Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Pestka za dużo kolorów wymyśliłaś, zobacz co znalazłam :

Pestki stół.jpg

Tylko materiał oczywiście inny, no i nie wiem z czego twój blat, można zedrzeć? Deski poszarzone i czarne satynowe nóżki dla kontrastu.

Dawaj kawałek tej kuchni, bo teraz chodzimy po omacku

Za malutki cholera obrazek mi się wkleił

Edytowane przez joana_

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAR, bo nie są odpowiednie do mojej kuchni. Nie ten styl, ale na razie jakiś stół muszę tam mieć. Mam mało blatów, a ten stół jak go rozciagnę to ma 180 x 90 cm. Ciężko się wtedy w kuchni poruszać, ale jedna osoba daje radę. Jak znajdę inny bardziej pasujący, to tego się pozbędę. Jest też taka opcja, żeby mu wymienić nogi. Krzesłami wtedy bym się nie przejmowała, bo po przeróbce pójdą do salonowego stołu.

Mania, kumam :) A teraz na zdjęciu widać, że jest cud miód.

Drewno, szczególnie tzw. twarde jak dąb, ma miejsca miękkie i twarde. Twarde są słoje, a miękkie to co między słojami. Każde inaczej kolor chłonie i olej, i lakier, i impregnat. Dlatego masz taki efekt, że słoje są widoczne. Dąb miewa jeszcze tzw. biel, co czasem jest bardzo cenione, ale wygląda, jeśli ktoś nie wie, jak wada, jak uszkodzone drewno.

No, to się wymądrzyłam :wiggle:

A... frezem wykonuje się fazowanie krawędzi :rotfl: I jeszcze, bo przypomniałam sobie, że coś o tym pisałaś – deski mają na krawędziach felc i wpust. :rotfl:

Blat tego mojego stołu jest całkiem osobnym elementem. Tak samo te dwa boki, które wsuwa się pod blat. Można by zrobić nowy, ale na razie to ja sobie tak gdybam o tym stole. Najpierw musimy zrobić wszystkie drzwiczki do dolnych szafek. Starsznie się to ślimaczy, bo od początku roku mamy takiego typu pracę, że nawet na ogród nie miałam czasu. Kuchnia w rozsypce :(