hubert_mtb 15.06.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam szanownych forumowiczów!Powodem napisania tego tematu jest problem z bramą segmentową Wiśniowski. Być może ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem. Moja brama ma długość 5m i jest zamontowana od strony wschodniej. W przypadku mojej bramy wypaczanie działa w dwu kierunkach. Zimą kiedy temperatury są ujemne brama „wchodzi” do garażu – wypacza się do wewnątrz.Na górnym panelu na połowie jego długości powstaje szczelina około 6 cm. W związku z tym pomimo, że termostat grzejnika jest ustawiony na 5, to temperatura w garażu obniża się nawet do 3 stopni. Na nadprożu i górnym segmencie pojawia się szron. Po napisaniu kilku pism reklamacyjnych do firmy Okno-bud Przytyk z ul. Wernera, w której kupiłem bramę, w trybie „ekspresowym” czyli po około 2 miesiącach przyjechał serwis producenta Wiśniowski i zamontował na górnym panelu piękną ozdobę w postaci profilu omega. Do tego czasu praktycznie nie mogłem korzystać z garażu ponieważ w szczelinę na całej długości górnego segmentu upchałem wełnę mineralną, aby nie wyziębiać garażu. Serwisant stwierdził wówczas, że wcale nie jest tak źle z tym wypaczaniem, ponieważ inni maja gorsze przypadki. Oczywiście zapewniano mnie, że profil ten jest złotym środkiem który rozwiąże problem wypaczania. Wraz z nadejściem wiosennego słońca okazało się, że wczesnym rankiem kiedy temperatura jest w okolicach zera brama jest wykrzywiona do wewnątrz garażu, natomiast po pojawieniu się promieni słonecznych na połaci bramy, brama „wychodzi” na zewnątrz około 4 cm (przy temperaturze powietrza jedynie 10 stopni).W maju wypaczenie zaczęło się powiększać i dolny segment bramy dociska do linii kostki brukowej której poziom jest o około 1cm wyższy od wylewki garażu i oddalony około 4 cm na zewnątrz od linii bramy (w garażu jeszcze nie ma płytek). W związku z tym podniesienie bramy przy otwieraniu wymaga użycia obydwu rąk i sporej siły. Jeżeli brama pozostanie uchylona przez kilkanaście minut to ponowne jej zamknięcie jest nie lada wyczynem, ponieważ dolny segment wystaje poza linie kostki i nie ma możliwości zamknięcia bramy, gdyż dolny segment opiera się tym razem na kostce. Jedynym sposobem na jej zamknięcie jest pomoc drugiej osoby. Mam wrażenie, że brama nagrzewając się zwiększa swoją długość do tego stopnia, że rolki w prowadnicy dociskają dość mocno do jednego z rantów i powoduje trudności w całkowitym otwieraniu bramy (wieczorem lub w pochmurne dni jest normalnie). Najciekawsze jest to, że zamontowany profil omega na górnym panelu nie spełnia do końca swojego zadania. Wynika to z mojej obserwacji, gdzie przy maksymalnym dociskaniu segmentu górnego do nadproża w połowie swojej długości, skrajne końce segmentu odstają tym razem od nadproża o ponad 1 cm (w nocy przylegają dokładnie).Serwis Wiśniowski proponował montaż kolejnego profilu omega, tym razem na dolnym segmencie. Nie wyraziłem zgody ponieważ zamontowany wcześniej profil nie spełnia swojej funkcji do końca i górny segment nadal wypacza się do wewnątrz i na zewnątrz tyle, że w mniejszym stopniu. Poza tym estetycznie takie rozwiązanie mi się nie podoba i powoduje to zwiększenie masy bramy, a co za tym idzie szybsze jej zużywanie się. Poza tym, kupowałem bramę bez tych cudownych dodatków w postaci wystających „półek” aluminiowych. Serwis stwierdził, że skoro nie zgadzam się na montaż następnego profilu, to oni uważają sprawę reklamacji za zakończoną i oświadczył, że profile omega nie pogarszają estetyki, a brama jest tak wspaniale zaprojektowana, że profile omega jej nie obciążają i nie powoduje to szybszego zużywania się. Jeżeli bramy Wiśniowski są tak rewelacyjnie zaprojektowanie to dlaczego moja brama jest wypaczona jak banan? Dlaczego więc kupujący nie jest informowany przez sprzedawcę, że jest to typowy problem z bramami Wiśniowski i rozwiązanie w postaci profilu omega jedynie częściowo poprawia sytuacje. Dlaczego producent w swoich kolorowych materiałach informacyjnych nie zamieszcza zdjęć bramy przyozdobionej profilami o których mowa. Po kolejnych pismach gdzie domagałem się wymiany wszystkich segmentów bramy na nowe serwis stwierdził, że jednak może zamontować profil omega, natomiast wymiana segmentów nie jest potrzebna. Ostatnio wysłałem kolejne pismo reklamacyjne. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Moi znajomi posiadają również bramy o długości 5m , a nawet 5,5 m, tam na szczęście ten problem nie występuje, pewnie dlatego, że nie wyprodukował ich Wiśniowski. Poziom załatwiania spraw reklamacyjnych ze sprzedawcą bramy – Okno-bud Przytyk niestety nie należy do najwyższych. Kupowałem u nich drzwi zewnętrze Gerda i wewnętrzne Stolbud Włoszczowa. Ciągle trzeba dzwonić i przypominać o swojej sprawie, czasami okazuje się, że naprawa reklamacyjne trwa 10 minut a czas jaki upłynął od pierwszego zgłoszenia to 6 miesięcy. Obiecywanie, że sprawa zostanie załatwiona w następnym tygodniu nic nie daje, ponieważ nawet nikt nie zadzwonił i nie poinformował po upłynięciu obiecanego terminu, Jeżeli ktoś z forumowiczów miałby ochotę obejrzeć i podziwiać bramę-banana w wykonaniu Wiśniowski to wielkim entuzjazmem zapraszam do siebie – mieszkam w Radomiu w okolicach M1, ewentualnie mogę podesłać zdjęcia do wzglądu, te jednak nie oddają pełnego obrazu wysokiej jakości produktu Wiśniowski. Z mojego doświadczenia wynika, że producent ma poważny problem z bramami o długości 5 metrów i być może krótszymi. Przy zakupie bramy sprzedawcy nic nie mówi chociaż znają problem. Jeżeli Klient zgłosi problem wypaczania to zamontowany zostanie profil omega, jak nie pomoże jeden to drugi, a może trzeci i czwarty, a najlepiej jeszcze po przekątnych, tak aby w ogólnie nie korzystać z bramy. Bardzo żałuję zakupu tej bramy. Jeżeli ktoś z forumowiczów borykał się z podobnym problemem to proszę o informację. PozdrawiamHubert Kasiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert_mtb 17.06.2011 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 W środę po południu przyjechał serwis Wiśniowskiego. Byłem w pracy więc wydelegowałem ojca aby otworzył garaż.Ekipa stwierdziła, że będzie montowała kolejny profil omega. W ostatnim piśmie reklamacyjnym jasno stwierdziłem, że nie wyrażam zgodny montaż kolejnego upiększenia, ponieważ ten zamontowany wcześniej nie spełnia swojej funkcji, tak jak obiecał to producent. Ojciec stwierdził jasno, że nie wyraża zgody i panowie odjechali w swoją stronę. Nawet nie sprawdzali pozostałych usterek, które zgłaszałem.Podejście serwisu jest żałosne, na siłę chcą uszczęśliwić użytkownika i do tego nie zwracają uwagi na inne problemy.Mam nadzieję, że przyszli nabywcy bram segmentowych mając na uwadze mój przypadek zastanowią się ponownie nad wyborem bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hobbitka 17.06.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam..A Ty na siłę jak widzę chcesz uszczęśliwić wszystkich swoją bramą. Temat nie komentowany bo już przerabiany. Poczytaj troszkę zanim coś nadziobiesz w klawiaturze. A od siebie dodam..dlaczego nie zamontujesz sobie automatu??? czyżbyś nie wiedział o cudownych zaletach takiego rozwiązania? pozdro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 17.06.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 nie wiem dlaczego i skad taka ostra riposta?! pan się denerwuje i ma czym. omegi przy takiej szerokości to raczej nie opcja a obowiązek! a napęd raczej nic nie pomoże przy wyginaniu bramy. ok brama spora i napewno recznie bedzie chodzić cięzko ale po to dobierane są naciągi i sprężyny do wymiarów aby nie sprawiało to takich problemów.a jak mu brame o szerokości 5m dali bez omegi to i silnik zaproponuja jakiś lichy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert_mtb 17.06.2011 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Witam..A Ty na siłę jak widzę chcesz uszczęśliwić wszystkich swoją bramą. Temat nie komentowany bo już przerabiany. Poczytaj troszkę zanim coś nadziobiesz w klawiaturze. A od siebie dodam..dlaczego nie zamontujesz sobie automatu??? czyżbyś nie wiedział o cudownych zaletach takiego rozwiązania? pozdro.... Automat nie rozwiąże problemu wypaczania. Napisałem, że problem ciężkiego otwierania powodują wykrzywione segmenty ponieważ prowadzi to do nierównomiernego ułożenia się rolek w prowadnicy. Wieczorem lub w nocy otwieranie nie jest problemem. Nikogo nie zamierzam uszczęśliwiać tylko jestem wkurzony, że producent nie sprzedaje bramy z tym profilem jako standardowe wyposażenie, a jak ktoś ma później problem to montują profil, który i tak nie rozwiązuje problemu w 100%, ale o tym już pisałem. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez hubert_mtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.06.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 W bramach, które sprzedaję od jakiegoś czasu omegi są w standardzie. Nie wiem od kiedy i w jakich szerokościach, ale jeszcze 2 lata temu ich nie było. Nawet mi montażysci nie powiedzieli o tej "nowości" - jak widać, ja też mało ciekawski jestem. ale nie w tym rzecz - żaden klient tego też nie zauwazył. Tzn., że to wcale nie razi w oczy i garażu nie szpeci. Nie rozumiem lamentu, że to takie nieładne. Kurczę, nie przesadzajmy. Może niedługo zaczniemy zamawiać bramy w obustronnym kolorze? bo białe jest nieładne.. W oderwaniu już od tej sytuacji dodam: nie rozumiem jeszcze jednej zależności: naszego lenistwa. Jak się wyjeżdża z garażu, to wypada bramę zamknąć. 5 metrów waży ok 150kg i to z powodu zwykłej grawitacji będzie miało tendencję do opadania. A często widzę takie bramy wiszące przez całe dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
predator3333 12.08.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Mam ten sam problem z Wiśniowskim co Pan Hubert. Szukam właśnie na forum rozwiązania problemu z wyginającymi się panelami ale widzę że cała masa ludzi ma ten problem a jednoznacznego lekarstwa nie widzę. Moja brama zamontowana została dwa miesiące temu i od razu zaczęły się problemy. Brama jest od zachodu a mimo to w słoneczne dni wygina się i nie da się otworzyć. Na początku wyginała się do tego stopnia że w dziurę można było włożyć pięść (jak to zobaczyłem pierwszym razem myślałem że miałem włamanie do garażu). Serwisanci założyli dodatkowy profil na dole i trochę to pomogło, wcześniej brama wyginała się w temperaturze 25st a teraz (postęp) wygina się już tylko przy 30st, czyli w lecie co drugi dzień. To że się wygina to jeszcze nic ale najgorsze jest to że nie da się jej otworzyć. Po złożeniu oficjalnej reklamacji na piśmie dzisiaj pojawili się po raz drugi serwisanci. Specjalnie wziąłem urlop na tę okoliczność a oni zrobili sobie tyko wycieczkę. Przyjechali w dzień pochmurny i powiedzieli że wszystko jest OK tylko brama jest nienasmarowana. Jak powiedziałem że nie widzę związku z wyginającą i zakleszczającą się bramą .... zajęli się udawadnianiem że nadproże jest krzywe. Stracili kupę czasu żeby znaleźć takie miejsce w którym przyłożony sznurek wykaże krzywiznę. I znaleźli takie położenie w którym wykazali krzywiznę 2milimetry (brama wygina się o kilka centymetrów !!!).Pewnie dostali wskazówki z centrali że lato się kończy i mają zbywać klientów ażeby problem wrócił za rok ... Jeżeli ktoś waha się z zakupem to ja szczerze odradzam tę firmę.szkoda pieniędzy a przede wszystkim nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.08.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Po rozmowie z montazysta mojej bramy, wspomnial ze Wisniowski zabral sie za produkowanie segmentow bram i nie za dobrze mu to wyszlo.Postanowil ominac dostawcow segmentow, ktorzy od lat je produkuja i najlepiej sie na tym znaja. Rezultat jest znany,a z podobnym problemem zmaga sie wiele klientow owej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek79kk 11.09.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 witam, mam ten sam problem, brama szeroka na 4m i wysoka na 2,7 wykrzywia sie w kazdy sloneczny i cieply dzien. jeszcze nie skladalerm reklamacji ale przymierzam sie do tego, widze ze najlepszym rozwiazaniem bedzie rozpoczecie tego procesu od wezwania bieglego, ktorego decyzji jakis "serwisant" nie podwazy, nastepnie, wezwanie o obnizenie ceny i zwrot pieniedzy, bo jak czytam wasze posty to na walke z wiatrakami nie mam ani ochoy ani czasu, profil omega to zamontowac moge sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.09.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Masz jakieś fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.09.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Masz jakieś fotki ? to jest problem wszystkich producentow, ostatnio montowali mi brame normsthala 500x225 w czekoladowym brazie i pytalem sie o to wyginanie. to montazysta mowil ze najczesciej to wystepuje od naslonecznionej strony, u mnie nie powinno byc problemu bo slonce mam na brame gdzies do 12. mowil ze z tego powodu wiekszosc firm przy tej wielkosci bram w standardzie saje omegi, u mnie np jest. mowik tez ze np normstahl taka wyginajaca sie brame wymienia bez gadania na gwarancji. zobacze jak bedzie z moja na przyszle lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 w tej kwestii mam zaufanie do postrzeżeń Finlandi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danl1900 21.07.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 A możesz się podzielić tymi spostrzeżeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts