Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

dobra, rabata na froncie, w rabacie jedna pnaca i 3 Limelighty

pnaca wyglada super musze ja podeprzec ale zero chorob

IMG_7196.jpg

IMG_7197.jpg

z tylu w ogrodzie mam jeszcze jedna i tez zdrowa, chociaz obie byly zezarte przez grzyba w zeszlym roku

Limelighty puscily paki

IMG_7201.jpg

biestety wygladaja atk - i zadnych robakow nie widze jak pisalam

IMG_7198.jpg

IMG_7200.jpg

IMG_7202.jpg

IMG_7199.jpg

jak widac zaczyna sie od jakichs czerwonych plam na zielonych lisciach a potem zolkna zupelnie.

Z tylu mam tez dwie ale rosna pieknie i zdrowo i nie ma tego.

w zeszlym roku byly takie same ;) i liscie szlag trafia a one potem same patyki bez lisci z zakwitnietymi kwiatami ;)

NO I CO TO jest

czyzby mialy juz jakas chorobe jak ze sklepu przynioslam rok temu? zaczynaja ladnie i sa cale zielone a potem taka sieczka ;)

zolknac zaczynaja od srodka

nie maja typowych zylek jakby zelaza brakowalo, podlalam na zelazo ale coraz wiecej zoltych i tak

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobra, rabata na froncie, w rabacie jedna pnaca i 3 Limelighty

pnaca wyglada super musze ja podeprzec ale zero chorob

IMG_7196.jpg

IMG_7197.jpg

z tylu w ogrodzie mam jeszcze jedna i tez zdrowa, chociaz obie byly zezarte przez grzyba w zeszlym roku

Limelighty puscily paki

IMG_7201.jpg

biestety wygladaja atk - i zadnych robakow nie widze jak pisalam

IMG_7198.jpg

IMG_7200.jpg

IMG_7202.jpg

IMG_7199.jpg

jak widac zaczyna sie od jakichs czerwonych plam na zielonych lisciach a potem zolkna zupelnie.

Z tylu mam tez dwie ale rosna pieknie i zdrowo i nie ma tego.

w zeszlym roku byly takie same ;) i liscie szlag trafia a one potem same patyki bez lisci z zakwitnietymi kwiatami ;)

NO I CO TO jest

czyzby mialy juz jakas chorobe jak ze sklepu przynioslam rok temu? zaczynaja ladnie i sa cale zielone a potem taka sieczka ;)

zolknac zaczynaja od srodka

nie maja typowych zylek jakby zelaza brakowalo, podlalam na zelazo ale coraz wiecej zoltych i tak

moim zdaniem one maja zle warunki, te kamyczki wcale im nie słuza. sprawdzałaś ph gleby? i wygladaja na zaglodzone, wiosna powinnas im podsypac nawozu dlugodzialajacego. mialam ten sam roblem w poprzednim domu, mialy za jalowo, dostawaly wiosna duzo papu a zeby im bylo dobrze to kora byly obsypane. i to wystarczylo.

kamyczki raczej nadaja sie do roslin sucholubnych , do traw, jalowcow, karłowych iglakow, skalnych roslinek a niekoniecznie do hortensji :)

Nie mam doświadczenia z hortensjami. Od niedawna mam 3 limelighty. 2 rosną na różance w pełnym słońcu, ale nóżki mają dobrze osłonięte przez róże. Ładnie się rozrastają i za chwilę zakwitną. Jedną przesadzilam wiosną eksperymentalnie w cień dużej wierzby. Jest niższa i ma mniej pąków.

Nie wpadłam na to, że hortki można zagłodzić :(

Chyba masz rację, TAR. Mogą mieć też za mało kwaśno, a wtedy nie pobierają składników odżywczych. kwitną i całą siłę pchają w te kwiaty, więc pozbywają się liści. Coś za coś.

Kamienie mogą im też nie służyć z powodu wapienia, który jest z nich wymywany do gleby.

Rhododendrony, np., to tez kwasoluby. Duży krzew potrafi zamordować kawałek wapiennego kamienia, gdy dostanie się w korzenie.

Tojeść wygląda świetnie!

Lampy w aucie z rakietą mi się kojarzą :lol2:

Mucha dla Tar, powinna mieć pyszczek dzika, ona ma za płotem dziki, a nie konie :rotfl:

Na wyjeździe mieliśmy często szerszenia, myślałam, że to jeden nas odwiedza, łapałam go na oknie w szklankę i wypuszczałam na dwór. Tylko jak M za strachu go utłukł, to przyleciał następny. Siedziałam w domu i słyszałam jak do nas leci, taki skubany głośny jest.

dobra laski, z hortensjami zadna teza nie pasuje mi :sick:

1. ziemia jest taka sama z przodu i z tylu, zawsze w to samo sadze.

2. z tylu dwie hortensje nic im sie nie dzieje

3. zarelko dostaja wszystkie drzewa i krzaki w tym samym czasie jednego dnia

4. w zeszlym roku rosly w skrzyniach i nie mialy kamykow a kore i to samo bylo

5. z tylu dwie od poczatku sa przykryte kamykami i nie zolkna od 3 lat

no to moze od zbyt duzej wilgoci albo cos ci je obszczywa, bo robala na stowe zadnego tam nie ma a moze im po prostu mejsce nie pasuje albo te potrzebuja wiecej skladnikow odzywczych niz te z tylu. Mania nie sugeruj sie ta sama ziemia, ja mialam kilka krzakow w tej samej linii posadzonych i czesc byla zielona a czesc zółkla, jak podsypalam i pochelatowalam to dobily do pozostalych

ale mnie to wyglada na chloroze, jeszcze bym dolistnie chelatu zelaza dala i sprawdzila ph gleby

Edytowane przez TAR

pod reka nie, najwyzej skocze do ogrodniczego, ale to juz jak wroce bo dzis na niedzwiedzie jade.

zelazo tez myslalam, podlalam im preparatem, ale nie mialy typowych zylek.

TAR tak, ale obok pnaca rosnie i nic. Co prawda moze wymagac czego innego ale nie wiem, tylko te 3 takie sa co kupilam w zeszlym roku, obszczywac nie obszczywa nic bo od srodka zolkna. Pozatym tam zawsze moj samochd stoi wiec pies odpada. Diabli wiedza. Moze jaki grzyb od korzenia i mialy od poczatku?

jak tak bedzie to je wywale a posadze tam jakie male iglaki, cos niskiego, a pnaca przesadze na wiosne na srodek i sie bedzie rozlazic na boki na jakiej podporce

alez mnie dzis glowa rypie :sick:

bede bardzo nieszczesliwa jak pojade na te niedzwiedzie a zadna cholera nie przyjdzie. przylaza rano , dobrze ze wczesnie wstaje, w tym tygodniu rozwalily caly wielki pojemnik na smieciorey, rozwalily go w drzazgi i syfu narobily, no wlasnie a ja baterii nie naladowalam.

kurna mam naklejke pokazac? :D

moje lac po lisciach tez mozna ale bardziej jest na podlewanie ziemi, mozna wymieszac z innymi odzywkami tez. Co mi po polaniu lisci jak zelazo powinno wejsc w cale rosliny zeby nowe co rosna tez mialy? uzywam to do moich brzozek bo lubia zolknac, ciekawe jakbym miala spryskac 4 metrowe drzewa?:D