Georgen 29.07.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Myslę, że podstawowa zmiana jaką należy wprowadzic do projektu jest wydłużenie garażu (u mnie o 1,5 m) Poza tym zgadzam się z roninem, że zewnętrzna funkcja kominka to trochę bajer ale bardziej upirdliwość wykonawcza a poza tym kominek w narożniku pokoju przy zewnętrznej ścianie to schiza nie mówiąc juz o tym że komin ma obtóbke w koszu ( nie tak jak na wizualizacji) a takie rozwiązanie to zagadka wykonawcza. Pracuję również nad przesunięciem schodów (szczegóły po dokładnym opracowaniu) Pozdrawiam wszystkich Korneliowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaC 24.08.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Witam wszystkich,Napiszcie, co sądzicie o schodach w Kornelii, czy je w jakiś sposób zmieniliście, czy przyjęliście to co jest w projekcie wyjściowym?A jeśli pozostaliście przy wersji pierwotnej - czy są wygodne?Jakoś nie mogę przekonać się schodów zabiegowych, stosunkowo wąskich i schowanych głęboko w szafie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skot 14.12.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Hi,jestem na etapie decyzji wyboru projektu. Kornelia jest w ścisłej czołówce. Czy posiada ktoś może zdjęcia z realizacji i mogłby sie nimi podzielic? Ciao,Stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi04 27.12.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Prosze o informacje dotyczące realizacji budowy Kornelii z Archipelagu. Proszę o zdjęcia z budowy, ewentualnie wskazówki dotyczące zmian w projekcie.Będę wdzięczny za wszelkie informacje jak również możliwość jego obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mank 27.12.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 U góry forum jest opcja - szukaj - wpisz tam słowo kornelia - jest kilka wątków na temat projektu. Chyba jakiś stoi w Żychlinie, koło Kutna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN FILIP 03.03.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Hi. Zamierzamy rozpocząć budowę domu "Kornelia" z biura projektów Archipelag. Czy ktoś wybudował lub buduje ten dom? Czekamy na wszelkie dane na ten temat. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 26.03.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Za nami wszystkie formalności.Po Świętach około środy "lejemy" fundamenty! Właściwie to nie wiem czy jest to jeszcze KORNELIA? Zachowaliśmy to co nam się najbardziej podobalo,tj.funkcjonalność.Ten projekt ma wszystko czego oczekujemy od domu.To będzie drugi nasz dom i dlatego wiem co mówię.Komunikacja rozsądna(brak długich ciemnych i wąskich korytarzy),jest spiżarnia,odpowiednio duża kotłownia i kawałek zadaszonego tarasu.Jedyne zmiany to likwidacja drzwi do garażu(miałem-nie pachniało i nosił się brud do domu),wejście do kotłowni z wiatrołapu,oraz likwidacja drzwi między holem a wiatrołapem.Nie chcę wchodzić do domu przez śluzę.Wiatrołap wywołuje u mnie klaustrofobie. Z zewnatrz to:brak "wolich oczu",ni to wykuszu i podpór(tylko strata materiału).Jak wykusz to taki,zeby np.postawić tam stolik i krzesła.Brak też okrągłego okna i łuku okna w dziennym pokoju.No i salon będzie wyższy o 1 warstwę porothermu,co wiaże się z obnizaniem sufitu w pokojach.Kuchnia o wys.jak salon a w łazience będzie gdzie ukryc "bebechy"oświetlenia.Poddasze pozostawimy nieużytkowe,ale strop Teriva.Jakie Ty masz plany i pomysły co do KORNELII? Boguś. P.S.Ten dom ma "oddech.Nie sprawia wrażenia "chałupy z izbami".Takie jest NASZE ZDANIE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrfilip 26.03.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 My również planujemy zmiany: likwidujemy wole oczy i kominek na zewnątrz (brudzi ścianę a drogi do wykonania), chcemy zlikwidować skos w salonie i zrobić kąt prosty, a z łazienki zrobić dwie, jedną z prysznicem dla dużej sypialni. Na razie wzięliśmy się za adaptację projektu. Poddasze też na razie zostaje nieużytkowe, ale zastanawiamy się czy nie podnieść ścianki kolankowej o jakieś 20cm, co zwiększyłoby powierzchnię użytkową poddasza. Pozdrowienia Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 26.03.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Oczywiście,zależnie od ilości osób(u nas 2) są inne oczekiwania od projektu.Podniesienie ścianek kolankowych świadczy o zapotrzebowaniu na powierzchnię.My rezygnujemy też z małego WC.W "starym" domu mieliśmy 3 łazienki i WC dla gości.Teraz to zbyteczne sprzątanie,jak goście już rzadko wpadają.Ale już 20 lat temu zrobiliśmy dużą,z dużym oknem łazienkę i TO JEST TO!!! Natomiast to mit,że kominek na tarasie brudzi.Nie musi być wyposażony w szyber,byleby miał odpowiedni przekrój komina.To mi zrobi murarz,a oblicówkę zrobię sobie sam,więc koszt nie będzie duży.A siedzieć sobie pod daszkiem w czasie deszczu i piec kiełbaskę do tego piwa co go spożywam ?? Gapić się w ogień i nic nie robić? Musi być!! Pozdrawiam Boguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 29.03.2005 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Witam, my zaczelismy, mamy fundamenty zkanaliza i do konca roku mamy optymistyczne plany zamieszkania. Troszke poprzesuwałam scianki działowe i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 31.03.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Marcenko,my też mamy nadzieję jeszcze w tym roku się wprowadzić.Fundamenty dopiero robimy,może uda się przyspieszyć.Ciekaw jestem czy będziemy mieli porównywalny postęp prac,a raczej kto będzie miał mniej wpadek? Czego Ci nie życzę!!!! Boguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 08.04.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Ronin.Pokaż jak KORNELIA prezentuje się w terenie.Myśle że wielu chciałoby to zobaczyć.Ile do tej pory kosztowało Cię wykonanie stanu surowego zamkniętego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 08.04.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Już mieszkam. Jesli tylko uda mi się skombinowac cyfraka wrzucę zdjecia do netu. Na razie mam zdjęcia ale bardzo wysokiej rozdzielczosci, prawie po 1 MB i takimi zdjęciami nie ma co zaśmiecac forum. Z uwagi na obowiązki zawodowe niestety nie mam czasu Wam wszystkim odpisywac. Przez półtora roku odpisywałem i zapraszałem częśc forumowiczów do mnie do domu, teraz, ze tak się wyrażę kolokwialnie - czas na nich. Sądząc po wizytach u mnie, pare osób równiez juz jakiś czas temu zaczeło budowac Kornelię. Koszt stanu surowego wyniósł mnie około 110-120 tys PLN, ale jest on zależny od wielu czynników, bo równie dobrze moze on wynosić 160-180 tys. PLN. Aha i był to koszt przed 22% VAT. Na razie tyle, postaram się jeszcze coś napisac, ale to dopiero za jakiś czas. Wszystkich, którym w ostatnich tygodniach nie odpisałem - przepraszam, ale zrozumcie mnie odpisałem i tak kilkunastu osobom, teraz czas na nich. _______________ Jan Paweł II - 1920 - 2005 [*] [*] [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 08.04.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 OK.Czekam cierpliwie,choć z niecierpliwością.Trochę mnie tymi kosztami podbudowałeś! Oczywiście stan zamknięty?Może uda mi się przekroczyć tylko o ten VAT? Byłoby znośnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 09.04.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Niestety zmartwię Ciebie, pomyliłem się, podając stan surowy otwarty. SORRY . Do zamkniętego dolicz 14 500 okna drewniane red meranti FERNO + 3600 drzwi wejściowe również red meranti FERNO. 4 okna dachowe wliczyłem wcześniej. Ale okna i drzwi spokojnie wyrwiesz na 7% Vat. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 09.04.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Okna i drzwi wejściowe obliczyłeś na 18100.Ja już kupiłem taki zestaw za 15100.Drzwi też meranti z naświetlem za 4900,ale okna Veka okleinowane w promocji zimowej za 10200.Nie będę robił poddasza użytkowego(tylko jako strych) więc odpadły mi okna dachowe.No może jedno jako świetlik,żeby się można było wybrać bez świeczki.To tak po obliczeniu wychodzi dycha więcej.Noo!Życzę Ci abyś przy najbliższej okazji dostał w prezencie"cyfraka"!!! Wiesz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ko***y 09.04.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Zapomniałem dodać, że kupiłem z montażem,czyli 7% VAT-u. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stelmik 24.04.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Prosze o informacje o projekcie kornelia z archipelagu. Najchetniej zobaczylbym gotowy dom z okolic Warszawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda9976 18.05.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Obserwuje sobie wasz wątek, bo Kornelia jest bardzo interesującym projektem. Czy od marca coś się u was na budowach ruszyło (strasznie tu cicho). Czy macie jesy jakieś nowe fotki. Przygladam sie prywatnej stronie Marcenki, a tam też cicho. PozdrMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 18.05.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Co do fotek to pierwsze zobaczycie na poczatku czerwca, /kredycik wstrzymuje nas/, a pózniej jak sadze bedzie ich duuuuuuuuuuuzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts