mania1220 05.02.2018 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 M ma dzis urodziny. Zalatwilam go z niespodzianki wiec.rano pojechalismy obadac blat na wyspe. Juz patrzec nie moge na ten wygiety. Mialam kupic ale sprawdzilam punkty co sie uzberaly i sie okazalo ze mam na caly blat z podatkami, a ze mamy firmowe konto w sklepie to dodatkowe 15% bedzie mniej, wiec w srode M podskoczy i blat wezmie, bo w srode ta przecena jest dla firm.Tak wiem, ma byc kamien, ale niespodziewane wydatki byly (czytac :jadalnia i krzesla do wyspy plus wpadly nam inne wydatki niespodziewanie) wiec nici z blatu na wyspe. Swoja droga za stol i krzesla dalam tyle ze mialabym cala kuchnie wraz z wyspa w ganicie badz kwarcu - no ale ja i moje priorytety. Blat nie ucieknie. Wiec poki co wsadzimy normalny drewniany tylko tymrazem zabejcuje go na ciemno. Ten ryzy kolor sie nie sprawdza u mnie w domu bo nic takiego nie mam.Mielismy wziasc ten sam z bambusa ale pokazaly sie nowe. One juz sa na wyspy gotowe wiec szersze, nie takie jak na blaty w kuchniach. Wiec bierzemy ten drugi, wlasciwie to jest tzw butcher block i mozna go zaolejowac i smigac ale ja go zabejcuje. Z brzozy jest. Nie wiem jak sie brzoza sprawdza na blatach jak ktoras wie niech napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2018 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 ale napisalam, nie dokonczylam. Jak wyszlismy ze sklepu mowie do M - jedziemy tu i tu - odrazu krzyk PO CO , bo daleko, niedaleko Ikei. wczoraj chcialam jechac do Ikei to sie nie zgodzil. Ale jak powiedzialam ze po jego prezent na urodziny co sie slinil ostatnio to z kopyta tam pojechal nawet do domu po okularu sloneczne nie wrocil. Bylebym sie nie rozmyslila Ale wczoraj jechac nie chcial. Po drodze wiec zaciaglam go do Ikei - a chcialam jechac bo maja nozki. Oczywiscie na wierzchu nie mielu trzeba zamawiac na dole odebrac ale wzielam koleczko ze soba i przymierzylam na fotelu no to wzielam jakby kogos interesowaly przylozylam do nogi w pufie - podobne, dobrze wyglada, nawet malowac nie musze w komplecie ida 4 - dwie na przod i dwie skosne na tyl, jakby sie chcialo 4 proste trzeba dwa komplety kupic. Nie wiem czy nie bede musiala drugiego dokupic bo ta tylnia za niska , niby ok na fotel ale jak doloze koleczka noga sie wyzej robi, z tylu nizsze zawsze ale jest chyba za duzo niska. Zobaczymy, najwyzej cos wymysle, wazne ze koleczka na przod wchodza. MIKA - pare dni temu w sklepie bylo krzeslo ze wlasnie mialo koleczka tylko z przodu, wiec przypomnialam sobie o co pytalas i zaczelam nim ruszac - nie jezdzi , nogi bez kolek z tylu go trzymaja. Material dzisiaj przyszedl zanim pojechaliscie, no jest jasniejszy niz na fotkach ale mi sie podoba rozebralam go wczoraj dokumantnie. Niestety podlokietnika nie da sie zrobic, znaczy da sie - gdyby to byla wiosna i cieplo, bo duzo roboty. a jest zimnica wiec zostawiam, za to uszy sie da..... ide sie zaraz przebrac, odrysowac, M mi uszy obetnie na rowno i biore sie za fotel. Uszy beda, ale nie takie, beda zwykle tylko boczne paski, zdaje sie ze jak na tamtym fotelu co wklejalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2018 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 aha, znalazlam jeszcze jedna fotke tego mojego stolu jak dla mnie cudenko, a nie 4 nudne nogi a ze bede sie czolgac i kurze scierac to szczegol. No i blat! zobaczccie jaki gruby. Juz kiedys ogladalam z takim wykonczeniem stoly i zawsze chorowalam na taki gruby. Oczywiscie to tylko listwa ale daje kopa stolowi i takie biurko - mialam go sobie kupic, no ale wydalam na prezent dla M, poczekam. Biurko tez nowe. Zeby bylo pod biblioteke potem. No i podobne do stolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.02.2018 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 A co kupiłaś M ? Brzoza to jest miękkie drewno i na butcher block się tego nie bierze, bo to tylko bajer. Zaraz się powgniata. U nas takie blaty robi się wyłącznie z dębu. Chociaż widziała też zrobiony z drewna egzotycznego - merbau. To coś podobnego do dęby. Czasem też lepią takie a'la butcher block z tego z czego robione są podłogi przemysłowe, bo to jet twarde drewno cięte w małe prostopadłościany, takie beleczki o przekroju kwadratu 3x3 cm i długie na 20-30 cm. Jeśli chodzi o olejowanie i kolor. To możesz zabejcować na jaki kolor chcesz, a potem poolejować. Tak podłogę zrobiłam. Możesz też, jak chcesz mieć twardszą powierzchnię, użyć olejo-wosku, albo samego wosku. Są też oleje i woski kolorowe. Dana1s olejuje olejem lnianym. Wychodzi dużo taniej, a efekt nawet lepszy, bo on głębiej wnika, chociaż trochę dłużej schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 05.02.2018 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 buty i mnie kosztowaly reke i noge, powiedzialam mu ze "od nedzieli" beda majac na mysli butcher block mialam na mysli ze jest ze sklejonych kawalkow. no wlasnie nie znam sie, wiem ze moj bambusowy wytrzymal bardzo dlugo ale sie wygial a pierwsze wielkie wgnioty teraz na swieta mi Natki robila, przed swietami zanim dostala kredki i cala reszte do rysowania - rysowala dlugopisem, jak pociagla to wbila sie i mam kreski. Jakby blat byl prpsty tobym go zjechala i od nowa zrobila,a ale nie jest. Moge wziasc ten bambusowy bo cena jest taka sama, no i pozatym - za darmo z punktow no i nadal - to tylko tymczasowy blat, ja tez na nim nigdy nie ktorje, nie klade goracego, jest jak stol dla nas. to co myslisz. wziasc bambusa? bo musze powiedziec M co ma wziasc. Ja nie pojade. On po pracy podjedzie bo bedzie mial vana. Do naszego auta nie wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2018 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Wiem, że wiedziałaś co to Butcher block Bambus jest zrobiony na butcher block ? To ja bym takiego wzięła. Ale jeszcze zależy jaki, bo są różnie cięte w stosunku do włókien. Może być wzdłuż, po skosie, albo w poprzek. Jedno jest pewne, że świetnie się broni przed wodą. Mam w łazience i mam łychy do mieszania w zupie. Mam też deseczki do krojenia chleba i wędlin. Jednej takiej używam jak kroję kotom mięso surowe. Mogę jutro zrobić fotki, to zobaczycz. Fajnie cięcie ceramicznymi nożami znoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.02.2018 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 taki sam jak mam teraz, z bambusa, bo z tego samego sklepu, wlokna ida wzdluz. Jego wlasnie olejowalam, na bance pokazane bylo ciemny kolor a wyszlo co wyszlo - bambus inaczej kolor bierze. Na tym mam chyba z 5 warstw poly i te wgnioty i rysy to mam raczej w poly a nie w desce (ok w trawie! bambus to trawa), wiec tak naprawde nie zalezy mi co to bedzie bo nadal poly klade. Na tym stole robie wszystko - od malowania po kladzenie zkupow po obijanie mebli, wiec sam np. zaolejowany i zapastwoamy odpada, poly bedzie na 100%.tylko znow boje sie ze kolor tez wezmie brzydko. Na tymczasowy blat nie bede wydawac kupe forsy zeby z debu np byl jak i tak zjedzie pod kamien. Wiesz o co chodzi? temu myslalam zeby nie brac bambusa ale ten drugi. deski mam wszystkie bambusowe , ale maja wade ze se lubia na pol peknac , no ale deski nie sa grube a blat tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2018 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Przypal go Wiesz co to jest Shou Sugi Ban? Wprawdzie nie spotkałam dotąd przypalanego bambusa, ale inne drewno, nie tylko cedr można, to czemu nie bambus. Masz stary blat, możesz spróbować. Cos ci wysłałam na pintereście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2018 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Deski pękają, ale po klejeniu, a nie dowolnie. Jedne mam takie że podklejane drugą warstwą w poprzek i te są pancerne. Już z 5 lat je mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2018 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Idę do łóżka. Jestem zjechana jak stry rower. Cały dzień kibluję przy kompie, aż mnie tyłek rozbolał. A wczoraj nie lepiej, bo naszemu znajomemu witraż na szkle malowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 06.02.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Mania, dziękuję za nóżki i próbę jeżdżenia fotelem. Czyli dla wyglądu się kółeczka daje. Nie wcisnę już pufy do domu, ale taka materiałowa na kółeczkach by mi pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 06.02.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Zaczynam się bać. Umówiłam się na jutro na sterylizację tej kotki. A jak ona jest czyjaś i mnie do odpowiedzialności właściciel pociągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.02.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Bez przesady, kot nie jest oznakowany, chodzi sobie luzem i stoluje sie u ciebie i nikt go nie szuka to mozesz domniemywac, ze jest niczyj. Trudno, jesli sa wlasciciele to niech pilnuja zwierzaka, to ich obowiazek. Nic nie moga ci zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmikka 06.02.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Złapałam ją i wzięłam do domu, cholera mała gołymi łapami wspięła się po drzwiach balkonowych do klamki. W domu nic do pyska nie wzięła, tylko fuczała i syczała na mnie i naszego kota. Wypuściłam ją, ubrałam się i poszłam śledzić. Położyła się pod samochód sąsiadów zaparkowany na ulicy. Jej było ciepło, ja zmarzłam i tyle mojego wywiadu. Wypada dzisiaj wieczorem ją zabrać, ma być rano na czczo. Może jeszcze ją złapię. U Wicia zawnioskowałam o 4 pierwsze miejsca, znów głosowanie nie działa. Snoopy na fundację kasę przeznacza, tak jak Wicio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.02.2018 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Mika a sprawdzili ja najpierw czy nie jest juz zrobiona? co do koleczek - jak sa dwa to nie jezdzi, jak sa 4 to jezdza. Chociaz moja lawa nie jezdzi tak jak np. fotel do biurka. Trzeba uzyc sily zeby jechala - co jest dobre bo nie ucieka. Nozki sa roznych wysokosci nawet do pufek malych pod nogi tylko, nie wiem o jakiej mowisz dokladnie, wysokiej jak moja lawa czy mala pufka pod nogi, tutaj masz przyklad pod nogi jako podnozek, widac te nozki mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.02.2018 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Pestka dawno tam nie bylam i zadko wchodze (zapominam) wiec lepiej pisz tutaj, bylo jeszcze o zaslonach i dopiero zobaczylam zaslony co pokazalas - tak zrobilam granatowe wlasnie, nie lubie jednak, wole kolka. jesli chodzi o blat znam opalanie ale robic tak nie bede. Z wielu przyczyn - jest zima i zimnica, w domu nie bede tego robic bo zniszcze wszystko naokolo, w garazu za zimno , nigdy tego nie robilam wiec nie bede eksperymentowac no i nie mam opalarki. Nie chce blatu zniszczyc. Zdecydowalam jednak ze wezmiemy ten z normalnego drzewa. bambusowy ten sam co mamy - w zla strone ida wlokna, moze dlatego sie wygina, jakby szly wszerz nic by sie nie stalo. Z kawalkow jak butcher block moze bedzie dluzej prosty. Nie mam juz podporek pod spodek a akurat na jedym brzegu jak to na wyspie wystaje wiecej i sie akurat tam siedzi i opiera lokciami czyli calym cialem. Odkad zamontowalismy nowa wyspe i wywalilismy podporki blat sie wiecej wygial, nie pomaga tez ze jest zima i sucho w domu. Dla odmiany zobacze inny, tak czy siak jest tymczasowy. debowych u nas nie widzialam. Pewno na zamowienie trzeba i majatek by kosztowal. Dab tutaj jest drogi - chociaz wcale nie jest najtwardszym drzewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Mmikka, brawo. Tyllko niech przy tobie wet sprawdzi czy sterylizowana. Koty dzikie, ktore strylizuje się przez fundacje mają trójkącik wycinany na uchu. Mania, znalazłam takie cóś. Wygląda, że to intrukcja jak zainstalować blat typu Butchers block, żeby nie pękałhttp://pl.989214.com/building-remodeling/kitchens/1018124830.html O, to jesst zrobione fajnie, tzn. blathttps://butcherblockco.com/product/tuscan-isle-cherry-butcher-block-kitchen-island Edytowane 6 Lutego 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.02.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Mikka snoopy, wicio i kot robin chca kase przeznaczyc na bezdomniaki. i super. w sumie nikt nie musi a chce. i to jest pozytywne. tym bardziej ze nagroda jest voucher o konkretnej wysokosci do sklepu zoologicznego. kiedys byly inne nagrody bardziej ludzkie niz dla zwierzaka. jakby nie bylo kazdy wygrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 06.02.2018 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Pestka wiem jak montowac , na skosy sie dziury robi ale my sie w to nie bawimy - bo ciagle powtarzam ze blat tymczasowy. Swoja droga - to chyba jakis automat tlumaczyl, "kali byc, Kali miec" polowe nie zrozumialam, lepiej po angielsku by mi bylo drugi ladny i gruby, moj nie jest taki gruby. idealny blat - jeslibym miala zostac z drewnianym (ale nie zostane) jest taki, z desek a nie kawalkow i w kolorze podlogi jak najblizej ale jeslibym miala zostac z drewnianym na zawsze to napewno bym gdzies zrobila na zamowienie i siekla go z debu, a moze i z orzecha ktory twardszt jest. boje sie ze bambusowy znow jak moj za slabo wezmie kolor (inni mieli ten sam problem chociaz sie da bo widzialam ciemne podlogi bambusowe), z kawalkow jaki ja bede miec, no naloze ta sama bejce co na schody nalozylam. Taka jak na podlodze nie da rady bo nawet w sklepie mi nie mogli dac rady zeby wyszedl taki sam. tu jest ten co kupimy = czywiscie w realu jest surowy jasny, nie wiem dlaczego w sklepie online pokazuja ciemny, a nie cykla, wczoraj fotki ma grubosc 4.45cm i jest z solidnych kawalkow, znaczy nie ma w srodku nic innego. Bambusowy ma w srodku inna wkladke a bambus jest naokolo - sobaczylam wczoraj w sklepie dopiero przekruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 06.02.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Maniu a on nie jest bukowy? Na zdjęciu u mnie wygląda jak bukowy, ja mam chody bukowe i wgniotow żadnych nie widzę fakt że nie szukałam takowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts