Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania to na zdjeciach tak wyszlo, jedna jest z oknem a druga jest bardzo jasna, do zdjec nie zapalalam wszystkich lamp. w kazdym razie sa dosc przytulne. mialam w poprzednim domu biale lazienki, brrrr masakra ze sprzataniem klakow, fug itp. nie chcialam tego samego bledu popelniac. a betonki ladnie wspolgraja z drewnem. chociaz chyba na czarne lazienki bym sie nie zdecydowala.

a popatrz ty masz w pokojach na ciemno a lazienki jasne u mnie na odwyrtke:lol2:

powiem ci ze z tymi ledami jest jeszcze jedna sciema. swoje ostatnio reklamowalam, bo kupilam i po kilkunastu wylaczeniach sie przepalaly ze 20 sztuk zmarnowanych a przeciez do tanich nie naleza. myslalam ze to wina lamp ale skad, wlozylam tam zwykle zarowki i nic im nie dolega. te ledy sa g....ne. moze i oszczednosc na pradzie jest ale koszt zakupu masakryczny i jak sie ciagle przepalaja to ani troche oplacalne. a niby maja wytrzymałosc 50 tys,. cykli. pic na wode i fotomontaz.

ser sie zatyka bo suchy, szynka ma inna teksture, ale powiem Ci nie mialam problemu z serem w moim KA, tyle ze sie papralo :cool: zaczelam kupowac juz zmielony

a gwoli obierania jablek, KA ma nakladke do obierania, tylko nie wiem czy by mi sie chcialo wysuwac calego robota zeby jakbla na suszki obierac?? zostane chyba przy nozyku recznym :cool:

Pestka !:wave:

Jest wróciła jak miło :)

Mmika no właśnie dla tacki chciałam, ale pamiętam,ze widziałam je u nas powyżej 200, dlatego mój powiedział nie, jak by było za 169 to bym powiedziała mu : zobacz150 z górką tylko :)

Mania, Pestka ma racje, trawy i to miskanty słaby pomysł na żywopłot, teraz ścięte, a u ciebie jeszcze później, pieknie wyglądają lipiec sierpień,zależy od odmiany.

mam ciemno bo mam strasznie jasno w domu a mam dziurawe oczy (doslownie) i od jasnego zaraz placze, jakas tam wade mam, powinnam fotochromy nosic ;)

podobaja mi sie biale sciany i moze kiedys kiedys zrobie jak juz bede zupelnie slepa i bede musiala nosic non stop okulary a nie do czytania tylko. A lzienki - uwielbiam ciemne jak masz, ale ja mam malutkie lazienki ;) znaczy nie tak! sciany w kazdej lazience mam ta sama szara farba wiec takie super biale nie sa, tylko szafki kibelki i wanna czy prysznic. Ale u M jest bezowa :D

o ledach pisalam ostatnio ze w kuchni dwa mi siadly, ale nie wiem czy zarowki czy cale lampki, M zmienil caly wklad wiec nie wiem co siadlo, tez o tym myslalam, ze jak zarowka to jakie kilkadziesiat godzin?? Poki co tylko te dwie w kuchni, zarowki sie pala juz 5 rok w reszcie.

za to pstryczek mi siadl kolo schodow i zeby zgasic swiatlo nad schodami musze zapylac na dol :cool: ciekawe ile bede czekac na M az zmieni

trawy moga byc jako uzupelnienie krzakow, tym bardziej ze pozno ruszaja. najwczesniej chyba trzcinniki i one maja podobny pokroj do tych co pokazalas. pecherznice w miare szybko sie zielenia, na pewno szybko sie zageszczaja - bardzo je lubie, mozna skomponowac kolorami sa zolte, limonkowe, zielone i wiele odmian czerwonych, do tego chyba najbardziej bezproblemowe. dosc geste wiec zdecydowanie lepiej cie oslonia niz jakakolwiek trawa

moje lazienki nie sa male ale tez nie sa jakies olbrzymy, moja ma 9,5 m2 a mezatego ok. 6. moja tak duza bo w projekcie byl podzial lazienka i garderoba, wiadomo z garderoby zrezygnowalam i zamiast niej wolalam duza lazienke. mam chyba uraz z blokow i mieszkania w akadamikach nie trawie klitkowych lazieneczek. moi rodzice maj wc, w ktorym nie ma sie jak obrocic, jak ja sie u nich mecze najchetniej bym drzwi nie zamykala ;):cool:

dobra, to wiecie co?? narazie nic planowac nie bede tam w lesie. Najpierw postawimy taras i pergole , potem cykne fotke i mi wtedy poradzicie co zrobic. ja sie prawde mowieac nie znam na ogrodnictwie i nie lubie, lubie jak rosnie i ladnie wyglada ale ani wiedzy ani reki nie mam!

kto wie, moze sama pergola styknie??? od tylu zeby nie patrzec na burdel Diane mam zamiar powiesic zaslone.

A moze jak pisalam postawie ja z tylu za domkiem wtedy tam bede siedziec i w nosie bede miec jej bajzel.

Tak trzcinniki szybko, jak ciełam , to już masę zielonych obciełam ;) O pęcherznica to też do mnie fajny pomysł.

Mania mam to samo z oczami co ty, i bardzo duży problem z jazdą autem w nocy, oślepiają mnie samochody, zlewa mi sie kolor znaków żółty z białym, jak ślepa kura jadę i też płacze od słońca, dlatego kocham okulary słoneczne. Nie mogę sobie ich odmawiać bo to jak lekarstwo :)

TAR no wiesz ze tutaj nie ma sie wplywu na wielkosci bo nie mozesz sama projektu robic, a jak sie kupi dom uzywany jak moj to juz tymbardziej. W mojej lazience od sypialni mam taki prysznic - bluzgam jak mam tam sie isc kapac, bo nie dosc ze maly to nie jest kaflowany a cala forma wsadzona i zaokraglona co zabiera miejsce. Bedziemy to powiekszac, kosztem szafy w pokoju z drugiej strony. Wanny nie chce, kapac sie nie lubie, ja jestem prysznicowa.

szare kafle w lazienkach zawsze mi sie podobaly i bym chciala ale sie boje ze je jeszcze "zmniejsze" :cool:

To patrz jak to będzie z tym odgradzaniem się trawami ozdobnymi

Płot po przystrzyżeniu ma 200 cm wysokości, ale trawy rosną na podwyższeniu, jakieś 40 cm ma górka. I weź pod uwagę, że rosną w pełnym słońcu od wschodu do zachodu.

13 maj – to co widać blisko płotu to liliowce, a miskantów spoza nich nie widać.

13maj2013-irysy+liliowce.jpg

14 czerwiec – miskanty dopiero się rozpędzają, mają jakieś 60 cm wysokości.

06_Sobikow-14czerwiec2012w.jpg

9 lipiec – miskanty mają jakieś 100-120 cm wys.

07_Sobikow-09lipiec2012-01w.jpg

12 sierpień – trawy wyrosły na prawie 150 cm. Wiecha po środku to giganteus jeszcze o pół metra wyższy.

2013-08-12sierpien-IMG_4050.jpg

2 październik – płot nie przycięty, ale kwiaty miskantów ssporo wystawały ponad nim jak go przystrzygłam. Po środku, z grubszymi liśćmi jest miskant gigant, który kwitnie słabiej, a czasami wcale nie zdąży zakwitnąć.

10_Sobikow-02pazdziernik2012w.jpg

Joana kurza slepota wieczorem :cool: tez nie widze wieczoram na ulicach. Okulary przeciwsloneczne to dla mnie jak noszenie majtek :cool:- czyli na mus, nawet w zimie a nawet przedewszystkim w zimie

pecherznice mialam tutaj, taka mala zasadzilam do kolan, po dwoch latach miala ponad 2 metry i musialam wykopac, do dzis za nia becze ale nie mialam gdzie jej przesadzic, jak fontanne stawialismy, strasznie ja lubilam fajny kolor i jak wszystko inne bylo zarte przez robaki tak jej - nic nie zarlo !

Pestka - to ostatnie zdjecie wlasnie, no ale jak mowisz ze tak pozno kwitna? :cool: w pazdzierniku to ja juz musze powoli zamykac domek i do domu wracac, to na co mi taka trawa.

No ale miskanty to nie jedyna trawa, tych traw z tego co czytalam jest kilkadziesiat odmian. Jesli cos to potrzeba mi cos co szybko rosnie zebym sie nacieszyla zanm wroce na zime do domu i zeby roslo prosto, wiesz o czym mowa? zeby sie nie kladlo na boki.

mam tylko 2 zywe kwiaty w domu, nie wem jak po polsku to napisze po tutejszemu : Sansevieria i Zamioculcas. Wiecej nic bo co kupilam zdychalo albo zostalo zezarte.

No wiec oba jakby sie zmowily, normalnie kumpelstwo - przez dwa lata ani myslaly nic nowego wypuscic. 2 lata! A przedtem co roku rosly. W tym roku sie umowily ze zaczna rosnac i zaczely nowe wypuszczac. no i jak to zrozumiec??

Traw jest od pioruna dużo, ale tylko miskanty rosną takie wysokie. No, jeszcze mam Spartynę grzebieniastą, która osiąga prawie 2 metry.

Ale wszystkie wysokie trawy mają mniej więcej taki sam cykl - późno ruszają, wolno się rozpędzają i bywa, że nie zdążą zakwitnąć. Niektóre w PL w ogole nie kwitną. Jest trochę traw, ktore jak trzcinniki (pisała TAR) ruszają szybciej, ale one nie osiągają takich wysokości jak Miscanthus. Są wyglądają delikatniej. Nawet powiedziałabym są ładniejsze, ale kudy im do spektakularności miskantów.

Generalnie żadna trawa nie nadaje się na żywopłot, jeśli komuś zależy na osłonięciu się przed zaglądaczami.

Posadź jakieś leśne krzewy, które albo można strzyc, albo z natury mają pokrój wąski / kolumnowy.

Nie wiem co u ciebie będzie dobrze rosnąć. Elfir zajrzy, to na pewno podpowie.

Pęcherznicę niepotrzebnie wyrzuciłaś. Ona doskonale znosi cięcie. Co najwyżej jak ciachniesz w złym terminie, to nie zakwitnie. A jak posadzisz w cieniu, to będzie mieć zielone liście.

Macie piękne oczary (hamamelis) – np. Witch Hazel grows in eastern North America from southeastern Canada to central Florida and west to Minnesota and Texas.

Joana, iryski są pancerne. Te na zdjęciu to takie najzwyklejsze.

ja dzis kupilam 90 cebulek irysow za 15 zł. okazyjnie. chce posadzic moze jutro przy oczku, poki miekka ziemia.

trzcinnik karl foerster jest wysoki, mialam i przewyzszal moje 160 cm wzrostu. i nalezy do wczesnych traw i sa dosc pancerne, u mnie na wygwizdowie masakrycznym byly

trzcinnik-karl-foerster-calamagrostis-acutiflora-karl-foerster.jpg

CALKF1Q-2.jpg

http://krzewy-ozdobne.com.pl/1117-large_default/trzcinnik-ostrokwiatowy-karl-foerster-calamagrostis-acutiflora-karl-foerster-.jpg