojarzen, moje psiunie obrozy tez nie nosza tylko szeleczki jak wychodza poza nasz teren i tam sa podczepione adresowki. tak jak ty shih tzu tak ja lubie wlasnie moja rase, maltanczyki i innych nie chce, moj byl ufny, bo zsocjalizowany bardzo dobrze w hodowli ale szczekac na obcych nauczyl sie od Kastusia i nie da na rece sie wziac choc normalnie jest bardzo ulegly.

a patrzac na adopcje myslalas zeby drugiego wziac? bo wiesz jeden pies to jest radosc a dwa psy to podwojna radosc:lol:

zaczelo zarastac

IMG_7180.jpg

IMG_7183.jpg

strasznie smiesznie wyszla fontanna na zdjeciu, jakby ja zwezilo

........Na cale 7 krzakow wingron sadzonych przez 4 lata u mnie przypada ......POL KISCI !

IMG_7182.jpg

ale trzyma sie dzielnie, zobaczymy czy dotrwa. I nie wiem czy to te zielone czy bordowe bo juz nie pamietam.

no i pomidorasy

IMG_7189.jpg

IMG_7190.jpg

calkiem niezle jak na tak pozne sadzenie, marne krzaki i beznadziejna pogode, na tych dwoch krzakach naliczylam 14

a tu moje poziomki giganty (pardon moje zielone palce ale robilam w ogrodku)

IMG_6894.jpg

no wlasnie patrzylam po to zeby drugiego wziasc ale nie ma, a moj tani nie byl :sick: nie mam wykopalisk zlota a musze kase miec teraz na robote w domu bo niedlugo sie zabieramy a oprocz podlog co juz kupione trzeba duzo nowego - nowe inne drzwi chce, wszystkie listwy i diabli wiedza co jeszcze. jak bedzie jaki naplyw to kupic chcemy drugiego do konca lata, zeby zdazyc przed zima nauczyc na dwor . Zobaczymy jak bedzie. Tu tez jak rasowiec - ale zalezy jaki - odrazu brany, najwiecej i najszybciej to wlasnie shih tzu i Yorkie, duze rasowe siedza i czekaja na adopcje

Boguski pieknie kwitna wszystkie 3, ale tylko z jednej pstryklam

IMG_7175.jpg

IMG_7177.jpg

wspomniane paki na wisterii - drugi raz w tym roku

IMG_7187.jpg

IMG_7179.jpg

utopiony i przesadzony Sunburst jak widac lysy ale dzielnie pare listkow trzyma :sick:

IMG_7192.jpg

a tu widac nowe co pisalam ze zaczely wylazic :p a ten lysy koniec - to wlasnie odpadly liscie po utopieniu :sick:

IMG_7193.jpg

a tu ten nowy, stoi dzielnie, w wielkie burze zaslanialam dol zeby tez nie utonal. TAR zobacz jakiego kija mam

IMG_7194.jpg

kupilam najwieksze w ogrodniczym i wraz za krotkie, M musial dwa zlaczyc.