Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe uziemienie

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zasięgnąć opini na temat czy robić dodatkowe uziemienie w domu.

Systuacja u mnie wygląda tak: Mam do skrzynki doprowadzony kabel, tam rozdzielony na 5x10 i uziemiony, a następnie doprowadzony do głównej skrzynki i uziemienie podpięte do głównej szyny wyrównawczej. W garażu mam natomiast drugą skrzynkę, a w obu osobne różnicówki.

Znajomy (elektryk) doradza mi wykonanie dodatkowego uziemienia do szyny wyrównawczej skrzynki w garażu, czyli wkopania kilku metrów bednarki do ziemi przed garażem i połączenie z szyną w garażu.

Proszę o opinie czy warto to robić, jakie ma ewentualne zalety i wady.

Pozdrowienia

Jarek

To wykonane uziemienie o którym piszesz to jakie ma parametry?

Pomierzył to ktoś? Czy elektryk tak na pałę chce zakopać (czyt. zarobić) dodatkowe kilogramy bednarki?

"poprawienie uziemienia" jest sensowne, o ile to coś poprawi i o ile....

Witam

To wykonane uziemienie jest wykonane przez firmę doprowadzającą przyłącz do domu i podobno sprawdzone i podpisane przez zakład energetyczny. Jednakże z tego co wiem to ta firma i zakład są bardzo "zaprzyjaźnieni", a ten elektryk co proponuje mi to dodatkowe uziemienie nic na tym nie zarobi bo on tego nie wykona, więc raczej względy finansowe tu nie wchodzą w rachubę :)

Pozdrowienia

Jarek

To wykonane uziemienie o którym piszesz to jakie ma parametry?

Pomierzył to ktoś? Czy elektryk tak na pałę chce zakopać (czyt. zarobić) dodatkowe kilogramy bednarki?

"poprawienie uziemienia" jest sensowne, o ile to coś poprawi i o ile....

Uziemień i połączeń wyrównawczych nigdy dość ! Jarus, Twój opis nie mówi precyzyjnie o układzie połączeń ochronnych, m.in. w którym miejscu jest zrobiony rozdział PEN na PE + N oraz czy punkt rozdziału jest osobno uziemiony; czy gówna szyna wyrównawcza jest faktycznie uziemiona czy też po prostu biegnie tam PE; no i w końcu jak to jest z garażem - czy idzie tam tylko PE (skąd i jakim przewodem) czy jest tam szyna wyrównawcza (czy uziemiona).

Podejrzewam że punkt rozdziału jest w "Zetce" i tam dostępne jest to uziemienie o którym wspominasz (wzdłuż kabla w nowych liniach ziemnych jest równocześnie układana bednarka). Niemniej dodatkowe uziemienie doprowadzone do szyny wyrównawczej nie będzie niczym złym. To połączenie z uziomem w zetce, może się "przypadkiem" odpiąć (np kopareczka trzaśnie w skrzynkę itp.) i na różnicówki wtedy nie masz co liczyć.

Przede wszystkim dowiedz się co ten elektryk miał na myśli.

Edytowane przez leszekf
uzupełnienie

Witam

"Mam do skrzynki doprowadzony kabel, tam rozdzielony na 5x10 i uziemiony" - czyli uziemienie jest w punkcie rozdziału i tak jak piszesz PE jest doprowadzony do szyny w głównej tablicy rozdzielczej. Stąd idzie połączenie do skrzynki w garażu i obie szyny uziemienia są połączone ale żadna z szyn nie jest osobno uziemiona.

A elektryk chyba miał na myśli cytując Twoje słowa "Niemniej dodatkowe uziemienie doprowadzone do szyny wyrównawczej nie będzie niczym złym.".

Dziękuję za odpowiedź i chyba już sprawę mam wyjaśnioną.

Pozdroweinia

Witam

To wykonane uziemienie jest wykonane przez firmę doprowadzającą przyłącz do domu i podobno sprawdzone i podpisane przez zakład energetyczny.

To nie jest TWOJE uziemienie i Tobie nic do niego. Ty masz obowiązek wykonać własne i to nie byle jakie, ale zgodne z wymaganiami technicznymi.

Witam,

u mnie jest podobna sprawa.

Linia kablowa którą robili kilka dni temu. Podłączali się do istniejącej już skrzynki (tzn, przedłużali linie). ok 60-70m kabla 4x ileś tam aluminium (bardzo gruby) i na to bednarka. Następnie u mnie przy siatce postawili kolejną skrzynkę (na bezpieczniki i ewentualną możliwość rozbudowania dalej linii). Przy tej skrzynce przy moim płocie wbili szpile i podpieli bednarke. Pytam się ich czy jak będzie szedł kabel do mnie do domu 5x10 (dł.ok 15m) to czy będzie robiony uziom tuż przy domu. Powiedzieli, że ten przy skrzynce z bezpiecznikami wystarczy i drugiego nie trzeba robić. Dobrze powiadają czy mi kit wciskają?

Powiedzieli, że ten przy skrzynce z bezpiecznikami wystarczy i drugiego nie trzeba robić. Dobrze powiadają czy mi kit wciskają?

To zależy. Dla nich wystarczy i o nich nie musisz się martwić. Z Tobą będzie gorzej. Bo o ile wystarczy dla działania różnicówek, to dla ochronników podejrzewam, że to będzie za mało, nie mówiąc już o zachowaniu właściwych zasad ekwipotencjalizacji.

Ludzie, dlaczego wy nie robicie uziomów fundamentowych? Czy to tak trudno pospawać druty w wykopie? Tanio i nie trzeba się później o nic martwić.

Uziom fundamentowy