Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Przymierzam sie do tego projektu od dluzszego czasu. Chce wprowadzic jednak kilka zmian (chyba dosc istotnych). Czy moze ktos juz ma ten projekt chetnie nawiaze kontakt.

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&pid=326&form=advanced&seek=kornelia;0;0;;;0;0;0;;;;;;;0;0;1&ExtraNavText=Kornelia

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...
hehe na razie odpoczywam. Kornelia coś ostatnio robi sie "modnym" projektem, w ciągu ostatnich dwóch miesiecy jesteś czwartą osobą którą o nią mnie pyta. Niestety jest to dość drogi domek do wybudowania. Co zmieniłem ... mało i dużo. Jak każdy projekt z archipelagu Kornelia ma skopsana wentylację i niedoprojektowane c-o. Ponadto zlikwidowałem skos w salonie, robiąc go bardziej przestronnym i przestrzennym. Niestety musialem równiez z kilku powodów zrezygnować z wolego oczka od strony salonu, m.in.z uwagi na koszty zrezygnowałem z półokraglego okna w salonie. Okno okragle i wole oczko od frontu pozostaly. Tyle w skrocie. Aha, abys sie nie zdziwil, Kornelia na pietrze (bez zmian), ma powierzchnie podlogi, miedzy sciankami stolcowymi (czyli tak jak bede/bedziesz je zabudowywal, ponad 80m2. Jak chcesz zdjecia wyslij mi PM z podanym adresem maila. Pozdrawiam.

Nic dziwnego, że Kornelia robi furorę. Na pierwszy rzut oka skromna ma wiele uroku. Na głownej stronie archipelagu jest projektem dnia. (być moze dlatego, że dzwoniłem tam pare razy :D ). Co do niedociagnięć projektowych bardzo mnie zasmuciłeś. Rozwiń trochę temat tego c-o i wentylacji jak bedziesz miał trochę czasu. To przeciez jedne z ważniejszych spraw w użytkowaniu, a może sie myle?? Myslę, że nie wprowadzę zmian o których pisałeś dotyczących zaokragleń poniewaz to jedne z najlepszych bajerów w tym projekcie zwłaszcza, że w moim układzie będę je podziwiał siedzac w ogrodzie przy browarku :lol: Co do likwidacji ukosu w salonie - bardzo jestem ciekaw jak to wypadnie i jak rozwiązałeś narożnik. Aha jeszcze jedno myśle, że niezłym pomysłem bedzie zastosowanie łańcuchów zamiast spustów rynnowych, których zamocowanie ze względu na "stopy" w narożnikach może być utrudnione a poza tym nasza Kornelia straci na estetyce. Co o tym sadzisz?

Co do łancuchów miałem podobny pomysł, który bardzo spodobał się dekarzowi, ale jeszcze do końca nie jestem przekonany o jego realizacji. W kazdym bądź razie dekarz mnie na jego realizacje namawia. Na razie mam założone całe orynnowanie (bez spustów) - marley w kolorze miedzi.

Co do półokragłego okna to było tak (i mam dla Ciebie rozwiązanie). To półokragłe okno ma 210 cm szerokości i łuk o promieniu 20 cm. Zapomnij, że murarze zrobia Ci tak wielki promien dokładnie. Nawet o tym nie marz, chyba, że bedziesz miał naprawde świetna ekipe. Moje (przecietna, bardzo przecietna), od razu stwierdziła, ze się tego nie podejmuje - przynajmniej szczerze. Rozwiązanie jest proste, ale musisz miec na nie czas (a chyba masz,a ja nie miałem). Zdecyduj sie mniej wiecej na producenta okna i poproś go o przesłąnie Tobie szablonu góry takiego okna, na dekturze lub nawet wykonanego w inny sposób do odbioru osobiście. Mi kazali czekac 5 tygodni, a tyle nie miałem. Swoją drogą zdecydowałem sie na okna zupełnie z innej bajki (i firmy). Jesli sknocisz ten otwór, to:

1. bedzie baaaardzo źle wyglądało (tak ma mój sąsiad)

2. zapłacisz majątek za okno. Mi np. wyceniono to okno na bagatela 5400 zł wzwyż. Takie samo tylko prostokątne (210/180), drewno, full wypas, FERNO, kosztowało mnie 1780 zł. Sam zdecyduj.

Co do wentylacji to temat bajka, tradycyjnie jak to w Archipelagu, w łazience, kuchni i paru jeszcze innych pomieszczeniach nie ma normalnej wentylacji, tzn. komina wentylacyjnego. Rozwiazali to wentylacja typu SPIRO, ktora ma swoje plusy i niestety rownie istotne minusy oraz nawiewnikami w oknach (bagatela 196 zl sztuka). Trzy kominy na dachu to i tak duzo, takze nie ma co wiecej stawiać. To w skrocie, bo to temat rzeka. Zadna z sypialni tez nie posiada wentylacji.

Naroznik jest na 100% do likwidacji. Przyjedz zobaczysz. Problemu konstrukcyjnego nie ma najmniejszego (i tak jest słup a ktorym trzyma sie strop), estetycznego tez. Co do kominka zewnętrznego .. znow tmat rzeka. moim zdaniem to zbedny, horendalnie drogi i niepotrzebny bajer. Ale, jest taka moda i szanuje innych zdanie. Jesli jednak planowalbys wybudowac go z klinkieru, juz zbieraj kase :D :D :D. Ponizej 5-7 tys za niego sie nie zmiescisz.

Na razie na tyle, na priva podam Ci tel. jak kazdy inwestor nie mam duzo czasu na pisanie ;-). Trzeba zarabiac kase ;-). Pozdrawiam.

• 2 months później...

Cześć Peri,

Uważam ten projekt za najbardziej optymalny dla 3 osobowej rodziny + pokoik do pracy.Zadałam sobie już trochę trudu i wiem że będzie mnie interesowało odbicie lustrzane (wiem że jest możliwe).Chciałabym bardzo zobaczyć ten dom gotowy może wiesz gdzie można go ujrzeć?Wiem że po wykonaniu takiego budynku możmna dowiedzieć się sporo ciekawych rzeczy które ułatwiają życie (nie wierzę żę ten projekt nie ma żadnych wad).

Pozdrawiam

Ja w domu ma jakieś zdjęcia i trochę informacji -bo się interesowałam swego czasu.

Mogę przysłać jak podacie adresy mailowe.

Osoba od której otrzymałam napisała że dom piękny, ale ogromny, duzo większy niż piszą w projekcie. W projekcie np piszą ze na górze jest niewielka powierzchnia do adaptacji a "w praniu" wyszły spore pokoiki.

Dach może sprawiać problem - "bawole oko".

Domek bardzo ładny -

Cześć!

z tego co wiem Kornelia była budowana w Żychlinie, Bydgoszczy, Rzeszowie.Nam bardzo podoba się możliwość adaptacji poddasza, ponieważ docelowo będą tam mieszkały 4 osoby,więc chcemy wykorzystać poddasze na gabinet i inne pomieszczenia, których nam brak w naszym M-3. Nas też interesuje lustrzane odbicie tego projektu.

Chętnie skorzystam z informacji BK dotyczących Korneli.

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...