Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo dziwne ze tych drabinek nie ma w Polsce :confused:

w koncu tutaj my jestesmy 100 lat za murzynami.

W UK & Niemczech je maja a w Polsce nie? az dziwne :sick:

no chcialam taka prawdziwa,

Pestka metalowe tutaj u nas na zamowienie robia jakie chcesz w Toronto, do bibliotek, kuchni i gdzie chcesz. Tylko jak ceny zobaczylam to mi wara opadla. :sick:

takie jak moje tez maja i drozsze. I musze wszystko kupic, nie ma ze na czesci. A ja wole na czesci i robic sobie to, za duzo kasy na ten remont teraz idzie i nie powinnam wcale kupowac jej. Ale niech bedzie ta drabina na moj prezent gwiazdkowy :p

do zbudowania biblioteki to hooo ho i hooooooo. Pewno nie w tym roku. Czasu braknie.

Mika ales fajne "kapcie" wyczaila :lol2:

kurde takie rurkowe drabinki to wolanie o zlamanie nogi

i troche fotek z dzisiaj, nie zeby kogo interesowalo bo swoim zyciem tu plyniecie ale se wkleje :D

satynowe wykonczenie schodow

IMG_4410.jpg

IMG_4411.jpg

IMG_4438.jpg

IMG_4440.jpg

strasznie zle fotki robic :sick: jest juz ciemno, sztuczne swiatlo i wychodza jasne i jakies rdzawo czerwone, ale pokazac chcialam jak wykonczylam, specjalnie nie chcialam swiecacych. Podloga tez nie jest swiecaca, ani jedna ani druga, obie w satynie sa.

najblizej do prawdziwego koloru jest na tych fotkach, sa ciemna czekolada ale nie czarna czekolada

IMG_4416.jpg

IMG_4445.jpg

wyszly przepieknie :yes: na zywo maja cudowny wyglad, na zdjeciach tego nie widac, chyba nie bede marudzic jak bede musiala po pranie zlazic - teraz z checia bede po schodach chodzic :p

i moja szafeczka na protezy, ta sama bejca tylko ze to jest sosna.

IMG_4419.jpg

IMG_4426.jpg

IMG_4436.jpg

no i...swiatla sa na kontakt nie na stale z pstryczkiem - niestety. Wiec kupialm taka puszke wreczylam M dwa dni temu, bo znajac jego to by mi dziure zwykla zrobil bo nawet grometa z pracy nie przyniosl (w biurkach takie sie w biurach zaklada na kable do komputerow i mozna uzyc do tego tez)

IMG_4433.jpg

swiatelka sa na 12V plus sa na pilota , w scianie sa dwie kostki wiec.

poszedl az z drugiej strony - dziala napilota. I sa zaraz za ta puszka jakby cos sie dzialo. A bedzie za kanapa. Zastawilismy ten kat w obawie czy zadziala bo niskosa ale dziala.

Ślicznie wyszło, takie satynowe, jak po olejowaniu. A tę sosne raz malowałaś i potem wosk, czy to samo co na stopniach ? Matowa taka jest i wydaje mi sie szara.

Drobinki na zamówienie proszę bardzo, ale wejść do marketu i kupić w całości, albo w kawałkach, nie ma. Tylko w komplecie z biblioteką i to w takich salonach jak Almi Decor, a tam widzisz jakie ceny.

Pestka ba! gdybym nie wiedziala ze sama te schody obrobilam tobym pomyslala ze przywiozl mi je stolarz profesjonalista , sie ma ten talent :lol2:

nieskormnie, wiem, ale sek w tym ze to nie moje pierwsze bejcowanie/lakierowanie. Juz dawno sie nauczylam co uzywac, jak uzywac i co z czym laczyc.

Swoje potyczki i scieranie i od nowa mam za soba :)

prawde mowiac wszystkie meble ktore przemalowuje - wolalabym je bejcowac, niestety mam lenia i mi sie nie chce. Nie samego bejcowania bo to proste, ale sciagania starych lakieriow, to jest pain in the ass i mi sie poprostu nie chce :cool:

na szafce jest ta sama bejca co na schodach, z tym ze pisalam - szafeczka jest z sosny, a schody debowe, wiec inaczej kolor bierze, ale szare nie sa, bejca nie jest szara. maja szara ale podobno roz by wyciglo z czerwonego debu wiec nawet nie probowalam. dlatego w sklepie nie mogli mi zmieszac koloru, bo uzywaja tych samych bejc co ja.

na polce sa tylko dwie warstwy bejcy, nic wiecej, zadnego wosku. Suszy sie i zobacze czy jeszcze cos klasc, M rano zaczyna scieranie i pacykowanie scian wiec to zaklei i w poniedzialek sie okaze jak sie przezre. Ze to jest bejca na bazie oleju (ale lurkowata) to ma w sobie ten maly polysk i moze wcale nic nie naloze bo szklanek nikt tam stawial nie bedzie.

duzo drzewa juz bejcowalam ale nigdy sosny, z sosna to moje pierwsze doswiadczenie, no, znaczy pierwsze byoo na "policzkach" od schodow, pamietasz, wyszlo prawie czarne.

a z tymi drabinkami, no wiem, ze z biblioteczkami razem wraz jednak to nie sa takie drabiny jak moja, ale zwykla drewniana ktora mozna samemu zrobic. Za taka kase powinni prawdziwa dac.

Mania pięknie te dechy wyglądają !! Kolor super, i tak jak mówi Pestka jak po olejowaniu! I co Ty tu nam piszesz, że my nie czekamy na schody i podłogę??:)

Pestka trzeba była tak od razu mówić, że o kolory chodzi :) Kolory fajne.

Powiem Wam,że mi się jeszcze nigdzie drabinka z kółkami w oczy nie rzuciła u nas, a może nie zwracałam tak uwagi?

Mmika do tych kapciuszków, podomka w pawie, taka ala japońska i wałki na głowie :lol2::lol2::lol2:

mmika ryzykowałam, że drzwiczki z lustrami pierdykną, bo są tylko na wcisk wsadzone.

20171105_102101[1].jpg20171105_102050[1].jpg20171105_102439[1].jpg

Nie umiem uchwycić koloru, chyba najbliższy na tym ostatnim jest.

Poradźcie czy dać kluczyk jak był ( jeden zamek będę musiała dokupić) czy jakieś gałki zamontować?

A jak kluczyk to jaki szyld? czarny? Zawiasy dam takie , że tylko ten słupek od zawiasu będzie widać ( wiecie o co mi chodzi?:))

Pestka, w środku są szuflady na takich drewnianych prowadnicach, myślisz, że mogę je powoskować, żeby lepiej chodziły? czy przejechać świeczką? jak zamki w ciuchach?

Pokazałam mojemu M gniazdko, oboje zrobiliśmy :o, nigdy takiego nie widzieliśmy. Deski cud, miód malina. Też bym po pranie chętnie po nich latała :wiggle:

Mania, 100 lat przed kółkami, to my jesteśmy. Przejrzałam fotki i u nas kółek drabinki nie mają. W sumie, to dziwne. Do "mebli" z palet i stolików z pieńków drzew

kółka dają, do pięknych bibliotek nie. Będzie nowy trend, zobaczysz, do jakiegoś młodego stolarza-meblarza to dotrze i wprowadzi do oferty.

Urlop jeszcze mają, teoretycznie można składać zamówienia ale wysyłka po 10. Dzisiaj wysłałam zapytanie czy można dać cieńsze listewki, tak jak sugerowała Mania i Pestka i zapytałam jeszcze o taki wzór: Coś jak na twojej szafce( kupiłaś??)

4a6071f2c4fc66bca6d77811e2285e04.jpg

No i wczoraj zrobiłam sobie miarkę na panele,listewkę pocięłam,żeby zobaczyć jaki dokładnie muszę mieć wymiar

Super Joana :)

Mam takie szuflady w kredensie i w witrynie. Jedna w kredensie chodzi jak złoto, ale ją słychac jak szoruje. 2 duże na dole witryny i 2-ga w kredensie wymagają podejścia siłowego. Nic nie pomaga, zadne woski. Świeczek nie stosowalam, bo bałam się, że nie zdejmę stearyny bez kłopotu jakby co.

J jeszcze nie wie, ale postanowiłam przerobić. Szuflady są z dość grubych desek. Zeszlifuję i zamiast prowadnic drewnianych dam metalowe, które można zamontować na krawędziach szuflady, ale pod spodem. Na bokach miejsca za mało.

Raz widziałam drabinkę na kółkach w warszawskim centrum Blue City. Tam jest inny sklep niż Almi Decor.