Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myslę, że podstawowa zmiana jaką należy wprowadzic do projektu jest wydłużenie garażu (u mnie o 1,5 m) Poza tym zgadzam się z roninem, że zewnętrzna funkcja kominka to trochę bajer ale bardziej upirdliwość wykonawcza a poza tym kominek w narożniku pokoju przy zewnętrznej ścianie to schiza nie mówiąc juz o tym że komin ma obtóbke w koszu ( nie tak jak na wizualizacji) a takie rozwiązanie to zagadka wykonawcza. Pracuję również nad przesunięciem schodów (szczegóły po dokładnym opracowaniu)

Pozdrawiam wszystkich Korneliowiczów.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

Napiszcie, co sądzicie o schodach w Kornelii, czy je w jakiś sposób zmieniliście, czy przyjęliście to co jest w projekcie wyjściowym?

A jeśli pozostaliście przy wersji pierwotnej - czy są wygodne?

Jakoś nie mogę przekonać się schodów zabiegowych, stosunkowo wąskich i schowanych głęboko w szafie...

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
Gość Ko***y
Za nami wszystkie formalności.Po Świętach około środy "lejemy" fundamenty! Właściwie to nie wiem czy jest to jeszcze KORNELIA? Zachowaliśmy to co nam się najbardziej podobalo,tj.funkcjonalność.Ten projekt ma wszystko czego oczekujemy od domu.To będzie drugi nasz dom i dlatego wiem co mówię.Komunikacja rozsądna(brak długich ciemnych i wąskich korytarzy),jest spiżarnia,odpowiednio duża kotłownia i kawałek zadaszonego tarasu.Jedyne zmiany to likwidacja drzwi do garażu(miałem-nie pachniało i nosił się brud do domu),wejście do kotłowni z wiatrołapu,oraz likwidacja drzwi między holem a wiatrołapem.Nie chcę wchodzić do domu przez śluzę.Wiatrołap wywołuje u mnie klaustrofobie. Z zewnatrz to:brak "wolich oczu",ni to wykuszu i podpór(tylko strata materiału).Jak wykusz to taki,zeby np.postawić tam stolik i krzesła.Brak też okrągłego okna i łuku okna w dziennym pokoju.No i salon będzie wyższy o 1 warstwę porothermu,co wiaże się z obnizaniem sufitu w pokojach.Kuchnia o wys.jak salon a w łazience będzie gdzie ukryc "bebechy"oświetlenia.Poddasze pozostawimy nieużytkowe,ale strop Teriva.Jakie Ty masz plany i pomysły co do KORNELII? Boguś. P.S.Ten dom ma "oddech.Nie sprawia wrażenia "chałupy z izbami".Takie jest NASZE ZDANIE !

My również planujemy zmiany: likwidujemy wole oczy i kominek na zewnątrz (brudzi ścianę a drogi do wykonania), chcemy zlikwidować skos w salonie i zrobić kąt prosty, a z łazienki zrobić dwie, jedną z prysznicem dla dużej sypialni. Na razie wzięliśmy się za adaptację projektu. Poddasze też na razie zostaje nieużytkowe, ale zastanawiamy się czy nie podnieść ścianki kolankowej o jakieś 20cm, co zwiększyłoby powierzchnię użytkową poddasza. Pozdrowienia Marcin

Gość Ko***y
Oczywiście,zależnie od ilości osób(u nas 2) są inne oczekiwania od projektu.Podniesienie ścianek kolankowych świadczy o zapotrzebowaniu na powierzchnię.My rezygnujemy też z małego WC.W "starym" domu mieliśmy 3 łazienki i WC dla gości.Teraz to zbyteczne sprzątanie,jak goście już rzadko wpadają.Ale już 20 lat temu zrobiliśmy dużą,z dużym oknem łazienkę i TO JEST TO!!! Natomiast to mit,że kominek na tarasie brudzi.Nie musi być wyposażony w szyber,byleby miał odpowiedni przekrój komina.To mi zrobi murarz,a oblicówkę zrobię sobie sam,więc koszt nie będzie duży.A siedzieć sobie pod daszkiem w czasie deszczu i piec kiełbaskę do tego piwa co go spożywam ?? Gapić się w ogień i nic nie robić? Musi być!! Pozdrawiam Boguś

Gość Ko***y
Marcenko,my też mamy nadzieję jeszcze w tym roku się wprowadzić.Fundamenty dopiero robimy,może uda się przyspieszyć.Ciekaw jestem czy będziemy mieli porównywalny postęp prac,a raczej kto będzie miał mniej wpadek? Czego Ci nie życzę!!!! Boguś

Już mieszkam. Jesli tylko uda mi się skombinowac cyfraka wrzucę zdjecia do netu. Na razie mam zdjęcia ale bardzo wysokiej rozdzielczosci, prawie po 1 MB i takimi zdjęciami nie ma co zaśmiecac forum. Z uwagi na obowiązki zawodowe niestety nie mam czasu Wam wszystkim odpisywac. Przez półtora roku odpisywałem i zapraszałem częśc forumowiczów do mnie do domu, teraz, ze tak się wyrażę kolokwialnie - czas na nich. Sądząc po wizytach u mnie, pare osób równiez juz jakiś czas temu zaczeło budowac Kornelię. Koszt stanu surowego wyniósł mnie około 110-120 tys PLN, ale jest on zależny od wielu czynników, bo równie dobrze moze on wynosić 160-180 tys. PLN. Aha i był to koszt przed 22% VAT. Na razie tyle, postaram się jeszcze coś napisac, ale to dopiero za jakiś czas. Wszystkich, którym w ostatnich tygodniach nie odpisałem - przepraszam, ale zrozumcie mnie odpisałem i tak kilkunastu osobom, teraz czas na nich.

Jan Paweł II - 1920 - 2005 [*] [*] [*]

Gość Ko***y
Okna i drzwi wejściowe obliczyłeś na 18100.Ja już kupiłem taki zestaw za 15100.Drzwi też meranti z naświetlem za 4900,ale okna Veka okleinowane w promocji zimowej za 10200.Nie będę robił poddasza użytkowego(tylko jako strych) więc odpadły mi okna dachowe.No może jedno jako świetlik,żeby się można było wybrać bez świeczki.To tak po obliczeniu wychodzi dycha więcej.Noo!Życzę Ci abyś przy najbliższej okazji dostał w prezencie"cyfraka"!!! Wiesz dlaczego?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...