Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zgadza sie, monopol, ale na maca'ch mozna windowsa zalozyc i jechac na dwoch. Apple idzie bardziej na reke juz.

Chociaz tez swiete nie jest, wojna z Samsungiem juz byla bo ukradli i musieli zaplacic.

Pestka widzialas nowego Imac'a Pro??

az sie zaslinilam jak zobaczylam, w grudniu juz mozna bedzie kupic. Ponad 5 tys $ tylko nie wiem jakich $

OK, nie stac mnie.

ale taki pikny grafitowy, wlacznie z myszka i klawiaturka mniam!!

Ale system maca jest dostępny tylko na ich sprzęcie który kosztuje więcej niż u innych. A że dobry to po części właśnie dlatego że nie muszą dostosowywać oprogramowania do dużej ilości sprzętu co ułatwia bardzo sprawę. Łatwiej zrobić i dopracować na kilka czy kilkanaście rodzajów maszyn niż na wszystkie konfiguracje dostępne na rynku.

jest dobry, jest lepszy od windowsow pod kilkoma wzgledami (ale nie wszystkimi) mimo to do windowsa juz nie potrafie wrocic odkad sie przenioslam na apple

nadal jednak linuxa lubie, niestety wypadl z rynku mozna powiedziec. Apple zawojowal rynek, szkoda tylko ze ceny sa atronomiczne, ale dobrze wypasiony komputer z winodws potrafi byc drozszy od apple - zeby nie bylo!!!

Doriko, apple tutaj wyparl w wiekszosci inne systemy, a napewno linuxa, jest drogi ale bardziej przystepny niz w Polsce, nie ma co ukrywac - duzo ludzi a nawet wiekszosc nie zna sie zupelnie ani wie o co biega w tych 3 systemach i kupuja apple ze miec apple. Zeby miec to logo.

Wiekszosc z tych wzgledow nawet nie wie co to Linux.

miec windwsa na macu jest dobrze, chodzi o dzialanie programow. Coraz wiecej windowsowych dziala i jest robione pod apple ale nadal nie wszystkie, wiec sie laduje winodwsa na apple.

a niektorzy laduja i majac apple jada tylko na windowsie bo nie kumaja OS.

Graficy tutaj tylko na apple jada, malo ktory jedzie na windowsie badz linuxie.

Mania, ile razy naprawiałaś Maca? Potrzebny Ci był w ogóle kiedykolwiek serwis?

Nam nigdy. Nigdy przez 26 lat na żadnym z Appli, które miałam nic nie padło tak, że nie dało się tego podnieść bez pomocy serwisu. Wszystkie, które zachowaliśmy nadal są sprawne, od Classica zaczynając.

Na starszych systemach sama w razie potrzeby formatowałam dyski i przeinstalowywałam systemy. Teraz jest za dużo dodatkowego oprogramowania, a poza tym mam J pod ręką, więc się rozleniwiłam.

Który posiadacz PC z Windowsami może to powiedzieć, że nie musiał korzystać z pomocy serwisu ?

Apple kupujesz ze wszystkimi podstawowymi szpejami programowymi i nie płacisz dodatkowo za system. Zawsze tak było.

Poza tym Apple mają system zamknięty. Nie grzebniesz w nim. A dla mnie najważniejsze, że wsio jest intuicyjne. Inaczej pewnie w życiu bym do kompa kiedyś nie siadła, a tak... pierwszy program, którego się uczyłam to był Freehand po francusku, a ja francuskiego kompletnie nie znam. I poszło super z marszu, ucząc się zrobiłam w miesiąc pełną 100-stronicową makietę czasopisma. W tamtym czasie na PC bym poległa.

Doriko, ja to wszystko rozumiem o czym piszesz. Też jestem często ofiarą dampingowania cen i nacisku zleceniodawcy, ale się nie daję. Nie pasuje, niech idzie gdzie inndziej. Połowa tych gości potem wraca do mnie, żebym poprawiła cudze błędy, choć najczęściej już jest za późno.

Jak kupiliśmy pierwszego Appla w 1991 roku to system zajmował nieco ponad 8 MB RAM, a twardy dysk miał 250 MB, jeden procesorek. Hulało jak nigdy później. Najlepszy system to był 8. Każdy następny system był coraz cięższy, a dlaczego? Bo żaden nie był już pisany od początku. Nakładki, doklejanie nowych fragmentów. Teraz na moim miniMacu mam 8 GB RAM, a system zajmuje na dysku prawie 7 GB. Każda taka operacja rozbudowy, zmianyw systemie jest ryzykowna, bo tu zrobisz coś dobrze, a w innym miejscu się posypie. Coś takiego dzieje się z obsługą forum Muratora. Poprawka w jednym miejscu, a psuje się w innym. I o to mam pretensję do programistów. Nie wierzę, że nie mają świadomości i wiedy o konsekwencjach zmian w programie obsługującym, ale ciągle te same blędy popełniają. Nic bym nie pisnęła, gdyby to było raz, bo człowiek popełnia błąd i na nim się uczy. Ale forum Muratora sypie się co chwilę. Lepsze jest wrogiem dobrego niestety.

Edytowane przez pestka56

bo linuxa nikt nie reklamuje to po pierwsze a po drugie mówi się że jest dla informatyków bo wymaga wiedzy fachowej co jest nieprawdą i po trzecie dostepność oprogramowania. Praktycznie rynek gier bazuje na windowsie. To jest zamknięte koło. Do puki windows ma taką przewagę rynku to oprogramowanie będzie robione przede wszystkim na niego a do puki oprogramowanie będzie głównie na windowsa to rynek maca i linuxa się nie zwiększy znacząco. Jeśli o maca chodzi jest lepiej z oprogramowaniem i tu głównie chodzi o jego cenę. Ale jeśli chodzi o graczy to nie a szans puki co. Może w kanadzie mac ma większy rynek niż w Polsce ale obstawiam ze nadal mniejszy niż windows. Podane przeze mnie dane są niby dla świata ale to tylko jedno źródło, więcej nie szukałam.

dobra, sesja z choinka bo juz wiecej nie bede pstrykac jej

Mikojala jeszcze nie postawilam, musze wyciagnac pudlo.

IMG_5670.jpg

IMG_5710.jpg

IMG_5724.jpg

IMG_5725.jpg

IMG_5731.jpg

IMG_5647.jpg

IMG_5648.jpg

IMG_5649.jpg

IMG_5650.jpg

IMG_5651.jpg

IMG_5657.jpg

IMG_5660.jpg

IMG_5662.jpg

IMG_5663.jpg

IMG_5665.jpg

IMG_5669.jpg

IMG_5671.jpg

IMG_5672.jpg

IMG_5674.jpg

a na kominku zapomnialam jak stalo, stanelo jak jest wiec i chromole :D

IMG_5645.jpg

IMG_5646.jpg

IMG_5679.jpg

IMG_5681.jpg

i jeszcze mam isc jelonki przed domem postawic ale zimno :cool:

uczylam sie na linuxie i potem na nim praowalam, potem bylam zmuszona przezucic sie na windowsy i to byl najgorszy dzien i czas w moim zyciu. Jak sie raz do lepszego przyzwyczisz to potem nielatwo sie cofnac. Najlepiej chodzilo 98 second edition, xp i koniec z tych co testowalam. Podobno jeszcze 2000 lazilo ok ale juz nie probowalam.

Problem z windowsami mialam od zawsze, zawsze COS sie dzialo. Jak sie wkurzylam i w koncu ostatniego swojego puscilam to po tygodniu podobno facetowi wybuchl. Powiedzialam ze nigdy juz nie wroce do windowsow. Wybralam apple chociaz go nie znalam, a compa ktorego sprzedalam byl drozszy od macow wtedy.

tak, apple ma problem z latami zamiast od poczatku ale jednak nadal od poczatku z ani jednym problemu nie mialam a mam je juz lata i mam ich 4. Zero problemow. Co nie znaczy ze potyczki mieli wprowadzajac nowe sstemy i tez musieli naprawiac bo zle na poczatku chodzily.

Na linuxa juz bym nie wrocila, za duzo lat minelo i za duzo sie zmienilo.

ale stabilnoscia apple bardziej do linuxa poruwnuje niz do winodows.

Doriko masz racje, gracze na windowsach jada a tych sa miliony wiec nie ma co sie dziwic ze takie statystyki. Normalni ludzie jak my co nie graja tutaj wola jednak apple od windowsow. Jesli ich stac oczywiscie. dlatego te statystyki sa ogolne w jednym worze a nie dokladne i rozdzielone. Bo masz gry na windowsy a grafika na apple i juz sie statystyki rozjezdzaja.

Mania choinka jak z katalogu :D piekna :)

Który posiadacz PC z Windowsami może to powiedzieć, że nie musiał korzystać z pomocy serwisu ?

ja moge to powiedzieć :D nigdy nie korzystalam z pomocy serwisu. lubie windowsy mam lapki na 7, 8 i 10 nie mam problemu z ktorym bym sobie sama nie poradzila. a skoro tak jest to znaczy, ze sa intuicyjne .wiec nie widze wiekszego sensu placic wiecej za jabluszko, bo powiedzmy sobie wprost, ze u nas ten sprzet jest drozszy. o kompatybilnosci sie nie wypowiem, bo zwyczajnie nie mam doswiadczenia :)

anielic sa dwie

zauwazylyscie ze nie ma szarf juz? tej siatki? no nie chcialo mi sie nakladac, tak juz w zeszlym roku wymyslilam ze teraz bez. A reszta ta sama.

szukalam wczoraj jeszcze tych bomb ale malo narazie, bo to nie te zwykle bombki. Musze skoczyc do innego sklepu bo co roku kupuje jak je widze.

no ja nie moge zywej :sick: mialam raz i tragedia. I tak przestala pachniec po tygodniu, ale mam za sucho, nie dosc ze ogrzewanie wylazi z podlogi tam to jeszcze kominek a ja dalej nawilzacza nie nalozylam. Za bardzo sie sypie potem syfu pelno.

gdzies mi zostal papier z zeszlego roku popakuje co mam dzieciom niech wyglada jak ma wygladac - swiatecznie.

cieplo sie zrobilo! co prawda snieg lezy gdzie niegdzie ale w klapkach poszlam do skrzynki to jest cieplo. Wystawie jelonki o ile haczyki znajde

Mania masz tych ozdobek :D u mnie bardziej ekologicznie i drewniano bedzie :wiggle: bardziej do wystroju pasujace, a te twoje idealne sa u ciebie :)

niestety moj piekny szklany aniol sie pobil podczas przeprowadzki i nie mam jak go skleic. a byl mega piekny i duzy:rolleyes: