Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

na mezowych koszulach wszystkich mam metki ze bawelna 100% ale kazda gatunkowo inna w dotyku. wiec stad uwazam, ze zawsze jest domieszka np. etaminy, batystu czy odrobina elany. i to i to bawełna. nie mowie tu o lnie czy płótnie.

koszul mezowych nie prasuje, on sam to robi. oboje pracujemy zawodowo, oboje mamy obowiazki wiec swoje ciuchy kazdy prasuje sobie sam jak ma wole i ochote :D poza tym ja tego nie cierpie robic:cool:

ja zachorowalam na saeco xselsis :cool: maz stuka sie w glowe bo przeciez mamy 3 letni ekspres kupiony od nowosci, tez saeco tyle ze intelia evo. parzy pyszna kawencje. przy naszym zuzyciu max. 4 kawy / dzien (to juz suma moich i mezowych) styknie w zupelnosci. troche mi by bylo zal wywalac 7,5 tys. na nowy :oops: jednak nie cierpimy na nadmiar gotowki. a mnie po glowie juz nasadzenia wiosenne chodza :D zawsze tak mam kiedy swieta i nowy rok odbębnione :D

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Joana moj tez ma sporo koszul z vistuli plus garniaki i spodnie tylko ta jedna stuprocentowa tak sie biesi, jest jak mgla lekka ale nieprzezroczysta , delikatna jak dupcia niemowlecia ale cholera nierozprasowalna nawet na mokro. nie bede przeciez do magla łazic z jedna koszula ;)

ciemno bylo jak mnie glowa obudzila, zamiast pospac jak czlowiek musiala, wstac, co za pogoda! dzis na minusie a jutro ma byc +8C i pojutrze znow na dol jedzie na minus.

ide wyciagac ciuchy z mojego pokoju i bedziemy zrywac wykladzine.

i wpadlam na jeszcze jeden pomysl. Skoro nam zostaly dwa pudla tej podlogi co na parterze robilismy i oddac nie mozna i nie ma co z nimi zrobic a wyzucac szkoda - powiedzialam M zeby zaoszczedzic i zaryzykowac - polozyc jednak ja w kibelku. Przy okazji odrazu by sie nowy kibelek zalozylo ktory stoi w garazu i nowa szafke ktora stoi w jaskini i skoro jest kontener odrazu to wywalic. No zobaczymy co powie.

Joanno, mojemu też robimy 27, będziemy razem świętować :)

"Batyst (fr. batiste) – tkanina o delikatnej fakturze, bardzo cienka i przezroczysta. Wykonana zazwyczaj z przędzy bawełnianej, jedwabnej lub lnianej, tkana splotem płóciennym" - raczej nie stosuje się go w domieszkach

To czy bawełniana koszula dobrze się prasuje może zależeć od splotu a także od gatunku bawełny bo bawełna bawełnie nie równa. Skoro na metce jest sama bawełna to raczej tak jest szczególnie jak to koszula za niemałe pieniądze.

ja przychodze a wszyscy znikaja, jedna Doriko na strazy jest :D

takie z Was kulyzanki! nie ma co :spam:

dobra, sprawa perwsza - Jura:

Pestka, sama sie z tego smieje jak patrze na M a M sam z siebie sie smieje ze tak go wrobilam :lol2:

prawda jest taka ze on wiecej na tym straci, bdzie lecial na dwa tyg i ten wylot wraz z biletem bedzie kosztowal mniej niz maszyna.

Mika - nie wiem ktora kupie. Ta co bym najbardziej chciala Giga 5, niestety cena zaporowa, z podatkiem $8695.

niestety nie jestem bogata :mad: a nadal nic nie wygralam w totka. Bo nie gram :no:

jakbym byla to bym ja eziela.

Z dwoch powodo - mlynek jest ceramiczny jako w jedynej czyli ma dluzsze zycie niz w reszcie. To raz. A dwa - naraz mozna robic dwie duze latte naraz, czego nie mozna w reszcie bo maja tylko jedno ujcie z mlekiem. 5 ma dwa. No ale cena :mad:

powiedz mi jaka najwyzsza szklanka pod Twoja maszyne wchodzi, w cm mi powiedz nie w objetosci bo szklanki sa rozne :p

druga na iscie jest ta co masz Ty. czy ja kupie nie wiem, zalezy jakiego weza bede miala w kieszeni. Liczyc sie musze z tym ze musze kupic nowa wiec dziure i tak w banku zrobie - niestety nie ma na lokalnych, a jak sa to same najnizsze modele ktorych ja nie chce.

pozatym zobaczymy czy ja dostane przed czy powrotem M, zalezy jak z kasa bedziemy stac. Do konca zerwca tez musze zaplacic kupe kasy za cally rok w lesie a to jest cena Jury. Jak do jesieni sie wyrobie to i tak bede szczesliwa :p

TAR kiedys myslalam zeby kupic Saeco. Zeby zaoszczedzic i miec a nie czekac na Jure. Ale duzo o nich poczytalam i z nimi to jak gra w ruletke. Model ktory bys chciala ma bardzo zle opinie, przynajmniej tutaj. Ludzie majac starsze Saeco wymieniali wlasnie na ta i zalowali - sieczke odwalili - kawa nie byla goraca, "zapominali" zainstalwac sensory (:wtf:), psula sie szybko i zaiweziona przez jedna babke do naprawy - okazalo sie ze same Saeco stally! im nowsze maszyny tym wieksza sieczke robili.

(same saeco staly a zadnej Jury napisala, bo zalowala ze nie wziela Jury jak drugi raz zawiozla maszyne do naprawy)

Byc moze w Eu macie lepsze, ale tutaj nie sa za dobre i ludzie wola Jury kupic. Czasem lepiej dolozyc a miec cos lepszego. Co nie znaczy ze Jura jest the best, bo tez sie psuje i jak sie chce miec super wypasiona wypadaloby kupic profesjonalna industrialna pol manualna, bo te najdluzej chodza, chociaz tez nie w 100%. Wiec zanim kupisz poczytaj. Albo strzelaj w ciemno i moze uda sie jak z poduszkami :p Ja tylko pisze co tutaj z Saeco jest. I szczegolnie z tym wymarzonym modelem co chcesz.

Zerwalismy wykladzine, wyrwalam juz milion zszywek co gabka byla przyczepiona, zostalo jeszcze 2 miliony :D

Musialam tylko wyliczanke zrobic w ktorym goscinnym bede teraz spac. M dzis podlogi oczywiscie nie robi bo musze te zszywki zwyrywac. No i mu sie nie chce.

Ale ze skonczylismy kolo poludnia (nachodzilam sie jak glupia do kontenera po schodach) to go przycislam zeby wzial i zrobil ten powder room. W koncu to lilipucia lazieneczka, ma caly dzien na to. Odrazu sie wywali szafke i sraczyk bo co potem z tym zrobie jak kontener zabiora??

Wiec pojechal do sklepu, kupil nowa rurke do sraczyka, nakladki, zaworki i...zabral sie za robote :p

przy okazji jak pojechal poczytalam na necie co mysla o kladzeniu w WC drewnianej podlogi - klada, wytrzymuje 15-30 lat! Nawet nie woda, ale sikanie naokolo moze podloge popsuc. Wazne ze nie ma wanny ani prysznica wiec nie ma tej wody rozchlapanej ani pary po kapaniu.

Tak wiec ryzykujemy, a zreszta nas dwoje tylko i M teraz wiecej w jaskini sie zalatiwa

Szklanka najwyższa może mieć 11cm.(jest na styk) Winda do kawy najniżej zjeżdża na 7,5 cm, a w systemie mlecznym na 9cm. Kupując szklanki ciągle mierzyłam wysokość, czy się zmieści, czy nie :yes:

Giga ma śmieszne cycki na kawę :D

Dzisiaj dostałam kawę o smaku waniliowym, wypróbuję ją, ale boję się, bo smakowych nie zalecają wsypywać.

Zapisuję sobie wymiany filtra do wody, wychodzi, że co 2 miesiące woła żeby wymienić.

Edytowane przez mmikka

Mika ale ja jej nie kupie, przez ta cene :no:

chcialabym ale nie kupie.

ysokosc mi nie przeszkadza, bo maszyna moze na wyspie stac, ale plan jest gorna szafke z witryny sciagnac i ja powiesic jak reszte szafek, a maszyne pod spodem. No chyba ze postawie w kacie na blacie.

jakie cycki i co ma byc chowane bo nie kumam?

zapomnialam, Mika, na smakowe kawy bede uzywac tego Nespresso co mam bo przyznam bez bicia - kawy robia bebledne, nawet moj M co nie jest smakoszem kawy wczoraj powiedzial ze te kawy sa "za dobre" i by sie pilo jak deser non stop. Ale chce duza bo co prawdziwa to rawdziwa, mimo ze nespresso ma 19 barow to nadal prawdziwa maszyna to co innego i kawa swierzo mielona no i - temperatura. Dla mnie sa za zimne, nie da sie wyregulowac. Przelewam najpierw raz sama wode zanim kawe zrobie, ale jak pisalam - kawusie genialne.

W Jurze nie chce zadnej innej uzywac tylko mielonej z ziaren przed robieniem kawy.

Mania teraz mam saeco intelia evo, w sumie jestem zadowolona do dzis sie nic nie dzialo ale zauwazylam ze chyba mi jakas uszczelka przy bloku parzenia kawy puszcza, bo pod ekspresem woda jest. i zle te trociny odciska po zaparzeniu, zamiast suchych mokre blotko. serwis naprawe wycenil na 600 zł. poszaleli, bede uzywac az sie zedrze i nowy wtedy kupie. w sumie my pijemy tylko czarna. jedna o 7 rano i jedna o 17. moge sprawic sobie cos tanszego. nie jestesmy kawozlopami. ale dobrze wiedziec o tych opiniach. widzialam tez jure seria chyba Z lub X ta co mi sie spodobala nieco ponad 6 tys. kosztowala. jak mi sie saeco spsuje do reszty to pomysle:cool:

wkurzylam sie dzis, ogladalam 14 serie greys anatomy i zonk tylko 8 odcinkow jest a w innych k. 20 - do bani

jeszcze nie dotarlam do Grey's anatomy chociaz sie juz dawno zabieram, strzele sobie jakis maraton kiedys.

TAR no maszyna to duzy wydatek ale tez na dlugie lata, wies trzeba duzo poczytac :cool:

Trzymaj swoja poki dziala! nie rob bledu jak ja, mialam super maszyne, na dodatek calutka z metalu byla, sprzedalam bo M powiedzial ze Jure kupi :cool: To bylo jeszcze zanim dom kupilismy. Do dzis nie dostalam. Bo na domu ciagle inne wydatki byly.

ja jestem kawosz niestety, pije ich bardz duzo w ciagu dnia. I te ostatnie lata kiedy musialam pic rozpuszczalna - byl dla mnie nieszczesciem. Jak sie raz zacznie przygode z espresso tak juz nic nie umywa do takich kaw. Herbate pije tylko do kanapek. Sokow nawet nie pije, wode sama.

Wiecej tez pijam czarnych kaw wiec zalezy mi na dobrej tej czarnej, a o tym wspomne posta nizej.

pierwsze sezony byly fajne teraz to juz z rozpedu leca

swego czasu mialam (mam nawet jeszcze) kapsulkowy i kawka smakowala mi wybornie ale potem kupilismy ekspres i kapsulki wywoluja u mnie niesmak, to jak picie parzonych trocin nestety. niestety nie umywaja sie do kawki z ekspresu. pewnie jura bylaby lepsza niz moje saeco ale wtenczas co kupowalismy mielismy bon prezentowy do marketu i dlatego skorzystalismy i zdecydowalismy sie na ekspres, bo niewiele musielismy doplacac. wybralismy najlepszy jaki mieli w tamtym okresie czasu.

herbaty pijam duzo glownie owocowa: dzika roze, zurawine z dodatkami albo mietowa lub rumianek

Mika aaa no to tk, smiesznie wygladaja, ale mysle ze sie czlowiek majac ja przyzwyczaja, bardziej profesjonalnie wygladaja.

poogladalam, porownalam i chyba staje poki co na Z6

517p_Be_L4_LLL._SL500_AC_SS350.jpg

jest tansz - wspominalam o tym kilka dni temu.

U nas jest nowa (jako najnowszy model) i bedzie wypieral z9 i go zastepowal.

ma wiecej programow ale mi nie o to akurat chodzi. Chodzi mi o to ze ma to czego nie ma z9 - P.E.P.

To wlasnie to o czym pisalam wyzej, ze lubie czarne, Z6 ma ten PEP ktory robi to pulsacyjnie i przez to kawa lepiej wychodzi.

I jest z aluminium.

Wada - ma tylko jeden bojler, Ty masz dwa, przez co szybciej mleczne kawy wychodza. Ale parzylam na filmy i nie jest to cos dlugiego. Moja stara tez miala jeden bojler.

aha - szklanki do 15cm wchodza.

Teraz do mojego malego tez 15cm wlazi.

chcesz mi powiedziec ze te szklanki co mamy obie - na nozce z uszkiem masz na 11 cm??? moja ma 14

ale, decyduje cena. I nie rozumiem dlaczego jest tansza od Twojej?? :cool:

oczywiscie jak gdzies po drodze trafie na inny model jakis na przecenie badz wyprzedazy badz z drugiej reki - wezme bez zastanawiania, ale musi byc seria Z albo J.

a te super super drogie widzialas jakie cyce maja?? :lol2: