Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

ja widzialam rurke odrazu :p

marudze? nie da sie nie marudzic, jak jest -30 albo wiecej z wiatrem, odsniezasz i nic nie widac bo nie dosc ze mroz taki ze rzesy zamarzaja to wieje sniegiem w oczy i zwiewa spowrotem co sie odsniezylo. A ja maszyna nie dam rady jechac - za ciezka. A M jak wraca to jak balwan wyglada. Jeszcze troche i juz czlowiek bedzie totalnie zmeczony sniegiem. Ale jak zwykle w Polsce juz bedzie wiosna i bedzie kwitlo a u mnie snieg do maja :p

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas szaro-buro. Aż kusi wygrabić liście z rabatki kwiatowej. U nas pierwsze śmieci bio zabierają dopiero po świętach wielkanocnych.

Kupiłam agrowłókninę do zawinięcia hortki i wisterii i nie użyłam jej jeszcze. Chyba w tym cieple, to liście by wypuściły? Drzewko oliwki wstawiłam na kilka dni do domu i nowe gałązki wy[puściła, wywaliłam do garażu, okres spoczynku będzie miała w zimnym, do wiosny.

Mania, dopóki śnieg pada siedzisz w domu, zaraz po nim polecisz do lasu :p

polece, ale w tym roku nie bede raczej non stop tam siedziec.

powoli skupuje tylko rzeczy jeszcze tam.

takie zeby zostawiac i nie ciagnac w te i wewte. Maszyna do kawy jest to wazne :p tylko ja bede przywozic spowrotem sie rozumie.

a wlasnie, wczoraj zrobilam pomaranczowa. Pol lyzeczki drzemu, ale nie mialam pomaranczowego dalam morelowy, na to syrop czkoladowy, na to spienione mleko i strzal espresso. Na wierzch nalozylam starta skorke pomaranczy. NO JAKIE DOBRE BYLO :p Jak deser, ale nie zabilo kawy wcale, kawa mocna bylo ja super czuc, M jak sprobowal to zamiast sie delektowac wypil duszkiem tak mu smakowalo:p

Mloda mi czekoladowe spija, mam tylko dwa pudelka wiec kazalam mi cos zostawic, chociaz ze dwie. Jeszcze cala paka idzie co kupilam na online , 150 kaw.

poczytac musze jeszcze i sie zastanowic jaka duza kupic. Czy jednak Jure czy taka co mialam kiedys tylko wyzszy model czy jakas inna. Moja Jura cena poszla do gory o 1000$ wiec strasznie droga sie zrobila. Chyba zebym trafila jak ty Mika z drugiej reki. Przypomnij mi ktora masz? ja chcialam J9 ale nizsza tez moze byc.

powiedz mi tez czy na swojej masz ustawienie na kawe lungo i ristretto. Bo espresso jest to wiadomo.

Biała ściana oszukała nas z tym karniszem. Też myślałam, że masz zasłony za listwą. [...]

No właśnie ja tam widziałam obudowę, ale tak to jest jak się zapomina o okularach. Mam minimalną wadę i prawie nie noszę okularów ale jednak czasem szczegóły umykają.:p

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404219&d=1514858469

Coś mi z tym karniszem dalej nie gra ale teraz to już sama nie wiem co. Może troszke za nisko jest. Oczywiście to takie moje spostrzeżenie na które nie musisz zwracać uwagi szczególnie że na zdjęciach nie zawsze wszystko wychodzi tak jak jest na żywo.

Maniu wiadomo że przy sprzętach najważniejsza jest ich użyteczność i trwałość choć sama kiedyś pisałaś że dla wyglądu jesteś w stanie z tego zrezygnować kiedy była rozmowa o robotach i o twoim Ka.

Troszeczkę mnie dziwi że teraz kiedy w modzie są sprzęty których się nie chowa a wręcz przeciwnie są ozdobą, taka firma nie zrobi sprzętu którego nie będziesz chciała schować.

Mi na urodzie miksera nie zależy bo i tak wolałabym nie trzymać na wierzchu.Za to taki podręczny odkurzacz by mi się przydał ale własnie taki którego nie musiałabym chować bo nie bardzo mam gdzie. Wolałabym taki który wtopi się w tło. Ten LG mi się nawet podoba, mógłby być cały biały wtedy byłby ideał.

Na tych autkach co Pestka wkleiła to rzeczywiście mogli by się wzorować producenci agd.

https://www.domkawy.pl/product-pol-144-Ekspres-do-kawy-Jura-Impressa-Z9-Piano-Black-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIqangx9O52AIV6DLTCh3v8wPsEAQYASABEgIv5vD_BwE

pol_pl_Ekspres-JURA-Impressa-Z9-One-Touch-TFT-Chrom-NIEDOSTEPNY-782_9.jpgpol_pl_Ekspres-JURA-Impressa-Z9-One-Touch-TFT-Chrom-NIEDOSTEPNY-782_6.jpgpol_pl_Ekspres-JURA-Impressa-Z9-One-Touch-TFT-Chrom-NIEDOSTEPNY-782_10.jpgpol_pl_Ekspres-JURA-Impressa-Z9-One-Touch-TFT-Chrom-NIEDOSTEPNY-782_4.jpg

Cena nowego do tej pory zwala mnie z nóg. Trafił mi się zakup idealnie, tak jak z tym blenderem KA. Wczoraj weszłam na portal szwedzki zobaczyć KA i dysony. Dyson był jeden, na cały kraj, KA trochę było, ale ani jednego w mojej upolowanej wtedy cenie.

Kawami nie bawię się. Robimy zaprogramowane. Można sobie swoje ulubione ilości wody i kawy programować, ale my jak małpki- przycisk, leci,pijemy

Miałam pojemnik kawy mielonej, żal mi było ją wywalić i zużyliśmy w tym ekspresie. Teraz mielonej nie kupuję, tylko ziarna. W sumie fajna funkcja, jak ziarna "wyjdą" a w sklepie pod domem tylko mielona jest. Jakiś czas temu kupiłam kardamon i do tej pory nie dodałam ani razu do kawy. Syropów też nie kupuję.

Duże ilości mleka idą, jak mamy w odwiedzinach dzieci, to robią sobie pianę z mleka i kakao rozpuszczalne piją.

Edytowane przez mmikka

Cholera i szlag, Mmikka zabijesz mnie :sick: całkiem o Jurze zapomniałam. Muszę odkopać karteczki z notatkami. Wyślę Ci info na priv.

Doriko masz rację z tym karniszem. Jest za nisko. J się pomylił, ja zmierzyłam zasłony do tego co wyliczył, uszyłam i tak już zostało. Nie poprawiam, bo będzie inaczej, mam nadzieję niedługo.

Mania, mimo wszystko tego śniegu zazdroszczę. Dla mnie zima powinno być -10 i masa śniegu. U ciebie trochę za zimno. Prawie Syberia, o której pewien mój znajomy mawiał „zimno, że p...nięcie w d...pce zamarza”. Nie wiem, czy to jego powiedzenie, czy skądś podebrał, ale podoba mi się :)

Ja do kawy tylko miętowy syrop dodaję i tylko wtedy jak nie mam mięty świeżej. Wszystko dodaję swoje. Skórki pomarańczowe i cytrynowe kroję drobno i zasypuję cukrem. Świetne do ciasta, ale do kawy też. Tak samo imbir świeży w cienkie plasterki kroję. Cynamon używam ten, który z lasek się odłamał. Tylko kardamon mam w proszku. Ale ja nie mam ekspresu. Parzę w kanakach arabskich. Herbatę też jak chcę dobrą tak parzę.

Doriko tak, na pewnych rzeczach patrze na wyglad, o KA tez pisalam ze to jedyny robot ktory ma wyglad i sie nadaje na wystawke, jakbym miala inny to by byl schowany:p No coz, pierdolki durnostojki sie tez kupuje dla wygladu a tylko zbieraja kurz. Odkurzacz u mnie zalicza sie do chowanych rzeczy. Doriko dopiero teraz wygospodarowalam szafke na niego, tez nie mialam gdzie trzymac (tak glupio mam dom zrobiony), a tak lezal mi na podlodze za lustrem w jadalni i sie ladowal :sick:

nie masz miejsca w szafie przy wejsciu? kawalek uciachac? ja tak zrobilam a szafe mam naprawde malutka, napewno masz wieksza.

Joana, my kupiliśmy za 2.5 tysiaka nasz, po teraźniejszym kursie waluty, jeszcze taniej wychodzi. Z zestawem startowym i nieużywanym termosem na mleko. Mieliśmy farta, że wężyk przeciekał, oddali go do serwisu a sobie w tym czasie nowy kupili. No i fart, że byliśmy niedaleko :rolleyes:

Tygielka nigdy nie miałam. U siostry M piję z niego kawę, pyszna jest.

Pestka, spoko, że z głowy ci wypadło:) Dzisiaj pokazywałam M twój salon, a on -- to tej dziewczyny od naszego sufitu? :p

z9 sprawdzilam u mnie 4900$, za 3900$ czyli tysiac taniej mam J6 i nie wiem dlaczego tansza bo ma wiecej programow i mozliwosci i innych dupereli. J9 znalazlam za 3900 tez, albo nwe albo uzywana za 3100 na lokalnych ze sklepu. Ale kurna nie mam kasy teraz :sick:

J6 jest nowa i niby lesza niz J9. Odkad w planie mam ja kupic napstrykali kilka nowych, a modeli maja tyle ze glowa boli i wszystkie prawie tak samo wgladaja. Wiem tylko ze nawet jesli J9 nie kupie ma byc z serii J albo Z jak masz Mika - swoja droga mialas szczescie ze ja wyrwalas! Niestety takiej nie kupie bo by mnie M zabil, chociaz kto wie? zaplacil wiecej za moj diament i pierscionek zeby osadzic go, musialabym popracowac nad nim :p

poki co pije z mojej malej swinki , pomysle kolo lata co zrobic.

tak czy inaczej w tym roku na bank kupuje bo taki plan mam na ten rok.

mam maly problem ze zadna maszyna nie jest przystowana do naszych kuchien, mamy nizej szafki, maszyny wysokie, nie mamy mody na bezszafkowe kuchnie jak w Europie, wiec ciezko cos z gory wzucac, trzeba machine wysuwac. Jura ma wszystko z gory. Zmiesci mi sie ale i tak trzeba wysuwac, Mika masz tez pod szafkami? jak sie sypie kawe??

Z tą wysokością masz rację, trzeba uważać. Mój stoi na marmurowej desce 2cm. Po otwarciu przykrywki od pojemnika na kawę wysoki jest na 50 cm. Zostaje mi jeszcze 3 cm luzu pod szafką. Pojemnik na wodę mam z zewnętrznej strony(lewa), u mnie blisko zlewu. Gdyby był pojemnik po prawej, to nie wiem jak bym go postawiła, żeby było wygodnie używać. Mam bardzo mało blatu i małe pole manewru.

Robot musiałam do szafki schować, raz, że nie mam miejsca na blacie, dwa- jest on nienaturalnie wysoki. Głowica nie odchyla się, tylko "windą" do góry miskę się podnosi. Zamarłam jak maszynkę zamontowałam i ser mieliłam. Nosz kurna, na wysokości mojego nosa tacka maszynki była. Górną szafkę ubabrałam serem. Następnym razem na stole się z maszyną rozłożę ;)

Mmika to faktycznie farta miałaś!. Kursy walut teraz to dla mnie niestety załamka :) Jednemu pasuje drugiemu nie :)

Muszę zacząć listę szykować dla mojego, zobaczymy jak szybko zwieje jak ją zobaczy :) Pokój młodego będziemy robić najpierw, tzn jakieś regały tylko,żeby jak najmniej stało na wierzchu

Mika z mieleniem to samo w KA jest, wypadaloby na stolku stanac. Stawiam na wyspie zawsze, taka sama wysokosc jak blaty ale chciaz szafek nie ubabram.

Akurat to rozwiazanie nie jest za dobre. Nie wiem czy nie lepiej kupic zwykly niski, ogladalam ostatnio.

pod szafki mi wejdzie maszyna ale za ciezkie wysuwac zeby kawe wzucic. Ten co masz jest tez duzo wyzszy, masz tez wielki pojemnik na wode.

KA na nowy chce zmienic tez i tez nie wiem czy wejdzie, maszyna predzej, ale KA chyba nie. I zostane z tym co mam. Maszyne ewentualnie moge na wyspie postawic, ale robota nie chce na wyspie. Wole jak staoi w kacie.

i tak zle i taka nie dobrze ;)

zawsze jednak mam wyjscie - rozpalcelowac witrynke, stoi tylko na blacie. I tam postawic.