mania1220 27.07.2017 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 dobra, rabata na froncie, w rabacie jedna pnaca i 3 Limelighty pnaca wyglada super musze ja podeprzec ale zero chorob z tylu w ogrodzie mam jeszcze jedna i tez zdrowa, chociaz obie byly zezarte przez grzyba w zeszlym roku Limelighty puscily paki biestety wygladaja atk - i zadnych robakow nie widze jak pisalam jak widac zaczyna sie od jakichs czerwonych plam na zielonych lisciach a potem zolkna zupelnie. Z tylu mam tez dwie ale rosna pieknie i zdrowo i nie ma tego. w zeszlym roku byly takie same i liscie szlag trafia a one potem same patyki bez lisci z zakwitnietymi kwiatami NO I CO TO jest czyzby mialy juz jakas chorobe jak ze sklepu przynioslam rok temu? zaczynaja ladnie i sa cale zielone a potem taka sieczka zolknac zaczynaja od srodka nie maja typowych zylek jakby zelaza brakowalo, podlalam na zelazo ale coraz wiecej zoltych i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.07.2017 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 u Tar pisalam - na magnolii mam kilka paczkow kwiatow, co roku dwa razy mam, juz nie tak duzo ale sa, teraz z liscmi ladniej ten krzak wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.07.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Poczytałam, Gaduły Prosiłam Elfir, żeby do Ciebie zajrzała, ale wtedy nie było zdjęć. Weź wklej te hortki u niej na wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.07.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Miejsce dla pani i dla psiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.07.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 dobra, rabata na froncie, w rabacie jedna pnaca i 3 Limelighty pnaca wyglada super musze ja podeprzec ale zero chorob z tylu w ogrodzie mam jeszcze jedna i tez zdrowa, chociaz obie byly zezarte przez grzyba w zeszlym roku Limelighty puscily paki biestety wygladaja atk - i zadnych robakow nie widze jak pisalam jak widac zaczyna sie od jakichs czerwonych plam na zielonych lisciach a potem zolkna zupelnie. Z tylu mam tez dwie ale rosna pieknie i zdrowo i nie ma tego. w zeszlym roku byly takie same i liscie szlag trafia a one potem same patyki bez lisci z zakwitnietymi kwiatami NO I CO TO jest czyzby mialy juz jakas chorobe jak ze sklepu przynioslam rok temu? zaczynaja ladnie i sa cale zielone a potem taka sieczka zolknac zaczynaja od srodka nie maja typowych zylek jakby zelaza brakowalo, podlalam na zelazo ale coraz wiecej zoltych i tak moim zdaniem one maja zle warunki, te kamyczki wcale im nie słuza. sprawdzałaś ph gleby? i wygladaja na zaglodzone, wiosna powinnas im podsypac nawozu dlugodzialajacego. mialam ten sam roblem w poprzednim domu, mialy za jalowo, dostawaly wiosna duzo papu a zeby im bylo dobrze to kora byly obsypane. i to wystarczylo. kamyczki raczej nadaja sie do roslin sucholubnych , do traw, jalowcow, karłowych iglakow, skalnych roslinek a niekoniecznie do hortensji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.07.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Nie mam doświadczenia z hortensjami. Od niedawna mam 3 limelighty. 2 rosną na różance w pełnym słońcu, ale nóżki mają dobrze osłonięte przez róże. Ładnie się rozrastają i za chwilę zakwitną. Jedną przesadzilam wiosną eksperymentalnie w cień dużej wierzby. Jest niższa i ma mniej pąków. Nie wpadłam na to, że hortki można zagłodzić Chyba masz rację, TAR. Mogą mieć też za mało kwaśno, a wtedy nie pobierają składników odżywczych. kwitną i całą siłę pchają w te kwiaty, więc pozbywają się liści. Coś za coś. Kamienie mogą im też nie służyć z powodu wapienia, który jest z nich wymywany do gleby. Rhododendrony, np., to tez kwasoluby. Duży krzew potrafi zamordować kawałek wapiennego kamienia, gdy dostanie się w korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 28.07.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Tojeść wygląda świetnie! Lampy w aucie z rakietą mi się kojarzą Mucha dla Tar, powinna mieć pyszczek dzika, ona ma za płotem dziki, a nie konie Na wyjeździe mieliśmy często szerszenia, myślałam, że to jeden nas odwiedza, łapałam go na oknie w szklankę i wypuszczałam na dwór. Tylko jak M za strachu go utłukł, to przyleciał następny. Siedziałam w domu i słyszałam jak do nas leci, taki skubany głośny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.07.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 i dziki i lisy i wszelaka zwierzyne tojeście zawsze wygladaja super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.07.2017 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Pestka ahhhhhh trafilas z ta sypialnia! totalnie moje klimaty i moj styl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.07.2017 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 dobra laski, z hortensjami zadna teza nie pasuje mi 1. ziemia jest taka sama z przodu i z tylu, zawsze w to samo sadze. 2. z tylu dwie hortensje nic im sie nie dzieje 3. zarelko dostaja wszystkie drzewa i krzaki w tym samym czasie jednego dnia 4. w zeszlym roku rosly w skrzyniach i nie mialy kamykow a kore i to samo bylo 5. z tylu dwie od poczatku sa przykryte kamykami i nie zolkna od 3 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.07.2017 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 aha i te z tylu sa takie same, tylko Limelighty mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.07.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Hmmmmmm..... Nie masz jakiego ogrodnika pod ręką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.07.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) no to moze od zbyt duzej wilgoci albo cos ci je obszczywa, bo robala na stowe zadnego tam nie ma a moze im po prostu mejsce nie pasuje albo te potrzebuja wiecej skladnikow odzywczych niz te z tylu. Mania nie sugeruj sie ta sama ziemia, ja mialam kilka krzakow w tej samej linii posadzonych i czesc byla zielona a czesc zółkla, jak podsypalam i pochelatowalam to dobily do pozostalychale mnie to wyglada na chloroze, jeszcze bym dolistnie chelatu zelaza dala i sprawdzila ph gleby Edytowane 28 Lipca 2017 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.07.2017 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 pod reka nie, najwyzej skocze do ogrodniczego, ale to juz jak wroce bo dzis na niedzwiedzie jade. zelazo tez myslalam, podlalam im preparatem, ale nie mialy typowych zylek. TAR tak, ale obok pnaca rosnie i nic. Co prawda moze wymagac czego innego ale nie wiem, tylko te 3 takie sa co kupilam w zeszlym roku, obszczywac nie obszczywa nic bo od srodka zolkna. Pozatym tam zawsze moj samochd stoi wiec pies odpada. Diabli wiedza. Moze jaki grzyb od korzenia i mialy od poczatku? jak tak bedzie to je wywale a posadze tam jakie male iglaki, cos niskiego, a pnaca przesadze na wiosne na srodek i sie bedzie rozlazic na boki na jakiej podporce alez mnie dzis glowa rypie bede bardzo nieszczesliwa jak pojade na te niedzwiedzie a zadna cholera nie przyjdzie. przylaza rano , dobrze ze wczesnie wstaje, w tym tygodniu rozwalily caly wielki pojemnik na smieciorey, rozwalily go w drzazgi i syfu narobily, no wlasnie a ja baterii nie naladowalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.07.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Mania mowie ci to nie grzyb, zakwas troche przy hortach (mozesz to zrobic nawozem do iglakow albo do rododendronow) i zelazem nie lej do ziemi tylko po lisciach popryskaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.07.2017 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 zelazo mialam do gleby nie na liscie. Cos tam mam mam do iglakow, co nie zmienia faktu ze juz duzo zoltych i znow beda lyse z kwiatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.07.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 chloroze polewa sie zelazem po lisciach, chelatem zelaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.07.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Jak polejesz po liściach, to efekt zobaczysz po tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 28.07.2017 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 kurna mam naklejke pokazac? moje lac po lisciach tez mozna ale bardziej jest na podlewanie ziemi, mozna wymieszac z innymi odzywkami tez. Co mi po polaniu lisci jak zelazo powinno wejsc w cale rosliny zeby nowe co rosna tez mialy? uzywam to do moich brzozek bo lubia zolknac, ciekawe jakbym miala spryskac 4 metrowe drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.07.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Mania, qurna noooo. przy chlorozie najszybszy efekt jest dolistnie. sprobuj po prostu i po 7 dniach powtorz oprysk, co ci zalezy , naprawde na hortensje to dziala. Edytowane 28 Lipca 2017 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts