Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

w wenecji jezdzimy do jednego pensjonatu juz dwa razy sprawdzonego, tam przyjmuja z pieskami, maja parking i kawalek ogrodka. po wenecji jedziemy na wybrzeze i tam wynajmujemy apartament z ogrodkiem. w tym miejscu bedziemy po raz pierwszy, wiec nie wiem jak bedzie. co roku jezdzimy gdzie indziej (poza wenecja). tym razem zlecilam mezatemu wyszukanie kwatery

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zazwyczaj po poludniu wyjezdzamy potem przerwa na kilka godzin snu (jakis motel lub zajazd w czechach) i potem znowu kilka godzin jazdy. nie ma jakiegos cisnienia z jazda. psy lubia podrozowac samochodem, zwykle przesypiaja od przerwy do przerwy. co 2-3 godziny robimy postoje dla rozprostowania psich i naszych gnatow.

Pytam, bo my od paru lat wybieramy Chorwacje i ze wszystkich regionów nam najbardziej pasuje Istria, podróż to ok 11-12 godz, też z przerwą na spanie, ale gdzieś na parkingach. W naszym przypadku odpadają hotele, bo zazwyczaj z M dziećmi jeżdzimy, za dużo nas jest i żebym mogła wypocząć muszę mieć spory apartament, albo mały domek, ostatnimi czasy priorytetem jest basen na terenie obiektu.

bylam w Ch. 2 razy pierwszy w dalmacji - bosko bylo, drugi na istrii - never ever, zrazilam sie na maxa, drogo, brudno a nawet bym powiedziala syfiasto, pogoda beznadziejna. tez mielismy dom z basenem ale plaze na istrii sa makabrycznie smieciowe

wole wlochy :) my jezdzimy na poczatku wrzesnia, jest juz spokojnie, taniej, po wakacjach bez dzikich tlumow i pogodowo akurat, bez masakrycznych upalow.

pooglądałam sobie, pewnie zabrzmi to dziwnie, ale dlatego wybieramy zawsze dom czy apartament z basenem, bo to jest atrakcja dla dzieci, oprócz plaży oczywiście, a reszta kryteriów już nasze: z dala od zgiełku i bandy dzieciaków, nasze nam wystarczą :) taras, balkon miejsce gdzie można wieczorami w ciszy i zgiełku usiąść przy winie. Nie przeszkadza nam, że do sklepu trzeba jechać autem, nawet na plażę, w sumie tylko raz w chorwacji mieliśmy do plaży na piechotę, a mimo wszystko cisza i spokój

Joana nie musisz tlumaczyc, tez tak wole. ostatnio mielismy fajny szereg tyle ze bez basenu ale z wybiegiem dla psiakow. duzy taras i las dookola. a do plazy max 200 m. cisza spokoj w budynku 6 szeregowym bylismy tylko my i psi. jezdzimy dlatego we wrzesniu bo juz nie ma tlumow i jest spokojnie. przy dzieciakach rozumiem ze wchodza w gre 2 miesiace. pewnie na istrii jest ladnie w lipcu i sierpniu. my bylismy we wrzesniu i pogoda dupowata gory zatrzymywaly chmury a kawalek dalej w wenecji cieplutko i slonecznie. ja w kazdym razie do chorwacji sie zrazilam i juz tam wiecej nie planuje jechac. :cool: we wloszech wyzywam sie tez kulinarnie i mimo pochlanianych tonami spagetti, lazanii, tiramisu, owocow morza to wracam kilka kilo mniej :D

Tar w Chorwacji też można fajnie zjeść ,pisałam już tu kiedyś, raz byliśmy w super miejscu, był malutki sklepik rybny czynny od 7 rano do max 12:00, codziennie co innego, wszystko ze ostatniego połowu, właściciel mieszkania które wynajmowaliśmy zaprowadził nas też do swoich znajomych, którzy mieli przepyszne wino. Tam nie było akurat basenu, ale plac zabaw mały na podwórku no i w cenę apartamentu wliczony karnet na wjazd na teren dużego kampningu, więc tam się dzieciaki na plaży wyżywały.

Zgadza się ,że na Istrii nie jest tak gorąco. Ale mi to właśnie odpowiada, no i jest tam trochę więcej zieleni niż np na Krk. Kwatery w Chorwacji trochę tańsze niż we Włoszech, ale ceny w sklepach i knajpach niższe niż w Chorwacji, bynajmniej kiedyś tak było

wiem, ze jest taka miejscowosc :) kiedy jade na wakacje to nie lubie gotowac, nie biore zadnych zapasow i stolujemy sie tylko i wylacznie w miejscowych lokalikach. pod tym wzgledem wlochy sa spoko bo zamowisz cokolwiek i sie najesz :D i to smacznie:cool: Edytowane przez TAR

My gotujemy, nasze możliwości finansowe nie pozwalają na żywienie się jedynie w knajpach, sytuacja wygląda tak, że dzieci mc są u nas a alimenty nie małe idą do mamusi, więc to dla nas duże obciążenie. Dobrze, ze obydwoje lubimy gotować i nie jest to dla nas problemem, za to nie zrezygnowalibyśmy z dużych przestrzeni. Coś za coś

juz sie pogodzilam ze zniszczeniami, jedno co jeszcze odkrylam to na bufecie w jadalni jak Mlod zastawila krzeslami bo maly szafki otwieral, ale jest malutkie i da rady zamalowac. Nie bedzie widac. Stol w jadalni zjechany bo po wigili sciagla obsur a oni tam poszli z lego i innymi zabawkami, zanim zauwazylam ze obrusu nie ma swoje zrobili, no nic nie poradzi.

M wygonilam do odsniezania, ma byc kilka dni cieplo, nawet na plusie zanim znw ponizej -20 spadnie wiec ma zadzwonic dzis po kontenr , ale miejsce na podjezdzie ze sniegu zrobi, akurat sie przyda ten czas bo Mloda moj samochod (jednak) wziela wiec jest miejsce, a z kontenerem na podjezdzie jeszcze drugie auto wlezie, no bo jak pisalam - na ulicy w zimie parkowac nie mozemy. Mam tak zawalony garaz ze wejsc nie moge, smieci od groma, nie mam nawet jak zrobic recyklingu - bo nie ma jak i gdzie :sick: A kontener bedzie to sie zerwie odrazu wykladzine w mojej sypalni zeby M mogl podloge polozyc.

i wiecej to nic sie nie dzieje, wpadlam w ciag filmikow historycznych i siedzialam dwa bite dni az mam wory pod oczami. Trafilam na wasze plskie przez przypadek, Historia bez cenzury no i tak sobie sleczalam.